Ю Тюб измества новинарските сайтове

17.07.2012 /11:11 | Източник: ap/bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ю Тюб се превръща в основен източник на новини, като все повече хора гледат в него клипове на очевидци, когато има големи събития и природни бедствия, съобщи от Ню Йорк АП.

Институтът "Пю" изследва най-популярните клипове в Ю Тюб за 15 месеца и установи, че макар и телевизионните новини още да са по-гледани от новините в социалната мрежа, дигиталната среда се разраства, като там професионалната журналистика се смесва с любителската.

"На тази платформа се появи нова форма на видео журналистика”, каза Ейми Мичъл, заместник-директорка на проекта за върхови постижения в журналистиката на института "Пю" и добавя:

”Това е форма, в която отношението между новинарските организации и граждани е по-динамично и по-разнородно, отколкото сме виждали на други платформи досега". Повече от една трета от най-гледаните клипове са от любители, над половината - от новинарски организации.

Новинарските медии обаче понякога използват любителски кадри на потребители на Ю Тюб. За периода на изследването най-гледаното новинарско събитие е японското земетресение и последвалото цунами. Подобни драматични събития често са сред най-гледаните клипове.

Други популярни новинарски събития са изборите в Русия, вълненията в Близкия Изток, потъването на италианския круизер. Резултатите са както притеснителни, така и радостни за традиционните източници на новини.

Любителските кадри са голяма част от гледаните в Ю Тюб, но потребителите на мрежата разпространяват много запалено и професионален новинарски видеоматериал. Изследването показа, че Ю Тюб е глобална новинарска арена, където професионалните и аматьорски видеокадри се смесват в зависимост от интереса в момента.


 

Сподели в
 

Очаква се в Турция да пристигне вицепрезидентът на Twitter Колин Кровел. Той ще преговаря за отварянето на представителство на компанията в страната.

16.04.2014/09:44

Google купи компанията за производство на безпилотници Titan Aerospace. Според слуховете така интернет гигантът е попречил на Facebook да стори това.

16.04.2014/07:47

Американското издание на британския всекидневник "Гардиън" и американският в. "Вашингтон пост" станаха лауреати на тазгодишната награда "Пулицър", съобщи от Ню Йорк АП.

15.04.2014/12:59

Ако обсебеният от жаждата за власт крал Джофри от "Игра на тронове" ви беше шеф, вероятно работният ви ден щеше да преминава в размисли дали до края му няма да изгубите главата си, пише в. "Метро".

15.04.2014/12:01

Интерактивните очила на Google Glass, ще бъдат пуснати в продажба за широката публика в САЩ от 15 април, но за ограничен срок.

15.04.2014/09:12
Get Adobe Flash player

Обява

Съюзът на българските журналисти търси:

• наемател или инвеститор на Дом 3 (Парк-хотел) на Международния дом на журналистите във Варна;

За повече информация:
тел.: 02/ 9872808
факс: 02/ 9883047
e-mail: sbj_bg@mail.bg

Карта на регион. структури
Административен вход

Потребител
Парола

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки