На чай у Мерсия Макдермот

22.12.2014 /11:41 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Неотдавна вестник „Дума“ публикува информация, че известната английска журналистка и тачена българистка и литераторка е написала нова книга за България и българин – „Самотният ален мак“, посветена на Димитър Благоев. 252 страници, 32 илюстрации. Не стана ясно обаче – а трябваше! – да се изпише кое издателство е публикувало творбата, а и кога ще бъде преведена на български, ако това вече не е сторено.

Трудът на г-жа Макдермот ме върна към моя среща с нея. От втората половина на осемдесетте на миналия век, отпреди трийсетина години. Работех тогава в „Поглед“ в отдел „Култура и изкуство“ и на мен се падна репортерската чест да потърся видната историчка и да разговаряме. Открих телефона й и се уговорихме кога и къде точно да я открия, да я посетя.

Обадих се на моя приятел Георги Кацаров – фоторепортер по онова време на вестник „Трудово дело“. Той бе готов да се отзове на часа при всеки случай и – ето ни във високия петнадесетина  етажа блок на спирка „Димитър Несторов“ (сега – „Иван Гешов“). Малко по-нагоре, по на юг от пресечката на булевардите „Гешов“ и „Цар Борис III(тогава – „Девети септември“).

Мерсия Макдермот се оказа, че живее високо, нейде към десетия кат. И затова – с асансьора, и пред вратата на дома й. Прекарахме при приказливата  англичанка повече от час. Направих интервюто, а Георги неуморно снимаше. Направи десетина снимки. Две използвах, от  останалите съм запазил в архива си седем-осем.

Представям ви четири.

Какво личи, вгледаме ли се внимателно в тях? Очи на умен и мислещ човек. Усеща се и усет за детайла – обеци, гердан, които чудесно се съчетават и допълват.

Не знам дали специално за случая, но домакинята ни се бе облякла – както личи – с бяла риза с народни мотиви. Икони и пъстри тъкани красяха стените, старовремски възглавнички грееха на канапето, напомнящо миндер, престилка бе препасала около кръста си г-жа Макдермот. И обективът, и аз сме запомнили картини с къщи-чардаклии, кован меден сервиз, много цветя в саксии и в стаята, и на первазите, и на балкона, покривка с българска бродерия на резбованата маса... И много книги, от които на кадрите се виждат само няколко. С кацнало до тях на лавицата петле, родено не от яйце, а от прегръдката на умело длето с меко дърво.

Какво друго още? Непретенциозен часовник на лявата ръка, очила, които – когато не бяха в действие – държеше, седем-осем нежнозвънливи сребърни гривнички на дясната китка...

Към края на гостуването помолих за автограф върху титулната страница на книгата й за Яне Сандански, благодарихме за вниманието и отделеното време. И за чая, разбира се. И си тръгнахме.

Признателен съм на вестникарството, че ми подари и тая среща. Благодарение на него можах да ви я разкажа и покажа.

Сега -- трийсетина години по-късно...

 

Снимки: Георги Кацаров

 

Сподели в
 

В зората на бурния и превратен за българския народ ХІХ век е роден и Димитър Николов Паничков. Точната дата не е известна, но се смята, че е някъде около 1810 г.

20.05.2015/13:56

Симеон Радев отбелязва в „Лица и събития от моето време": „Еднъж, на един прием в Двореца, на който аз за голямо мое учудване бях поканен – тогава аз бях още журналист – царица Елеонора ми каза: „Желанието на царя е да не продължавате „Строителите".

06.05.2015/12:08

На 2 април т.г. се навършвиха 110 години от рождението на моя баща, съидейник и приятел, академик Владимир Евтимов Топенчаров (1905-1997). Не са толкова много 92 години. Но той ги изживя интензивно и пълноценно - до края.

02.04.2015/18:43

Кучешки занаят - може и да не можеш, но никой не те пита. Това казва за журналистиката една от най-умело оцеляващите личности в българската история - Димо Казасов.

21.03.2015/12:00

Снежана Тодорова е новият председател на Съюза на българските журналисти. Решението взеха в края на миналата седмица на отчетно-изборното събрание на организацията, в която членуват 4173 събратя от медиите.

20.03.2015/14:55

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки