Наградените в Националния литературен конкурс „Петър Ковачев”

19.12.2013 /14:35 | Източник: plevenzapleven Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В неговото тазгодишно издание участваха със свои творби в различните жанрове над 60 автора.

На тържествена церемония в Арт-център – Плевен бяха обявени отличените автори в четвъртото издание на Националния литературен конкурс „Петър Ковачев”.

В неговото тазгодишно издание участваха със свои творби в различните жанрове над 60 автора. Техните произведения селектира жури с председател проф. Светлозар Игов и членове – поетът и издателят Марин Георгиев и поетът и преподавателят в нов български университет – Йордан Евтимов.

Техните произведения селектира жури с председател проф. Светлозар Игов и членове – поетът и издателят Марин Георгиев и поетът и преподавателят в нов български университет – Йордан Евтимов.

В раздел „Поезия” наградата бе присъдена на Габриела Русева от Ямбол за стихотворението „Няма да се извиня”. Поощрение в тази категория е за Милка Пиналска от Градина, Пловдивско.

Две равностойни награди в категория „Проза” бяха връчени тази година – за „Бледа синя точка” на Савина Петкова от София и за „Разказвачът и архитектът” на Валентин Калинов от София. В категория „Драма” призът заслужи Лора Лазар от Търговище за пиесата „Островът на съкровищата”.

Журито даде и поощрителна награда на Магдалена Борисова от Елена за „Музика за слончета”.

На церемонията присъства отново синът на Петър Ковачев – известният български режисьор – Роберт Ковачев. За неговите думи, за това, което казаха на церемонията проф. Игов и поетът Марин Георгиев, четете по-късно в Плевен за Плевен.
 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Петър Ковачев е малко или почти неизвестен за плевенчани поет и писател. Приживе той рядко печата своите произведения, но когато си отива от тоя свят, се оказва, че не са малко хората, които осъзнават колко значим и дълбок е той като личност и автор.

Роден е на 4 юли 1941 год. в с. Реселец, Плевенско. Баща му - Христо Ковачев, е директор в местното училище и в своите дела е истински възрожденец.

Петър Ковачев започва своя литературен път още като ученик в сп. „Родна реч", където публикува разказа си „Легенда за овчаря" (кн.8/1957 г.). В централния литературен печат дебютира по време на следването си в СУ „Климент Охридски".  С разказа си „Момче в бързея" е забелязан от критиката и печели годишната награда  на в. „Студентска трибуна".

Участва активно в студентския литературен кръжок „Димчо Дебелянов", публикува разкази и очерци във в. „Софийски университет", „Студентска трибуна", „Учителско дело" и „Литературен фронт". Като журналист в културния отдел на плевенския вестник „Септемврийска победа" (1966-1967) публикува разкази, очерци, литературнокритически етюди, рецензии, творчески портрети.

Времето от 1972 до края на живота му е свързано главно с работата му като драматург на кукления театър в Плевен.

Поетическото творчество на Петър Ковачев датира от последната година и половина от живота му, когато вече е тежка болен. Разказите му са събрани за пръв път в книгата „Отива си денят" от Димитър Коруджиев и Атанас Свиленов.

Навръх Коледа на 1981 год. Петър Ковачев си отива от този свят.

Сподели в
 

"За няколко лайка повече" е темата на първия приемен изпит в Софийския университет тази година - писменият по журналистика. Той започна тази сутрин, в 9 ч., а на него се явяват повече от 350 души.

24.03.2019/10:55

СБЖ изразява съболезнования по повод кончината на създателя на един от най-четените бургаски вестници. Поклонението ще бъде на 23-ти март, събота, от 10.00 часа, в ритуалната зала на Бургаските гробища

22.03.2019/19:09

Съветът за електронни медии обяви тази седмица, че изборът на нов генерален директор на Българското национално радио ще започне в средата на май, а тази тема трябва да има публичност, заяви в ефира на БНР председателят на СЕМ София Владимирова.

22.03.2019/11:19

Сделката за Нова телевизия вече е официален факт, след като Комисията за защита на конкуренцията е одобрила сделката, научи БЛИЦ от три независими източника. Шведската компания MTG подписа споразумение да продаде своите 95% от "Нова Броудкастинг груп" ("Нова") в България на "Адванс Медия груп", която е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

22.03.2019/11:10

Парламентарната група на "БСП за България" сезира Конституционния съд заради промени в Закона за личните данни, които според говорителя й Елена Йончева създават условия за цензура и самоцензура в българската журналистика.

20.03.2019/19:00

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В специално разпространено писмо до всички журналистически съюзи, членове на МФЖ, секретариатът на организацията ни информира, че е изпратил призив-обръщение до евродепутатите с молба да се застъпят за приемането на Директивата за авторските права, с промените в Съображение 35., предложено от МФЖ.

24.03.2019 /21:10

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 60 гости

Бързи връзки