Откровено за изстраданите от Крум Василев истини

16.04.2015 /13:02 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Още преди началото на премиерата се образува опашка за автографи

„Невъзможни разговори” е новата книга на един от доайените в българската журналистика Крум Василев, издадена от издателство „Захарий Стоянов”.

Премиерата се състоя в Националния клуб на БСП на „Позитано” 20, който се оказа тесен да побере приятелите и близките на автора, сред които не липсваха и известни интелектуалци. Поводът той да сбере всички беше неговата 90-годишнина.

С присъщото си елегантно чувство за хумор издателят Иван Гранитски представи книгата, като не пропусна да каже, че юбилеят е само формален повод, защото Крум Василев е познат като един от строителите на българската култура, който не парадира със суета.

Публицистиката му е известна от страниците на много български вестници, каза Гранитски. Ще да припомня за онези, които не са чували или позабравили това име, че Крум Василев е сред водещите пера на българската публицистика и журналистика.

Бил е гл. редактор на в. „Народна култура”

Помнят го r като директор на Българската телевизия и радио и председател на Комитета за печата. Крум Василев е бил и зам.-председател на СБЖ, чийто член е и до днес. За своята книга „Не на неистините” през 2010 г. журналистът получи литературната награда „Николай Хайтов” за публицистика.

Определят „Невъзможни разговори” като трудна, но необикновена книга, заради това, което е описано в нея, защото между кориците й са затворени среднощните разговори на автора с неговия приятел и съученик Коста Тодоров, загинал само на 19 години, на който днес 90-годишният автор откровено и честно разказва за всичко, случило се след героичната му гибел. Живият разказва на мъртвия за тежки и разочароващи или пък пълни с болка и мъка истини, които невинаги са приятни.

„И никак не е било леко на Крум Василев да води разговори, за които се изискват не само познания за процесите у нас и по света в двете епохи - на социализма и на т.нар. демокрация, но и умение те да се анализират и предадат в живо разговорно слово, с неизменно висок морал и отговорност. И въпреки грозните истини, които споделя, въпреки огорченията и
опасенията, Крум Василев доказва,

че "не си е сменил чипа"

че винаги е живял и остава да живее с вярата в социалистическия идеал” - е написал редакторът на книгата, журналистът Тодор Коруев. А според Александър Симов, журналист от в. „Дума”, публицистиката може да е силна само ако е публицистика на емоциите, силата и идеала, и че трябва голяма работа да се извърши, за да се прогонят търговците от неговия храм.

Видимо развълнуван от многото изречени топли и откровени слова по повод новата му книга, Крум Василев сподели, че премиерата й се случва, когато той е вече на 90 години и 1 ден. И точно през този ден той е чул много добри неща за себе си от своите приятели и близки:

„С нас, журналистите, е така – дори когато си преминал в категорията нещатни журналисти – внимавам с думата нещатни, защото ако случайно сложа в средата й буквата „С”, се превръщаме в нещастни. А това не е така, защото не сме такива. Ние сме щастливи, като щастливите кокошки, отгледани на свобода, защото няма кой да ни уволнява и гони, ако сме написали нещо критично”.

По повод рождения си ден и премиерата на книгата много цветя и поздравления получи авторът на „Невъзможни разговори”, сред тях беше и това на лидера на БСП Михаил Миков. И въпреки че беше затрупан от огромното внимание и топлота от присъстващите, доайенът на българската журналистика намери минутка време да отговори на въпроси на сайта на СБЖ:

Ако трябва да се говори днес за българската журналистика, г-н Василев, „невъзможни” ли ще са разговорите?

Как така невъзможни? Възможни ще са, но много трудни, тъй като самата българска журналистика изживява трудни моменти, както всъщност и целият ни народ – периода на прехода. Но пред нашата журналистика бъдещето е добро, както, надявам се, и за всички нас.

Днес или преди промените можеха да се пишат и публикуват откровени мемоари?

Аз не съм писал мемоари и няма да пиша. Мемоари се пишат, когато човек е на възраст. Аз съм такъв, но въпреки това няма да пиша спомени, защото, ща не ща, в тях трябва да се самоизтъквам, а не бих желал това.

Разочарован ли сте от нещо и ако да, кога се случи това? Преди или след промените?

Не. Не съм разочарован от нищо, има само очарование. 

Снимки: Иван Василев


 

Сподели в
 

С известната сръбска журналистка родом от Ниш разговаряме за 20-годишнината от началото на бомбардировките на НАТО над бивша Югославия, за трагичните епизоди от войната, за професионалната й работа, за жените в Сърбия

25.03.2019/17:09

Тя е водеща на тв предаване по БНТ, което, макар да се казва „Нощни птици“, може да бъде причислено към породата редки птици за днешната българска тв природа. И това е така, защото вече 13 лета то оцелява, при това успешно и с все повече нарастваща публика, в океана от реалити формати, биг брадъри и екзалтирани майстор готвачи.

23.03.2019/14:48

На 3 март изтича срокът за събиране на необходимите 250 000 лв. за ремонт и технически преглед на кораба-светиня „Радецки“. Дарителската кампания вече тече, като в подклепа на родолюбивата мисия се включи и СБЖ. Александър Николов, председател на сдружението „Енергийно бъдеще за България“, е един от моторите на тази благородна инициатива.

20.02.2019/18:07

Водещата на късните новини по БНТ смята за важен плюс репортерския си опит. Работила е и в радио, и във вестник

04.02.2019/08:53

На 8 февруари „Квадрат 500“ ще отвори врати за една бих казала уникална фотоизложба, която ни връща като с машина на времето в едни далечни години на България.

20.01.2019/13:06

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В специално разпространено писмо до всички журналистически съюзи, членове на МФЖ, секретариатът на организацията ни информира, че е изпратил призив-обръщение до евродепутатите с молба да се застъпят за приемането на Директивата за авторските права, с промените в Съображение 35., предложено от МФЖ.

24.03.2019 /21:10

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 61 гости

Бързи връзки