Никой актьор не иска да играе Хрант Динк

01.08.2014 /18:50 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Хрант Динк се превърна в символ на свободната преса

Германският режисьор от турски произход Фатих Акън се е отказал от идеята за филм, посветен на съдбата на турския журналист от арменски произход Хрант Динк, който бе убит от краен националист през 2007 г. , съобщава "Хюриет дейли нюз".

Причината е, че Акън не е успял да убеди никой турски актьор да изпълни ролята. Акън е планирал да заснеме филм за Динк и написал сценарий, основан на 12 статии на журналиста, публикувани в неговия в. "Агос".

"Не зная дали това щеше да е добър филм. Но не успях да убедя никой турски актьор да изиграе ролята на Хрант. Всички те сметнаха сценария за твърде тежък. И така, аз трябваше да замразя проекта", заяви Акън пред арменския седмичник "Агос", издаван в Турция.

Режисьорът изтъкна, че един филм, посветен на Хрант Динк, би следвало да бъде и "турски филм". "Американски или френски актьор не може да изълни ролята на Хрант. Трябва самите ние да се заемем с този въпрос", подчерта Акън, като добави, че изглежда "още не е назрял моментът за това".

Дошъл му наум нов сценарий

В отговор на забележките на режисьора двама по-млади турски актьори казаха, че не биха били подходящи за ролята. "Ако бях на точната възраст, бих желал да изиграя Динк", каза актьорът Ръза Коджаоглу. "Бих искал да мога да изпълня ролята (на Динк)", написа в Туитър друг известен актьор - Сарп Аккая.

Фатих Акън каза, че докато е подготвял филма за Динк, е провел проучване за арменците и му е дошъл наум нов сценарий, посветен на темата за арменския геноцид. Филмът "The Cut" с участието на френския актьор от алжирски произход Тахар Рахим се планира да излезе на екран в Германия през октомври.

Той е копродукция между Германия, Франция, Италия, Русия, Полша, Канада и Турция. Хрант Динк бе убит на 19 януари 2007 г. пред редакцията на в. "Агос" в Истанбул с два куршума в главата от 17-годишния ултранационалист Огюн Самаст. Той призна убийството и бе осъден на 23 години затвор през 2011 г.


 

Сподели в
 

Финансовата криза в БНТ беше обяснена от директора - преди програмен, сега генерален - Емил Кошлуков с големия бюджет на предаването "Стани богат".

21.09.2019/19:03

Магдалена Иванова става главен редактор на сайта на единствената бизнес телевизия у нас – Bloombergtv.bg. Тя ще отговаря за стратегическото развитие и подобряването на качеството на сайта.

20.09.2019/16:50

ЕС предоставя 4,175 млн. евро в подкрепа на свободата на медиите и разследващата журналистика, съобщи Европейската комисия в Брюксел.

15.09.2019/15:35

Програма Достъп до Информация (ПДИ) продължава набирането на номинации в 6-те категории за наградите по повод Международния ден на правото да знам.

14.09.2019/17:15

Каменната Матера е показана в Казанлък с изложба на Дениз Мацарела в единствения в нашата страна Музей на фотографията и визуалните изкуства.

13.09.2019/16:50
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки