Начало
 
 

Администрация на комуникацията, или комуникация на администрацията!

01.05.2015 /21:04 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Все повече офиси, магазини и дори и редакции монтират, или заявяват желание да монтират охранителни камери, като именно ги наричат „охранителни”. Всъщност, колкото охраняват тези камери, точно толкова и шпионират, или поне се създава такава реална възможност.

От едната страна е положителният ефект на това, че с такива камери могат да се предотвратят или да се разбулят престъпления. От друга страна, съществуването на такива камери позволява на работодателите буквално да следят своите служители.

Общественото мнение по тези въпроси е разделено, но това разделение се определя и от спецификата на работата. Едно е да има камери в офиси и магазини, друго е такива камери да ни шпионират в редакциите.

Всъщност тук говорим за комуникация на административни длъжности, а не за администрация на въпросната комуникация и нейното нерегламентирано използване.

В столичен МОЛ, в реномиран магазин за маркови дрехи, продавачите нямат право да ползват личните си мобилни телефони. Наистина, неприятно е, когато пазаруваме, продавачът да си бъбри по телефона, докато ни обслужва. Някак некоректно е към нас. Само че, продавачите също са хора, а както ние имаме права, така и те имат същите права. Ползването на личен мобилен телефон не е прищявка, а вече е необходимост.

Представете си например, че дипломиран икономист работи в такъв магазин като продавач, защото просто в момента няма друга работа, а такива случаи са наистина много. Въпросният икономист, който при това знае чужд език, няма право да ползва телефона си, но ако му се обадят за интервю за работа, например, как той ще разбере? Ще звънне по-късно….? Едва ли,…никой няма да го чака, при тази безработица!

Така въпросният икономист реално се превръща в роб на работата си, защото той няма реален шанс да се реализира на друго място, понеже няма как да разбере за такова.

Разбира се, този случай е единичен, изваден от контекст и формализиран, но е възможен!

Защо продавачите в магазините да нямат право да ползват личните си мобилни телефони, ако те са дискретно прибрани в дреха, не звънят , а се ползва само вибрационна функция, защо…?! Това право е точно толкова изконно, колкото и това да бъдеш, или да не бъдеш сниман на работното си място!

Съвременната комуникация в ерата на информацията е много тънка червена линия, която не бива да се преминава. Това да знаеш, какво правят твоите служители е едно, но това да се вманиачаваш в това си знание е съвсем друго.

Ограничението на личната свобода със забрана да се ползва мобилен телефон, или да се сяда, или пък да се консумира в офиса, магазина, или редакцията е възможност за проява на тоталитаризъм, а това не говори добре за почти четвъртвековните ни напъни напоследък да се присламчим към нормалния свят.

Да, и там има охранителни камери, само че хората не са роботи, да, и там има ограничения за говорене по телефон, но това не се превръща в извънредна самоцел, с която се репресира правото на свободна воля…! 

Сподели в
 

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019/13:51

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019/14:52

Размисли за пренебрежителното отношение към вестник „Дума” и празника му, замислен от първия главен редактор Стефан Продев

02.05.2019/20:43

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019/13:12

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019/18:31
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки