Начало
 
 

Не приемам „извинението” на министъра!

24.04.2015 /14:05 | Автор : Иван Василев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


През последната седмицата медиите нашироко ни занимаваха с един скандал, който щеше да мине и да си замине като неотменен атрибут за нашата информационна действителност от години (на която вече обръгнахме!),

ако не беше свързан със събитие, което трябва да позакрепи рухналото ни национално самочувствие в годините на прословутия преход. И то свързано със знакови имена. Достатъчно е само да ги произнесем: Къде – в културната столица на света Париж. В Лувъра – мечта за всеки творец и нация, които искат знаково да влязат в историята. Повод – представянето на уникалната българска изложба „Епопея на тракийските царе”. Голяма българска официална делегация (друг въпрос е кои и защо участваха в нея!). Концерт на Ангелогласния хор „Йоан Кукузел” в катедралата Нотр Дам…Откъдето и да го погледнеш – повод наистина да се гордеем с нещо значимо и реално.

Да, ама не! – както бай Петко Бочаров талантливо е превел на роден език прочутата рубрика на Андре Вюрмсер в „Юманите” „Oui, mais non”. Вари ни, печи ни като нация – не можем без да турим лъжица катран в меда. И това го направи не кой да е, а организаторът на тази проява Вежди Рашидов, който се изявява като министър на културата ни.

Един от певците на „Кукузел” споделил във фейсбук огорчението си от неравнопоставеното положение на певците ни по време на това „мероприятие” и това бе достатъчно Вежди да изригне срещу него. Никак не ми  е удобно тук да цитирам бляскавите му словесни изстъпления в стил „каруцар от Сточна гара”. Но те ми припомниха други изпълнения на този самовъзвеличаващ се непрекъснато творец. Преди много години стана някакъв скандал пред столичната община – че  бил полицай, който не му позволява да паркира там. Не знам така ли е било, но се сетих за един случай, преживян лично от мен.

Вежди Рашидов съм го виждал на живо един единствен път и винаги си припомням за него с омерзение. Отивах в някогашния комбинат „Димитър Благоев” по работа, излязох от подлеза пред него и видях спрял мерцесес, в който влиза Вежди. Той припалваше колата, когато минах зад нея. Изведнъж даде газ и ме блъсна. Паднах. Отидох при него, той отвори прозорчето. „Щеше да ме убиеш” – му рекох. „Чудо голямо – не съм те видял!” – чух от брадата. Нямаше „Извинявай”! Или поне някакъв намек за съжаление… 

Та и сега – не думите на момчето от „Кукузел” ни злепоставят пред света (дано журналистите в Париж да са се затруднили с превода на каруцарските му изстъпления!), но за мен остана отвратителният привкус на една храчка върху националния ни светъл лик, залепена не от Сульо и Пульо, а от самия министър на културата ни! Някои издания припомниха епиграмата на Радой за министъра на културата и културата на министъра, но нейсе.

Така че не приемам „извинението, ако трябва” на министъра към певеца от „Кукузел”. Той трябва да се извини на всички нас, защото  оплю една великолепно замислена проява, така важна за нацията ни. 

Сподели в
 

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019/20:06

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019/20:41

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019/20:44

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019/19:11

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019/16:34

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки