Начало
 
 

Панчо Панчев: Май съм бая демодиран

19.05.2015 /15:29 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Панчо Панчев има издадени много книги и за деца

Има хора, които казват, че са остарели, за да могат да ги опровергават. Може понякога и аз да съм бил грешен по този параграф. Но в долните редове не съм.

Не от суетност, а от искрено несъгласие, за да не кажа възмущение, ми се ще да споделя няколко свои, навярно остарели според мнозина разбирания за облеклото, поведението и други подобни "прояви" на съвременните хора.

Ще започна с една уговорка. Понеже в долните редове ще става дума за неща, които най-общо биха се нарекли "мода", ще си позволя да кажа, че и те, както всяка суетност, са по-допустими и простими, когато ги видим приложени в жените.

За нежната половина от човечеството е някак по-естествено да се грижи за външния си вид, да бъдат ако не модерни, то поне спретнати. Дори някоя заврънкулка, която жената си е окачила, не е толкова дразнеща околните, колкото ако видим мъж, украсен с подобен атрибут.

Обиците например - толкова сме свикнали да ги гледаме виснали на ушите на дамите, че когато ги няма там, може и да се попитаме защо ги няма. Обаче малко по малко те започнаха да "украсяват" и ушите на млади мъже. Дори на не толкова млади.

Пускам телевизора

Тече утринното предавания на някоя от главните телевизии. Водят го двама - млада жена и млад мъж. Какво ми прави веднага впечатление. Мъжът, актьор и син на известна актриса, се е подстригал по последна мода - с нула номер доста над ушите. Гостенката е също симпатична млада дама, изрусена, с оранжеви очила и груба грешка в говора - казва говоримЕ, вместо говорим.

Гостенинът пък, известен (не и на мен) диджей, се е маскирал с черни очила и шапка. Това са често срещани фалове в много телевизии. Въпросните господа и в църква няма да си свалят шапките! Това е неуважение към гледащите. А на мен ми напомнят за Колчо слепеца и за Паниковски... Пусти музикални изпълнители - не могат ли да ни се харесат с гласове и репертоар, та трябва да се грижат, понякога дразнещо ни, за своя външен вид!

Предишния път пък гледах друго утринно предаване на също водеща телевизия. Там участваше, макар и отдалече - от дневната на селската си къща, друг виден музикант, който отговаряше на зададените му въпроси с широкопола шапка на главата. Кой нормален човек седи с шапка вкъщи! Иначе добре говореше. А модно, както винаги, облечената питаща го дама постоянно се пипаше по русата си прическа, сякаш за да я изтъкне пред зрителите.

Моля за извинение, ако отправените от мен критични бележки към телевизиите по модни въпроси вече са старомодни! Но позволете на стария човек да сподели своето желание да вижда угледни и угледно соанирани телевизионни водещи и техни гости, па били те и "видни" представители на художествената ни интелигенция. Нека не забравяме, че много от зрителите нямат свое лично достатъчно приемливо и достатъчно културно мнение и подражават на показването им на малкия екран! (Със съкращения)


 

Сподели в
 

„Моето впечатление е, че журналистите в тази ситуация си припомниха правила, които бяха забравяни. Върнахме се към някакви основни правила като това да не показваме например жертвите".

27.03.2020/15:25

Американците прибягват до хумора, за да се успокоят по време на коронавирусната пандемия, следвайки профили в Инстаграм на нови звезди като "Куентин Карантино" или шегувайки се, че при доброволната карантина може да се надебелее.

26.03.2020/16:42

Законодателят не трябва да допуска разпоредби, които пряко да се намесват в работите на медиите. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Симона Велева, юристка и експерт по медийно право.

25.03.2020/15:25

"Търси се..." ще припомни идната неделя, 29 март, личния свят и съкровените емоции на журналиста Слави Ангелов, който бе жестоко нападнат пред дома си..."

24.03.2020/16:52

Вече цяла седмица журналистът Слави Ангелов лежи пребит в ИСУЛ. Лекарите правят всичко, което е необходимо и той вече се възстановява. Светлина в мрака на случилото се. Това е добрата новина.

23.03.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки