Размер на сайта:-auto+  Цветна тема:    

Ю Тюб измества новинарските сайтове

17.07.2012 /11:11 | Източник: ap/bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ю Тюб се превръща в основен източник на новини, като все повече хора гледат в него клипове на очевидци, когато има големи събития и природни бедствия, съобщи от Ню Йорк АП.

Институтът "Пю" изследва най-популярните клипове в Ю Тюб за 15 месеца и установи, че макар и телевизионните новини още да са по-гледани от новините в социалната мрежа, дигиталната среда се разраства, като там професионалната журналистика се смесва с любителската.

"На тази платформа се появи нова форма на видео журналистика”, каза Ейми Мичъл, заместник-директорка на проекта за върхови постижения в журналистиката на института "Пю" и добавя:

”Това е форма, в която отношението между новинарските организации и граждани е по-динамично и по-разнородно, отколкото сме виждали на други платформи досега". Повече от една трета от най-гледаните клипове са от любители, над половината - от новинарски организации.

Новинарските медии обаче понякога използват любителски кадри на потребители на Ю Тюб. За периода на изследването най-гледаното новинарско събитие е японското земетресение и последвалото цунами. Подобни драматични събития често са сред най-гледаните клипове.

Други популярни новинарски събития са изборите в Русия, вълненията в Близкия Изток, потъването на италианския круизер. Резултатите са както притеснителни, така и радостни за традиционните източници на новини.

Любителските кадри са голяма част от гледаните в Ю Тюб, но потребителите на мрежата разпространяват много запалено и професионален новинарски видеоматериал. Изследването показа, че Ю Тюб е глобална новинарска арена, където професионалните и аматьорски видеокадри се смесват в зависимост от интереса в момента.


 

Сподели в
 

Трима руски журналисти бяха ранени по време на обстрел на колоната, в която те са пътували. До колата им се е взривила противотанкова ракета. На място им е била оказана медицинска помощ, но по-късно кореспондентите на Russia Today Роман Косарев и Саргон Хадай от арабската секция на медията и техният колега от ТАСС Александър Елистратов, са откарани в болницата на руската база в Латакия.

24.11.2015/18:32

Турският филм „Мустанг” грабна ЛУКС - най-голямата филмова награда на Европейския парламент за 2015 г. Това стана днес на специална церемония в пленарната зала в Страсбург, а отличието беше обявено от председателя на ЕП Мартин Шулц.

24.11.2015/16:53

Дестини Чукуниере от Малта е победителката в 13-то издание на конкурса "Детска Евровизия 2015", който се състоя в зала "Арена Армеец София".

22.11.2015/13:41

Българският лекоатлет Филип Миланов е от основните фаворити за титлата спортист на годината на Белгия, избран чрез анкета сред местните журналисти, пише в. „Хет Нювсблад”.

22.11.2015/09:37

Поредният терористичен акт, този път срещу офиса на RT (Russia Today) в Израел, разбуни духовете. „Неизвестен, въоръжен с нож, нападна сътрудниците на офиса на RT в Тел Авив и избяга” – съобщи на сайта на RT шефът на близкоизточното бюро на руската телевизия Поли Слиер.

20.11.2015/11:45

 Акценти

За последните прояви в международната дейност на СБЖ сподели впечатления пред сайта на съюза, председателят на УС Снежана Тодорова. Тя разказа за интересните и важни моменти в сътрудничеството със сродни организации.

21.10.2015 /11:29

Като отчитаме влошената медийна среда и многобройните предизвикателства пред журналистите, ние, участниците в Международната журналистическа среща на страни от Балканите и Черноморския регион обявяваме своите приоритети в журналистическата професия:

21.09.2015 /18:49

Европейската федерация на журналистите (EFJ) следи с дълбока загриженост развитието на критичните събития в Българското национално радио и призовава за бързо решаване на всички неуредени проблеми в създалата се сложна ситуация.

05.06.2015 /13:47

 Коментари

Тези дни светът е Париж. И не случайно. Навсякъде хората, запазили човешкия си образ, изразиха по един или друг начин съпричастност за невинните жертви на терористите във френската столица.

18.11.2015 /12:11

 Събития в СБЖ

Обяви
 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки