Париж 1900 – събитието на сезона

25.10.2012 /10:51 | Автор : Зорница Илиева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: Министерство на културата

Днес Националната галерия за чуждестранно изкуство изглежда различно, аристократично-артистично, жизнеутвърждаващо и толкова достолепно, че човек се чуди защо през последните години пред нея няма опашки от посетители. Не че не се правят достойни и на високо ниво изложби, но просто мащабите на откриващата се днес експозиция "Париж 1900" засенчва всичко, което сме имали възможността за посетим напоследък.

Н.Пр. г-н Филип Отие, посланик на Франция в София информира, че това е най-голямата и по-скоро най-значимата чуждестранна изложба в България. След тази на Роден преди две години в НХГ, на Дега през миналата година, сега поводът за гордост е не само с основание, но е и доказателство, че живеем в период на сближаване и културно сътрудничество, като членове на един и същ съюз какъвто е ЕС.

Именно по инициатива на посолството на Франция в България, на Пти пале, музеят за изящни изкуства на Парижката община, МК и НГЧИ в София се организира тази изложба, която представя 141 творби от колекцията на Пти Пале, съчетани с произведения от френските калекции на НГЧИ, както и картините на майсторите на българската живопис, украсявали българския павилион на Световното изложение в Париж през 1900 година, наречено „Изложението на века”.

Вълнуващо е, че за първи път българска публика ще види предварителните рисунки на великолепния портрет на Сара Бернар, който бележи началото не толкова на „Бел епок”, колкото на „Ар нуво” или може би и на двете, но оставя в сърцата на всеки видял ги заедно с оригинала чувство на възхита и преклонение пред красотата и духовното величие на една легенда на френското и световното изкуство, символ на епохата.

Изложбата на Пти Пале в София, заедно с филма на братя Лалюмиер, който се прожектира непрекъснато в една от залите на нашата галерия, показва онзи Париж от „края на века” и „Бел епок” , който е на върха на славата си, с интелектуален и културен блясък, който привлича като с магнит целия цивилизационен свят.

Изкуството да се живее струи от всяка картина, поставена в изложбата и носи наслада от творческите постижения на авторите, които са възпели жената, любовта, улицата, мизерията, майката, молитвите или всичко онова, което е живота и което в предчувствието на предстоящата война изглежда толкова крехко и прекрасно.

Някак изненадващо изглежда залата, в която са поставени картините на нашите художници, с които са участвали на това първо наше изложение в Париж през 1900 година. Само 20 години след Освобождението, те са показали не само развитие, но и завидно ниво, за което говорят многобройните получени награди на самото Световно изложение.

За нас е странно, защото не са излагани в такъв обем и заедно творби на големи наши художници, които са доказали на света,че ни има на художествения хоризонт и че можем да мерим ръст с най-големите.

Мърквичка и Вешим, славните ни военни портретите и тези, на царската фамилия, са картини, които наистина ще приковат вниманието на цинителите и заедно с платната на френските автори, които са собственост на НГЧИ, са онзи мост, който представителите на Пти Пале са търсили съзнателно, когато са организирали изложбата.

Президентът Росен Плевнелиев, министърът на културата Вежди Рашидов и министърът по европейските въпроси на Франция Бернар Казньов, ще открият изложбата в присъствието на министри на културата от Югоизточна Европа, на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и на посланика на Франция Филип Отие.

През следващите близо 3 месеца софийската публика ще види картини, гравюри, рисунки и декоративни предмети, създадени от някои от най-великите френски творци на Бел епок като Роден, Реноар, Тулуз-Лотрек, Шарл Жирон, Рене Лалик, Морис Дьони, Пиер Бонар и много други, които не всеки по света и не по всяко време може да види.

Особен интерес се очаква да привлече портрета на актрисата Сара Бернар на Жорж Клерен. Заради неговите размери 2,5 на 2 м, 11 души са били необходими, за да го внесат в залите.

Майсторското съчетаване на предмети от епохата като мебели, съдове, книги, скици на Пти Пале при откриването на Световното изложение през 1900 година са само нюанс към атмосферата на тези времена и нрави, останали в историята като „Бел епок”.
 

Сподели в
 

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев изпрати поздравителен адрес по случай 2 юли - Международния ден на спортния журналист: Ето какво пише той в специално обръщение към медиите:

02.07.2020/19:55

В България от спорт и политика всеки разбира, но искаме специалистите, които завършват Националната спортна академия (НСА) „Васил Левски“, да предизвикват интерес и към специалностите в учебното заведение, и към спорта.

02.07.2020/18:08

Прессекретариатът на държавния глава Румен Радев обвини БНТ, че не отразява цялата позиция на държавния глава и я интерпретира "манипулативно и с внушения".

02.07.2020/17:40

Отворено писмо до кмета на община Бургас и до зам.-кмета на общината са изпратили видни поети, белетристи и преводачи, обезпокоени за съдбата на навършилото наскоро 40 г. литературно списание "Море".

01.07.2020/20:35

Нови директори ще ръководят националните и софийската програми на Българското национално радио от 1 юли 2020. Даниела Якова застава начело на програма „Хоризонт“, Митко Новков – на програма „Христо Ботев“, а Ива Дойчинова – на Радио София.

01.07.2020/09:42

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки