Начало
 
 

СБЖ ни запознава с румънски лицей в София

17.05.2013 /16:43 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Антоан Пъкурету и Изабел Тасева се почувстваха в свои води на срещата с наши журналисти (Снимка: Мари Къналян)

В навечерието на 24 май и при повсеместно ниската оценка за нивото на нашето образование СБЖ направи среща с екипа на едно училище, за което не много столичани знаят.

Поне така казва неговата директорка Изабел Тасева. Това е  ПГИИРЕ „Михай Еминеску”, където се учи румънски език, и това естествено обяснява присъствието на г-н Антоан Пъкурету - посланик на Румъния в София.

Темата на срещата е „Ролята и значението на Румънския лицей в контекста на развиващите се българско-румънски икономически връзки”.

Присъстват преподаватели от лицея  и от Софийския университет, ученици, студенти, представители на посолството и, повече от очакваното - журналисти от различни медии.

Училището е създадено през 1999 г по линия на международна спогодба за сътрудничество в областта на образованието между България и Румъния, казва директор Тасева, и предимството му е, че не е голямо. Малкото на брой ученици в паралелките осигурява лесно коригиране на пропуските в обучението, а усвояването на „екзотичен език” като румънския дава възможност на завършилите да намерят бързо своето място в много висши учебни заведения.

Няма ученик, който е завършил „Михай Еминеску” и да не е станал студент у нас, в Румъния или другаде. Амбициозният учителски екип осигурява и адекватно възпитание  т.е. търси се единство на обучение, знания, възпитание. Различното от другите училища е, че това работи в тясно сътрудничество със СУ и преподаватели по румънски език предават своите знания и на двете места. Неоценимата помощ на СУ придава и академичен дух на училището като влияе на нивото на самите ученици.

Доц. Калагларски готов да помогне

В залата на СБЖ са и проф. Димитър Веселинов, зам. декан на Факултета за класически и нови филологии в СУ, както и доц. Иван Първев, ръководител катедра в Историческия факултет в СУ. И двамата подчертават, че това училище дава широко езиково обучение и осигурява бъдещи студенти за СУ, което е особено ценно за тях.

Доц.Първев споделя, че Университетът има интерес да привлича знаещите румънски, защото такива студенти са особено ценни за новата специалност, при която се изучават гръцки, турски, румънски, т.е. балканските езици, и това отваря широки врати за изява и за задълбочена преподавателска дейност.

Любопитна подробност от срещата е, че присъстващите учители от лицея правят изказвания, от които личи гордост, че са част от екипа, споделят постиженията си в процеса на обучение, благодарят на румънското посолство за подкрепата, материална и духовна, наблягат на прилагания при тях проект за гражданско образование, където темите се избират от самите ученици.

Тази година са дискутирали за „Аз съм гражданин европеец и какво означава това”, а следват теми за важни национални чествания и дати, срещи с бележити българи и творци в различни области. Звучи невероятно, но се оказва,че има и добри практики в нашето образование.

Приятно впечатление прави словото на посланик Пъкурету и то не само с добрия български език, но и защото говори с топлота за училището, за децата и грижата струи от всички негови думи. За него това училище е една институция, чиято роля расте, както расте и броят на туристите между нашите две страни.

Той е впечатлен от въпрос на колегата доц. д-р Георги Калагларски (член на УС на СБЖ) за връзката между училището и туристическия бизнес по нашето Черноморие. Доц. Калагларски от опит е констатирал колко много се нуждаят туристическите фирми и хотели в този наш район от хора, които говорят румънски. Предлага и своето сътрудничество за контакти, защото е убеден в полезността на връзката образование – пазар - реализация.

Посланик Пъкурету счита,че може да е полезен за  решаването на този проблем като включи в програмата си срещи с местните власти от региона. Едва ли друт път срещи на журналисти в СБЖ с предварително определени гости са завършвали толкова оптимистично. Едва ли и настроението е било толкова приповдигнато, защото става въпрос за добри практики и за млади хора. 


Сподели в
 

В отговор на изпратения поздравителен адрес от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова до Корейската асоциация на журналистите по повод 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Корея, в СБЖ се получи следното писмо, подписано от Ким Донг-кхун, Председател на Корейската асоциация на журналистите (JAK):

26.03.2020/19:14

По повод организираната от СБЖ и проведена в началото на март Международна журналистическа конференция „140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Журналистически поглед“ Съюзът на журналистите на Русия изпрати благодарствено писмо до председателя на СБЖ, подписано от председателя на организацията Владимир Соловьов и секретаря на СЖР и вицепрезидент на МФЖ Тимур Шафир, които участваха във форума.

19.03.2020/10:26

По повод отбелязването на 100-годишнината на Красноярския съюз на журналистите на посещение в сибирския град беше председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. Във връзка с юбилея тя поднесе поздравления от името на българските журналисти.

07.02.2020/09:57

От 21 до 27 септември за 13-ти път черноморската перла Сочи беше домакин на Международния медиен форум за съвременна журналистика „Цяла Русия“ („Вся Россия“), като тазгодишното издание е 23-то. Форумът се ползва с изключително голяма популярност, за което говори участието на над 1200 журналисти и чуждестранни гости от 40 страни. За първи път в „Цяла Русия 2019“ гост е и цялото ръководство на Международната федерация на журналистите (МФЖ). От българска страна участва председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

02.10.2019/18:52

В града герой Севастопол на път за Сочи акостира круизният лайнер „Княз Владимир“, на борда на който се намират участниците във Форума за съвременна журналистика „Вся Россия 2019“, съобщиха за сайта на СБЖ от СЖР. Сред тях са председателят на СБЖ Снежана Тодорова, представяща България, президентът на "Тесла глобал форум" Горан Марич и зам.-началникът на управление „Култура“ в Нови Сад Мирияна Лукич Маринкович.

19.09.2019/17:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки