Максим Бехар: Политикът мрази прозрачността

25.08.2013 /14:11 | Автор : Ивана Котовска | Източник: novinite.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Максим Бехар почва като журналист през 80-те във в. „Работническо дело”

Фейсбук поколението в България протестира срещу корупцията и лошото управление като поколение, което иска прозрачност и бързи, справедливи решения, заяви в интервю за скопския вестник „Дневник”

Максим Бехар е писател, журналист и световно признат пиар експерт, носител на много награди. Бехар тази година бе избран за президент на комуникационния форум в Давос.

Kариерата на Максим Бехар включва хиляди случки и срещи със световноизвестни личности като бившия американски президент Джордж Буш, бившия държавен секретар на САЩ Хилари Kлинтън, принца на Уелс ...

Г-н Бехар, в интервю споменавате, че в обществените отношения е станал обрат, а причината е много проста - социалните медии. 

Това, което се случва сега, може да изглежда невероятно, но наистина е различно и трудно за описване. Естествено, промените не се случват само в бизнеса с връзките с обществеността, а и в обществото като цяло. Представете си хората, които са били публични личности само допреди 6-7 години: политици, артисти, спортисти, журналисти, хора от шоубизнеса ...

Сега всеки е публична личност и основната причина за това са социалните медии. Дори един съвсем обикновен пенсионер със стар лаптоп в гаража или с кафене може да бъде много по-голяма публична личност от един политик. Този факт напълно ни промени живота, направи го по-прозрачен и по-етичен.

В последната книга пишете, че скоростта, с която киберпространството влезе в нашия живот, не само промени образованието, но доведе и до формиране на ново "Фейсбук поколение"...

Обществата са разделени - образно казано - на два вида хора: които вземат решения, и които трябва да ги изпълнят. Този модел вече не работи и съм убеден, че навсякъде по света през следващите десетина години политическите модели ще претърпят драстични промени. Този "филм", в който веднъж на 4 години избираме управници, които през следващите 4 правят, каквото си искат, не може да продължи още дълго.

Милиони, дори милиарди хора вече прекарват по-голямата част от деня в интернет, главно във Фейсбук, защото там "животът" е прозрачен. Те биха искали да могат да контролират политиците. Това е естествена необходимост, желание всичко да става прозрачно и избирателите да могат да упражняват контрол над процесите в обществото.

Съгласен ли сте с "Файненшъл таймс", че именно "Фейсбук поколението" в България е водещо протестите срещу корупцията?

"Поколението F" няма разлика в годините - познавам хора на 20 години, които са далеч по-незаинтересовани и безлични от някои, които са на 55. Това поколение се определя от два важни фактора - скоростта, с която личностите вземат решения, и тяхното желание да споделят знания.

Във вашата книга се казва, че "Поколението F" владее света?

Начинът, по който сега се практикува политиката в света, е, че се предполага някаква "богоизбраност" и недостижност, или, ако някой е избран, 4 години решенията принадлежат изключително нему или на група хора около него. Социалните медии предполагат прозрачност, а политиците "по дефиниция" се притесняват от прозрачността.

Имате дълга кариера като журналист. Най-интересната случка, която ни разказахте, е, когато принц Чарлз на среща поиска да му опишете България в няколко думи.

След кратко колебание казах: "България, Ваше Величество, е WWW страна". Принц Чарлз отговори: "О, страхотно. Това означава, че интернет е много добре развит. Радвам се, че го чувам, това е бъдещето“. Тогава той млъкна и ме погледна, а аз казах: "Не, WWW означава Време, Жени, Вино (на английски език
Weather, Women, Wines). Разбира се, това е само шега и забавна игра на думи, но принц Чарлз започна да се смее и разговорът продължи нататък страхотно, да не кажа приятелски. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

17 постера с гравюри, факсимилета на оригинални документи и копия на снимки, проследяващи Руско-турската Освободителна война, са експонирани в Музея на розата в Казанлък.

23.03.2019/15:51

"Жени. Технологии. Време" - под това мото протече срещата, организирана от 75-годишното списание „Жената днес“. Събитието бе открито от вицепрезидента на България г-жа Илияна Йотова с думите:

22.03.2019/14:06

Асоциацията на професионалните фотографи организира на 29 март 2019 г. от 9 ч. в Съюз на юристите на ул. "Пиротска" 7 конференция, в която ще бъдат дадени отговори на въпроси по темата за защитата на личните данни и GDPR.

21.03.2019/15:18

Има нужда от общо разбиране в ЕС за необходимата медийна грамотност на европейските граждани. Това заяви еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел в Брюксел на среща, посветена на противодействието на фалшивите новини.

20.03.2019/16:51

С две нови имена се похвали БТВ радио през последната седмица. Медията привлече към екипа си Деа Манолова и Стефан Хранов. Техните гласове вече звучат в ефира като част от следобедното предаване "За града".

19.03.2019/16:50

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 156 гости

Бързи връзки