20 години чукна „Невада” на Къци Вапцаров

09.02.2013 /18:58 | Автор : Елия Алекс | Източник: Уикенд/prnew.info Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кръстю (Къци) Вапцаров е завършил кукловодство в НАТФИЗ

20-годишен юбилей ще има след броени седмици първото супершоу в роден ефир – „Невада”. Продукцията изстреля на върха на славата Къци Вапцаров, макар животът й на екран да продължи едва до 1996-а.

Няма спор обаче, че "Невада" е "майка” на всички развлекателни формати, които гледаме днес, и поставя началото на шоубизнеса далеч преди акули от сорта на Нико Тупарев и Маги Халваджиян да станат пълновластни господари в продуцентския океан на телевизиите.

Началото на "Невада" изобщо не предполага фурора, който предаването ще предизвика сред жадните за забавления зрители. Дотогава ефирът на единствената съществуваща медия БНТ е изключително скучен и еднообразен, лъхащ на соцнафталин.

Гледат го 5 млн. българи

По тази причина не е странно, че още с първия си брой супершоуто избива рибата, като оставя шашардисан от високия рейтинг дори създателя си Димитър Станчев. Гледат го рекордните 5 млн. души – повече от половин България. Рекорд, ненадминат и до днес!

Маститият продуцент не може да повярва на успеха и доволно потрива ръце заради факта, че финансовата инвестиция със сигурност ще му се върне в пъти повече. Парите за предаването всъщност са изкарани по време на дългогодишното му емигрантство в Канада.

Когато вятърът на промяната задухва у нас в началото на 90-те, Станчев бързо дочува, че светлина в тунела за страната ни има, и решава да рискува, влагайки солидна част от спестяванията си в тепевизионния бизнес. Изключително любопитна подробност е как се случва изборът на Къци Вапцаров за лице на новостартиралото супер шоу.

В началото Димитър Станчев има предварително определен човек, но в последния момент на хоризонта се появява никому неизвестният тогава русоляв и нисък младеж от Русе. Личи си, че Къци е напорист и амбициран, но заради смехотворното му излъчване никой не вярва, че може новакът да се реализира като водещ, при това в телевизията.

Уволняват го за досадна грешка

Назначаването на Вапцаров се случва на маса след бас между продуцента и служител в БНТ, а залогът е бутилка уиски и пури, които в крайна сметка Димитър Станчев печели. Екранните изяви на Къци или Кръстю, както всъщност е името му, бързо го изстрелват на върха на славата, правейки го любимец на зрителската аудитория.

С "Невада" пътят на водещия към големия шоубизнес е разчистен, а самият той продължава да е обект на интерес за хората и до днес, както се видя преди 2 месеца с участието му в риалитито "ВИП Брадър". Славната кариера на Къци в "Невада" приключва малко преди края на самото шоу в ефир.

Русенецът е уволнен след жесток скандал от продуцента си, но не заради лични неразбирателства, а заради непростима негова грешка като водещ. В злополучния брой на "Невада" преди да бъде уволнен, Къци непрекъснато повтаря името на фирма, която обявява за главен спонсор. Финансовата инжекция обаче идва от съвсем друг инвеститор и баналната грешка с объркването на името коства "главата" на Къци Вапцаров в шоуто.

Година след уволнението на водещия, приключва и излъчването на самата "Невада", чието кормило след Къци е поето от Ася. Блондинката не е случайна жена, защото е любовница на продуцента Димитър Станчев а по-късно става негова съпруга.

След като слага точка на супер шоуто, Станчев го преобразува в проекта "Такси", който обаче не може да се мери с предшественика си. Форматът е скучен за зрителите, а освен това годината вече е 1996-а и тук-там из ефира се появяват нови забавно-развлекателни продукции, подриващи рейтинга на "Такси" и водещата Ася. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

До месец се чака решението на Софийския градски съд по делото срещу генералния директор на Българската национална телевизия Константин Каменаров.

26.03.2019/15:25

Десетки хиляди се включиха в демонстрации срещу планираната реформа на законодателството за авторското право в Европейския съюз, предаде ДПА.

25.03.2019/14:41

Бившата програмна директорка на БНТ Севда Шишманова в момента е член на съвета на директорите на дружество за производство на хляб, чийто председател е брат й Адриан Шишманов, съобщава HotArena.

24.03.2019/17:15

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се нуждаеше от месец да провери дали има опасения за ефекта от сделката за покупка на "Нова телевизия" от братята Кирил и Георги Домусчиеви.

23.03.2019/14:48

Радиото е близо до хората – това доказаха с присъствието си днес в Голямото концертно студио на Радио Благоевград десетките слушатели, които пристигнаха от цялата страна.

22.03.2019/16:52

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В специално разпространено писмо до всички журналистически съюзи, членове на МФЖ, секретариатът на организацията ни информира, че е изпратил призив-обръщение до евродепутатите с молба да се застъпят за приемането на Директивата за авторските права, с промените в Съображение 35., предложено от МФЖ.

24.03.2019 /21:10

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 57 гости

Бързи връзки