Начало
 
 

Администрация на комуникацията, или комуникация на администрацията!

01.05.2015 /21:04 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Все повече офиси, магазини и дори и редакции монтират, или заявяват желание да монтират охранителни камери, като именно ги наричат „охранителни”. Всъщност, колкото охраняват тези камери, точно толкова и шпионират, или поне се създава такава реална възможност.

От едната страна е положителният ефект на това, че с такива камери могат да се предотвратят или да се разбулят престъпления. От друга страна, съществуването на такива камери позволява на работодателите буквално да следят своите служители.

Общественото мнение по тези въпроси е разделено, но това разделение се определя и от спецификата на работата. Едно е да има камери в офиси и магазини, друго е такива камери да ни шпионират в редакциите.

Всъщност тук говорим за комуникация на административни длъжности, а не за администрация на въпросната комуникация и нейното нерегламентирано използване.

В столичен МОЛ, в реномиран магазин за маркови дрехи, продавачите нямат право да ползват личните си мобилни телефони. Наистина, неприятно е, когато пазаруваме, продавачът да си бъбри по телефона, докато ни обслужва. Някак некоректно е към нас. Само че, продавачите също са хора, а както ние имаме права, така и те имат същите права. Ползването на личен мобилен телефон не е прищявка, а вече е необходимост.

Представете си например, че дипломиран икономист работи в такъв магазин като продавач, защото просто в момента няма друга работа, а такива случаи са наистина много. Въпросният икономист, който при това знае чужд език, няма право да ползва телефона си, но ако му се обадят за интервю за работа, например, как той ще разбере? Ще звънне по-късно….? Едва ли,…никой няма да го чака, при тази безработица!

Така въпросният икономист реално се превръща в роб на работата си, защото той няма реален шанс да се реализира на друго място, понеже няма как да разбере за такова.

Разбира се, този случай е единичен, изваден от контекст и формализиран, но е възможен!

Защо продавачите в магазините да нямат право да ползват личните си мобилни телефони, ако те са дискретно прибрани в дреха, не звънят , а се ползва само вибрационна функция, защо…?! Това право е точно толкова изконно, колкото и това да бъдеш, или да не бъдеш сниман на работното си място!

Съвременната комуникация в ерата на информацията е много тънка червена линия, която не бива да се преминава. Това да знаеш, какво правят твоите служители е едно, но това да се вманиачаваш в това си знание е съвсем друго.

Ограничението на личната свобода със забрана да се ползва мобилен телефон, или да се сяда, или пък да се консумира в офиса, магазина, или редакцията е възможност за проява на тоталитаризъм, а това не говори добре за почти четвъртвековните ни напъни напоследък да се присламчим към нормалния свят.

Да, и там има охранителни камери, само че хората не са роботи, да, и там има ограничения за говорене по телефон, но това не се превръща в извънредна самоцел, с която се репресира правото на свободна воля…! 

Сподели в
 

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019/20:41

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019/20:44

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019/19:11

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019/16:34

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019/18:28
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки