Наградените в Националния литературен конкурс „Петър Ковачев”

19.12.2013 /14:35 | Източник: plevenzapleven Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В неговото тазгодишно издание участваха със свои творби в различните жанрове над 60 автора.

На тържествена церемония в Арт-център – Плевен бяха обявени отличените автори в четвъртото издание на Националния литературен конкурс „Петър Ковачев”.

В неговото тазгодишно издание участваха със свои творби в различните жанрове над 60 автора. Техните произведения селектира жури с председател проф. Светлозар Игов и членове – поетът и издателят Марин Георгиев и поетът и преподавателят в нов български университет – Йордан Евтимов.

Техните произведения селектира жури с председател проф. Светлозар Игов и членове – поетът и издателят Марин Георгиев и поетът и преподавателят в нов български университет – Йордан Евтимов.

В раздел „Поезия” наградата бе присъдена на Габриела Русева от Ямбол за стихотворението „Няма да се извиня”. Поощрение в тази категория е за Милка Пиналска от Градина, Пловдивско.

Две равностойни награди в категория „Проза” бяха връчени тази година – за „Бледа синя точка” на Савина Петкова от София и за „Разказвачът и архитектът” на Валентин Калинов от София. В категория „Драма” призът заслужи Лора Лазар от Търговище за пиесата „Островът на съкровищата”.

Журито даде и поощрителна награда на Магдалена Борисова от Елена за „Музика за слончета”.

На церемонията присъства отново синът на Петър Ковачев – известният български режисьор – Роберт Ковачев. За неговите думи, за това, което казаха на церемонията проф. Игов и поетът Марин Георгиев, четете по-късно в Плевен за Плевен.
 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Петър Ковачев е малко или почти неизвестен за плевенчани поет и писател. Приживе той рядко печата своите произведения, но когато си отива от тоя свят, се оказва, че не са малко хората, които осъзнават колко значим и дълбок е той като личност и автор.

Роден е на 4 юли 1941 год. в с. Реселец, Плевенско. Баща му - Христо Ковачев, е директор в местното училище и в своите дела е истински възрожденец.

Петър Ковачев започва своя литературен път още като ученик в сп. „Родна реч", където публикува разказа си „Легенда за овчаря" (кн.8/1957 г.). В централния литературен печат дебютира по време на следването си в СУ „Климент Охридски".  С разказа си „Момче в бързея" е забелязан от критиката и печели годишната награда  на в. „Студентска трибуна".

Участва активно в студентския литературен кръжок „Димчо Дебелянов", публикува разкази и очерци във в. „Софийски университет", „Студентска трибуна", „Учителско дело" и „Литературен фронт". Като журналист в културния отдел на плевенския вестник „Септемврийска победа" (1966-1967) публикува разкази, очерци, литературнокритически етюди, рецензии, творчески портрети.

Времето от 1972 до края на живота му е свързано главно с работата му като драматург на кукления театър в Плевен.

Поетическото творчество на Петър Ковачев датира от последната година и половина от живота му, когато вече е тежка болен. Разказите му са събрани за пръв път в книгата „Отива си денят" от Димитър Коруджиев и Атанас Свиленов.

Навръх Коледа на 1981 год. Петър Ковачев си отива от този свят.

Сподели в
 

Националната телевизия се похвали със старта на чисто ново предаване в ефира си от тази неделя. Предаване за... "различни гледни точки за произхода на човека, неразказвани факти и малко известни хипотези за различни исторически събития", пише в официалния сайт на държавната медия.

16.01.2019/18:00

Българското национално радио(БНР) е медията, на която българите най-много вярват. Това сочи Годишния доклад за 2018 г. на Института за изследване на журналистиката "Ройтерс" към университета в Оксфорд.

14.01.2019/16:56

Започлата през 2018 г. кампания Дни на медийната грамотност, организирана от Коалиция за развитие на медийна грамотност, ще се проведе и тази година в периода 4 февруари - 10 март 2019 г. Не случайно началото е на 4 февруари 2019, когато официално се отбелязва и Денят на безопасния интернет.

14.01.2019/16:30

В близко време училищно радио предстои да заработи в Природоматематическата гимназия "Акад. Боян Петканчин“ в Хасково.

14.01.2019/12:00

Шведската компания MTG преговаря за продажбата на най-голямата българска медийна група - "Нова броудкастинг груп", с двама местни играчи - Спас Русев и Кирил Домусчиев.

12.01.2019/10:31

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки