Писателите на Русия и България възстановяват алманаха „Дружба“

25.07.2014 /11:43 | Автор : Йордан Георгиев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В Съюза на българските журналисти се проведе среща на Клуб „Волга“, създаден преди пет години във връзка с проведения тогава пръв по рода си круиз по река Волга с участието на писатели, журналисти и артисти от Русия и България.

Организатор на проявата от Москва до Самара и Астрахан бе новосъздадената в онзи период държавна структура РОСОТРУДНИЧЕСТВО.

„Идеята със създаването на клуба по предложение на поета Йордан Милев, сам участник в незабравимото пътуване, бе да съдейства за възстановяване на дружеските отношения между българските и руските писатели, журналисти и артисти“, каза Снежана Тодорова, и.д. председател на СБЖ, по чиято покана бе събитието.

Специален гост на сбирката на клуб „Волга“ бе известният руски актьор, режисьор и писател Валерий Иванов-Таганский, секретар по международните въпроси на Съюза на писателите на Русия и вицепрезидент на Петровската академия на науката и изкуствата. Заедно със съпругата си, българката Диана Чекийска, с която за четвърти път у нас те осъществиха детския фестивал „Подсолнушек“, на който домакин бе базата на Международния дом на журналистите в курорта „Златни пясъци“. За участниците той каза, че расте интересно, талантливо и ярко поколение, както сред българите, така и сред руснаците.

Г-н Иванов заяви пред аудиторията, вкл. и участници в незабравимото пътуване по великата руска река: „Круизът беше фантастичен и на него се роди пожеланието да възстановим някогашния алманах „Дружба“, който издаваха българските и руските писатели и поети. Най-вероятно ще бъде два пъти в годината и вече има интерес от издателства в Москва. Вече направихме списък за преводи на автори от двете страни. Уверен съм, че забележителното начинание трябва да има своето продължение, защото в основата са приятелството между хората и дружбата между народите“.

Гостът заяви също: Ще е хубаво пътуването по Волга да има своето повторение, а защо не подобни прояви да се случат и по други големи руски реки като Енисей“. За спомен от своята втора родина България, където Иванов-Таганский е живял със съпругата си, той получи картината „Легенда за хляба“, нарисувана от член на СБЖ в Торонто, Канада, както и юбилейно издание на „Вестник за буквите“. В своето експозе г-н Иванов-Тагансикй си спомни далечната 1975 г., когато заедно с легендите на съветския театър – режисьора Любимов и актьора Висоцки са били на десетдневно турне в България, започнало с гастроли в София и завършило с почивка в курорта „Златни пясъци“.

В мероприятието участва и Виктор Баженов, директор на Руския културно-информационен център, който поздрави участниците от клуба с проявата им, заявявайки, че трябва една година работа на институция като тази, която той ръководи, за да постигне резултати като от едно пътуване по Волга.

Авторката на книги за Дмитрий Лихачов и Граф Игнатиев Калина Канева обяви, че много се надява да се намерят средства, за да се издаде книга с уникален исторически разрез по архивите за Александър Чуп от Симферопол, ръководител на антифашистката група „Молодая гвардия“ в Крим през Втората световна война. И припомни, че на полуострова и днес живеят 200 000 души, чийто корен е български.

По ирония на съдбата се оказа, че радетелят на подобни литературни прояви Валери Иванов-Таганскиий „тези дни“ отива до Крим, за да работи по съвременни теми, актуални за спорната земя.

„Идеята за създаване на клуб „Волга“ се роди по време на онова велико пътуване с кораб по река Волга от Москва през Углич, Ярославъл, Нижний Новгород, Чебоксари, Казан и Самара. При това по една река, свързана с Кубрат и Аспарух, както и с древна България. Ние имаме общо минало и това дело трябва да продължи и в бъдещето“, каза поетът Йордан Милев, авторът на предложението за създаване на клуб, който да бъде мост на българските и на руските творци.

 

Сподели в
 

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28

Днес, 17 септември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

17.09.2019/15:50

Общото събрание на Съюза на българските журналисти се проведе в заседателната зала на съюза. То бе открито в 10,15 часа от Снежана Тодорова – Председател на УС на СБЖ.

12.05.2019/21:26
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистите трябва да имат просветителска и образователна мисия, смята именитият актьор. Разочарован е от липсата у управляващите на стратегия в изкуството и културата, чието финансиране би облагородило обществото и би дръпнало развитието ни напред

21.01.2020 /14:20 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 46 гости

Бързи връзки