Начало
 
 

В СБЖ гостува посланик Темиртай Избастин

29.03.2013 /10:09 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова открива срещата в СБЖ с посланик Темиртай Избастин

Посланикът на Казахстан г-н Темиртай Избастин е на среща в СБЖ, за да представи пред журналисти и общественици „Стратегия 2050 - новия политически курс на една утвърдила се държава”, а и да сподели своите виждания за двустранните ни отношения.

Журналистите са повече от обичайното. В приветствените си слова  и. Д. председателката на СБЖ Снежава Тодорова не скри,че звучи доста необичайно да се прави стратегия за 2050 г., но така постъпват държавите във възходящо развитие.

Избастин започна на руски, но подчерта, че въпреки уважението си към този език, неговият е казахски. Прави го заради аудиторията и се радва на проявения интерес.

Казахстан се е утвърдил като съвременна, устремена към бъдещето и сигурна в себе си държава, отговорен партньор на световната сцена. Това е залегнало и в реализацията на стратегията „Казахстан - 2030”, но новите предизвикателства на глобалния свят налагат адекватна и навременна реакция.

Именно затова е разработена нова стратегия „Казахстан 2050”. Тя очертава насоките за развитие през 21-ви век на страната. Някои от основните положения на тази стратегия са продължаване на укрепването на държавността, нови принципи на икономическата политика, формиране на нов социален модел, нови ефективни системи на образование и здравеопазване.

Курсът има за основа икономическия прагматизъм и решенията ще бъдат въз основа на повишаване на конкурентноспособността. Държавното участие в регулиране на предприемачеството ще се сведе до минимум и ще се проведе широкомащабна приватизация.

Частният сектор във всички сфери нараства

Ще се създават по-добри условия за чуждестранни инвестиции. Ще се работи за гарантиране на минимални социални стандарти за всеки гражданин и те ще включват качество на живот, медицинско обслужване и образование.Посоките са: повече демокрация, децентрализация на управлението, борба с корупцията и равенство между половете.

Ще се гради държава като модел за толерантност и стабилност. Всеки етнос ще е неразделна част от казахстанския народ. Фактически това ще е светска държава с пълно уважение към световните религии. Външната политика е основана, както до момента, на принципите на балансираност, последователност и предсказуемост с цел глобална стабилност и противодействие на екстремизма и тероризма.

Отношенията с България са взаимно изгодни и приятелски - в духа на обръщението на президента Назърбаев към народа си за „Социалната модернизация на Казахстан - по пътя към общество на всеобщ труд”. Словото на посланика е кратко и стегнато, но въпросите на присъстващите са много и компетентни.

Проф. Петко Ганчев, ръководител на център „Евразия”, обръща внимание на ситуацията у нас, където хората на духа са притиснати в ъгъл. По-различно е в Казахстан: там явно президентът Наразбаев се учи от опита на напредналите страни, взима положителното и като познава добре променливата ситуация в геополитиката, изгражда такава държава в световната криза, която всъщност не познава кризата на свой гръб.

Проф. Пламен К. Георгиев поставя въпрос за икономическите отношения между България и Казахстан, борбата с корупцията, която у нас е пропила цялото ни общество. Атанаска Савова се интересува от приоритетите в развитието на промишлеността на Казахстан и как посолството може да помогне за установяване на контакти межуд български и казахстански фирми.

Журналистите сме добре дошли в Астана

Георги Цанков акцентира във въпроса си за възможностите за установяване на контакти в науката и изследванията. Колежката Динева задава актуалния у нас въпрос за проекта „Набуко”, изграждането на завод за втечнен газ в Казахстан, проектите „Трасета”, както и за Евразийския икономически съюз.

Веселин Стоянов настоява за конкретни числа за извършени инвестиции и какви средства са необходими да се регистрира фирма в Казахстан. Проф.Стоименов се интересува за оценката, която може да се даде за работата на казахстанската администрация и какво всъщност ще е това общество в 2050 г.: капиталистическо или...?

Колегата Павлов, който е присъствал на всички срещи на посланика в СБЖ, пита дали може да съдейства за установяване на връзки между СБЖ и журналистическата организация  на Казахстан, включително взаимни гостувания.

Отговорите са обстойни и с непрекъснато повтаряна покана да се търси съдействието на самото посолство, когато има въпроси или други искания. Информация по всички въпроси може да се намери и на сайта на посолството в София.

Трудният транспорт е причина за недостатъчно развитите търговско-икономически връзки, но се работи в тази насока, важното е да има желание. Черноморието е районът, към който има най-голям интерес. За гражданите на България има облекчен визов режим, без покани, а  на сайта на посолството може да се намери информация за казахстански фирми в различни области.

Връзките на местни научни интитути с БАН не са от вчера, има студенти, които завършват магистратурата си в България. Някои се интересуват от хранително-вкусовата промишленост, която се изучава в Пловдивския университет. Трайни са контактите и със СУ, с Университета във В. Търново.

А за контактите между журналистическите съюзи просто не е нужно да се говори, те са налице и посланикът винаги е готов за съдействие в тази посока, независимо, че структурата на журналистическата организация в Казахстан е по-различна. Там ежегодно се провежда медиен форум, в който участват журналисти от цял свят, в т.ч. и от България.

Откровените и точни отговори дават възможност срещата да приключи и с възможност за разговори на „четири очи”, от което се възползват повечето журналисти. Не липсва и традиционното пожелание за нови срещи.


Сподели в
 

В отговор на изпратения поздравителен адрес от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова до Корейската асоциация на журналистите по повод 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Корея, в СБЖ се получи следното писмо, подписано от Ким Донг-кхун, Председател на Корейската асоциация на журналистите (JAK):

26.03.2020/19:14

По повод организираната от СБЖ и проведена в началото на март Международна журналистическа конференция „140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Журналистически поглед“ Съюзът на журналистите на Русия изпрати благодарствено писмо до председателя на СБЖ, подписано от председателя на организацията Владимир Соловьов и секретаря на СЖР и вицепрезидент на МФЖ Тимур Шафир, които участваха във форума.

19.03.2020/10:26

По повод отбелязването на 100-годишнината на Красноярския съюз на журналистите на посещение в сибирския град беше председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. Във връзка с юбилея тя поднесе поздравления от името на българските журналисти.

07.02.2020/09:57

От 21 до 27 септември за 13-ти път черноморската перла Сочи беше домакин на Международния медиен форум за съвременна журналистика „Цяла Русия“ („Вся Россия“), като тазгодишното издание е 23-то. Форумът се ползва с изключително голяма популярност, за което говори участието на над 1200 журналисти и чуждестранни гости от 40 страни. За първи път в „Цяла Русия 2019“ гост е и цялото ръководство на Международната федерация на журналистите (МФЖ). От българска страна участва председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

02.10.2019/18:52

В града герой Севастопол на път за Сочи акостира круизният лайнер „Княз Владимир“, на борда на който се намират участниците във Форума за съвременна журналистика „Вся Россия 2019“, съобщиха за сайта на СБЖ от СЖР. Сред тях са председателят на СБЖ Снежана Тодорова, представяща България, президентът на "Тесла глобал форум" Горан Марич и зам.-началникът на управление „Култура“ в Нови Сад Мирияна Лукич Маринкович.

19.09.2019/17:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки