Разкриха кой похити френските репортери в Мали

07.11.2013 /18:53 | Източник: actualno/dnevnik Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Колеги поставиха пред RFI в Париж портретите на Верлон и Дюпон

Дни след убийството на специалните пратеници на RFI в Мали - Жислен Дюпон и Клод Верлон - френските тайни служби, подпомагани от силите „Сервал” и пратени на място следователи, вече имат напредък в разследването, разкрива в. „Монд”.

Според данните, с които разполага вестникът, трима от четиримата, участвали в похищението на журналистите в град Кидал, са идентифицирани и те не са сред лицата, арестувани от неделя насам.

Самоличността на тримата станала ясна от документ, намерен в автомобила, изоставен близо до труповете на двамата журналисти.

Един от похитителите бил регистриран още през 2010 г. като член на организацията "Ал Каида в ислямския Магреб" (АКИМ), установено било кои са и други двама от групата. Оказало се, че те са известни на действащите в Северно Мали френски разузнавателни служби, отбелязва вестникът.

Задържани са неведнъж

От май насам трима от четиримата похитители, които били роднини, са задържани няколко пъти за разпит, а после били освобождавани. Те сами отишли при френските военни, след като избягали от районите, в които се водели сражения.

След като било проверено движението им, както и дали не са участвали в боеве срещу силите "Сервал", тримата били освободени и останали в Кидал. По данни от разследването тримата идентифицирани похитители са се сражавали в групата на Абделкарим ал Тарги - един от шефовете на АКИМ.

Името на водача на похитителите вече било познато от разследването за отвличането на 24 ноември 2011 г. в Омбори (Северно Мали) на Филип Вердон, открит мъртъв на 6 юли, и на колегата му Серж Лазаревич, който все още е в плен, посочва "Монд". Похитителите имали задача да следят всеки, който сътрудничи на французите в района.

Свързани:   Прибраха убитите в Мали френски журналисти

Телата на двамата френски журналисти, убити в Мали, бяха докарани днес в Париж с полет на "Ер Франс" от малийската столица Бамако, който кацна на летище "Роаси", предаде АФП.
Дата: 05.11.2013

 
 

Сподели в
 

Преди няколко кратки дни тук, във Великобритания, отбелязахме Деня на примирието. Сигурна съм, че тези церемонии се случват също и в много други части на света, но някак Великобритания изглежда точното място за почитане на служба, жертви и на това как "малката страна, която може" да събере своите приятели в могъща коалиция, за да победи чудовищна тирания, не само в Първата световна война, но отново във Втората световна война. Това обявява Кристиан Аманпур от CNN, цитирана от БГНЕС.

19.11.2017/10:15

Австралийският медиен магнат Рупърт Мърдок обяви, че няма да разширява вестникарската си империя, признавайки, че дигиталната реклама "е била неимоверно разрушителна за пазара на печата" и някои от неговите вестници се борят за оцеляването си, предаде "Гардиън", като се позова на Ройтерс и АП

16.11.2017/18:58

ТВ каналът RT America изпълни искането на Министерството на правосъдието на САЩ и се регистрира в качеството си на чуждестранен агент на територията на страната. Според главния редактор на канала Маргарита Симонян, ако не изпълнят това искане, алтернативата е била да бъде заведено наказателно дело срещу медията и американският директор на RT да бъде арестуван, а сметките на медията – замразени.

15.11.2017/10:31

Германският съюз на журналистите (ГСЖ) огласи неотдавна таблицата на заплатите на редакторите и репортерите във всекидневниците и нарастването на брутното им възнаграждение през последните две години. Така се постигат няколко цели едновременно – съблюдава се пълната прозрачност върху работата на средствата за масова информация като коректив на властта и управлението на държавата и отделните федерални провинции; държи се връзка между ГСЖ като професионална организация и всяко едно издателство и издание като работодател на журналистите и не на последно място – всеки, тръгнал по трънливия път на вестникарската журналистика, ще знае за какви пари в кое издание работи.

13.11.2017/09:22

Рупърт Мърдок иска да купи Си Ен Ен. Медийният магнат е отправил две неофициални предложения към собствениците на новинарската телевизия,посочва Би Ти Ви.

11.11.2017/10:32

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

НА ОБЩОНАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ СОФИЯ ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

03.11.2017 /07:45

Представяме ви декларацията на върховния представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини от името на ЕС по случай Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти - 2 ноември:

02.11.2017 /21:39

Председателят на УС на СБЖ честити празника на цялата колегия и на всички хора на духа, разбуждащи най-доброто в човешката природа, но и призовава към размисъл за същността на тази голяма мисия

01.11.2017 /07:24

 Мнения

Уверен съм, драги колеги и приятели, че всички Вие цените този празник на духовността! Интересното е, че той се чества у нас за първи път по предложение на Стоян Омарчевски, министър на просвещението в правителството на БЗНС, начело с Александър Стамболийски.

03.11.2017 /11:58 | Източник: СБЖ

Едно „общо събрание" на СБЖ, еволюирало в цинична демонстрация на къса памет, неблагодарност за години водена битка с ненаситни и алчни „емблеми" на българската компрометирана журналистика! Ако можеше да бъде обезглавено на часа, ръководството на СБЖ вече би било в миналото!

30.10.2017 /10:20 | Автор: Цецка Бончина, председател на 27-мо дружество на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки