Наградените в Националния литературен конкурс „Петър Ковачев”

19.12.2013 /14:35 | Източник: plevenzapleven Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В неговото тазгодишно издание участваха със свои творби в различните жанрове над 60 автора.

На тържествена церемония в Арт-център – Плевен бяха обявени отличените автори в четвъртото издание на Националния литературен конкурс „Петър Ковачев”.

В неговото тазгодишно издание участваха със свои творби в различните жанрове над 60 автора. Техните произведения селектира жури с председател проф. Светлозар Игов и членове – поетът и издателят Марин Георгиев и поетът и преподавателят в нов български университет – Йордан Евтимов.

Техните произведения селектира жури с председател проф. Светлозар Игов и членове – поетът и издателят Марин Георгиев и поетът и преподавателят в нов български университет – Йордан Евтимов.

В раздел „Поезия” наградата бе присъдена на Габриела Русева от Ямбол за стихотворението „Няма да се извиня”. Поощрение в тази категория е за Милка Пиналска от Градина, Пловдивско.

Две равностойни награди в категория „Проза” бяха връчени тази година – за „Бледа синя точка” на Савина Петкова от София и за „Разказвачът и архитектът” на Валентин Калинов от София. В категория „Драма” призът заслужи Лора Лазар от Търговище за пиесата „Островът на съкровищата”.

Журито даде и поощрителна награда на Магдалена Борисова от Елена за „Музика за слончета”.

На церемонията присъства отново синът на Петър Ковачев – известният български режисьор – Роберт Ковачев. За неговите думи, за това, което казаха на церемонията проф. Игов и поетът Марин Георгиев, четете по-късно в Плевен за Плевен.
 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Петър Ковачев е малко или почти неизвестен за плевенчани поет и писател. Приживе той рядко печата своите произведения, но когато си отива от тоя свят, се оказва, че не са малко хората, които осъзнават колко значим и дълбок е той като личност и автор.

Роден е на 4 юли 1941 год. в с. Реселец, Плевенско. Баща му - Христо Ковачев, е директор в местното училище и в своите дела е истински възрожденец.

Петър Ковачев започва своя литературен път още като ученик в сп. „Родна реч", където публикува разказа си „Легенда за овчаря" (кн.8/1957 г.). В централния литературен печат дебютира по време на следването си в СУ „Климент Охридски".  С разказа си „Момче в бързея" е забелязан от критиката и печели годишната награда  на в. „Студентска трибуна".

Участва активно в студентския литературен кръжок „Димчо Дебелянов", публикува разкази и очерци във в. „Софийски университет", „Студентска трибуна", „Учителско дело" и „Литературен фронт". Като журналист в културния отдел на плевенския вестник „Септемврийска победа" (1966-1967) публикува разкази, очерци, литературнокритически етюди, рецензии, творчески портрети.

Времето от 1972 до края на живота му е свързано главно с работата му като драматург на кукления театър в Плевен.

Поетическото творчество на Петър Ковачев датира от последната година и половина от живота му, когато вече е тежка болен. Разказите му са събрани за пръв път в книгата „Отива си денят" от Димитър Коруджиев и Атанас Свиленов.

Навръх Коледа на 1981 год. Петър Ковачев си отива от този свят.

Сподели в
 

В свое писмо до СБЖ Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград алармира, че в предаването „На кафе” по Нова телевизия се е промъкнала реклама на дрога, което е забранено от закона

14.11.2018/19:10

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) в партньорство със Съюза на българските журналисти (СБЖ) и Roca-България обявява Шестия конкурс за журналистически публикации на български или на испански език „Светове и цветове” в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес.

13.11.2018/20:22

Преподавател от Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ огласиха отворено писмо по повод разразилата се остра дискусия по повод скандалния клип на ТВ “Алма Матер“.

10.11.2018/10:39

В интервю пред бТВ директорът на студентската национална телевизия "Алма матер" Башар Рахал каза, че скандалът с клипа за набиране на журналисти, в който девойка с впита кожена пола му носи кафенце, а той я оглежда отзад, му бил "даже много интересен". Както вече писа сайтът на Съюза на българските журналисти sbj-bg.eu, клипът провокира дискусия не само в социалните мрежи, но и сред колегията.

09.11.2018/11:53

С най-новата си книга авторката деликатно ви кани в обикновената и не съвсем тайнственост на любовта. "Цяр за ревност", "Нарисувай го като песен", "Трима братя без златната ябълка" и още 14 разказа ви очакват в най-новия сборник на Пенка Чернева "Любовен /почти/ роман. Сборник за литературната магия - как най-трудно е да кажеш много неща с малко думи.

08.11.2018/09:35

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер“ кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /21:13

Спомняйки си на днешния двоен празник за най-ярките имена в наша история, разбуждали гражданско, революционно и отговорно съзнание в обществото ни, виждаме все хора на духа, на словото, на устрема и всеотдайността. Остро ни е нужно и днес увлечението по техния пример и тяхната мисия. Особено в журналистиката. Ето защо СБЖ припомня един от образците на Ботевата публицистика - „Политическа зима”

01.11.2018 /03:23

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки