Начало
 
 

Е не сме „старна”, но кой да го чактиса?!

11.05.2015 /15:01 | Автор : Иван Василев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Няма да открия, че „от Витоша по-високо нема”, ако кажа нещо повече по вече втръсналата ни тема за езика на днешните медии, особено електронните, дето боравят с езика свещен на нашите деди.

Че и не само медиите – ще излезе, че те са бледо копие на тая тотална езикова немара, която ни залива отвсякъде и отникъде не дебне спасение – в парламента, речта на политиците и пр. и пр. Но от малкия екран и ефира на радиото тази опасна простотия по някаква необяснима гяволия в нашата народопсихология се превръща в мярка, еталон. Едно време това беше съкрушителен аргумент - „така го пише във вестника”, „чух го по радиото или от телевизията”. Осмелявам се отново да досаждам на знаещите и можещите с този си вопъл, щото вече получавам опасна уртикария/алергия още с включването на телевизора или радиото.

Няма да се разпростирам в безкрайния каталог от езикови безумия, простотия и сляпа безграмотност, които със завидно самочувствие ни се сервират от апетитни репортерки до мастити народни избраници. Ще се спра само на една дума, която отново се заби в мозъка ми от днешните обедни новини на една мастита телевизия: „нашата СТАРНА”. Ще я чуете под път и над път! За мен това не е само езиков проблем. То ми звучи като отричане от синовната любов, която блика от песента на Емил Димитров „Моя СТРАНА, моя България…” Това родоотстъпничество започна още в началото на фамозните промени, когато като знак на модерна политическа извисеност употребяваха като удобен заместител на „страната” – „тази държава”, особено с това грандоманско и просташко „тази”. Историята ги издуха тези измекяри, кой по пусти чужбини, кой на зáвет (няма нищо общо със „завèт) на високи постове…

Но си мисля с тревога: а има ли кой да ги научи тези недоучени млади, които с явно огромно желание (и все още незащитено самочувствие) навлизат в трудните и отговорни дебри на журналистиката. Да започнат с първото безапелационно изискване: да владеят далеч по-добре от средния българин чистия и ТОЧЕН български език! Това му е оръдието на труда и то не бива да е калпаво. Та си спомням с възхищение неповторимата тв говорителка Любинка Няголова, която всеотдайно учеше младите журналисти на хубав и чист български език. Чувам, че и сега не се отказва от тази благородна кауза. Не се наемам да твърдя как е сега в нароилите се телевизии, някой грижи ли се за необходимата квалификация на младите си кадри. Но че има опитни и знаещи професионалисти, които имат какво да им дадат, има – нека спомена още само моята слабост Анахид Тачева и  Мария Янакиева, да не говорим за специалистите във НАТФИЗ. Нямаме право да се бъркаме в работата на ръководствата на медиите, но имаме неотменното право да искаме качествен медиен продукт срещу привързаността си, а и срещу средствата ни, които така или иначе отделяме за тях…

Аз обичам и се гордея с тази СТРАНА. А вие?

Сподели в
 

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020/07:38

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019/12:57

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019/21:09

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019/18:48

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019/20:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

872 дни - една цифра, пълна не само с героизъм, но и с много страдания, мъка и жажда за живот. Толкова дни жителите на Ленинград го защитават от фашистките окупатори и са били готови на всичко, за да не стъпи никога хитлеристки ботуш в града на Нева. От 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г. продължава блокадата на града. 76 години след като се слага край на ада, не е забравен и подвигът на журналистите в Северната Палмира

26.01.2020 /15:44 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Имаше един лаф, който се беше превърнал в класика, но през последните години се позабрави - че България е страната на певците. Спокойно бих добавила към него и на виртуозните музиканти, които са нашите посланици на българската култура по света. Сред тях особено почетно място заема проф. Жени Захариева, чийто живот е отдаден на класическата музика и пианото.

26.01.2020 /15:37 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Родената в Токио през 1914 г. Цунеко Сасамото има следната рецепта за житейското си и творческо дълголетие: „Никога се оставяйте на мързела. Важно е да бъдете позитивни и да не се отказвате. Само се мобилизирате и гледате да оставате в крак с времето - така винаги ще продължавате напред.”

25.01.2020 /19:27 | Източник: random-times.com

На 8 април 2003 г. при американски обстрели по хотел "Палестина" и по бюрото на телевизия "Ал Джазира" в Багдад загинаха трима журналисти - испанец, украинец и йорданец. В тази несвършваща и до днес война в Ирак са убити около 400 журналисти, повечето иракчани, а общо цивилните жертви са над един милион. Справедливост за всичко това упорито търси с делото си срещу САЩ семейството на убития испански оператор Хосе Коусо.

23.01.2020 /12:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Експозицията е подредена на 1-ия етаж в западното крило на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и може да бъде разгледана до 31 януари 2020 година. Представени са оригинални броеве от течението на списание „Знание” и други творби на големия възрожденец Любен Каравелов

27.01.2020 /15:53 | Източник: Национална библиотека

„Ако възприемем повествователния стил – който е и най-подходящ за тази тема – ще започнем с това, че началото бе положено преди малко повече от половин век. Тогава, в сякаш нереално далечната 1969-а, е сключено междудържавно споразумение между България и Съветския съюз – за българско участие в изграждането на крупни промишлени, жилищни и комунални обекти в СССР“ – така започва увлекателният разказ за митарствата на един български журналист в Русия – главният редактор на списание „Труд и Здраве" Никола Терзиев

23.01.2020 /10:56 | Автор: Никола Терзиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Състоянието на медиите и на журналистиката у нас е от фундаментално значение за функционирането на демокрацията. По тази будеща много въпроси и безпокойства тема думата трябва да има цялото общество, а не само комисии, регулатори и работни групи.”

24.01.2020 /20:05

900 медийни работници са убити по света в последното десетилетие. През 2019-та има спад наполовина на жертвите, но повечето са дадени в страни без военни действия, което е тревожен сигнал за натиска срещу професията. Това сочи доклад на Монигоринговата служба за убити журналисти, действаща към световната организация за образование, наука и култура.

24.01.2020 /19:45

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 115 гости

Бързи връзки