Ю Тюб измества новинарските сайтове

17.07.2012 /11:11 | Източник: ap/bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ю Тюб се превръща в основен източник на новини, като все повече хора гледат в него клипове на очевидци, когато има големи събития и природни бедствия, съобщи от Ню Йорк АП.

Институтът "Пю" изследва най-популярните клипове в Ю Тюб за 15 месеца и установи, че макар и телевизионните новини още да са по-гледани от новините в социалната мрежа, дигиталната среда се разраства, като там професионалната журналистика се смесва с любителската.

"На тази платформа се появи нова форма на видео журналистика”, каза Ейми Мичъл, заместник-директорка на проекта за върхови постижения в журналистиката на института "Пю" и добавя:

”Това е форма, в която отношението между новинарските организации и граждани е по-динамично и по-разнородно, отколкото сме виждали на други платформи досега". Повече от една трета от най-гледаните клипове са от любители, над половината - от новинарски организации.

Новинарските медии обаче понякога използват любителски кадри на потребители на Ю Тюб. За периода на изследването най-гледаното новинарско събитие е японското земетресение и последвалото цунами. Подобни драматични събития често са сред най-гледаните клипове.

Други популярни новинарски събития са изборите в Русия, вълненията в Близкия Изток, потъването на италианския круизер. Резултатите са както притеснителни, така и радостни за традиционните източници на новини.

Любителските кадри са голяма част от гледаните в Ю Тюб, но потребителите на мрежата разпространяват много запалено и професионален новинарски видеоматериал. Изследването показа, че Ю Тюб е глобална новинарска арена, където професионалните и аматьорски видеокадри се смесват в зависимост от интереса в момента.


 

Сподели в
 

От 1 октомври 2014 г. руската информационна агенция ИТАР-ТАСС започна да използва като свое име само "ТАСС" или "TASS", предаде самата агенция.

02.10.2014/12:01

Продължителността на платения стаж е 10 седмици по време на летните месеци. Стажантите ще работят заедно с репортерите и редакторите на световната медия.

02.10.2014/10:07

Този въпрос дори не се разглежда, заяви руският президент на заседанието на Съвета за сигурност на Русия по въпроса за противодействието на заплахите в информационната сфера, предаде ИТАР-ТАСС.

02.10.2014/09:22

Разговорът с компютърната програма Amelia прилича повече от всички досегашни разработки на изкуствен интелект на разговор с компютри от научнофантастичните филми, пише Wall Street Journal.

02.10.2014/07:21

Гигантът Microsoft направи изненадваща премиера на своята нова операционна система, като шашна пазарните анализатори с Windows 10, вместо на очакваната от всички Windows 9. Според мнозина така се дистанцира от не особено удачната Windows 8.

01.10.2014/13:06
Get Adobe Flash player

Обява

Съюзът на българските журналисти търси:

• наемател или инвеститор на Дом 3 (Парк-хотел) на Международния дом на журналистите във Варна;

За повече информация:
тел.: 02/ 9872808
факс: 02/ 9883047
e-mail: sbj_bg@mail.bg

 
Карта на регион. структури
Административен вход

Потребител
Парола

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки