Светослав Обретенов – един лорд на перото от Плевен

26.07.2014 /13:03 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Обретенов на журналистическо събрание. Той е удостоен с наградата на СБЖ "Златното перо"

Спомняте ли си вестник „Народен спорт”? Флагманът на родната спортна журналистика бе най-тиражният спортен вестник у нас, излизаше от 1944 до 1990 година.

Издаван първоначално като седмичник /в понеделник/, по-късно вестникът започна да излиза три пъти седмично и бе любимото издание на поколения български мъже, които обичаха спорта /най-вече футбола/ и страняха от отявлената политическа пропаганда.

Своя забележителна среда през този близо половин век оставя доайенът на плевенската журналистика и заслужил гражданин на Плевен Светослав Обретенов. И днес в отлична кондиция за 87-те си години Бай Слави е готов с часове да разказва на по-младите си колеги за някогашните победи на футболния „Спартак”, за славни футболисти от следвоенното и по-новите поколения, като Барзов, Пърчана, Въбела, Пламен Гетов и т.н., спортисти, прославили България по световните терени и подиуми.

За съжаление по-младите колеги не знаят много за него, а си заслужава да се запознаят с повече факти от забележителната кариера на този „лорд на перото”, който никога не се е огъвал пред „тоталитарни” или „демократични” управници.

Едва ли има у нас друг журналист, който има само два печата в трудовата си книжка – за постъпване на работа през далечната 1953-та година и за пенсиониране – през 1995-та. За по-точна дата за начало на журналистическата кариера на Обретенов обаче ще тррябва да се вземе 1947-ма, когато той започва като сътрудник на вестника. Тогава „Спорт” се е списвал в малко дюкянче на следвоенната „Ангел Кънчев”.

„По това време 1946-47-ма вестника го пишеха трима души – чичо Климент, Ангел и Чомпето, разказва за онези години бай Слави. Като момче аз се въртях край тях, понякога ме пращаха за цигари, а по-късно и по разни инстанции, за да вземам резултатите от разни състезания. Носех данните, а те ги публикуваха във вестника. После полека-лека взеха да ме карат сам да пиша информации...”

Важен момент в биографията на Обретенов изиграва работата му като помощник-командир на бригада на строежа на ж.п. линията Перник-Волуяк. Избрали го заради внушителната му осанка – висок, снажен, с гръден кош и мускули на състезател по плуване.  

Плуването го научил в Лом, където изпратили баща му – известния български художник и интелектуалец Александър Обретенов. Той е завършил рисувално училище в Санкт Петербург, после – университет в Мюнхен, Германия. И до днес картините му се ценят по нашите аукциони. Александър Обретенов е приятел и съмишленик на Илия Бешков, Константин Щъркелов, Александър Божинов и Емилиян Станев. Кореспонденцията му с тях го характеризират като енциклопедична личност и ерудит с леви убеждения.

Всъщност Светослав Обретенов не е кореняк плевенчанин, а чист софиянец. В Софийския университет завършва и право, но както сам казва нито час не е работил като юрист.

В Плевен го довежда случайността, която налага болната му съпруга да се върне в провинцията. Началниците му от редакцията обаче ценят перото на Обретенов и специално за него отварят кореспондентски център в града. Така с годините Бай Слави се превръща в институция в провинциалния град, в законодател на спортния живот и учител на поколения спортни журналисти.

Обретенов е човек „от сой” и не пропуска да го подчертае, с което дразни местни партийни велможи, свикнали със селския  манталитет и каскети. Висок, добре сложен и винаги елегантен – с дълъг двуреден балтон през зимата, /в преходните сезони със шлифер/ и мека шапка, осанката му събира погледите на минувачите. Мнозина от тях го спират, за да коментират последните спортни новини. 

Журналисти от онова време свидетелстват за колега, който искал да го изхвърли от дружеството на СБЖ с мотива, че не ходел редовно на пресконференциите в партийния дом. Обретенов обаче го хванал за реверите и твърдо, но спокойно му казал: „Яйцеснасянето, друже и млеконадоят в окръга мен много го вълнуват, когато ходя на пазара, но като журналист задачата ми е да следя ГОЛОСНАСЯНЕТО. Ясно ли ти е?” Онзи сам едва не го снесъл...

Известен с пиперливия си език и критичното си перо, Обретенов е събрал всички възможни медали на БСФС, има три златни значки на БФС, орден „Кирил и Методий”. Вероятно не са много журналистите, които без да са членували в тогавашната БКП, са получавали толкова отличия.

„Той избра Плевен и това е комплимент взаимен, избра да работи  и да си пие ракията с хората на Мизия и им остана верен...” Това пише в поздравителния си адрес по повод 70-тата годишнина на Обретенов бившият му шеф от вестник „Спорт” Иван Нанков. Той свидетелства, че самата редакция не е притежавала някои от броевете на вестника, съхранени от подредения до педантичност бай Слави.

„Стиска и не дава лесно, когато става дума за история. „Гледаше ни нас от „Спорт” от провинцията си като някакъв горд и присмехулен британски лорд, но пръскаше наляво и надясно информация за лордството си.... Едно време в „Спорт” се питахме кой е по-известен в Плевен – кореспондентът на вестника или кмета. Въпросите ни бяха риторични”, пише в същия адрес Нанков и завършва с признанието:

Отново той свидетелства за един интересен факт от кариерата на плевенския си колега. До паметната дата 10 ноември бай Слави не е имал пишеща машина. Имал обаче телексен апарат, който „бодро тракаше в спалнята му доскоро. Сега от германската фирма – производител молят Обретенов да им даде скъпоценната реликва за музея.

Нашият се опъва, засега не дава...”, пише Иван и завършва с признанието: Не е вярно, че няма незаменими хора. Светослав Обретенов БЕШЕ НЕЗАМЕНИМ ЖУРНАЛИСТ ЗА ВЕСТНИК „СПОРТ” И сякаш да прикрие това положение, гордият вестник се изхитри и сам си отиде. Обретенов остана като част от знака на това славно издание”, пише неговият приятел и колега..

 

снимки: личен архив

Сподели в
 

В зората на бурния и превратен за българския народ ХІХ век е роден и Димитър Николов Паничков. Точната дата не е известна, но се смята, че е някъде около 1810 г.

20.05.2015/13:56

Симеон Радев отбелязва в „Лица и събития от моето време": „Еднъж, на един прием в Двореца, на който аз за голямо мое учудване бях поканен – тогава аз бях още журналист – царица Елеонора ми каза: „Желанието на царя е да не продължавате „Строителите".

06.05.2015/12:08

На 2 април т.г. се навършвиха 110 години от рождението на моя баща, съидейник и приятел, академик Владимир Евтимов Топенчаров (1905-1997). Не са толкова много 92 години. Но той ги изживя интензивно и пълноценно - до края.

02.04.2015/18:43

Кучешки занаят - може и да не можеш, но никой не те пита. Това казва за журналистиката една от най-умело оцеляващите личности в българската история - Димо Казасов.

21.03.2015/12:00

Снежана Тодорова е новият председател на Съюза на българските журналисти. Решението взеха в края на миналата седмица на отчетно-изборното събрание на организацията, в която членуват 4173 събратя от медиите.

20.03.2015/14:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки