Ю Тюб измества новинарските сайтове

17.07.2012 /11:11 | Източник: ap/bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ю Тюб се превръща в основен източник на новини, като все повече хора гледат в него клипове на очевидци, когато има големи събития и природни бедствия, съобщи от Ню Йорк АП.

Институтът "Пю" изследва най-популярните клипове в Ю Тюб за 15 месеца и установи, че макар и телевизионните новини още да са по-гледани от новините в социалната мрежа, дигиталната среда се разраства, като там професионалната журналистика се смесва с любителската.

"На тази платформа се появи нова форма на видео журналистика”, каза Ейми Мичъл, заместник-директорка на проекта за върхови постижения в журналистиката на института "Пю" и добавя:

”Това е форма, в която отношението между новинарските организации и граждани е по-динамично и по-разнородно, отколкото сме виждали на други платформи досега". Повече от една трета от най-гледаните клипове са от любители, над половината - от новинарски организации.

Новинарските медии обаче понякога използват любителски кадри на потребители на Ю Тюб. За периода на изследването най-гледаното новинарско събитие е японското земетресение и последвалото цунами. Подобни драматични събития често са сред най-гледаните клипове.

Други популярни новинарски събития са изборите в Русия, вълненията в Близкия Изток, потъването на италианския круизер. Резултатите са както притеснителни, така и радостни за традиционните източници на новини.

Любителските кадри са голяма част от гледаните в Ю Тюб, но потребителите на мрежата разпространяват много запалено и професионален новинарски видеоматериал. Изследването показа, че Ю Тюб е глобална новинарска арена, където професионалните и аматьорски видеокадри се смесват в зависимост от интереса в момента.


 

Сподели в
 

ЕС ще направи всичко възможно да бъде потърсена отговорност от виновниците за убийството на японския журналист Кенджи Гото, заяви върховната представителка на ЕС за външната политика Федерика Могерини, цитирана от ТАСС.

01.02.2015/20:44

Екстремистите от групировката „Ислямска държава“ обезглавиха японския заложник, журналиста Кенджи Гото, предаде Газета ру. Американският президент Барак Обама осъди "отвратителното убийство" на Гото.

01.02.2015/14:07

Thomson Reuters Foundation организира курс за редактори (23-27 март, 2015), чиято цел е да подпомогне тяхната журналистическа преценка при избора на снимки, текстове и други изразни средства по начин, който гарантира спазването на етичните журналистически стандарти.

01.02.2015/08:33

Руското МВнР настоява незабавно да бъдат освободени 2 задържани в Украйна журналистки от руския телевизионен канал "Лайф нюз" (LifeNews) и да бъде прекратена "порочната практика да се сплашват представителите на медиите".

30.01.2015/20:14

Службата за сигурност на Украйна разпространи съобщението за арестуването на екип на тв канала Lifenews – журналистката Елизавета Храмцова и оператора Наталия Калишева. Според съветника от същата служба Маркиян Лубкивски двете са задържани под предлога, че са имали информация за поставяне на бомба в Киевското метро.

30.01.2015/17:34
Get Adobe Flash player

Обява

Съюзът на българските журналисти търси:

• наемател или инвеститор на Дом 3 (Парк-хотел) на Международния дом на журналистите във Варна;

За повече информация:
тел.: 02/ 9872808
факс: 02/ 9883047
e-mail: sbj_bg@mail.bg

 
Карта на регион. структури
Административен вход

Потребител
Парола

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки