Начало
 
 

Завършили руски ВУЗ-ове отбелязаха Татянин ден

25.01.2013 /13:29 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова подарява букет на Юрий Исаков (Снимки: Мари Къналян)

В навечерието на руския празник на студентите Татянин ден (25 януари) Голямата зала на РКИЦ в София се оказа тясна да побере българите, които са завършили руски вузове.

Техен гост беше посланикът на Русия у нас Юрий Исаков, който беше топло посрещнат от всички. Срещата с руския дипломат, в навечерието на това хубаво събитие, се превърна в традиция.

Този път обаче не може да не се отбележи засиленият интерес и на журналистите към събитието. Колеги от електронни медии и пресата не пропуснаха да се обърнат към Юрий Николаевич, търсейки отговори на наболели проблеми в българо-руските отношения.

Снежана Тодорова поздави студентите

С топли думи към присъстващите в залата в началото на срещата се обърна главният секретар и и.д. председател на СБЖ Снежана Тодорова, която припомни историята на Татянин ден и това, че и до днес българите, получили образование в съветските и руските висши учебни заведения, не пропускат всяка година да отбележат празника. Много от тях са сред водещите специалисти у нас.

С голям интерес беше посрещнато изказването на посланик Исаков, който почти 45 минути отдели на ситуацията в Русия, важните задачи, които стоят пред управляващите в страната, проблемите, с които се борят като престъпност, корупция, тероризъм.

Според дипломата най-важната задача, която си е поставило ръководството на РФ е безработицата да бъде сведена до минимум. Места се разкриват в сферата на развитието на високите технологии, нанотехнологиите, биотехнологиите.

Освен това днес усилено се работи да бъдат увеличени инвестициите не само в споменатите отрасли, но и в селското стопанство и промишлеността. Благодарение на програми, разработени от правителството, и раждаемостта в Русия се е увеличила. За 10 години населението е нараснало с 200 000.

Посланик Исаков: Откриваме паметник на ген. Гурко

Посланик Исаков се спря и на сътрудничеството между Русия и ЕС, като съобщи, че редовно и по различни теми се организират срещи. Особено място се отделя на енергийните проекти като „Южен поток”, в който участва и България. Много е важен и взаимно уважителният диалог, който Русия води със САЩ.

Колкото до българо-руските отношения Юрий Исаков наблегна, че те са на прагматично равнище. Той не пропусна да отбележи, че през миналата година посещението на патриарх Кирил е спомогнало да се засилят двустранните духовни връзки, а визитата на Валентина Матвиенко е била изпълнена с важни срещи, които са подпомогнали по-нататъшното развитие на българо-руските отношения.

Особен принос за двустранните връзки са имали и Дните на духовната култура на България в Русия през 2012 г. Предстои честването на 135-годишнина от Освобождението на България, каза дипломатът. Той отбеляза, че в рамките на честванията ще бъдат открити реставрираният и обновен паметник на Цар Освободител и бюст на прославения генерал Йосиф Гурко. Вечерта завърши с прожекцията на новия игрален филм за Владимир Висоцки.


 

Сподели в
 

В отговор на изпратения поздравителен адрес от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова до Корейската асоциация на журналистите по повод 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Корея, в СБЖ се получи следното писмо, подписано от Ким Донг-кхун, Председател на Корейската асоциация на журналистите (JAK):

26.03.2020/19:14

По повод организираната от СБЖ и проведена в началото на март Международна журналистическа конференция „140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Журналистически поглед“ Съюзът на журналистите на Русия изпрати благодарствено писмо до председателя на СБЖ, подписано от председателя на организацията Владимир Соловьов и секретаря на СЖР и вицепрезидент на МФЖ Тимур Шафир, които участваха във форума.

19.03.2020/10:26

По повод отбелязването на 100-годишнината на Красноярския съюз на журналистите на посещение в сибирския град беше председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. Във връзка с юбилея тя поднесе поздравления от името на българските журналисти.

07.02.2020/09:57

От 21 до 27 септември за 13-ти път черноморската перла Сочи беше домакин на Международния медиен форум за съвременна журналистика „Цяла Русия“ („Вся Россия“), като тазгодишното издание е 23-то. Форумът се ползва с изключително голяма популярност, за което говори участието на над 1200 журналисти и чуждестранни гости от 40 страни. За първи път в „Цяла Русия 2019“ гост е и цялото ръководство на Международната федерация на журналистите (МФЖ). От българска страна участва председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

02.10.2019/18:52

В града герой Севастопол на път за Сочи акостира круизният лайнер „Княз Владимир“, на борда на който се намират участниците във Форума за съвременна журналистика „Вся Россия 2019“, съобщиха за сайта на СБЖ от СЖР. Сред тях са председателят на СБЖ Снежана Тодорова, представяща България, президентът на "Тесла глобал форум" Горан Марич и зам.-началникът на управление „Култура“ в Нови Сад Мирияна Лукич Маринкович.

19.09.2019/17:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки