Откровено за изстраданите от Крум Василев истини

16.04.2015 /13:02 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Още преди началото на премиерата се образува опашка за автографи

„Невъзможни разговори” е новата книга на един от доайените в българската журналистика Крум Василев, издадена от издателство „Захарий Стоянов”.

Премиерата се състоя в Националния клуб на БСП на „Позитано” 20, който се оказа тесен да побере приятелите и близките на автора, сред които не липсваха и известни интелектуалци. Поводът той да сбере всички беше неговата 90-годишнина.

С присъщото си елегантно чувство за хумор издателят Иван Гранитски представи книгата, като не пропусна да каже, че юбилеят е само формален повод, защото Крум Василев е познат като един от строителите на българската култура, който не парадира със суета.

Публицистиката му е известна от страниците на много български вестници, каза Гранитски. Ще да припомня за онези, които не са чували или позабравили това име, че Крум Василев е сред водещите пера на българската публицистика и журналистика.

Бил е гл. редактор на в. „Народна култура”

Помнят го r като директор на Българската телевизия и радио и председател на Комитета за печата. Крум Василев е бил и зам.-председател на СБЖ, чийто член е и до днес. За своята книга „Не на неистините” през 2010 г. журналистът получи литературната награда „Николай Хайтов” за публицистика.

Определят „Невъзможни разговори” като трудна, но необикновена книга, заради това, което е описано в нея, защото между кориците й са затворени среднощните разговори на автора с неговия приятел и съученик Коста Тодоров, загинал само на 19 години, на който днес 90-годишният автор откровено и честно разказва за всичко, случило се след героичната му гибел. Живият разказва на мъртвия за тежки и разочароващи или пък пълни с болка и мъка истини, които невинаги са приятни.

„И никак не е било леко на Крум Василев да води разговори, за които се изискват не само познания за процесите у нас и по света в двете епохи - на социализма и на т.нар. демокрация, но и умение те да се анализират и предадат в живо разговорно слово, с неизменно висок морал и отговорност. И въпреки грозните истини, които споделя, въпреки огорченията и
опасенията, Крум Василев доказва,

че "не си е сменил чипа"

че винаги е живял и остава да живее с вярата в социалистическия идеал” - е написал редакторът на книгата, журналистът Тодор Коруев. А според Александър Симов, журналист от в. „Дума”, публицистиката може да е силна само ако е публицистика на емоциите, силата и идеала, и че трябва голяма работа да се извърши, за да се прогонят търговците от неговия храм.

Видимо развълнуван от многото изречени топли и откровени слова по повод новата му книга, Крум Василев сподели, че премиерата й се случва, когато той е вече на 90 години и 1 ден. И точно през този ден той е чул много добри неща за себе си от своите приятели и близки:

„С нас, журналистите, е така – дори когато си преминал в категорията нещатни журналисти – внимавам с думата нещатни, защото ако случайно сложа в средата й буквата „С”, се превръщаме в нещастни. А това не е така, защото не сме такива. Ние сме щастливи, като щастливите кокошки, отгледани на свобода, защото няма кой да ни уволнява и гони, ако сме написали нещо критично”.

По повод рождения си ден и премиерата на книгата много цветя и поздравления получи авторът на „Невъзможни разговори”, сред тях беше и това на лидера на БСП Михаил Миков. И въпреки че беше затрупан от огромното внимание и топлота от присъстващите, доайенът на българската журналистика намери минутка време да отговори на въпроси на сайта на СБЖ:

Ако трябва да се говори днес за българската журналистика, г-н Василев, „невъзможни” ли ще са разговорите?

Как така невъзможни? Възможни ще са, но много трудни, тъй като самата българска журналистика изживява трудни моменти, както всъщност и целият ни народ – периода на прехода. Но пред нашата журналистика бъдещето е добро, както, надявам се, и за всички нас.

Днес или преди промените можеха да се пишат и публикуват откровени мемоари?

Аз не съм писал мемоари и няма да пиша. Мемоари се пишат, когато човек е на възраст. Аз съм такъв, но въпреки това няма да пиша спомени, защото, ща не ща, в тях трябва да се самоизтъквам, а не бих желал това.

Разочарован ли сте от нещо и ако да, кога се случи това? Преди или след промените?

Не. Не съм разочарован от нищо, има само очарование. 

Снимки: Иван Василев


 

Сподели в
 

Със сръбската журналистка Милияна Балетич се срещнах по време на Международната журналистическа конференция за истината срещу фалшификациите и за ролята на журналистите в събитията по света, която се състоя в СБЖ.

18.12.2018/13:55

Къде можете единствено да видите стълб за осветление насред улица, или пък как да се пречистим като използваме древната техника да си наливаме в носа солена вода, или пък дете, израснало по сметищата, да тръгва на училище с мерак. Ами да, сетихте се веднага – в „Пълен абсурд“ на сутрешния блок „Здравей, България”на Нова тв, която рубрика се води от Румен Бахов.

17.12.2018/14:52

Проблемите идват от липсата на адекватна политика на държавата в подкрепа на образованието и културата, защото именно те променят душите и съзнанието на хората, смята диригентът на Биг-бенда на БНР

14.12.2018/11:12

Когато се докоснеш до една легенда, чувството е за цял живот, и то се пренася върху всички, които са били близки и свързани с нея. Личности като Петър Увалиев завинаги остават с сърцата. И то е така по право несамо защото са хора на духа, а и за това,че са заели достойно място в олтара на будителите. Тези дни се навършват 20 години откакто майсторът на изящното българско слово не е между нас.

11.12.2018/08:05

Преди двайсет години на 11 декември ни напусна майсторът на изящното българска реч Петър Увалиев, който ни показа със слово и обич как се гради имидж на една държава, за да има тя величие и достолепие.Ще припомня какво ми каза за него през декември 2014 г. тогавашният вицепрезидент на страната Маргарита Попова: "Личност, която прави магистрали не от бетон, а магистрали за мислене и духовност, за архитектурата на света. Увалиев е от личностите, които помагат да се изведе светът на такова стъпало, където ценностите са от друг порядък – не дневен и материален.“

11.12.2018/08:00

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки