Начало
 
 

За медиите и „тежките сцени”…!

27.04.2015 /10:26 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Акушерка преби новородено в столична болница. Медиите гръмнаха.

Появиха се коментари и в социалните мрежи. Хората изразяваха възмущението си, което понякога граничеше с намерения за откровена саморазправа. Имат право, защото това е деяние, което наистина предизвиква най-лошото у всеки! Не обаче това е темата на настоящия ни коментар.

Оказа се, че все пак камера е записала действията на провинилата се акушерка. На кадрите се били виждали действията й, как издевателства над бебето! Съдиите и полицаите, когато изгледали клипа, се били просълзили…! Факт.., да, така е…!

Насилието над новородено, насилието над какъвто и да е човек, насилието над каквото и да е живо същество е отвратително и отблъскващо. Това е проява на изключително низки човешки проявления, ако въобще тук думата „човешки” е подходяща…!

И изведнъж се появиха коментари, че видите ли, всички медии, които показали тези кадри, как една акушерка извършва насилие над едно невръстно бебе, били лоши медии.

Защо да са лоши медиите? Те са само ретранслатори на новини, те не създават новините, а ги показват, такива, каквито са. Проблемът не е в медиите, а в нас! Ние самите се отвращаваме от нас си и понеже медиите показват това, което ние правим спрямо самите себе си, на нас това не ни се харесва…! Ето къде е проблемът..!

Все медиите са ни виновни.., когато се показват масови палежи на живи хора от „Боко Харам”, когато се пребиват хора, когато се малтретират животни, обвиняват медиите, че показали кадрите…! А защо първо не се замислим, че вина имат не медиите, а тези, които извършват подобни разрушителни спрямо самите нас действия…!?!?!?

Колеги журналисти се изказват в социалните мрежи, как се гордеели че техните телевизии или издания не били публикували кадрите…! Добре, гордейте се, само че тези, които са ги публикували, не са го направили от перверзното желание да събират прословутите „лайкове”, а защото това е върховното право на обществото да бъде информирано!

 Да, разбира се трябва да има граница, защото не винаги всичко трябва да излезе на яве в своя чисто антропоморфичен „блясък”. Разбира се,че трябва да сме предпазливи, защото има хора с лабилна психика! Това обаче не може да оправдава самоцелното самоцензуриране, защото то е безусловен рефлекс на едно безвъзвратно минало.

Как са го решили колегите…? Популярният канал „Нешънъл Джиографик”, например, когато ще пускат подобни кадри, просто предупреждава преди клиповете. Декларации от сорта: „Следват тежки сцени”, не е проява на журналистическа слаботелесност, напротив, това е професионална коректност. Ако някой не може да понесе нещо, просто да не го гледа! Останалите все пак имат право на информация! Това не е извратен хедонизъм за нездравословни сетива, това е преди всичко ПРАВО…!

Дали една медия ще публикува кадри с насилие над бебе или ще ги спести на своята публика, е решение на медията, но хайде да не се правим на по-католици от папата, защото някак не ни отива…!

Сякаш ни стана навик, когато нещо искат от нас, ние да го усложняваме до такава степен, че в престараването си понякога ставаме дори смешни…!!!

Сподели в
 

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019/13:51

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019/14:52

Размисли за пренебрежителното отношение към вестник „Дума” и празника му, замислен от първия главен редактор Стефан Продев

02.05.2019/20:43

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019/13:12

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019/18:31
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки