Откровено за изстраданите от Крум Василев истини

16.04.2015 /13:02 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Още преди началото на премиерата се образува опашка за автографи

„Невъзможни разговори” е новата книга на един от доайените в българската журналистика Крум Василев, издадена от издателство „Захарий Стоянов”.

Премиерата се състоя в Националния клуб на БСП на „Позитано” 20, който се оказа тесен да побере приятелите и близките на автора, сред които не липсваха и известни интелектуалци. Поводът той да сбере всички беше неговата 90-годишнина.

С присъщото си елегантно чувство за хумор издателят Иван Гранитски представи книгата, като не пропусна да каже, че юбилеят е само формален повод, защото Крум Василев е познат като един от строителите на българската култура, който не парадира със суета.

Публицистиката му е известна от страниците на много български вестници, каза Гранитски. Ще да припомня за онези, които не са чували или позабравили това име, че Крум Василев е сред водещите пера на българската публицистика и журналистика.

Бил е гл. редактор на в. „Народна култура”

Помнят го r като директор на Българската телевизия и радио и председател на Комитета за печата. Крум Василев е бил и зам.-председател на СБЖ, чийто член е и до днес. За своята книга „Не на неистините” през 2010 г. журналистът получи литературната награда „Николай Хайтов” за публицистика.

Определят „Невъзможни разговори” като трудна, но необикновена книга, заради това, което е описано в нея, защото между кориците й са затворени среднощните разговори на автора с неговия приятел и съученик Коста Тодоров, загинал само на 19 години, на който днес 90-годишният автор откровено и честно разказва за всичко, случило се след героичната му гибел. Живият разказва на мъртвия за тежки и разочароващи или пък пълни с болка и мъка истини, които невинаги са приятни.

„И никак не е било леко на Крум Василев да води разговори, за които се изискват не само познания за процесите у нас и по света в двете епохи - на социализма и на т.нар. демокрация, но и умение те да се анализират и предадат в живо разговорно слово, с неизменно висок морал и отговорност. И въпреки грозните истини, които споделя, въпреки огорченията и
опасенията, Крум Василев доказва,

че "не си е сменил чипа"

че винаги е живял и остава да живее с вярата в социалистическия идеал” - е написал редакторът на книгата, журналистът Тодор Коруев. А според Александър Симов, журналист от в. „Дума”, публицистиката може да е силна само ако е публицистика на емоциите, силата и идеала, и че трябва голяма работа да се извърши, за да се прогонят търговците от неговия храм.

Видимо развълнуван от многото изречени топли и откровени слова по повод новата му книга, Крум Василев сподели, че премиерата й се случва, когато той е вече на 90 години и 1 ден. И точно през този ден той е чул много добри неща за себе си от своите приятели и близки:

„С нас, журналистите, е така – дори когато си преминал в категорията нещатни журналисти – внимавам с думата нещатни, защото ако случайно сложа в средата й буквата „С”, се превръщаме в нещастни. А това не е така, защото не сме такива. Ние сме щастливи, като щастливите кокошки, отгледани на свобода, защото няма кой да ни уволнява и гони, ако сме написали нещо критично”.

По повод рождения си ден и премиерата на книгата много цветя и поздравления получи авторът на „Невъзможни разговори”, сред тях беше и това на лидера на БСП Михаил Миков. И въпреки че беше затрупан от огромното внимание и топлота от присъстващите, доайенът на българската журналистика намери минутка време да отговори на въпроси на сайта на СБЖ:

Ако трябва да се говори днес за българската журналистика, г-н Василев, „невъзможни” ли ще са разговорите?

Как така невъзможни? Възможни ще са, но много трудни, тъй като самата българска журналистика изживява трудни моменти, както всъщност и целият ни народ – периода на прехода. Но пред нашата журналистика бъдещето е добро, както, надявам се, и за всички нас.

Днес или преди промените можеха да се пишат и публикуват откровени мемоари?

Аз не съм писал мемоари и няма да пиша. Мемоари се пишат, когато човек е на възраст. Аз съм такъв, но въпреки това няма да пиша спомени, защото, ща не ща, в тях трябва да се самоизтъквам, а не бих желал това.

Разочарован ли сте от нещо и ако да, кога се случи това? Преди или след промените?

Не. Не съм разочарован от нищо, има само очарование. 

Снимки: Иван Василев


 

Сподели в
 

Тази книга грабва отведнъж. Още от първите редове. Сграбчва те за гърлото като изненадващо докосване до интимната същност на една обикновена и необикновена личност, която е присъствала силно в годините на младостта ни. Георги Карауланов десетилетия беше любимец на журналистите и медиите – та досега. Те го нарекоха „Човекът, построил половин България”.

03.11.2018/16:04

Отправяйки най-топли пожелания към изключителния изследовател на историята на българската журналистика, СБЖ предлага на читателите интервюто с него, взето от колежката ни Розалина Евдокимова през 2014 г. и публикувано още тогава на нашия сайт под заглавието "Проф. Панайотов: Никога да не губим способността да различаваме Доброто от Злото!"

30.10.2018/20:52

Традиционната информационна закуска в РКИЦ се оказа и прощална, тъй като за представителя на Россотрудничество и директор на центъра Павел Журавльов тя беше последна. И както се казва, времето тече неусетно бързо, така и за него мандатът му в България приключи и дипломатът потегля за Москва.

30.10.2018/19:42

Преди по-малко от месец отбелязахме годишнината от създаването на едно от авторитетните български списания - „Пламък“. Вече 95 лета то продължава да е търсено и обичано от читателите, макар и да има зад гърба си достолепна и респектираща история. Драматичните събития не успяха да угасят неговата светлина и днес то продължава да оставя неизбеляваща диря в българската литература и сред нейните почитатели и следовници.

21.10.2018/16:24

Многостранни са талантите на директорката по реклама и връзки с обществеността в списание „Осем”, която е известна актриса. Моноспектакълът й „Приятно ми е, Ива!” е едно от театралните събития на годината

20.10.2018/09:58

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер“ кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /21:13

Спомняйки си на днешния двоен празник за най-ярките имена в наша история, разбуждали гражданско, революционно и отговорно съзнание в обществото ни, виждаме все хора на духа, на словото, на устрема и всеотдайността. Остро ни е нужно и днес увлечението по техния пример и тяхната мисия. Особено в журналистиката. Ето защо СБЖ припомня един от образците на Ботевата публицистика - „Политическа зима”

01.11.2018 /03:23

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки