Максим Бехар: Политикът мрази прозрачността

25.08.2013 /14:11 | Автор : Ивана Котовска | Източник: novinite.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Максим Бехар почва като журналист през 80-те във в. „Работническо дело”

Фейсбук поколението в България протестира срещу корупцията и лошото управление като поколение, което иска прозрачност и бързи, справедливи решения, заяви в интервю за скопския вестник „Дневник”

Максим Бехар е писател, журналист и световно признат пиар експерт, носител на много награди. Бехар тази година бе избран за президент на комуникационния форум в Давос.

Kариерата на Максим Бехар включва хиляди случки и срещи със световноизвестни личности като бившия американски президент Джордж Буш, бившия държавен секретар на САЩ Хилари Kлинтън, принца на Уелс ...

Г-н Бехар, в интервю споменавате, че в обществените отношения е станал обрат, а причината е много проста - социалните медии. 

Това, което се случва сега, може да изглежда невероятно, но наистина е различно и трудно за описване. Естествено, промените не се случват само в бизнеса с връзките с обществеността, а и в обществото като цяло. Представете си хората, които са били публични личности само допреди 6-7 години: политици, артисти, спортисти, журналисти, хора от шоубизнеса ...

Сега всеки е публична личност и основната причина за това са социалните медии. Дори един съвсем обикновен пенсионер със стар лаптоп в гаража или с кафене може да бъде много по-голяма публична личност от един политик. Този факт напълно ни промени живота, направи го по-прозрачен и по-етичен.

В последната книга пишете, че скоростта, с която киберпространството влезе в нашия живот, не само промени образованието, но доведе и до формиране на ново "Фейсбук поколение"...

Обществата са разделени - образно казано - на два вида хора: които вземат решения, и които трябва да ги изпълнят. Този модел вече не работи и съм убеден, че навсякъде по света през следващите десетина години политическите модели ще претърпят драстични промени. Този "филм", в който веднъж на 4 години избираме управници, които през следващите 4 правят, каквото си искат, не може да продължи още дълго.

Милиони, дори милиарди хора вече прекарват по-голямата част от деня в интернет, главно във Фейсбук, защото там "животът" е прозрачен. Те биха искали да могат да контролират политиците. Това е естествена необходимост, желание всичко да става прозрачно и избирателите да могат да упражняват контрол над процесите в обществото.

Съгласен ли сте с "Файненшъл таймс", че именно "Фейсбук поколението" в България е водещо протестите срещу корупцията?

"Поколението F" няма разлика в годините - познавам хора на 20 години, които са далеч по-незаинтересовани и безлични от някои, които са на 55. Това поколение се определя от два важни фактора - скоростта, с която личностите вземат решения, и тяхното желание да споделят знания.

Във вашата книга се казва, че "Поколението F" владее света?

Начинът, по който сега се практикува политиката в света, е, че се предполага някаква "богоизбраност" и недостижност, или, ако някой е избран, 4 години решенията принадлежат изключително нему или на група хора около него. Социалните медии предполагат прозрачност, а политиците "по дефиниция" се притесняват от прозрачността.

Имате дълга кариера като журналист. Най-интересната случка, която ни разказахте, е, когато принц Чарлз на среща поиска да му опишете България в няколко думи.

След кратко колебание казах: "България, Ваше Величество, е WWW страна". Принц Чарлз отговори: "О, страхотно. Това означава, че интернет е много добре развит. Радвам се, че го чувам, това е бъдещето“. Тогава той млъкна и ме погледна, а аз казах: "Не, WWW означава Време, Жени, Вино (на английски език
Weather, Women, Wines). Разбира се, това е само шега и забавна игра на думи, но принц Чарлз започна да се смее и разговорът продължи нататък страхотно, да не кажа приятелски. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Малко след убийството на журналиста Джамал Хашоги миналия месец член на екипа убийци казал по телефона на висшестоящ да "предаде на шефа си" (предполага се, че става въпрос за саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман), че групата е изпълнила мисията си, разкрива "Ню Йорк таймс".

14.11.2018/16:50

Крилото на Байерн (Мюнхен) Франк Рибери се забърка в конфликт с представител на медиите след мача с Борусия Дортмунд от германското първенство в събота. Баварците отстъпиха с 2:3, а според Sport.de и Bild играчът е имал спречкване с журнариста Патрик Гийо.

13.11.2018/16:52

В пресклуба на БТА в Плевен на 22 ноември (четвъртък) от 11.00 часа ще се състои свикана от местното дрежество на СБЖ дискусия на тема "Медийна свобода, фалшиви новини и отговорност на журналистите".

12.11.2018/18:54

Общността на европейските железници и инфраструктурни компании (CER) организира Европейски железопътен фотографски конкурс, в който могат да вземат участие и любителите на железопътния транспорт в България.

11.11.2018/18:50

Центърът за ученическо техническо и научно творчество (ЦУТНТ) в Разград обяви началото на VII национален ученически журналистически конкурс "Григор Попов", съобщиха от извънучилищното звено.

10.11.2018/18:50

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер“ кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /21:13

Спомняйки си на днешния двоен празник за най-ярките имена в наша история, разбуждали гражданско, революционно и отговорно съзнание в обществото ни, виждаме все хора на духа, на словото, на устрема и всеотдайността. Остро ни е нужно и днес увлечението по техния пример и тяхната мисия. Особено в журналистиката. Ето защо СБЖ припомня един от образците на Ботевата публицистика - „Политическа зима”

01.11.2018 /03:23

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки