20 години чукна „Невада” на Къци Вапцаров

09.02.2013 /18:58 | Автор : Елия Алекс | Източник: Уикенд/prnew.info Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кръстю (Къци) Вапцаров е завършил кукловодство в НАТФИЗ

20-годишен юбилей ще има след броени седмици първото супершоу в роден ефир – „Невада”. Продукцията изстреля на върха на славата Къци Вапцаров, макар животът й на екран да продължи едва до 1996-а.

Няма спор обаче, че "Невада" е "майка” на всички развлекателни формати, които гледаме днес, и поставя началото на шоубизнеса далеч преди акули от сорта на Нико Тупарев и Маги Халваджиян да станат пълновластни господари в продуцентския океан на телевизиите.

Началото на "Невада" изобщо не предполага фурора, който предаването ще предизвика сред жадните за забавления зрители. Дотогава ефирът на единствената съществуваща медия БНТ е изключително скучен и еднообразен, лъхащ на соцнафталин.

Гледат го 5 млн. българи

По тази причина не е странно, че още с първия си брой супершоуто избива рибата, като оставя шашардисан от високия рейтинг дори създателя си Димитър Станчев. Гледат го рекордните 5 млн. души – повече от половин България. Рекорд, ненадминат и до днес!

Маститият продуцент не може да повярва на успеха и доволно потрива ръце заради факта, че финансовата инвестиция със сигурност ще му се върне в пъти повече. Парите за предаването всъщност са изкарани по време на дългогодишното му емигрантство в Канада.

Когато вятърът на промяната задухва у нас в началото на 90-те, Станчев бързо дочува, че светлина в тунела за страната ни има, и решава да рискува, влагайки солидна част от спестяванията си в тепевизионния бизнес. Изключително любопитна подробност е как се случва изборът на Къци Вапцаров за лице на новостартиралото супер шоу.

В началото Димитър Станчев има предварително определен човек, но в последния момент на хоризонта се появява никому неизвестният тогава русоляв и нисък младеж от Русе. Личи си, че Къци е напорист и амбициран, но заради смехотворното му излъчване никой не вярва, че може новакът да се реализира като водещ, при това в телевизията.

Уволняват го за досадна грешка

Назначаването на Вапцаров се случва на маса след бас между продуцента и служител в БНТ, а залогът е бутилка уиски и пури, които в крайна сметка Димитър Станчев печели. Екранните изяви на Къци или Кръстю, както всъщност е името му, бързо го изстрелват на върха на славата, правейки го любимец на зрителската аудитория.

С "Невада" пътят на водещия към големия шоубизнес е разчистен, а самият той продължава да е обект на интерес за хората и до днес, както се видя преди 2 месеца с участието му в риалитито "ВИП Брадър". Славната кариера на Къци в "Невада" приключва малко преди края на самото шоу в ефир.

Русенецът е уволнен след жесток скандал от продуцента си, но не заради лични неразбирателства, а заради непростима негова грешка като водещ. В злополучния брой на "Невада" преди да бъде уволнен, Къци непрекъснато повтаря името на фирма, която обявява за главен спонсор. Финансовата инжекция обаче идва от съвсем друг инвеститор и баналната грешка с объркването на името коства "главата" на Къци Вапцаров в шоуто.

Година след уволнението на водещия, приключва и излъчването на самата "Невада", чието кормило след Къци е поето от Ася. Блондинката не е случайна жена, защото е любовница на продуцента Димитър Станчев а по-късно става негова съпруга.

След като слага точка на супер шоуто, Станчев го преобразува в проекта "Такси", който обаче не може да се мери с предшественика си. Форматът е скучен за зрителите, а освен това годината вече е 1996-а и тук-там из ефира се появяват нови забавно-развлекателни продукции, подриващи рейтинга на "Такси" и водещата Ася. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Буквално преди дни директорът на БНР Андон Балтаков подаде оставката си пред СЕМ. Медийният регулатор уважи „дълбоко личните причини“, по думите на г-н Балтаков, довели до това решение и прие оставката му. СЕМ назначи и.д. генерален директор, в лицето на г-н Милен Митев, който до този момент беше административен директор на Радиото. В срок от три месеца регулаторът трябва да избере чрез конкурс новия директор на БНР.

08.08.2021/11:58

„Пегас" е един от най-големите съвременни шпионски скандали - засегна и френския президент. Дигиталното проследяване определено крие опасности - но е неизбежно.

05.08.2021/18:13

„В Европейския съюз Унгария е с може би най-хлабавото законодателство по отношение на следенето. Това означава, че всеки тук може да бъде поставен под наблюдение от съображения за националната сигурност. Не е задължително самият ти да представляваш риск за сигурността. Достатъчно е да познаваш някого или някой да говори с теб...

25.07.2021/15:31

„Законът за радиото и телевизията трябва да бъде премислен. Той е не само остарял, но и вреден. Очакваме парламент и да започнат промените, защото ситуацията е наистина нетърпима.“

08.07.2021/16:33

През 2018 г. се заговори усилено за телевизия „Алма матер“ – студентска телевизия към СУ „Св. Климент Охридски“. Тя има учебни студиа за студенти. Тогава дискутирани бяха както изборът на директор на телевизията, така и един рекламен клип със спорни стилистика и послание. Рекламният клип не беше в съответствие с академичния тон. По-късно Университетът се разграничи от клипа. "Клипът е начало на сюжет", пише проф. Нели Огнянова още тогава.

03.07.2021/11:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки