20 години чукна „Невада” на Къци Вапцаров

09.02.2013 /18:58 | Автор : Елия Алекс | Източник: Уикенд/prnew.info Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кръстю (Къци) Вапцаров е завършил кукловодство в НАТФИЗ

20-годишен юбилей ще има след броени седмици първото супершоу в роден ефир – „Невада”. Продукцията изстреля на върха на славата Къци Вапцаров, макар животът й на екран да продължи едва до 1996-а.

Няма спор обаче, че "Невада" е "майка” на всички развлекателни формати, които гледаме днес, и поставя началото на шоубизнеса далеч преди акули от сорта на Нико Тупарев и Маги Халваджиян да станат пълновластни господари в продуцентския океан на телевизиите.

Началото на "Невада" изобщо не предполага фурора, който предаването ще предизвика сред жадните за забавления зрители. Дотогава ефирът на единствената съществуваща медия БНТ е изключително скучен и еднообразен, лъхащ на соцнафталин.

Гледат го 5 млн. българи

По тази причина не е странно, че още с първия си брой супершоуто избива рибата, като оставя шашардисан от високия рейтинг дори създателя си Димитър Станчев. Гледат го рекордните 5 млн. души – повече от половин България. Рекорд, ненадминат и до днес!

Маститият продуцент не може да повярва на успеха и доволно потрива ръце заради факта, че финансовата инвестиция със сигурност ще му се върне в пъти повече. Парите за предаването всъщност са изкарани по време на дългогодишното му емигрантство в Канада.

Когато вятърът на промяната задухва у нас в началото на 90-те, Станчев бързо дочува, че светлина в тунела за страната ни има, и решава да рискува, влагайки солидна част от спестяванията си в тепевизионния бизнес. Изключително любопитна подробност е как се случва изборът на Къци Вапцаров за лице на новостартиралото супер шоу.

В началото Димитър Станчев има предварително определен човек, но в последния момент на хоризонта се появява никому неизвестният тогава русоляв и нисък младеж от Русе. Личи си, че Къци е напорист и амбициран, но заради смехотворното му излъчване никой не вярва, че може новакът да се реализира като водещ, при това в телевизията.

Уволняват го за досадна грешка

Назначаването на Вапцаров се случва на маса след бас между продуцента и служител в БНТ, а залогът е бутилка уиски и пури, които в крайна сметка Димитър Станчев печели. Екранните изяви на Къци или Кръстю, както всъщност е името му, бързо го изстрелват на върха на славата, правейки го любимец на зрителската аудитория.

С "Невада" пътят на водещия към големия шоубизнес е разчистен, а самият той продължава да е обект на интерес за хората и до днес, както се видя преди 2 месеца с участието му в риалитито "ВИП Брадър". Славната кариера на Къци в "Невада" приключва малко преди края на самото шоу в ефир.

Русенецът е уволнен след жесток скандал от продуцента си, но не заради лични неразбирателства, а заради непростима негова грешка като водещ. В злополучния брой на "Невада" преди да бъде уволнен, Къци непрекъснато повтаря името на фирма, която обявява за главен спонсор. Финансовата инжекция обаче идва от съвсем друг инвеститор и баналната грешка с объркването на името коства "главата" на Къци Вапцаров в шоуто.

Година след уволнението на водещия, приключва и излъчването на самата "Невада", чието кормило след Къци е поето от Ася. Блондинката не е случайна жена, защото е любовница на продуцента Димитър Станчев а по-късно става негова съпруга.

След като слага точка на супер шоуто, Станчев го преобразува в проекта "Такси", който обаче не може да се мери с предшественика си. Форматът е скучен за зрителите, а освен това годината вече е 1996-а и тук-там из ефира се появяват нови забавно-развлекателни продукции, подриващи рейтинга на "Такси" и водещата Ася. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Гледам си една петъчна вечер, в която няма футболни мачове, едно вече повтръснало предаване, водено от един журналист, пообиколил 4 телевизии. В неговото предаване често се огласяват факти, които други телевизии премълчават.

14.11.2018/18:51

Записите от убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, които Турция е предала на свои западни партньори, са "ужасяващи" и са шокирали и служител на саудитското разузнаване, който ги е изслушал.

13.11.2018/20:10

Дузина държавни и правителствени ръководители подкрепиха в Париж идеята за "Световен пакт за информацията и демокрацията", предложен от “Репортери без граници” (РГБ) в защита на свободата на печата и за борба срещу дезинформацията, предаде АФП.

13.11.2018/12:00

Кореспондентът на БГНЕС от Казанлък Иван Янев беше отличен от Съюза на българските журналисти с наградата "Златно перо". Отличието колегата заслужи за репортаж, който е предизвикал широк обществен отзвук:

12.11.2018/16:50

Журналистът Тауфик Буашрин беше осъден в Казабланка на 12 години строг затвор по обвинения в сексуална агресия, които той отрича, предаде АФП, цитирайки неговия адвокат Мохамед Зиане, предаде БТА.

12.11.2018/12:00

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер“ кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /21:13

Спомняйки си на днешния двоен празник за най-ярките имена в наша история, разбуждали гражданско, революционно и отговорно съзнание в обществото ни, виждаме все хора на духа, на словото, на устрема и всеотдайността. Остро ни е нужно и днес увлечението по техния пример и тяхната мисия. Особено в журналистиката. Ето защо СБЖ припомня един от образците на Ботевата публицистика - „Политическа зима”

01.11.2018 /03:23

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки