Начало
 
 

Мнения

В последните дни случаят с гимнастичката Цветелина Стоянова отново постави редица не само морални, но и професионални въпроси. И докато Съветът за електронни медии твърде експедитивно се самосезира и дори излезе с решение, че две телевизии са преекспонирали случая, то за нас, журналистите, останаха въпросите. А те не са малко.

23.06.2016 /10:16 | Автор: Майя Любомирска

Става седмица как българинът е подложен на масиран канонаден медиен огън с две теми, които прикриха всички останали негови проблеми – разстрелът на „легендата” Митьо Очите и трагедията с гимнастичката Цветелина. Надпреварата е като за световно – кой по-напред ще разкрие по-пикантни и уловени „само от нас” подробности, коя от коя по-смайваща и смразяваща.

18.06.2016 /12:23 | Автор: Иван Василев

Става дума за участието на медиите в горещия дебат, превърнал се в поредната тема разделна на боледуващото ни общество: има ли право обикновеният български гражданин, който милее за Отечеството си, да спира и задържа нелегални „бежанци”, които незаконно пресичат границата ни – и то не майки с деца, възрастни, а групи (досущ като бойни) от млади и яки момчета, срещата с които крие и бая заплаха.

17.04.2016 /09:59 | Автор: Иван Василев

Понамаляха мургавите сръчковци, които ни обарваха в столичния транспорт – намериха си навярно по-доходна месторабота из Европа, но за сметка на това, по закона на Лавоазие - че в природата нищо не се губи, а само преминава от един вид в друг, те налазиха Мрежата.

28.03.2016 /08:51 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Тия дни чух нещо, което ме изненада и зарадва, поне мънинко. И то от нашумял политик (не че има някой в родната политическа менажерия за уважение!). Даде, представяте ли си?, за пример страна на нашия хал – Румъния, - от която можем ДА СЕ ПОУЧИМ как се прави истинска съдебна реформа, както и от Естония – административна.

20.03.2016 /13:43 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Нямах никакво намерение да се докосвам до една бая неприятно миризлива, направо воняща случка в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия, още повече че оцених бързата и точна реакция на колегата Станислав Касчийски в сайта WebCafé – „Недей, миришеш на чесън”.

19.02.2016 /15:27 | Автор: Иван Василев

Не зная кой е внушил на днешните ни медии, че върховната им цел е „да произвеждат Новини” и да „организират Сблъсъци”, та не минава ден без да ни прикове към екрана поредната порция от къде реални, къде дотъкмени конфликти и повтаряни до втръсване дребни случки, които минават едно към едно от медия в медия.

12.02.2016 /08:47 | Автор: Иван Василев

Още една жертва на разюзданото насилие, което напоследък все по-стръвно и безнаказано стабилно залива живота в европейската ни родина. Последният случай е със журналиста Стоян Тончев от Поморие, пребит жестоко в късната януарска вечер на път за дома си от две мутри с бухалки.

15.01.2016 /15:55 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Само преди дни асоциацията „Прозрачност без граници” оповести класацията си "Индекс на местната система за почтеност - 2015". Повод за представяне на данните беше Световният ден за борба с корупцията. А резултатите провокират за сериозен размисъл.

12.12.2015 /18:45 | Автор: Майя Любомирска

Тези дни светът е Париж. И не случайно. Навсякъде хората, запазили човешкия си образ, изразиха по един или друг начин съпричастност за невинните жертви на терористите във френската столица.

18.11.2015 /12:11 | Източник: СБЖ
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки