Начало
 
 

Не приемам „извинението” на министъра!

24.04.2015 /14:05 | Автор : Иван Василев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


През последната седмицата медиите нашироко ни занимаваха с един скандал, който щеше да мине и да си замине като неотменен атрибут за нашата информационна действителност от години (на която вече обръгнахме!),

ако не беше свързан със събитие, което трябва да позакрепи рухналото ни национално самочувствие в годините на прословутия преход. И то свързано със знакови имена. Достатъчно е само да ги произнесем: Къде – в културната столица на света Париж. В Лувъра – мечта за всеки творец и нация, които искат знаково да влязат в историята. Повод – представянето на уникалната българска изложба „Епопея на тракийските царе”. Голяма българска официална делегация (друг въпрос е кои и защо участваха в нея!). Концерт на Ангелогласния хор „Йоан Кукузел” в катедралата Нотр Дам…Откъдето и да го погледнеш – повод наистина да се гордеем с нещо значимо и реално.

Да, ама не! – както бай Петко Бочаров талантливо е превел на роден език прочутата рубрика на Андре Вюрмсер в „Юманите” „Oui, mais non”. Вари ни, печи ни като нация – не можем без да турим лъжица катран в меда. И това го направи не кой да е, а организаторът на тази проява Вежди Рашидов, който се изявява като министър на културата ни.

Един от певците на „Кукузел” споделил във фейсбук огорчението си от неравнопоставеното положение на певците ни по време на това „мероприятие” и това бе достатъчно Вежди да изригне срещу него. Никак не ми  е удобно тук да цитирам бляскавите му словесни изстъпления в стил „каруцар от Сточна гара”. Но те ми припомниха други изпълнения на този самовъзвеличаващ се непрекъснато творец. Преди много години стана някакъв скандал пред столичната община – че  бил полицай, който не му позволява да паркира там. Не знам така ли е било, но се сетих за един случай, преживян лично от мен.

Вежди Рашидов съм го виждал на живо един единствен път и винаги си припомням за него с омерзение. Отивах в някогашния комбинат „Димитър Благоев” по работа, излязох от подлеза пред него и видях спрял мерцесес, в който влиза Вежди. Той припалваше колата, когато минах зад нея. Изведнъж даде газ и ме блъсна. Паднах. Отидох при него, той отвори прозорчето. „Щеше да ме убиеш” – му рекох. „Чудо голямо – не съм те видял!” – чух от брадата. Нямаше „Извинявай”! Или поне някакъв намек за съжаление… 

Та и сега – не думите на момчето от „Кукузел” ни злепоставят пред света (дано журналистите в Париж да са се затруднили с превода на каруцарските му изстъпления!), но за мен остана отвратителният привкус на една храчка върху националния ни светъл лик, залепена не от Сульо и Пульо, а от самия министър на културата ни! Някои издания припомниха епиграмата на Радой за министъра на културата и културата на министъра, но нейсе.

Така че не приемам „извинението, ако трябва” на министъра към певеца от „Кукузел”. Той трябва да се извини на всички нас, защото  оплю една великолепно замислена проява, така важна за нацията ни. 

Сподели в
 

Парламентът сложи точка на още едно свое просто изречение. Избра за член на СЕМ поредната калинка-малинка, съгласила се да съдейства за компетентното регулиране на медийната среда у нас.

20.07.2019/16:48

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019/13:51

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019/14:52

Размисли за пренебрежителното отношение към вестник „Дума” и празника му, замислен от първия главен редактор Стефан Продев

02.05.2019/20:43

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019/13:12
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Парламентът сложи точка на още едно свое просто изречение. Избра за член на СЕМ поредната калинка-малинка, съгласила се да съдейства за компетентното регулиране на медийната среда у нас.

20.07.2019 /16:48 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки