Максим Бехар: Политикът мрази прозрачността

25.08.2013 /14:11 | Автор : Ивана Котовска | Източник: novinite.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Максим Бехар почва като журналист през 80-те във в. „Работническо дело”

Фейсбук поколението в България протестира срещу корупцията и лошото управление като поколение, което иска прозрачност и бързи, справедливи решения, заяви в интервю за скопския вестник „Дневник”

Максим Бехар е писател, журналист и световно признат пиар експерт, носител на много награди. Бехар тази година бе избран за президент на комуникационния форум в Давос.

Kариерата на Максим Бехар включва хиляди случки и срещи със световноизвестни личности като бившия американски президент Джордж Буш, бившия държавен секретар на САЩ Хилари Kлинтън, принца на Уелс ...

Г-н Бехар, в интервю споменавате, че в обществените отношения е станал обрат, а причината е много проста - социалните медии. 

Това, което се случва сега, може да изглежда невероятно, но наистина е различно и трудно за описване. Естествено, промените не се случват само в бизнеса с връзките с обществеността, а и в обществото като цяло. Представете си хората, които са били публични личности само допреди 6-7 години: политици, артисти, спортисти, журналисти, хора от шоубизнеса ...

Сега всеки е публична личност и основната причина за това са социалните медии. Дори един съвсем обикновен пенсионер със стар лаптоп в гаража или с кафене може да бъде много по-голяма публична личност от един политик. Този факт напълно ни промени живота, направи го по-прозрачен и по-етичен.

В последната книга пишете, че скоростта, с която киберпространството влезе в нашия живот, не само промени образованието, но доведе и до формиране на ново "Фейсбук поколение"...

Обществата са разделени - образно казано - на два вида хора: които вземат решения, и които трябва да ги изпълнят. Този модел вече не работи и съм убеден, че навсякъде по света през следващите десетина години политическите модели ще претърпят драстични промени. Този "филм", в който веднъж на 4 години избираме управници, които през следващите 4 правят, каквото си искат, не може да продължи още дълго.

Милиони, дори милиарди хора вече прекарват по-голямата част от деня в интернет, главно във Фейсбук, защото там "животът" е прозрачен. Те биха искали да могат да контролират политиците. Това е естествена необходимост, желание всичко да става прозрачно и избирателите да могат да упражняват контрол над процесите в обществото.

Съгласен ли сте с "Файненшъл таймс", че именно "Фейсбук поколението" в България е водещо протестите срещу корупцията?

"Поколението F" няма разлика в годините - познавам хора на 20 години, които са далеч по-незаинтересовани и безлични от някои, които са на 55. Това поколение се определя от два важни фактора - скоростта, с която личностите вземат решения, и тяхното желание да споделят знания.

Във вашата книга се казва, че "Поколението F" владее света?

Начинът, по който сега се практикува политиката в света, е, че се предполага някаква "богоизбраност" и недостижност, или, ако някой е избран, 4 години решенията принадлежат изключително нему или на група хора около него. Социалните медии предполагат прозрачност, а политиците "по дефиниция" се притесняват от прозрачността.

Имате дълга кариера като журналист. Най-интересната случка, която ни разказахте, е, когато принц Чарлз на среща поиска да му опишете България в няколко думи.

След кратко колебание казах: "България, Ваше Величество, е WWW страна". Принц Чарлз отговори: "О, страхотно. Това означава, че интернет е много добре развит. Радвам се, че го чувам, това е бъдещето“. Тогава той млъкна и ме погледна, а аз казах: "Не, WWW означава Време, Жени, Вино (на английски език
Weather, Women, Wines). Разбира се, това е само шега и забавна игра на думи, но принц Чарлз започна да се смее и разговорът продължи нататък страхотно, да не кажа приятелски. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Малко преди Коледа в студиото на Дарик радио, където си говорихме за списание “Космос”, на финала водещият Кирил Вълчев ме попита кого бих посочил за политик на годината, посочва журналистът:

17.01.2019/18:55

Продължаваме BOOST и през новата година с темата за социалните медии. Макар и достъпна, комуникацията онлайн крие рискове, посочват инициаторите и допълват:

16.01.2019/18:53

Излезе брой 1. за 2019 г. на списанието за литература, изкуство, критика и философия "Везни". В челната си рубрика "Крепители на отечествения дух" е представен Димитър Талев с текстове от Иван Гранитски, Владимир Талев - син на писателя, и Андреас Талев - внук.

15.01.2019/15:25

Под надслов „Силата на жените“ във фоайето на РБ „Захарий Княжески“ в Стара Загора е открита изложба от френска фотографка на 18 черно-бели портретни снимки на жени и девойки от старозагорското с. Калитиново.

14.01.2019/18:53

2019 г. бележи 90 години от рождението на един от най-самобитните майстори на словото у нас. Творчеството на Йордан Радичков е преведено на над 40 езика и издадено в над 50 страни по света.

13.01.2019/14:07

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки