Начало
 
 

Годишна среща на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ)

22.11.2014 /17:17 | Автор : Снежана Тодорова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На 21 и 22 ноември 2014 година в Москва се проведе Годишна среща на Европейската федерация на журналистите /ЕФЖ/ на тема:”Журналистика по време на конфликти: сигурност, преодоляване на безнаказаността и солидарност”.

Участваха представители на 29 професионални журналистически съюзи от Австрия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Ирландия, Македония,Норвегия, Румъния, Словения, Сърбия, Финландия, Франция, Хърватия, Черна Гора, Швейцария, Швеция и др.

ЕФЖ, която обединява повече от 320 хил. журналисти, за първи път организира Годишна среща в Русия, което бе израз на солидарност с руските колеги.

В приветствието към участниците Всеволод Богданов, председател на Съюза на журналистите на Русия изрази надежда, че журналистическата солидарност и спазването на професионалните стандарти ще способствуват за преодоляване на насилието срещу журналистите, агресията и „езика на омразата” в медиите и ще запазят журналистиката като важна част на общественото развитие.

Могенс Бликер-Берегард, президент на ЕФЖ изтъкна, че защитата на журналистите, тяхната сигурност е от приоритетно значение за ЕФЖ, а журналистическата солидарност е главeн инструмент за защита на правата на журналистите.
Дуня Миятович от ОССЕ, която наблюдава свободата на медиите, изрази тревога от продължаващото насилие срещу журналистите в Европа и нарушаването на техните права.

Тя подкрепи усилията на журналистите срещу натиска и пропагандата, изрази подкрепа на Съюза на журналистите на Русия в защита на правата на журналистите и основните професионални ценности, осъди опита за бойкот на срещата в Москва, организиран от няколко организации, като отбеляза, че журналистите не са войници и не са участници в политическото противоборство.

Тяхната мисия е да разказват на обществото за случващото се в съответствие с етичните норми и професионалните принципи.”Организираме срещи, приемаме важни резолюции, но суровата реалност показва, че нападенията над журналисти се увеличават в геометрична прогресия и преобладава безнаказаността на подобни престъпления...Задължение на всички държави е да докажат наличието на политическа воля за защита на журналистите”.

По време на дискусиите бяха обсъдени следните теми: защита на трудовите права на журналистите, противодействие на корпоративния натиск, осигуряване на повече сигурност в „горещите точки”, защита на свободата на словото и многообразието в медиите, укрепване на солидарността. Сериозна тревога предизвиква предстоящото подписване на Трансатлантическия акт между ЕС и САЩ, според който приоритетно значение ще придобият интересите на международните корпорации вместо законодателните норми в съответните европейски страни, което ще лиши журналистите от много социални придобивки.

Бяха обсъдени и приети над 20 декларации в защита на свободата на словото и сигурността на журналистите. По инициатива на журналистите от Швейцария бе приета декларация в подкрепа на диалога между Съюза на журналистите на Русия, Съюза и Синдиката на журналистите на Украйна под егидата на МФЖ, ЕФЖ и ОССЕ. Джим Бумела, президент на МФЖ сподели:”Важно е журналистическите съюзи да продължават да защитават основните ценности на журналистическата професия, нашите етични и професионални стандарти и да бъдат заедно.Само така ще можем да спасим журналистиката”.
 

Сподели в
 

В отговор на изпратения поздравителен адрес от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова до Корейската асоциация на журналистите по повод 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Корея, в СБЖ се получи следното писмо, подписано от Ким Донг-кхун, Председател на Корейската асоциация на журналистите (JAK):

26.03.2020/19:14

По повод организираната от СБЖ и проведена в началото на март Международна журналистическа конференция „140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Журналистически поглед“ Съюзът на журналистите на Русия изпрати благодарствено писмо до председателя на СБЖ, подписано от председателя на организацията Владимир Соловьов и секретаря на СЖР и вицепрезидент на МФЖ Тимур Шафир, които участваха във форума.

19.03.2020/10:26

По повод отбелязването на 100-годишнината на Красноярския съюз на журналистите на посещение в сибирския град беше председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. Във връзка с юбилея тя поднесе поздравления от името на българските журналисти.

07.02.2020/09:57

От 21 до 27 септември за 13-ти път черноморската перла Сочи беше домакин на Международния медиен форум за съвременна журналистика „Цяла Русия“ („Вся Россия“), като тазгодишното издание е 23-то. Форумът се ползва с изключително голяма популярност, за което говори участието на над 1200 журналисти и чуждестранни гости от 40 страни. За първи път в „Цяла Русия 2019“ гост е и цялото ръководство на Международната федерация на журналистите (МФЖ). От българска страна участва председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

02.10.2019/18:52

В града герой Севастопол на път за Сочи акостира круизният лайнер „Княз Владимир“, на борда на който се намират участниците във Форума за съвременна журналистика „Вся Россия 2019“, съобщиха за сайта на СБЖ от СЖР. Сред тях са председателят на СБЖ Снежана Тодорова, представяща България, президентът на "Тесла глобал форум" Горан Марич и зам.-началникът на управление „Култура“ в Нови Сад Мирияна Лукич Маринкович.

19.09.2019/17:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки