Боян Биолчев оглавява журито на “NEW WAVE”

28.12.2014 /09:17 | Източник: klassa.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Биолчев бе и гл. редактор на в. „Софийски университет“

Обявени са имената на членовете на журито, които ще оценят най-добрите измежду 58 филма от 12 държави в рамките на второто издание на Международния студентски филмов фестивал “NEW WAVE“.

Събитието се организира от Нов български университет. Фестивалът ще се проведе от 21 до 24 януари 2015 г. в кино "Одеон" в София.

Председател на 5-членното жури е проф. Боян Биолчев - филолог, писател и сценарист, както и дългогодишен ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Към състава се присъединява и Вяра Анкова, генерална директорка на БНТ. Продуцентът и режисоьр Стефан Комадарев, чийто филм „Съдилището“ скоро спечели голямата награда за най-добър пълнометражен филм на кинофестивала "Златна роза", също влиза в журито.

Редом с тях е и един от най-обичаните български актьори - Асен Блатечки. Весела Данчева, жената която отвори вратите на анимацията в България с филма си „Анна Блуме“, също се присъедини към професионалния екип, който ще отлъчи победителите на фестивала.

Ще присъдят 10 награди

Наградите, за които се борят селектираните филми, са Grand Prix, награда за най-добър чуждестранен игрален филм, за най-добър български игрален филм, за най-добър документален филм, за най-добър анимационен филм, награда на публиката, награда за режисура, награда за сценарий, награда за операторско майсторство. Специалната наградата “Honoris Causa” и този път ще бъде връчена на виден кинопрофесионалист.

В официалната конкурсна програма на фестивалa имат право да участват късометражни игрални, анимационни и документални филми от всички висши училища от страните на Балканския полуостров и региона на Черно море (България, Румъния, Сърбия, Черна гора, Македония, Гърция, Турция, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Украйна, Молдова, Русия, Армения, Азербайджан, Грузия), в които се изучават киноспециалности.

Освен конкурсната програма предстоят и две съпътстващи събития, които ще бъдат обявени през 2015 г.


 

Сподели в
 

"За няколко лайка повече" е темата на първия приемен изпит в Софийския университет тази година - писменият по журналистика. Той започна тази сутрин, в 9 ч., а на него се явяват повече от 350 души.

24.03.2019/10:55

СБЖ изразява съболезнования по повод кончината на създателя на един от най-четените бургаски вестници. Поклонението ще бъде на 23-ти март, събота, от 10.00 часа, в ритуалната зала на Бургаските гробища

22.03.2019/19:09

Съветът за електронни медии обяви тази седмица, че изборът на нов генерален директор на Българското национално радио ще започне в средата на май, а тази тема трябва да има публичност, заяви в ефира на БНР председателят на СЕМ София Владимирова.

22.03.2019/11:19

Сделката за Нова телевизия вече е официален факт, след като Комисията за защита на конкуренцията е одобрила сделката, научи БЛИЦ от три независими източника. Шведската компания MTG подписа споразумение да продаде своите 95% от "Нова Броудкастинг груп" ("Нова") в България на "Адванс Медия груп", която е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

22.03.2019/11:10

Парламентарната група на "БСП за България" сезира Конституционния съд заради промени в Закона за личните данни, които според говорителя й Елена Йончева създават условия за цензура и самоцензура в българската журналистика.

20.03.2019/19:00

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В специално разпространено писмо до всички журналистически съюзи, членове на МФЖ, секретариатът на организацията ни информира, че е изпратил призив-обръщение до евродепутатите с молба да се застъпят за приемането на Директивата за авторските права, с промените в Съображение 35., предложено от МФЖ.

24.03.2019 /21:10

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 54 гости

Бързи връзки