СБЖ връчи тържествено годишните си награди

14.01.2013 /17:07 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Отличените Димитър Бежански (вляво) и Любомир Методиев се радват заедно със Снежана Тодорова на церемонията в СБЖ (Снимки: Мари Каналян)

По станала вече традиция церемонията за връчване в София на годишните награди на СБЖ бе открита и днес от Любомир Пеевски в неговия шеговит стил.

Но не на шега редица колеги от гилдията получиха онези награди, които особено топлят в годините на криза - за принос, за постижения в областта на журналистическата дейност, за своята всеотдайност и честност при отразяване на събитията у нас и по света.

Датата на тържеството не е избрана случайно, подчерта Пеевски, защото наистина има увеличение на заплатите на дейците в областта на културата, чества се Нова година по стар стил, а нашите ромски малцинства се поздравляват с Банго Васил. Светът оцеля и наградите не се отложиха.

В областта „ Елекронните медии: радио” награда получи предаването „Булевард Демокрация” на радио Бургас към БНР и тя бе приета от Мартин Минков. Според него това е награда в аванс, но не скри колко е развълнуван и колко цени признанието на СБЖ за ентусиазма,с който работят колегите в това младо радио.

Бежански благодари 3 пъти на кабинета

Специалната награда „Златното перо” получи предаването „Познати и непознати” на БНР с водещи Веселина Даковска и Цвета Николова. Предаването е посветено на малцинствата и водещите от години работят заедно и в съгласие, рядко срещано явление не само в медиите.

Следващото „Златно перо” в този раздел е за „И рибар съм, и ловец съм” на БНР с водещи Димитър Бежански и Любомир Методиев, които в свойствения си стил благодариха като получатели на Оскар - на мама, на баба, на вуйна, на правителството, на шурея, на правителството, на ръководството на радиото, на правителството и т.н.

В раздел „Електронни медии: телевизия” наградата е за предаването „Референдум” на БНТ, а екипът освен благодарности за наградата, не скри гордостта си,че са оценени не само от СБЖ, а и от многобройната си аудитория, и че работят сплотено, екипно.

Доника Ризова получава „Златно перо” за предаването „Медиите ON AIR”, където журналисти правят предаване за журналисти и журналистическа дейност, а фактът,че са млада медия, само увеличава увереността им, че са избрали правилния път.

Посмъртно е отличен Александър Авджиев

Посмъртно „Златно перо” се присъжда на Александър Авджиев и връчващият наградата на неговата съпруга, Емил Розов, не скрива сълзите и благодарностите си, че е бил приятел и съмишленик със Сашо Авджиев. Съпругата намира сили да призове да се помнят и ползват уроците на рано отишлия си талантлив журналист, който винаги е казвал ”Нишо не почва от днес”.

В раздел „Печат” наградата е за Димитри Иванов от в.”Сега” и от негово име я получи колегата му Светослав Терзиев. Димитри пише, казва колегата, но е вирусен, а написаното от него има повече читатели, отколкото целият ни вестник.

Във „Фотожурналистика” наградата е за Никола Михов за фотоалбума „Забрави своето минало”, който е кулминацията на проект за близкото минало и паметниците на комунизма: „Ако не искаме да съшествува някакъв проблем, трябва да говорим за него”.

„Златното перо” получи и фотожурналистката от Бургас Лина Главинова, която сподели, че е изненадана от наградата, но я приема с велико удоволствие. За „Чуждестранен кореспондент” наградата е за Сие Сюемин, агенция Синхуа, който е изпратил своите благодарности и пожелания.

В раздела „Книга” наградата е за Борислав Геронтиев за „Кабинет на десетия етаж”, която е честна и оригинална творба, където авторът воюва дори със себе си. Той говори кой как разбира журналистиката и как я практикува, но не скри огорчението си, че само БНТ не е обърнала внимание на неговия труд, че книгата едва ли не е била забранена. Затова благодари на СБЖ, че са имали смелостта да го наградят.

Иван Тодоров цитира Ясен Антов

„Златното перо” е и за колегата от сайта на СБЖ Иван Тодоров за книгата му „Шарки от вестник”, където не е спестил и критики към СБЖ и ръководството му, но това не е попречило да бъде награден. С удоволствие той прочита текст от последната книга на Ясен Антов, негов кръщелник, който казва „Благословена е работата с буквите и думите, словото направи от хората човеци, свалете им шапка”.

Като кореспондент на национална медия Камелия Александрова, от в. “24 часа”, Монтана, получава годишната награда и ще я приеме лично допълнително.

Журналистическото дружество в Хасково е наградено за отразяване на наводненията в с. Бисер, а това са Николай Грудев - “24 часа”, Божидар Събев - „Труд”, Красимира Апостолова -„Стандарт”,  Димитър Иванов - Нова ТВ, Нели Вълканова и Павел Одаджиев - БНТ, Мария Георгиева - БТВ, Дора Атанасова - БНР.

Почетни награди тази година получават като български медии в чужбина „Български вестник” в Кипър и в. ”България” в Чикаго, като особено впечатляващо е съобщението на колегите от Кипър, които казват,че вестникът им има 30 000 тираж и е институция на острова. Заслужава внимание и молбата ни често да го изпращат в библиотеката на СБЖ, за да се следи и от читателите у нас.

Последно, но не по значение, е награждаването на проф.Тодор Абазов за принос в теорията на българската журналистика. Наградите в по-голямата си част се връчваха от и. д. председателя на СБЖ Снежана Тодорова, но и от колегите й от Управителния съвет Стела Бочева и Емил Розов.

Честито на наградените, успех за следващата година на останалите колеги от гилдията! 

Снимки: Мари Къналян и Булфото
 

Сподели в
 

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28

Днес, 17 септември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

17.09.2019/15:50

Общото събрание на Съюза на българските журналисти се проведе в заседателната зала на съюза. То бе открито в 10,15 часа от Снежана Тодорова – Председател на УС на СБЖ.

12.05.2019/21:26
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

872 дни - една цифра, пълна не само с героизъм, но и с много страдания, мъка и жажда за живот. Толкова дни жителите на Ленинград го защитават от фашистките окупатори и са били готови на всичко, за да не стъпи никога хитлеристки ботуш в града на Нева. От 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г. продължава блокадата на града. 76 години след като се слага край на ада, не е забравен и подвигът на журналистите в Северната Палмира

26.01.2020 /15:44 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Имаше един лаф, който се беше превърнал в класика, но през последните години се позабрави - че България е страната на певците. Спокойно бих добавила към него и на виртуозните музиканти, които са нашите посланици на българската култура по света. Сред тях особено почетно място заема проф. Жени Захариева, чийто живот е отдаден на класическата музика и пианото.

26.01.2020 /15:37 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Родената в Токио през 1914 г. Цунеко Сасамото има следната рецепта за житейското си и творческо дълголетие: „Никога се оставяйте на мързела. Важно е да бъдете позитивни и да не се отказвате. Само се мобилизирате и гледате да оставате в крак с времето - така винаги ще продължавате напред.”

25.01.2020 /19:27 | Източник: random-times.com

На 8 април 2003 г. при американски обстрели по хотел "Палестина" и по бюрото на телевизия "Ал Джазира" в Багдад загинаха трима журналисти - испанец, украинец и йорданец. В тази несвършваща и до днес война в Ирак са убити около 400 журналисти, повечето иракчани, а общо цивилните жертви са над един милион. Справедливост за всичко това упорито търси с делото си срещу САЩ семейството на убития испански оператор Хосе Коусо.

23.01.2020 /12:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Експозицията е подредена на 1-ия етаж в западното крило на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и може да бъде разгледана до 31 януари 2020 година. Представени са оригинални броеве от течението на списание „Знание” и други творби на големия възрожденец Любен Каравелов

27.01.2020 /15:53 | Източник: Национална библиотека

„Ако възприемем повествователния стил – който е и най-подходящ за тази тема – ще започнем с това, че началото бе положено преди малко повече от половин век. Тогава, в сякаш нереално далечната 1969-а, е сключено междудържавно споразумение между България и Съветския съюз – за българско участие в изграждането на крупни промишлени, жилищни и комунални обекти в СССР“ – така започва увлекателният разказ за митарствата на един български журналист в Русия – главният редактор на списание „Труд и Здраве" Никола Терзиев

23.01.2020 /10:56 | Автор: Никола Терзиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Състоянието на медиите и на журналистиката у нас е от фундаментално значение за функционирането на демокрацията. По тази будеща много въпроси и безпокойства тема думата трябва да има цялото общество, а не само комисии, регулатори и работни групи.”

24.01.2020 /20:05

900 медийни работници са убити по света в последното десетилетие. През 2019-та има спад наполовина на жертвите, но повечето са дадени в страни без военни действия, което е тревожен сигнал за натиска срещу професията. Това сочи доклад на Монигоринговата служба за убити журналисти, действаща към световната организация за образование, наука и култура.

24.01.2020 /19:45

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки