Ю Тюб измества новинарските сайтове

17.07.2012 /11:11 | Източник: ap/bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ю Тюб се превръща в основен източник на новини, като все повече хора гледат в него клипове на очевидци, когато има големи събития и природни бедствия, съобщи от Ню Йорк АП.

Институтът "Пю" изследва най-популярните клипове в Ю Тюб за 15 месеца и установи, че макар и телевизионните новини още да са по-гледани от новините в социалната мрежа, дигиталната среда се разраства, като там професионалната журналистика се смесва с любителската.

"На тази платформа се появи нова форма на видео журналистика”, каза Ейми Мичъл, заместник-директорка на проекта за върхови постижения в журналистиката на института "Пю" и добавя:

”Това е форма, в която отношението между новинарските организации и граждани е по-динамично и по-разнородно, отколкото сме виждали на други платформи досега". Повече от една трета от най-гледаните клипове са от любители, над половината - от новинарски организации.

Новинарските медии обаче понякога използват любителски кадри на потребители на Ю Тюб. За периода на изследването най-гледаното новинарско събитие е японското земетресение и последвалото цунами. Подобни драматични събития често са сред най-гледаните клипове.

Други популярни новинарски събития са изборите в Русия, вълненията в Близкия Изток, потъването на италианския круизер. Резултатите са както притеснителни, така и радостни за традиционните източници на новини.

Любителските кадри са голяма част от гледаните в Ю Тюб, но потребителите на мрежата разпространяват много запалено и професионален новинарски видеоматериал. Изследването показа, че Ю Тюб е глобална новинарска арена, където професионалните и аматьорски видеокадри се смесват в зависимост от интереса в момента.


 

Сподели в
 

Достъпът до над 77 000 сайта в Турция, включително големи социални платформи като Туитър, Фейсбук и Ютюб, е бил блокиран временно или постоянно от 2008 г. насам по нареждане на съда, прокуратурата или Дирекцията по телекомуникациите, съобщава в. "Джумхуриет".

17.04.2015/15:28

Китайската журналистка Гао Юй бе осъдена на 7 години затвор и лишаване от политически права за една година за разгласяване на държавна тайна, съобщи пекински съд, цитиран от ТАСС.

17.04.2015/14:51

В Киев застреляха известния журналист, тв водещ и писател Олес Бузина. Това се случило в двора на дома му, за което потвърждават и органите за сигурност. За последните 24 часа това е второто убийство в украинската столица.

16.04.2015/20:02

Норвежки журналист на свободна практика е бил арестуван в края на март в Йемен и веднага е обвинен в шпионаж, съобщава сега излизащ в Осло норвежки вестник, цитиран от АФП.

11.04.2015/17:07

Създателите на популярната британска автомобилна телевизионна програма „Топ гиър” продължават да търсят приемник на уволнения по-рано от предаването на Би Би Си Джереми Кларксън, съобщава ТАСС, цитирайки в. "Дейли стар".

11.04.2015/09:27

Обява

Съюзът на българските журналисти търси:

• наемател или инвеститор на Дом 3 (Парк-хотел) на Международния дом на журналистите във Варна;

За повече информация:
тел.: 02/ 9872808
факс: 02/ 9883047
e-mail: sbj_bg@mail.bg

 
Карта на регион. структури
Административен вход

Потребител
Парола

В момента онлайн: 6 гости

Бързи връзки