Начало
 
 

Копнея да чуя и прочета: „Българския Уолстрийт”

10.06.2015 /13:10 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вчера вечер, като си гледах телевизия, изведнъж в новините чух, че били раздадени „Българските Оскари”, т. е. наградите на Българската филмова академия. Минути след това гостуващият в „Шоуто на Слави” Милчо Левиев изтърси, че Мая Новоселска била „Българският Чарли Чаплин”.

Е, вече ми дойде малко много преди лягане. Замислих се как главиците на младите новопръкнали се репортерки с недостижимо самочувствие в българските медии се изживяват като кръстници и наляво и надясно кръщават наши си заслужили личности, пришивайки им „Българската Агата Кристи” (Донка Петрунова), „Българския Лувър” (музея „Квадрат 500”), „Българският Бродуей” (ул. „Раковски”), че чак дори набраха смелостта и нарекоха Симеон Дянков „Българския Брат Пит, но с очила”, Ламбо стана „Българския Ален Делон”, Гала – „Българската Опра”. И как ли тези рожби на родната българска журналистика се опиват от своето „остроумие”, ръсейки тези скудоумия!?

Абе да се чудиш дали да се смееш, или да плачеш!

Но на мен сърцето ми се свива, че все гледаме да се пришием към нещо чуждинско, та дано светът ни погледне с други очи. А и ние да се покажем, че сме толкова запознати с тези световни звезди, че можем да открием техни черти и в балканските ни физиономии. Абе продължаваме да си живеем в „Криворазбрана цивилизация” (няма да е зле по-често по телевизията да се оглеждаме в тази великолепна постановка!), и то когато  смайваме света с нашето културно-историческо наследство, което наскоро отново пролича в истинския  парижки Лувър. Защо с върл мазохизъм се стремим да загубим естествената и така присъща на българина цивилизация, която може да ни легитимира пред света!? И се питам защо при толкова наши знаменитости с пришити чуждински звездни имена все ревем, че културата ни куцала?

Защо все се намират журналисти, които да набиват на българина, че страната ни трябва да стане я Японското чудо, я Швейцария на Балканите.

Сега остава да съжаляваме, че пропуснахме някоя от улиците, които се събират на площад „Гарибалди”, където е сградата на печалната КТБ, да наречем „Българския Уолстрийт”, та белким да ни беше се разминало това, което се случи. И си мечтая да чуя или прочета, че вече се строи Българската Силиконова долина, че дори ще си имаме и Български андронен колайдер, Българската НАСА…

Искам да попитам: Колеги, след толкова световни „открития”, имаме ли български българи? Със свое оригинално и неповторимо лице и име?

Или ще продължаваме този юруш на чуждопоклонство, сигурен белег на скапано национално самочувствие и достойнство?

Сподели в
 

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020/16:20

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020/20:05

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020/16:29

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020/15:44

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020/18:36

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

25.08.2020 /10:23 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

СБЖ поздравява колегията с деня, в който си спомняме завета на Юлиус Фучик „Хора, обичах ви, бдете!” и се мобилизираме за несекващата борба в защита на правата на журналистите и гражданските права, свободата на словото, демокрацията, хуманизма, мира, достойния живот.

08.09.2020 /16:48

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите излязоха със специална позиция по този въпрос. В нея те се присъединяват към изразеното вече от техния член - СБЖ, категорично осъждане на полицейското насилие над журналисти и граждани.

05.09.2020 /19:06

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки