На чай у Мерсия Макдермот

22.12.2014 /11:41 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Неотдавна вестник „Дума“ публикува информация, че известната английска журналистка и тачена българистка и литераторка е написала нова книга за България и българин – „Самотният ален мак“, посветена на Димитър Благоев. 252 страници, 32 илюстрации. Не стана ясно обаче – а трябваше! – да се изпише кое издателство е публикувало творбата, а и кога ще бъде преведена на български, ако това вече не е сторено.

Трудът на г-жа Макдермот ме върна към моя среща с нея. От втората половина на осемдесетте на миналия век, отпреди трийсетина години. Работех тогава в „Поглед“ в отдел „Култура и изкуство“ и на мен се падна репортерската чест да потърся видната историчка и да разговаряме. Открих телефона й и се уговорихме кога и къде точно да я открия, да я посетя.

Обадих се на моя приятел Георги Кацаров – фоторепортер по онова време на вестник „Трудово дело“. Той бе готов да се отзове на часа при всеки случай и – ето ни във високия петнадесетина  етажа блок на спирка „Димитър Несторов“ (сега – „Иван Гешов“). Малко по-нагоре, по на юг от пресечката на булевардите „Гешов“ и „Цар Борис III(тогава – „Девети септември“).

Мерсия Макдермот се оказа, че живее високо, нейде към десетия кат. И затова – с асансьора, и пред вратата на дома й. Прекарахме при приказливата  англичанка повече от час. Направих интервюто, а Георги неуморно снимаше. Направи десетина снимки. Две използвах, от  останалите съм запазил в архива си седем-осем.

Представям ви четири.

Какво личи, вгледаме ли се внимателно в тях? Очи на умен и мислещ човек. Усеща се и усет за детайла – обеци, гердан, които чудесно се съчетават и допълват.

Не знам дали специално за случая, но домакинята ни се бе облякла – както личи – с бяла риза с народни мотиви. Икони и пъстри тъкани красяха стените, старовремски възглавнички грееха на канапето, напомнящо миндер, престилка бе препасала около кръста си г-жа Макдермот. И обективът, и аз сме запомнили картини с къщи-чардаклии, кован меден сервиз, много цветя в саксии и в стаята, и на первазите, и на балкона, покривка с българска бродерия на резбованата маса... И много книги, от които на кадрите се виждат само няколко. С кацнало до тях на лавицата петле, родено не от яйце, а от прегръдката на умело длето с меко дърво.

Какво друго още? Непретенциозен часовник на лявата ръка, очила, които – когато не бяха в действие – държеше, седем-осем нежнозвънливи сребърни гривнички на дясната китка...

Към края на гостуването помолих за автограф върху титулната страница на книгата й за Яне Сандански, благодарихме за вниманието и отделеното време. И за чая, разбира се. И си тръгнахме.

Признателен съм на вестникарството, че ми подари и тая среща. Благодарение на него можах да ви я разкажа и покажа.

Сега -- трийсетина години по-късно...

 

Снимки: Георги Кацаров

 

Сподели в
 

В зората на бурния и превратен за българския народ ХІХ век е роден и Димитър Николов Паничков. Точната дата не е известна, но се смята, че е някъде около 1810 г.

20.05.2015/13:56

Симеон Радев отбелязва в „Лица и събития от моето време": „Еднъж, на един прием в Двореца, на който аз за голямо мое учудване бях поканен – тогава аз бях още журналист – царица Елеонора ми каза: „Желанието на царя е да не продължавате „Строителите".

06.05.2015/12:08

На 2 април т.г. се навършвиха 110 години от рождението на моя баща, съидейник и приятел, академик Владимир Евтимов Топенчаров (1905-1997). Не са толкова много 92 години. Но той ги изживя интензивно и пълноценно - до края.

02.04.2015/18:43

Кучешки занаят - може и да не можеш, но никой не те пита. Това казва за журналистиката една от най-умело оцеляващите личности в българската история - Димо Казасов.

21.03.2015/12:00

Снежана Тодорова е новият председател на Съюза на българските журналисти. Решението взеха в края на миналата седмица на отчетно-изборното събрание на организацията, в която членуват 4173 събратя от медиите.

20.03.2015/14:55
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

В словото си по повод 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение в България председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоя за спешни действия, които да възпрат деградацията в свободата на словото у нас, да предпазят колегията от натиск и манипулации, да гарантират на обществото правото на обективна, качествена и независима журналистика

22.05.2019 /17:07

 Мнения

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Размисли за пренебрежителното отношение към вестник „Дума” и празника му, замислен от първия главен редактор Стефан Продев

02.05.2019 /20:43 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки