Париж 1900 – събитието на сезона

25.10.2012 /10:51 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: Министерство на културата

Днес Националната галерия за чуждестранно изкуство изглежда различно, аристократично-артистично, жизнеутвърждаващо и толкова достолепно, че човек се чуди защо през последните години пред нея няма опашки от посетители. Не че не се правят достойни и на високо ниво изложби, но просто мащабите на откриващата се днес експозиция "Париж 1900" засенчва всичко, което сме имали възможността за посетим напоследък.

Н.Пр. г-н Филип Отие, посланик на Франция в София информира, че това е най-голямата и по-скоро най-значимата чуждестранна изложба в България. След тази на Роден преди две години в НХГ, на Дега през миналата година, сега поводът за гордост е не само с основание, но е и доказателство, че живеем в период на сближаване и културно сътрудничество, като членове на един и същ съюз какъвто е ЕС.

Именно по инициатива на посолството на Франция в България, на Пти пале, музеят за изящни изкуства на Парижката община, МК и НГЧИ в София се организира тази изложба, която представя 141 творби от колекцията на Пти Пале, съчетани с произведения от френските калекции на НГЧИ, както и картините на майсторите на българската живопис, украсявали българския павилион на Световното изложение в Париж през 1900 година, наречено „Изложението на века”.

Вълнуващо е, че за първи път българска публика ще види предварителните рисунки на великолепния портрет на Сара Бернар, който бележи началото не толкова на „Бел епок”, колкото на „Ар нуво” или може би и на двете, но оставя в сърцата на всеки видял ги заедно с оригинала чувство на възхита и преклонение пред красотата и духовното величие на една легенда на френското и световното изкуство, символ на епохата.

Изложбата на Пти Пале в София, заедно с филма на братя Лалюмиер, който се прожектира непрекъснато в една от залите на нашата галерия, показва онзи Париж от „края на века” и „Бел епок” , който е на върха на славата си, с интелектуален и културен блясък, който привлича като с магнит целия цивилизационен свят.

Изкуството да се живее струи от всяка картина, поставена в изложбата и носи наслада от творческите постижения на авторите, които са възпели жената, любовта, улицата, мизерията, майката, молитвите или всичко онова, което е живота и което в предчувствието на предстоящата война изглежда толкова крехко и прекрасно.

Някак изненадващо изглежда залата, в която са поставени картините на нашите художници, с които са участвали на това първо наше изложение в Париж през 1900 година. Само 20 години след Освобождението, те са показали не само развитие, но и завидно ниво, за което говорят многобройните получени награди на самото Световно изложение.

За нас е странно, защото не са излагани в такъв обем и заедно творби на големи наши художници, които са доказали на света,че ни има на художествения хоризонт и че можем да мерим ръст с най-големите.

Мърквичка и Вешим, славните ни военни портретите и тези, на царската фамилия, са картини, които наистина ще приковат вниманието на цинителите и заедно с платната на френските автори, които са собственост на НГЧИ, са онзи мост, който представителите на Пти Пале са търсили съзнателно, когато са организирали изложбата.

Президентът Росен Плевнелиев, министърът на културата Вежди Рашидов и министърът по европейските въпроси на Франция Бернар Казньов, ще открият изложбата в присъствието на министри на културата от Югоизточна Европа, на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и на посланика на Франция Филип Отие.

През следващите близо 3 месеца софийската публика ще види картини, гравюри, рисунки и декоративни предмети, създадени от някои от най-великите френски творци на Бел епок като Роден, Реноар, Тулуз-Лотрек, Шарл Жирон, Рене Лалик, Морис Дьони, Пиер Бонар и много други, които не всеки по света и не по всяко време може да види.

Особен интерес се очаква да привлече портрета на актрисата Сара Бернар на Жорж Клерен. Заради неговите размери 2,5 на 2 м, 11 души са били необходими, за да го внесат в залите.

Майсторското съчетаване на предмети от епохата като мебели, съдове, книги, скици на Пти Пале при откриването на Световното изложение през 1900 година са само нюанс към атмосферата на тези времена и нрави, останали в историята като „Бел епок”.
 

Сподели в
 

Журналистът Богомил Грозев днес официално бе представен от кмета на Пловдив Здравко Димитров като директор на Общинския институт "Старинен Пловдив". Кратката церемония се състоя в Балабановата къща в Стария град. Кметът, известен с прякора си Зико, призна, че още преди изборите е предложил на журналиста от Нова телевизия и Би Ти Ви да оглави "Старинен Пловдив".

18.02.2020/14:57

Премиерата на “Човекът, който вървеше назад” ще се състои на 21 февруари, петък, от 18.30 ч., в галерия “Арт Маркони”, ул. “Охрид” 22, Варна

18.02.2020/14:43

Казват, че 40-годишнина не се празнувала, но как може да се пропусне да не се отбележи, че едно от най-любимите предавания на БНТ „Минута е много“ навъртя 40 лета от излъчването на първия си брой. По този повод на 22. 02. 2020 г. в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" от 13.30 ч. се организира честване на юбилея на първото излъчване на телевизионното предаване – любимо състезание на поколения българи, съобщи за сайта на СБЖ неговата създателка проф. Лили Райчева.

18.02.2020/12:17

Факултетният студентски съвет и Факултетът по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет "Св. Климент Охридски" организират "Ден на отворените врати" за кандидат-студенти, съобщиха за БТА организаторите.

16.02.2020/10:30

В община Каварна от няколко месеца най-дискутираната тема е финансовото затруднение, в което тя се намира. Наред с предвижданите съкращения в състава на администрацията и орязването на бюджети за културни прояви, на общинската сесия на 28 януари съветниците са приели и още едно предложение и то с пълно мнозинство. То гласи, че достъпът на медии до сесиите на Общинския съвет ще става само и единствено след съгласието на председателя, както и след заплащане на такса от страна на журналистите.

14.02.2020/21:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек, нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

Дискусията ще се състои на 17 февруари от 10.00 ч. в Клуб "Журналист" на СБЖ, ул. "Граф Игнатиев", етаж 1. Във фокуса на обсъжданията ще е състоянието на медийната среда и предложените законодателни промени. Всички желаещи да участват са добре дошли.

10.02.2020 /20:19

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 46 гости

Бързи връзки