Разкриха кой похити френските репортери в Мали

07.11.2013 /18:53 | Източник: actualno/dnevnik Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Колеги поставиха пред RFI в Париж портретите на Верлон и Дюпон

Дни след убийството на специалните пратеници на RFI в Мали - Жислен Дюпон и Клод Верлон - френските тайни служби, подпомагани от силите „Сервал” и пратени на място следователи, вече имат напредък в разследването, разкрива в. „Монд”.

Според данните, с които разполага вестникът, трима от четиримата, участвали в похищението на журналистите в град Кидал, са идентифицирани и те не са сред лицата, арестувани от неделя насам.

Самоличността на тримата станала ясна от документ, намерен в автомобила, изоставен близо до труповете на двамата журналисти.

Един от похитителите бил регистриран още през 2010 г. като член на организацията "Ал Каида в ислямския Магреб" (АКИМ), установено било кои са и други двама от групата. Оказало се, че те са известни на действащите в Северно Мали френски разузнавателни служби, отбелязва вестникът.

Задържани са неведнъж

От май насам трима от четиримата похитители, които били роднини, са задържани няколко пъти за разпит, а после били освобождавани. Те сами отишли при френските военни, след като избягали от районите, в които се водели сражения.

След като било проверено движението им, както и дали не са участвали в боеве срещу силите "Сервал", тримата били освободени и останали в Кидал. По данни от разследването тримата идентифицирани похитители са се сражавали в групата на Абделкарим ал Тарги - един от шефовете на АКИМ.

Името на водача на похитителите вече било познато от разследването за отвличането на 24 ноември 2011 г. в Омбори (Северно Мали) на Филип Вердон, открит мъртъв на 6 юли, и на колегата му Серж Лазаревич, който все още е в плен, посочва "Монд". Похитителите имали задача да следят всеки, който сътрудничи на французите в района.

Свързани:   Прибраха убитите в Мали френски журналисти

Телата на двамата френски журналисти, убити в Мали, бяха докарани днес в Париж с полет на "Ер Франс" от малийската столица Бамако, който кацна на летище "Роаси", предаде АФП.
Дата: 05.11.2013

 
 

Сподели в
 

Този текст на Роберто Савиано, италианския писател, който от десет години живее под полицейска охрана, тъй като за първия си роман "Гомор" е осъден от неаполитанската Камора на смърт, бе излъчен на 12 януари 2018 година по РАИ 3, а след това публикуван на фейсбук страницата на Савиано. За жалост няма как да кажем: „Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна

17.01.2018/17:06

Експертната група на високо равнище, назначена да дава съвети на Европейската комисия как да се справи с разпространението на онлайн дезинформация ще се срещне за първи път в понеделник, 15 януари от 10:00 ч.

13.01.2018/10:04

Американската компания Фейсбук (Facebook) обяви, че въвежда голяма промяна в ползваната от над два милиарда потребители едноименна социална мрежа.

12.01.2018/10:25

"Днес Турция е на едно от челните места в света по свобода на печата, най-нови комуникационни технологии, социални медии и интернет журналистика", заявява Реджеп Ердоган на официалната си интернет страница, предаде ДПА.

11.01.2018/15:31

Излъчена на 17 ноември миналата година и продължена като тема на предаване история за връзката между германско момиче и момче-бежанец от Сирия предизвика огромен медиен скандал в Германия.

09.01.2018/19:10

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

По повод празниците председателят на УС на СБЖ отправя благопожелания към цялата журналистическа колегия

22.12.2017 /20:11

Генералният директор на ЮНЕСКО изпрати писмо на председателя на УС на СБЖ, с което в края на втория си мандат изказва благодарност както за подкрепата лично към нея, така и за Организацията на ООН за образование, наука и култура

29.11.2017 /21:21

 Мнения

И отново станахме свидетели на безскрупулното използване на журналистите. Този път с представянето на Бялата книга за свободата на медиите в България. Форумът, организиран от едната от враждуващите медийни групировки, умело се опита да подмени големия проблем за българското общество - свободата на журналистите - със свободата на медиите.

13.01.2018 /15:03 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Все нещо пречи на държавните ни мъже, жени, а понякога и деца, да влязат в релсите на общественото изискване за по-добър живот. Преди време намираха оправдание в сушата, кишата и Гришата (тогавашен Бойко Борисов).

05.01.2018 /20:52 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки