Начало
 
 

Кога новината е новина?

08.05.2015 /10:59 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Предните и задни лайсни от бронята на лек автомобил “….” са откраднати в нощта на понеделник срещу вторник в Шумен”. Това гласи така нареченият лийд на новина, публикувана в регионален сайт.

От колегиалност не съобщаваме името на медията.

При такива новини, първото което се питаме е, това новина ли е..? На кого може да е полезно това, че на някаква кола, на някого, при това не е ясно на кого точно, са откраднали предните и задните лайсни..?

Понякога колеги сякаш забравят, че има информации, които не само не са новини, но и не носят никаква информация. Въпросът, който си задаваме, когато се готвим да публикуваме дадена статия е: „И какво от това…?”. Ако на него намерим адекватен, логичен и смислен отговор, тогава всичко е наред, ако обаче не намерим такъв отговор, статията ни е излишна.

И така,… „какво от това”, че са откраднали предните и задни лайсни от бронята на лек автомобил “….”, при това в нощта на понеделник срещу вторник и то именно в Шумен..!?!?!? Ами нищо….! Ето защо такъв тип „новини” са пълнеж, те не са коректни към публиката, защото не само че не носят никаква полезна информация, но представляват чисто графичен баласт и нищо повече!

Къде е проблемът? Проблемът не рядко е в издателите, които все по-често нямат нищо общо със журналистиката, а са бизнесмени, които искат да имат и медия/медии.

Така например, в един столичен информационен сайт, издателят дава поръка, на всеки час да има по една публикувана новина! Само че, когато човек разбира поне малко от журналистика, трябва да знае, че такова времево ограничаване не може да се приложи при професионално отразяване на новини.

Това не е зарзаватчийница, където на всеки кръгъл час да се изнасят свежи тиквички, праз лук или ягоди, които да привличат клиенти. Журналистиката не е пазар, тя първо е позиция, мисия и едва след това е търговски продукт.

Там е работата обаче, че когато човек не разбира от медии, но по една или друга причина притежава такива, той действа с медиите така, както би действал с останалия си бизнес, само че бизнесите са различни и нюансите с различни.

Когато ни принуждават на всеки кръгъл час да има по една новина, тогава се получава така, че пишем за предни и задни лайсни на кола в Шумен…!

И още нещо, новината е новина тогава и само тогава и когато е актуална към датата. Понякога, сайтове си позволяват да публикуват новини, които не просто са стари, а направо са „брадати”, с актуална дата от преди месец, а понякога и повече! Ретранслирането е не просто некоректно към читателите, то е липса на професионализъм, преди всичко.

Може би е редно да се замислим, когато следващият път от пресцентъра на местното полицейско управление надлежно ни уведомят, че са откраднали стъклото на левия фар на лек автомобил в Полски Тръмбеш, например…! 

Сподели в
 

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020/07:38

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019/12:57

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019/21:09

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019/18:48

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019/20:06

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки