Ю Тюб измества новинарските сайтове

17.07.2012 /11:11 | Източник: ap/bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ю Тюб се превръща в основен източник на новини, като все повече хора гледат в него клипове на очевидци, когато има големи събития и природни бедствия, съобщи от Ню Йорк АП.

Институтът "Пю" изследва най-популярните клипове в Ю Тюб за 15 месеца и установи, че макар и телевизионните новини още да са по-гледани от новините в социалната мрежа, дигиталната среда се разраства, като там професионалната журналистика се смесва с любителската.

"На тази платформа се появи нова форма на видео журналистика”, каза Ейми Мичъл, заместник-директорка на проекта за върхови постижения в журналистиката на института "Пю" и добавя:

”Това е форма, в която отношението между новинарските организации и граждани е по-динамично и по-разнородно, отколкото сме виждали на други платформи досега". Повече от една трета от най-гледаните клипове са от любители, над половината - от новинарски организации.

Новинарските медии обаче понякога използват любителски кадри на потребители на Ю Тюб. За периода на изследването най-гледаното новинарско събитие е японското земетресение и последвалото цунами. Подобни драматични събития често са сред най-гледаните клипове.

Други популярни новинарски събития са изборите в Русия, вълненията в Близкия Изток, потъването на италианския круизер. Резултатите са както притеснителни, така и радостни за традиционните източници на новини.

Любителските кадри са голяма част от гледаните в Ю Тюб, но потребителите на мрежата разпространяват много запалено и професионален новинарски видеоматериал. Изследването показа, че Ю Тюб е глобална новинарска арена, където професионалните и аматьорски видеокадри се смесват в зависимост от интереса в момента.


 

Сподели в
 

Медиите, които се фокусират върху скандали и разпространяват фалшиви новини, за да очернят политици, рискуват да заприличат на привлечени от извращенията хора, каза папа Франциск в публикувано днес интервю, предаде Ройтерс.

07.12.2016/19:15

Анне Вил – една от най-известните телевизионни водещи на едноименното дискусионно предаване в държавната ARD, е обект на предварително наказателно производство от прокуратурата. Информацията, огласена от списание „Фокус“, беше потвърдена от прокуратурата в Хамбург.

07.12.2016/12:43

Американският сайт Naked Capitalism заплаши със съд авторитетното издание The Washington Post, че разпространявало опорочаващи факти чрез статията си с антируска насоченост, посветена на новини ментета, случили се по време на изборите за американски президент.

07.12.2016/11:31

От 6 декември в Русия вече действа подписаната вчера от президента Владимир Путин нова Доктрина за информационна сигурност. Документът беше качен веднага на интернет страницата за правна информация. Старата, според експерти, била загубила вече своята сила.

06.12.2016/19:49

23-годишният нападател ги атакувал с ловджийска пушка, докато трите излизали от ресторант в град Иматра в югоизточната част на страната, недалеч от границата с Русия

04.12.2016/20:56
Бързи връзки