Петя Дикова: Върхът ми е интервю с Леда Милева и Петко Бочаров

12.02.2013 /18:11 | Автор : Венелина Иванова | Източник: България днес/ prnew.info Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Петя Дикова: Веднъж сбърках в ефир Дъблин и Дърбан

Петя е зодия Лъв, родена е в София на 17 август 1984 г. Дъщеря е на спортния журналист Сашо Диков и актрисата Аня Пенчева. Завършила е Американския колеж, випуск 2003 г.

Диплома за висше образование получава от лондонски университет. Учила е журналистика, театър и превод. От 14-годишна е на екран като водеща и репортерка.

Какво ще представлява новото ти предаване по Би Ти Ви?

То не е мое, а наше. Заглавието ще е COOLET, като има две основни интерпретации. Първата половина е от думата култура. Защото с екипа ще се занимаваме с културата, но само с частта, която интересува най-много зрителите. Втората интерпретация е от друга дума – cool, което в превод от английски означава страхотно, защото ще се занимаваме с интересни и страхотни теми.

Кога да очакваме предаването в ефир?

Съвсем скоро, стартът ще е през пролетта.

Верни ли са писанията, че ще бъдеш на екран срещу Венета Райкова?

Не, измислица са. Предаването ще се излъчва следобед.

Всеки делничен следобед ли ще има COOLET по Би Ти Ви?

Ще се излъчва всяка събота. Ясно е едно – че за първи път екипът на Би Ти Ви Новините" инвестира в такова предаване, което ще се прави от най-добрите репортери в своите области. Ето например Марина Евгениева е един безкрайно ерудиран репортер, Боби Лазаров пък е единственият българин, взел интервю от Мадона.

Апос тол Николов е най-острото международно перо. Той съумява по най-закачливия и забавен начин да говори за скучни неща като политиката и да представя световните политически лидери по нестандартен, провокативен и любопитен начин. Продуцентът Емил Дилчев в човек, който знае и следи от години всичко за звездите.

Откога се занимаваш с репортерство?

От ученичка. Бях на 14 г., първа година в Американския колеж, когато ми се обади Богдан Томов и ми каза, че БНТ прави музикално тийнейджърско предаване. Явих се на проби и започнах да водя "Мело тв мания" срещу 20-30 лева седмичен хонорар. След това заминах да следвам във Великобритания. Останах там 5 години. Когато се прибрах, ми се обади покойната Живка Гичева и ме покани да правим бутиковото предаване "Арт трафик".

Откога работиш в Би Ти Ви?

Пишех статии за в. "24 часа" и един ден ми се обади продуцентката на сутрешния блок на Би Ти Ви Ани Тодорова. Искаше да ме похвали за публикацията ми за Пари Кинг или за Опра Уинфри, не помня точно. Много й беше харесала и ме покани в телевизията. Оттогава вече минаха 3 години.

Кой е най-достойният ти репортаж?

Срещата между Леда Милева, лека й пръст, и Петко Бочаров в сградата на Американския колеж 74 години, след като са завършили. Това е върхът в кариерата ми, постигнах го, преди да навърша 30 г. Рядко на човек му сe удават такива шансове.

Успя ли да ги върнеш към пакостите в ученическите им години?

Да. Леда Милева и Петко Бочаров са от випуск 1937 г. Бяха на по 92 години тогава и се върнаха към лудориите от детството си. А какъв английски говореха, много по-добър от този на редица наши връстници. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

28 лектори от 12 страни на 3 континента. Така изглежда в сухи цифри Digital Media Europe 2019 г. (DME19). Зад статистика стои един от най-големите медийни форуми за годината.

25.03.2019/18:55

Патрик Томбел е фотограф на свободна практика. Наблюдението на човешкото същество е в основата на неговата фотографска работа, пише в кратка рецензия Карина Попова в сайта sofiapress.com и продължава:

24.03.2019/18:52

17 постера с гравюри, факсимилета на оригинални документи и копия на снимки, проследяващи Руско-турската Освободителна война, са експонирани в Музея на розата в Казанлък.

23.03.2019/15:51

"Жени. Технологии. Време" - под това мото протече срещата, организирана от 75-годишното списание „Жената днес“. Събитието бе открито от вицепрезидента на България г-жа Илияна Йотова с думите:

22.03.2019/14:06

Асоциацията на професионалните фотографи организира на 29 март 2019 г. от 9 ч. в Съюз на юристите на ул. "Пиротска" 7 конференция, в която ще бъдат дадени отговори на въпроси по темата за защитата на личните данни и GDPR.

21.03.2019/15:18

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В специално разпространено писмо до всички журналистически съюзи, членове на МФЖ, секретариатът на организацията ни информира, че е изпратил призив-обръщение до евродепутатите с молба да се застъпят за приемането на Директивата за авторските права, с промените в Съображение 35., предложено от МФЖ.

24.03.2019 /21:10

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 62 гости

Бързи връзки