Тимур Шафир: Използването на журналистите в информационната война е неприемливо

10.11.2014 /16:31 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тимур Шафир е секретар на Съюза на журналистите в Русия (СЖР) и шеф на департамента за международна дейност на съюза. Журналист по професия, дълги години е работил като международен радиокореспондент в много държави.

За първи път посещава България в качеството си на гост на научната конференция на тема:”Културата в журналистиката, журналистиката като култура”, която е заключителна от програмата за отбелязването на 120-годишнината от създаването на организирано журналистическо движение в България. Тимур Владимирович ми сподели, че е във възторг от София и от контактите, които е имал с български журналисти.

Тимур Владимирович, Вие сте шеф на департамента за международна дейност на СЖР, но така също и отговаряте за регионалния център на Международната федерация на журналистите (МФЖ), който неотдавна беше открит в Москва. У нас пък учредихме Балкански медиен център, от който вие се интересувате. Имате ли желание да си сътрудничите с него и в каква област?

Неотдавна ние получихме документите за регистрацията на регионалния център на Международната федерация на журналистите (МФЖ), който се води като Московски международен център по журналистика. Знаем, че у вас е създаден Балкански медиен център и имаме планове за сътрудничество с него както по линия на нашия Съюз на журналистите, така и по линия на други мероприятия, свързани с наши партньорски организации.

Според нас сътрудничеството между руските и балканските страни от така наречения бивш соцлагер и страните на бившия Съветски съюз е жизнено необходимо за нашата професия, за утвърждаването на статута на журналистите, за преодоляването на текущите проблеми, които имат представителите на медиите в нашите страни и най-вече за плодотворната обмяна на опит и обучение. Във връзка с това смятаме, че сътрудничеството между нашите организации и центрове колкото повече го има, толкова ще е по-полезно в работата на нашите журналисти.

Работите усилено в областта на свободата на словото и сигурността на журналистите в Русия и Европа. Публична тайна е, че в Русия свободата на словото е болен въпрос. Как се отнасяте към това, а така също и към цензурата в медиите? И имате ли информация за неправомерно арестувани журналисти във вашата страна по повод техни публикации?

Наистина ситуацията около свободата на словото в Русия не е никак лесна. В последно време бяха приети редица законодателни актове, които ограничават работата на журналистите в нашата страна. Сред най-очебийните е законът за клеветата, която отново стана углавно наказуемо престъпление. В проблем за работата на журналистите у нас се превърна  също и законът за ненамеса в личния живот, от който се възползват най-вече чиновниците, за да се предпазят от разследващите журналисти.

Като цяло дали има цензура в Русия или не, може да се отговори така: въпреки всички трудности и натиска, на който са подложени журналистите, у нас достатъчно широко съществува т. нар. опозиционна преса. Един от най-четените вестници е „Независимая газета”, която е определено ярко опозиционно настроена. С голям успех се ползват радиото „Эхо Москвы”, тв каналът „Дождь”. Вярно, върху медиите безусловно се оказва натиск, но да се говори, че има тотална цензура не можем да кажем. Журналистите в Русия се съпротивляват достатъчно активно на това.

Във връзка със събитията в Украйна усилено се говори, че вече се води информационна война. Вашето мнение?

За съжаление може да се каже, че независимо от всички опити на журналистическата общност, на нашия съюз, който категорично се противопоставя журналистите да бъдат използвани като войници в информационната война, тя набира скорост. И то както от едната, така и от другата страна. Все по-често и по-активно се опитват да използват журналистите за пропаганда, на което ние активно се противопоставяме и няма никога да приемем.

Нашата позиция е – журналистът е човек, редакцията е група от хора, които поднасят на обществото максимално обективна информация. Използването на журналистите в средства за агитация, пропаганда и в качеството им на войници на информационната война е неприемливо. Въпреки всичките опити, които имат място в противопоставящите се две страни, ние винаги ще бъдем категорично против това.

Вече много руски и чужди журналисти загинаха, изпълнявайки професионалния си дълг. Може ли да се каже, че журналистиката е в опасност и как да защитим колегите в горещите точки? Освен това, каква е ролята на професионалните организации в тази сфера?

За съжаление от май 2014 г. в Източна Украйна загинаха шест кореспонденти, сред които един италианец. Останалите пет са руски журналисти, сред които са сътрудници от телевизионните канали и фотожурналистът Андрей Стенин, операторът Анатолий Клян.

А за това, че журналистиката се намира в опасност, отдавна го говорим. Още преди началото на въоръжения конфликт в Украйна, в Русия загинаха много журналисти. Само за последните четири години бяха убити около 30. Много престъпления срещу представители на медиите и досега са неразкрити и неразследвани. Безусловно и конфликтът в Източна Украйна също донесе гибел за наши журналисти и това изостри още повече този проблем. Как можем да защитим колегите си, намиращи се в горещите точки?

Мога да ви кажа, че СЖР предложи поправка в закона за медиите и тя в момента се обсъжда в Думата. Тази поправка предвижда задължително работодателите да застраховат журналистите, които заминават да отразяват събитията в горещи точки. Задължително да им осигуряват средства за защита и опознавателни знаци, че са от пресата. Задължително обучение преди началото на работата им в конфликтни и опасни зони.

Тоест цял комплекс от мерки, за да може журналистите да се подготвят за работата си в горещите точки, да им помогнат да изпълняват там своя професионален дълг и да се завърнат живи у дома. За съжаление едва чак след гибелта на нашите шестима колеги започнаха да оценяват важното значение на сигурността на работещите в опасни точки и нещата се пораздвижиха.

На конференцията в СБЖ, на която гостувате, се говореше за културата в журналистиката и за журналистиката като култура. Според вас какво е нивото на културната проблематика днес в медиите? И културата любима тема ли е на медиите в Русия?

Не бих могъл да ви кажа, че културата е любимата тема на нашите медии. За съжаление, както и по света, така и у нас голяма част от тях са заети с други теми и проблеми. Най-много се интересуват от икономиката, политиката, а така също и от такива „забележителни явления” като скандалите, интригите и разследванията. Медиите се опиват от тях и за съжаление нашите колеги забравят, че покрай своята функция да информират населението, журналистиката има и друга – да възпитава, да помага на читателите, културното развитие на аудиторията си.

Но от друга страна, не бива да се говори, че всичко е чак толкова лошо в руските медии. И досега културата се отразява доста нашироко. У нас има федерален денонощен тв канал „Култура”, който не излъчва реклама и е посветен изключително на културата, живописта, театралното изкуство, литературата. Практически във всяко федерално издание има рубрика „Култура” и няколко колони, посветени на различните й прояви. Излизат няколко издания и информационни портали, чиято тема е също културна. И радиата не са безразлични към нея.

Така че ситуацията не е еднозначна. Отразяването на културния живот в медиите, според мен, е свързано с общото културно равнище на обществената аудитория - читатели, зрители и слушатели. Това е пряката връзка. От една страна, аудиторията влияе на медиите, а от друга - медиите на нея. Така че повишението на културното равнище на обществото е в пряка връзка с интересите на медии в областта на културата. Надявам се, че независимо на съвременните тенденции, отразяването на културните теми в медиите няма да загуби значението си. Обратното – ще прогресира.

Какво ще пожелаете на българските журналисти във връзка с техния юбилей?

Безусловно пожелания има много, но преди всичко бих искал българските ми колеги да успяват така, че в очите на обществото и властта, сред деловите кръгове статусът на журналистите да бъде висок. Желая им да не ги засягат икономическата криза и неуредиците. Нека те да не работят и да не живеят в условията на бедност и корупция, във време, когато срещу журналистите се извършват безнаказани престъпления. И тогава, когато се спазват тези условия, тогава журналистиката ще бъде единствено свободна. Надявам се, че въпреки многото трудности българските медии и журналисти ще могат да изпълняват важната си мисия – да информират обществото. Това е мисия и нека българските журналисти да я носят и изпълняват достойно.

      

Снимки: Иван Василев и личен архив

 

 

Сподели в
 

"Щом знаете толкова много, защо не дойдете на мое място?" Мисъл, която несъмнено е минавала през главата на не един и двама футболни треньори при срещи с медиите.

30.03.2020/15:25

От утре, 30 март, Националният оперативен щаб на ген. Мутафчийски ще провежда всекидневните си брифинги в Министерския съвет в 8 часа сутринта, вместо в 17 часа.

29.03.2020/15:44

Изпитвате проблеми с Wi-Fi? Не сте сами. Във Великобритания десетки милиони хора бяха поставени под домашна карантина, което натовари мрежите.

28.03.2020/15:45

Жана Гошева е ученичка в 11-и клас в Езиковата гимназия – Благоевград. От миналата година е член на екипа на предаването "Тийн зона" на Радио Благоевград и Центъра за личностно и творческо развитие на децата в Благоевград.

28.03.2020/10:57

Българската песен на Евровизия 2020 Tears Getting Sober попадна в програмата на музикалната телевизия MTV. Видео на Виктория беше излъчено за първи път във вторник.

27.03.2020/16:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки