Ю Тюб измества новинарските сайтове

17.07.2012 /11:11 | Източник: ap/bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ю Тюб се превръща в основен източник на новини, като все повече хора гледат в него клипове на очевидци, когато има големи събития и природни бедствия, съобщи от Ню Йорк АП.

Институтът "Пю" изследва най-популярните клипове в Ю Тюб за 15 месеца и установи, че макар и телевизионните новини още да са по-гледани от новините в социалната мрежа, дигиталната среда се разраства, като там професионалната журналистика се смесва с любителската.

"На тази платформа се появи нова форма на видео журналистика”, каза Ейми Мичъл, заместник-директорка на проекта за върхови постижения в журналистиката на института "Пю" и добавя:

”Това е форма, в която отношението между новинарските организации и граждани е по-динамично и по-разнородно, отколкото сме виждали на други платформи досега". Повече от една трета от най-гледаните клипове са от любители, над половината - от новинарски организации.

Новинарските медии обаче понякога използват любителски кадри на потребители на Ю Тюб. За периода на изследването най-гледаното новинарско събитие е японското земетресение и последвалото цунами. Подобни драматични събития често са сред най-гледаните клипове.

Други популярни новинарски събития са изборите в Русия, вълненията в Близкия Изток, потъването на италианския круизер. Резултатите са както притеснителни, така и радостни за традиционните източници на новини.

Любителските кадри са голяма част от гледаните в Ю Тюб, но потребителите на мрежата разпространяват много запалено и професионален новинарски видеоматериал. Изследването показа, че Ю Тюб е глобална новинарска арена, където професионалните и аматьорски видеокадри се смесват в зависимост от интереса в момента.


 

Сподели в
 

Излъчването на националния телевизионен канал на Пакистан бе прекъснато, след като сградата на телевизията беше щурмувана от антиправителствени демонстранти в Исламабад, предаде Би Би Си.

01.09.2014/11:34

Руски политик и издател беше претрепан, след като публикува в един от вестниците си информация за тайнствено погребение на двама руски военни, които може би са загинали в сражения в Украйна, предаде Ройтерс.

01.09.2014/09:49

Известният водещ в Russia Today, депутат в английския парламент и писател Джордж Галоуей беше нападнат и пребит жестоко на една от улиците на космополитния лондонски квартал Нотинг Хил.

31.08.2014/22:10

Щерката на президента Бил Килнтън – Челси, напуска работата си като специален кореспондент на NBC News.

31.08.2014/17:21

Социалната мрежа тества нов инструмент, който ще позволява на потребителите да правят търсене в постове с ключова дума.

30.08.2014/08:54
Get Adobe Flash player

Обява

Съюзът на българските журналисти търси:

• наемател или инвеститор на Дом 3 (Парк-хотел) на Международния дом на журналистите във Варна;

За повече информация:
тел.: 02/ 9872808
факс: 02/ 9883047
e-mail: sbj_bg@mail.bg

 
Карта на регион. структури
Административен вход

Потребител
Парола

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки