Начало
 
 

Е не сме „старна”, но кой да го чактиса?!

11.05.2015 /15:01 | Автор : Иван Василев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Няма да открия, че „от Витоша по-високо нема”, ако кажа нещо повече по вече втръсналата ни тема за езика на днешните медии, особено електронните, дето боравят с езика свещен на нашите деди.

Че и не само медиите – ще излезе, че те са бледо копие на тая тотална езикова немара, която ни залива отвсякъде и отникъде не дебне спасение – в парламента, речта на политиците и пр. и пр. Но от малкия екран и ефира на радиото тази опасна простотия по някаква необяснима гяволия в нашата народопсихология се превръща в мярка, еталон. Едно време това беше съкрушителен аргумент - „така го пише във вестника”, „чух го по радиото или от телевизията”. Осмелявам се отново да досаждам на знаещите и можещите с този си вопъл, щото вече получавам опасна уртикария/алергия още с включването на телевизора или радиото.

Няма да се разпростирам в безкрайния каталог от езикови безумия, простотия и сляпа безграмотност, които със завидно самочувствие ни се сервират от апетитни репортерки до мастити народни избраници. Ще се спра само на една дума, която отново се заби в мозъка ми от днешните обедни новини на една мастита телевизия: „нашата СТАРНА”. Ще я чуете под път и над път! За мен това не е само езиков проблем. То ми звучи като отричане от синовната любов, която блика от песента на Емил Димитров „Моя СТРАНА, моя България…” Това родоотстъпничество започна още в началото на фамозните промени, когато като знак на модерна политическа извисеност употребяваха като удобен заместител на „страната” – „тази държава”, особено с това грандоманско и просташко „тази”. Историята ги издуха тези измекяри, кой по пусти чужбини, кой на зáвет (няма нищо общо със „завèт) на високи постове…

Но си мисля с тревога: а има ли кой да ги научи тези недоучени млади, които с явно огромно желание (и все още незащитено самочувствие) навлизат в трудните и отговорни дебри на журналистиката. Да започнат с първото безапелационно изискване: да владеят далеч по-добре от средния българин чистия и ТОЧЕН български език! Това му е оръдието на труда и то не бива да е калпаво. Та си спомням с възхищение неповторимата тв говорителка Любинка Няголова, която всеотдайно учеше младите журналисти на хубав и чист български език. Чувам, че и сега не се отказва от тази благородна кауза. Не се наемам да твърдя как е сега в нароилите се телевизии, някой грижи ли се за необходимата квалификация на младите си кадри. Но че има опитни и знаещи професионалисти, които имат какво да им дадат, има – нека спомена още само моята слабост Анахид Тачева и  Мария Янакиева, да не говорим за специалистите във НАТФИЗ. Нямаме право да се бъркаме в работата на ръководствата на медиите, но имаме неотменното право да искаме качествен медиен продукт срещу привързаността си, а и срещу средствата ни, които така или иначе отделяме за тях…

Аз обичам и се гордея с тази СТРАНА. А вие?

Сподели в
 

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020/16:20

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020/20:05

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020/16:29

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020/15:44

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020/18:36

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

25.08.2020 /10:23 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

СБЖ поздравява колегията с деня, в който си спомняме завета на Юлиус Фучик „Хора, обичах ви, бдете!” и се мобилизираме за несекващата борба в защита на правата на журналистите и гражданските права, свободата на словото, демокрацията, хуманизма, мира, достойния живот.

08.09.2020 /16:48

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите излязоха със специална позиция по този въпрос. В нея те се присъединяват към изразеното вече от техния член - СБЖ, категорично осъждане на полицейското насилие над журналисти и граждани.

05.09.2020 /19:06

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки