Начало
 
 

„Когато говориш с мен ще мълчиш…!”

18.05.2015 /10:20 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Собственикът на шампионския футболен отбор "Лудогорец", Кирил Домусчиев се извини за обидите, които отправи към репортер на бТВ.

Гледката наистина не беше лицеприятна. Домусчиев беше обвинен в това, че драматично е злоупотребил със спиртни напитки. Фенклубът на отбора пък обясни, че когато някой е поканен на рожден ден, не би следвало да казва, че „тортата е кисела”, дори и тя наистина да е такава…! Само че, тук не говорим за персонален празник, а за едно обществено събитие. И въобще, много от нашите така наречени вип-персони, не са особено наясно, че когато се намират на публично място, когато са публични личности и когато са обект на журналистически интерес, не е необходимо непременно да се държат като глиган в поликлиника…, примерно!

Всъщност, въпрос на възпитание е, когато журналист ни задава въпроси, да отговорим. Първо, това би следвало да означава, че към нас има обществен интерес, защото журналистите не ни питат, какво сме вечеряли, а задават въпроси, които интересуват обществото като цяло.

В такава ситуация, на второ място, би следвало да бъдем отзивчиви към въпросите, защото се предполага, че има какво важно да кажем. Това обаче не бива да е самоцел.

И накрая, заиграването с журналисти винаги, ама винаги е излишно, защото те се интересуват от въпросната вип-персона не в лично качество, а в качеството й на някакъв експерт.

Ето защо, реакцията на Кирил Домусчиев наистина представляваше груба проява, която демонстрира една толкова категорична безцеремонност, която само от добро възпитание не наричаме направо простащина…!

И все пак, човекът се извини, което е добре! Това показва, че все пак в обществото ни има здрави сили, които са в състояние да вменят в съзнанието на всички ни, че едно такова поведение не е допустимо.

Каквито и да са въпросите на журналиста, каквото и да ни пита, както и да са зададени същите тези въпроси, те са въпроси, които задава самото общество. Личното качество на персоната, която работи като журналист е на заден план. И когато агресията се насочи не към журналиста, а към неговата личност, тогава ситуацията излиза от контрол, както и стана.

Може би, понякога, наистина и самите журналисти задаваме не особено актуални, или прецизни въпроси, може би дори понякога задаваме не въпроси, а направо отговорите. Това разбира се не е нещо, която трябва да подценяваме, защото то е част от професионализма, но това не бива да е повод да бъдем малтретирани, било то с думи, а още повече пък физически…!

И все пак, Домусчиев се извини и му прави чест. Някой ще каже – „пито-платено”, ама не е съвсем така.

Ако не друго, поне си струва да се замислим и когато следващият път тикнат микрофоните под носа на поредната вип-персона, тя трябва да знае, че нито е с божествен произход, нито пък някой се интересува от нея, в качеството й на обикновен човек, какъвто в крайна сметка си е…!

С една дума – страстите – в къщи, а навън, дължим уважение на всички, с които общуваме по един или друг начин, в противен случай се получава феноменът: „Когато говориш с мен, ще мълчиш…!” 

Сподели в
 

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020/07:38

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019/12:57

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019/21:09

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019/18:48

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019/20:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

872 дни - една цифра, пълна не само с героизъм, но и с много страдания, мъка и жажда за живот. Толкова дни жителите на Ленинград го защитават от фашистките окупатори и са били готови на всичко, за да не стъпи никога хитлеристки ботуш в града на Нева. От 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г. продължава блокадата на града. 76 години след като се слага край на ада, не е забравен и подвигът на журналистите в Северната Палмира

26.01.2020 /15:44 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Имаше един лаф, който се беше превърнал в класика, но през последните години се позабрави - че България е страната на певците. Спокойно бих добавила към него и на виртуозните музиканти, които са нашите посланици на българската култура по света. Сред тях особено почетно място заема проф. Жени Захариева, чийто живот е отдаден на класическата музика и пианото.

26.01.2020 /15:37 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Родената в Токио през 1914 г. Цунеко Сасамото има следната рецепта за житейското си и творческо дълголетие: „Никога се оставяйте на мързела. Важно е да бъдете позитивни и да не се отказвате. Само се мобилизирате и гледате да оставате в крак с времето - така винаги ще продължавате напред.”

25.01.2020 /19:27 | Източник: random-times.com

На 8 април 2003 г. при американски обстрели по хотел "Палестина" и по бюрото на телевизия "Ал Джазира" в Багдад загинаха трима журналисти - испанец, украинец и йорданец. В тази несвършваща и до днес война в Ирак са убити около 400 журналисти, повечето иракчани, а общо цивилните жертви са над един милион. Справедливост за всичко това упорито търси с делото си срещу САЩ семейството на убития испански оператор Хосе Коусо.

23.01.2020 /12:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Експозицията е подредена на 1-ия етаж в западното крило на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и може да бъде разгледана до 31 януари 2020 година. Представени са оригинални броеве от течението на списание „Знание” и други творби на големия възрожденец Любен Каравелов

27.01.2020 /15:53 | Източник: Национална библиотека

„Ако възприемем повествователния стил – който е и най-подходящ за тази тема – ще започнем с това, че началото бе положено преди малко повече от половин век. Тогава, в сякаш нереално далечната 1969-а, е сключено междудържавно споразумение между България и Съветския съюз – за българско участие в изграждането на крупни промишлени, жилищни и комунални обекти в СССР“ – така започва увлекателният разказ за митарствата на един български журналист в Русия – главният редактор на списание „Труд и Здраве" Никола Терзиев

23.01.2020 /10:56 | Автор: Никола Терзиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Състоянието на медиите и на журналистиката у нас е от фундаментално значение за функционирането на демокрацията. По тази будеща много въпроси и безпокойства тема думата трябва да има цялото общество, а не само комисии, регулатори и работни групи.”

24.01.2020 /20:05

900 медийни работници са убити по света в последното десетилетие. През 2019-та има спад наполовина на жертвите, но повечето са дадени в страни без военни действия, което е тревожен сигнал за натиска срещу професията. Това сочи доклад на Монигоринговата служба за убити журналисти, действаща към световната организация за образование, наука и култура.

24.01.2020 /19:45

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 84 гости

Бързи връзки