Писателите на Русия и България възстановяват алманаха „Дружба“

25.07.2014 /11:43 | Автор : Йордан Георгиев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В Съюза на българските журналисти се проведе среща на Клуб „Волга“, създаден преди пет години във връзка с проведения тогава пръв по рода си круиз по река Волга с участието на писатели, журналисти и артисти от Русия и България.

Организатор на проявата от Москва до Самара и Астрахан бе новосъздадената в онзи период държавна структура РОСОТРУДНИЧЕСТВО.

„Идеята със създаването на клуба по предложение на поета Йордан Милев, сам участник в незабравимото пътуване, бе да съдейства за възстановяване на дружеските отношения между българските и руските писатели, журналисти и артисти“, каза Снежана Тодорова, и.д. председател на СБЖ, по чиято покана бе събитието.

Специален гост на сбирката на клуб „Волга“ бе известният руски актьор, режисьор и писател Валерий Иванов-Таганский, секретар по международните въпроси на Съюза на писателите на Русия и вицепрезидент на Петровската академия на науката и изкуствата. Заедно със съпругата си, българката Диана Чекийска, с която за четвърти път у нас те осъществиха детския фестивал „Подсолнушек“, на който домакин бе базата на Международния дом на журналистите в курорта „Златни пясъци“. За участниците той каза, че расте интересно, талантливо и ярко поколение, както сред българите, така и сред руснаците.

Г-н Иванов заяви пред аудиторията, вкл. и участници в незабравимото пътуване по великата руска река: „Круизът беше фантастичен и на него се роди пожеланието да възстановим някогашния алманах „Дружба“, който издаваха българските и руските писатели и поети. Най-вероятно ще бъде два пъти в годината и вече има интерес от издателства в Москва. Вече направихме списък за преводи на автори от двете страни. Уверен съм, че забележителното начинание трябва да има своето продължение, защото в основата са приятелството между хората и дружбата между народите“.

Гостът заяви също: Ще е хубаво пътуването по Волга да има своето повторение, а защо не подобни прояви да се случат и по други големи руски реки като Енисей“. За спомен от своята втора родина България, където Иванов-Таганский е живял със съпругата си, той получи картината „Легенда за хляба“, нарисувана от член на СБЖ в Торонто, Канада, както и юбилейно издание на „Вестник за буквите“. В своето експозе г-н Иванов-Тагансикй си спомни далечната 1975 г., когато заедно с легендите на съветския театър – режисьора Любимов и актьора Висоцки са били на десетдневно турне в България, започнало с гастроли в София и завършило с почивка в курорта „Златни пясъци“.

В мероприятието участва и Виктор Баженов, директор на Руския културно-информационен център, който поздрави участниците от клуба с проявата им, заявявайки, че трябва една година работа на институция като тази, която той ръководи, за да постигне резултати като от едно пътуване по Волга.

Авторката на книги за Дмитрий Лихачов и Граф Игнатиев Калина Канева обяви, че много се надява да се намерят средства, за да се издаде книга с уникален исторически разрез по архивите за Александър Чуп от Симферопол, ръководител на антифашистката група „Молодая гвардия“ в Крим през Втората световна война. И припомни, че на полуострова и днес живеят 200 000 души, чийто корен е български.

По ирония на съдбата се оказа, че радетелят на подобни литературни прояви Валери Иванов-Таганскиий „тези дни“ отива до Крим, за да работи по съвременни теми, актуални за спорната земя.

„Идеята за създаване на клуб „Волга“ се роди по време на онова велико пътуване с кораб по река Волга от Москва през Углич, Ярославъл, Нижний Новгород, Чебоксари, Казан и Самара. При това по една река, свързана с Кубрат и Аспарух, както и с древна България. Ние имаме общо минало и това дело трябва да продължи и в бъдещето“, каза поетът Йордан Милев, авторът на предложението за създаване на клуб, който да бъде мост на българските и на руските творци.

 

Сподели в
 

Във връзка с внасянето в НС от Веджи Рашидов на промени в Закона за радиото и телевизията, отнасящи се до обществените медии, които не са обсъждани в публичното медийното пространство, председателският съвет на СБЖ в БНТ предлага на УС на СБЖ да излезе с официална декларация, в която да изрази своето категорично несъгласие с внесените промени преди те да са били обект на широко обществено обсъждане.

14.07.2020/14:06

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки