Начало
 
 

Когато социалните мрежи/медии се хиперболизират!

09.06.2015 /11:19 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Предупрежденията при бедствия ще стават и през социални мрежи, и мобилни приложения, се предвижда в стратегия, заяви началникът на националната пожарна, Николай Николов.

Системата за ранно предупреждение на изпълнителната власт, която сега изпраща SMS-и до най-важните хора в държавата, не може да бъде използвана така, че да бъдат изпращани съобщения на абсолютно всички потребители.

Нека да попитаме, при този тип комуникация, която безспорно е един от видовете, как точно ще е полезна социалната мрежа, която все по-упорито се нарича медия, когато стане да речем земетресение…? С какво ще ни помогне една информация по facebook за това, в такава ситуация? Когато земетресението стане, вече ще знаем всички, какво ново и толкова необходимо ще ни каже facebook, или с какво ще ни помогне Twitter, ако въобще след земетресението има ток и съответно интернет!?

Разчита се също и на системата за звуково оповестяване, както и на възможността полицаи с патрулни автомобили и високоговорители да оповестяват населението при бедствия.

Точно това стана при последното земетресение в Пернишкия регион, което разтресе почти цяла България. И именно този тип комуникация създаде още повече напрежение сред населението, защото хората знаеха, че е имало земен трус, а тези високоговорители нагнетиха още повече стрес и на практика вместо да „изпишат веждите”, те напълно очаквано „извадиха очите”…!

Разбира се, че създаването на политики по превенция е  нещо, което заслужава адмирации. Само че нека първо да помислим защото, ако ще превентираме и баба Пена от Краводер, и чичо Нако от Сусурлево през фейсбука, то първо те трябва да си направят регистрации там…!

Не е сериозно да разчитаме на алтернативни методи, когато става дума за сериозни неща, които изискват от само себе си класически методи и за превенция, и за оповестяване, когато това въобще е необходимо, а и за помощ на евентуални пострадали.

Няма нищо лошо да се разчита на информация, особено в епохата на информацията, достъпът до нея може да е по всякакви начини, включително и алтернативни, само че класиката е проверен стандарт.

Нито баба Пена, нито чичо Нако ще успеем да научим да боравят с персонален компютър, още по-малко пък ще ги накараме да се „литкат” по „фейса” и бясно да туитват „земетръсни” статуси…!

Да не говорим, че едва ли с последното увеличение на пенсиите с от около 2 лева на човек, на месец /не на час…!/, въобще ще могат да си позволят да си закупят какъвто и да е компютър, или андроидно устройство…!

Та, така със социалните медии и тяхната алтернативна употреба у нас…..!

Сподели в
 

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020/16:20

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020/20:05

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020/16:29

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020/15:44

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020/18:36

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

25.08.2020 /10:23 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

СБЖ поздравява колегията с деня, в който си спомняме завета на Юлиус Фучик „Хора, обичах ви, бдете!” и се мобилизираме за несекващата борба в защита на правата на журналистите и гражданските права, свободата на словото, демокрацията, хуманизма, мира, достойния живот.

08.09.2020 /16:48

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите излязоха със специална позиция по този въпрос. В нея те се присъединяват към изразеното вече от техния член - СБЖ, категорично осъждане на полицейското насилие над журналисти и граждани.

05.09.2020 /19:06

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки