Максим Бехар: Политикът мрази прозрачността

25.08.2013 /14:11 | Автор : Ивана Котовска | Източник: novinite.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Максим Бехар почва като журналист през 80-те във в. „Работническо дело”

Фейсбук поколението в България протестира срещу корупцията и лошото управление като поколение, което иска прозрачност и бързи, справедливи решения, заяви в интервю за скопския вестник „Дневник”

Максим Бехар е писател, журналист и световно признат пиар експерт, носител на много награди. Бехар тази година бе избран за президент на комуникационния форум в Давос.

Kариерата на Максим Бехар включва хиляди случки и срещи със световноизвестни личности като бившия американски президент Джордж Буш, бившия държавен секретар на САЩ Хилари Kлинтън, принца на Уелс ...

Г-н Бехар, в интервю споменавате, че в обществените отношения е станал обрат, а причината е много проста - социалните медии. 

Това, което се случва сега, може да изглежда невероятно, но наистина е различно и трудно за описване. Естествено, промените не се случват само в бизнеса с връзките с обществеността, а и в обществото като цяло. Представете си хората, които са били публични личности само допреди 6-7 години: политици, артисти, спортисти, журналисти, хора от шоубизнеса ...

Сега всеки е публична личност и основната причина за това са социалните медии. Дори един съвсем обикновен пенсионер със стар лаптоп в гаража или с кафене може да бъде много по-голяма публична личност от един политик. Този факт напълно ни промени живота, направи го по-прозрачен и по-етичен.

В последната книга пишете, че скоростта, с която киберпространството влезе в нашия живот, не само промени образованието, но доведе и до формиране на ново "Фейсбук поколение"...

Обществата са разделени - образно казано - на два вида хора: които вземат решения, и които трябва да ги изпълнят. Този модел вече не работи и съм убеден, че навсякъде по света през следващите десетина години политическите модели ще претърпят драстични промени. Този "филм", в който веднъж на 4 години избираме управници, които през следващите 4 правят, каквото си искат, не може да продължи още дълго.

Милиони, дори милиарди хора вече прекарват по-голямата част от деня в интернет, главно във Фейсбук, защото там "животът" е прозрачен. Те биха искали да могат да контролират политиците. Това е естествена необходимост, желание всичко да става прозрачно и избирателите да могат да упражняват контрол над процесите в обществото.

Съгласен ли сте с "Файненшъл таймс", че именно "Фейсбук поколението" в България е водещо протестите срещу корупцията?

"Поколението F" няма разлика в годините - познавам хора на 20 години, които са далеч по-незаинтересовани и безлични от някои, които са на 55. Това поколение се определя от два важни фактора - скоростта, с която личностите вземат решения, и тяхното желание да споделят знания.

Във вашата книга се казва, че "Поколението F" владее света?

Начинът, по който сега се практикува политиката в света, е, че се предполага някаква "богоизбраност" и недостижност, или, ако някой е избран, 4 години решенията принадлежат изключително нему или на група хора около него. Социалните медии предполагат прозрачност, а политиците "по дефиниция" се притесняват от прозрачността.

Имате дълга кариера като журналист. Най-интересната случка, която ни разказахте, е, когато принц Чарлз на среща поиска да му опишете България в няколко думи.

След кратко колебание казах: "България, Ваше Величество, е WWW страна". Принц Чарлз отговори: "О, страхотно. Това означава, че интернет е много добре развит. Радвам се, че го чувам, това е бъдещето“. Тогава той млъкна и ме погледна, а аз казах: "Не, WWW означава Време, Жени, Вино (на английски език
Weather, Women, Wines). Разбира се, това е само шега и забавна игра на думи, но принц Чарлз започна да се смее и разговорът продължи нататък страхотно, да не кажа приятелски. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Отдавна сме изцяло зависими от интернет за почти всичко, а голяма част от нашата лична информация се съхранява там. Само че, когато животът ни приключи, кой ще изтрие нашите профили или ще се погрижи за личните ни данни?

05.12.2021/10:02

Препечатваме коментар на журналистта и евродепутат Иво Христов, който той публикува в своя Фейсбук-профил.

30.08.2021/20:43

Битката с фалшивите новини премина от фазата на говоренето в етап на реална борба - стана ясно от информацията на компанията Туитър. Имаме стратегия за борба с фалшивите новини, проектът ще се осъществи със съдействието на двете най-големи информационни агенции - Ройтерс и Асошиейтед Прес, съобщиха тази седмица от Туитър.

11.08.2021/12:37

„Лайв" във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдържание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтичното начало на тази ера идва нуждата от професионално обучение.

02.08.2021/14:55

Изследване на медийното финансиране в България и механизмите на неговата отчетност е показало необходимостта от реформиране на медийния регистър. Съдържанието на регистъра за собствеността и финансирането на медиите трябва да се оптимизира и реформира, така че да бъде полезно не само за разследващите и регулаторни органи, но и за самите медии и гражданското общество.

08.07.2021/18:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки