ЕС представя в София наградата „Сахаров“

16.12.2013 /16:52 | Източник: epsofia/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По-рано сп. “Тайм” включи Малала сред 100-те лица на 2013-а

Изложба по повод 25-ата годишнина на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта е открита в Народния театър. Наградата се присъжда ежегодно от Европейския парламент на борци за правата на човека, съобщиха от ЕП за СБЖ.

Изложбата, организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в България, проследява жизнения път и постиженията на всеки един от лауреатите досега. Медийни партньори са „Дневник“ и „Webcafe“. 

Важно: Изложбата ще бъде достъпна непосредствено преди, по време и веднага след постановките в програмата на Народния театър. 

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта е един от най-ярките примери за това как ЕС присъства на международната сцена, изразявайки своята подкрепа за изключителни личности, борещи се срещу неправдата и потисничеството. През 2013 г. се навършват 25 години от първото присъждане на отличието, което през 1988 г. беше връчено на Нелсън Мандела и Анатолий Марченко.  

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта е учредена през 1988 г. в чест на руския ядрен физик и активист за правата на човека Андрей Сахаров. Тя е най-високото отличие, присъждано от Е
С за постижения в областта на правата на човека и е израз на признание и морална подкрепа за лауреатите в борбата за техните каузи. 

Призът включва 50 000 евро

Наградата се връчва на отделни лица и сдружения: дисиденти, политически лидери, журналисти, адвокати, активисти на гражданското общество, писатели, лидери на малцинства, активисти за мир и дори на ООН като организация. Това е награда преди всичко за свободата на изразяване, защитата на правата на малцинствата, зачитането на международното право, развитието на демокрацията и прилагането на принципите на правовата държава. 

Наградата „Сахаров“ и премията от 50 000 евро се връчват официално на пленарно заседание на ЕП в Страсбург в края на всяка година.   Тазгодишният лауреат е пакистанката Малала Юсуфзай - 16-годишна ученичка от град Мингора, областта Суат. Тя получи наградата заради активната си борба за даването на възможност на момичетата да посещават училище.

Миналата година Малала преживя опит за убийство от талибаните. В речта си пред Европейския парламент младата пакистанка посочи, че силата на една страна не следва да се измерва чрез въоръжението на нейната армия, а чрез броя образовани хора. Малала се застъпи специално за всички деца, които не посещават училище.  

Свързани:   Наградата "Сахаров" отива при Маляля

16-годишната пакистанка Маляля, която се прочу като защитница на правото на образование на момичетата, спечели най-високото европейско отличие в областта на човешките права и свободомислието, съобщи БТА.
Дата: 11.10.2013

 

 

Сподели в
 

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019/19:34

От три години се бори с един текст и вероятно в най-скоро време ще имаме удоволствието да се сдобием с книга на Енчо Господинов, която отсега надушваме, че ще бъде интересна, защото и неговият живот не е по-малко интересен и достоен за филм.

13.10.2019/20:43

Ако си мислите, че този разговор с Юрий Борисов, гост на сайта на СБЖ, е във връзка с „онзи скандал“, грешите. Говоря си с отговорния редактор на едно може би будителско и много българско електронно издание, а именно сайта 24may.bg.

07.10.2019/10:09

На 25-я ден от най-златния месец в годината – септември, Родопа планина е дала първата глътка въздух и живот на един от най-талантливите български сладкодумци – журналиста, писателя и публициста Владимир Арденски. И не е за вярване, че тази година му донесе 90-годишен юбилей.

05.10.2019/11:45

На 30 септември от 18 ч.в клуб "Журналист" в СБЖ ще се състои представянето на книгата на журналиста Йосиф Давидов „Репортер от Миналото време“, която още преди да се появи в българските книжарници се очакваше с интерес от гилдията, а и не само от нея, тъй като той е журналист с утвърдено име.

20.09.2019/08:00
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки