Иван Тодоров: Вестник чудесен беше „АБВ“

16.05.2013 /12:28 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф. Филип Панайотов – създателят и пламъкът на вестника за книгите

Днес у нас има един вестник за култура. С библиофилски тираж. И няколко издания, които отделят по страница за изкуство веднъж седмично. Не тъй бе в края на 70-те.

Тогава – през 1978-а, се появи необичайно издание: „АБВ“. Информационен седмичник за книгата. Издаваше го Комитетът за култура и се появяваше по будките във вторник – привечер.

Но и в най-гъстия мрак грееше с необичайно бялата си и плътна хартия, привличаше очите с гъливерския си формат (54.5 на 35 см), а умовете – с богатството на 8-те си страници.

Върнах се във времето

с един брой от архива си отпреди 31 години. Десетки рубрики ми припомни той: „Преводачът представя“, „Библиотеки и поредици“, „Редакторът представя“, „Телевизионни поредици по литературни произведения“, „Бележки по белите полета“, „Читателски писма“.

Продължавам и нататък – „Книжовна служба“, „Книги под печат“, „Къде какво има“, „Забавен кът“, „Чуждестранна литература“, „Библиотека „АБВ“, „Книжовен свят“... И, разбира се, „запазената марка“ – „Седмичният книгопис“, с десетките, стотици, хиляди най-нови книги в него, с тиражите, с цените им.

Две десетки снимки преброих също. Сред тях и цветни – печатарско чудо за онова време, пеперуди с багрите на небесната дъга. Десетки бяха и авторите в броя: Клифърд Саймък, Ъруин Шоу, Божидар Кунчев, Красимира Близнакова, Михаил Василев, Дора Габе, Рафаел Алберти, Александър Абаджиев...

Много и приятно допълващи се жанрове заставаха всяка седмица един до друг: информации, рецензии, разкази, преводи, бележки, кореспонденции от чужбина, романи (публикувани с продължение от брой в брой). Няма да пропусна и  почти изчезналите днес  рубрики „Уточнение“ и „Поправка“.

 „АБВ“ не бе сенчест и тих оазис на литератори, редактори, преводачи, движещи се тихо и шепнейки  -- като примерни посетители на обществена библиотека. Вестникът водеше принципни борби с Веселин Йосифов, неведнъж отправяше пиперливи укори към Николай Хайтов. А те и двамата във времето, за което разказвам, бяха от кастата на едва ли не неприкосновените. И се искаше много кураж човек да им се противопостави, да ги предизвика, да ги оборва.

Филип Панайотов го имаше!

Тъкмо той – като главен радактор, ръководеше хора от гласове в изданието. В редакционната колегия до неговото име бяха изписани и го подкрепяха Екатерина Томова, Емил Кръстев, Иванка Николова, Милко Петров, Николай Антонов. А графичното оформление бе поверено на Иван Бабуков, който беше и майстор на карикатури.

Оформителската архитектура на вестника бе класически чиста и стройна, без ексцентрични новаторски залитания, с елегантни графични орнаменти най-вече в заглавията. Искам да съм обективен и затова ще добавя, че основният използван шрифт бе дребен. Но тъй и не бе променен. Ще добавя, че за фотоилюстрацията отговаряше Снежана Чемширова, а двама коректори бдяха грешките да са колкото може по-малко – Антоанета Кръстева и Илия Стефанов.

Добре познавам неколцина от редакторите. С Иванка Николова съм работил 10  години в списание „Вик“. С Милко Петров се знаем и от Факултета по журналистика, и от СБЖ. А  отдел „Международен“ бе събрал Стефан Тафров и Димитър Златарев.

Сътрудничех им с рецензии и информации за нови книги, излезли в САЩ, във Великобритания. Единият от двамата, знае се, след 1990-а стана дипломат. Другият създаде собствено издателство – „Кибеа“, но почина нелепо твърде, твърде млад.

Отново поглеждам вестника, който излизаше в многохиляден тираж. Адрес: площад „Славейков“ 11, телефон, номератор, цена – 10 стотинки. Абонаменти – за година, за три, за шест месеца... Днес в Интернет не можете да откриете илюстрация на първата страница с „главата“ на „АБВ“.

Седмичникът пишеше културната ни история

Опази за любопитните и пътищата, и адресите на книгата в някогашна София. От него по-младите ще научат, например, че книжарницата за селскостопанска литература бе на бул. „Георги Кирков“ 6 (до Женския пазар); книжарницата за многотомни издания – на бул. „Ленин“ (сега -- „Цариградско шосе“) 91, блок 113; на БАН – на улица „Раковски“, а чуждестранна литература се предлагаше в уютното магазинче „Виктор Юго“ на бул. „Руски“ 6...

Чрез вестника се обменяха книги; всеки можеше да сподели какво търси и предлага; действаше книгопоща; много преди появата на компютрите в страната ни редакторите търпеливо правеха справки, за да отговорят на читател колко, да речем, бяха издадените у нас книги от Александър Дюма – баща, в средата на 80-те години на отминалия вече век.

Писано било изданието да диша 16 години. След оттеглянето на Филип Панайотов през 1990-а главна редакторка стана колежката Петя Миронова. Последната точка на последната страница бе сложена през 1994-а. ... Но за мен вестникът си е жив. С белите криле на страниците си, които кацваха всеки вторник на лавиците на павилионите на „Разпространение на печата“ във вечерния сумрак. И оттам отиваха при всеки, петимен за четене, за книги, за знания.

Такива вестници вече няма. И няма и да има. Какво ни остава? Да въздъхнем дълбоко. И – да не спираме да четем! Тая радост никой не може да ни отнеме. Всяка умна книга е стъпало. Нагоре, разбира се. По пътя, за който с вдъхновени сърца и мечтателно загледани далеч напред очи запяваме всеки месец май – пътя към слънцето, „което в душите грей“.


Сподели в
 

Зоран Станойевич, който отговаря за интернет портала на държавната РТС и е свидетел на проникването на демонстранти в сградата на телевизията в Белград, разказа пред БНР за събитията и ситуацията в Сърбия.

26.03.2019/14:01

Международникът Константин Иванов с нова книга, в която събира репортажи от горещи точки по света, писани в течение на повече от четири десетилетия.

25.03.2019/12:00

Популярният британски певец Роби Уилямс, след като проби в телевизията като съдия в поредицата "Х Фактор", мечтае да стане водещ на свое ток шоу на малкия екран, съобщава Контактмюзик.

24.03.2019/12:27

Двама колеги от Канал 3 получиха награди от Асоциацията на Българските авиокомпании – журналистката Наделина Анева и операторът Симеон Войнов, похвалиха се от медията.

23.03.2019/17:54

На 22 март 1971 г. е създаден телевизионният център в Пловдив - първото извънстолично студио на БНТ. Вече 48 години екипите от журналисти, оператори и технически лица отразяват събитията от сърцето на Тракия.

23.03.2019/12:26

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В специално разпространено писмо до всички журналистически съюзи, членове на МФЖ, секретариатът на организацията ни информира, че е изпратил призив-обръщение до евродепутатите с молба да се застъпят за приемането на Директивата за авторските права, с промените в Съображение 35., предложено от МФЖ.

24.03.2019 /21:10

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 58 гости

Бързи връзки