СБЖ връчи тържествено годишните си награди

14.01.2013 /17:07 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Отличените Димитър Бежански (вляво) и Любомир Методиев се радват заедно със Снежана Тодорова на церемонията в СБЖ (Снимки: Мари Каналян)

По станала вече традиция церемонията за връчване в София на годишните награди на СБЖ бе открита и днес от Любомир Пеевски в неговия шеговит стил.

Но не на шега редица колеги от гилдията получиха онези награди, които особено топлят в годините на криза - за принос, за постижения в областта на журналистическата дейност, за своята всеотдайност и честност при отразяване на събитията у нас и по света.

Датата на тържеството не е избрана случайно, подчерта Пеевски, защото наистина има увеличение на заплатите на дейците в областта на културата, чества се Нова година по стар стил, а нашите ромски малцинства се поздравляват с Банго Васил. Светът оцеля и наградите не се отложиха.

В областта „ Елекронните медии: радио” награда получи предаването „Булевард Демокрация” на радио Бургас към БНР и тя бе приета от Мартин Минков. Според него това е награда в аванс, но не скри колко е развълнуван и колко цени признанието на СБЖ за ентусиазма,с който работят колегите в това младо радио.

Бежански благодари 3 пъти на кабинета

Специалната награда „Златното перо” получи предаването „Познати и непознати” на БНР с водещи Веселина Даковска и Цвета Николова. Предаването е посветено на малцинствата и водещите от години работят заедно и в съгласие, рядко срещано явление не само в медиите.

Следващото „Златно перо” в този раздел е за „И рибар съм, и ловец съм” на БНР с водещи Димитър Бежански и Любомир Методиев, които в свойствения си стил благодариха като получатели на Оскар - на мама, на баба, на вуйна, на правителството, на шурея, на правителството, на ръководството на радиото, на правителството и т.н.

В раздел „Електронни медии: телевизия” наградата е за предаването „Референдум” на БНТ, а екипът освен благодарности за наградата, не скри гордостта си,че са оценени не само от СБЖ, а и от многобройната си аудитория, и че работят сплотено, екипно.

Доника Ризова получава „Златно перо” за предаването „Медиите ON AIR”, където журналисти правят предаване за журналисти и журналистическа дейност, а фактът,че са млада медия, само увеличава увереността им, че са избрали правилния път.

Посмъртно е отличен Александър Авджиев

Посмъртно „Златно перо” се присъжда на Александър Авджиев и връчващият наградата на неговата съпруга, Емил Розов, не скрива сълзите и благодарностите си, че е бил приятел и съмишленик със Сашо Авджиев. Съпругата намира сили да призове да се помнят и ползват уроците на рано отишлия си талантлив журналист, който винаги е казвал ”Нишо не почва от днес”.

В раздел „Печат” наградата е за Димитри Иванов от в.”Сега” и от негово име я получи колегата му Светослав Терзиев. Димитри пише, казва колегата, но е вирусен, а написаното от него има повече читатели, отколкото целият ни вестник.

Във „Фотожурналистика” наградата е за Никола Михов за фотоалбума „Забрави своето минало”, който е кулминацията на проект за близкото минало и паметниците на комунизма: „Ако не искаме да съшествува някакъв проблем, трябва да говорим за него”.

„Златното перо” получи и фотожурналистката от Бургас Лина Главинова, която сподели, че е изненадана от наградата, но я приема с велико удоволствие. За „Чуждестранен кореспондент” наградата е за Сие Сюемин, агенция Синхуа, който е изпратил своите благодарности и пожелания.

В раздела „Книга” наградата е за Борислав Геронтиев за „Кабинет на десетия етаж”, която е честна и оригинална творба, където авторът воюва дори със себе си. Той говори кой как разбира журналистиката и как я практикува, но не скри огорчението си, че само БНТ не е обърнала внимание на неговия труд, че книгата едва ли не е била забранена. Затова благодари на СБЖ, че са имали смелостта да го наградят.

Иван Тодоров цитира Ясен Антов

„Златното перо” е и за колегата от сайта на СБЖ Иван Тодоров за книгата му „Шарки от вестник”, където не е спестил и критики към СБЖ и ръководството му, но това не е попречило да бъде награден. С удоволствие той прочита текст от последната книга на Ясен Антов, негов кръщелник, който казва „Благословена е работата с буквите и думите, словото направи от хората човеци, свалете им шапка”.

Като кореспондент на национална медия Камелия Александрова, от в. “24 часа”, Монтана, получава годишната награда и ще я приеме лично допълнително.

Журналистическото дружество в Хасково е наградено за отразяване на наводненията в с. Бисер, а това са Николай Грудев - “24 часа”, Божидар Събев - „Труд”, Красимира Апостолова -„Стандарт”,  Димитър Иванов - Нова ТВ, Нели Вълканова и Павел Одаджиев - БНТ, Мария Георгиева - БТВ, Дора Атанасова - БНР.

Почетни награди тази година получават като български медии в чужбина „Български вестник” в Кипър и в. ”България” в Чикаго, като особено впечатляващо е съобщението на колегите от Кипър, които казват,че вестникът им има 30 000 тираж и е институция на острова. Заслужава внимание и молбата ни често да го изпращат в библиотеката на СБЖ, за да се следи и от читателите у нас.

Последно, но не по значение, е награждаването на проф.Тодор Абазов за принос в теорията на българската журналистика. Наградите в по-голямата си част се връчваха от и. д. председателя на СБЖ Снежана Тодорова, но и от колегите й от Управителния съвет Стела Бочева и Емил Розов.

Честито на наградените, успех за следващата година на останалите колеги от гилдията! 

Снимки: Мари Къналян и Булфото
 

Сподели в
 

Общото събрание на Съюза на българските журналисти се проведе в заседателната зала на съюза. То бе открито в 10,15 часа от Снежана Тодорова – Председател на УС на СБЖ.

12.05.2019/21:26

Комисията утвърди на 4 април 2019 г. без забележки 20 кандидатури от постъпилите 22 за членство в СБЖ.

05.04.2019/14:49

Комисията по организационните въпроси на СБЖ проведе заседание на 12 февруари 2019 г. и прие 40 нови членове. Възстановено бе членството на една колега и бе закрито дружеството на СБЖ ”Йордан Йовков” в Силистра.

12.02.2019/13:57

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

11.11.2018/10:14

Комисията утвърждава без забележки постъпилите 61 кандидатури за членство в СБЖ:

04.10.2018/19:02
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 59 гости

Бързи връзки