Размер на сайта:-auto+  Цветна тема:    

Ю Тюб измества новинарските сайтове

17.07.2012 /11:11 | Източник: ap/bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ю Тюб се превръща в основен източник на новини, като все повече хора гледат в него клипове на очевидци, когато има големи събития и природни бедствия, съобщи от Ню Йорк АП.

Институтът "Пю" изследва най-популярните клипове в Ю Тюб за 15 месеца и установи, че макар и телевизионните новини още да са по-гледани от новините в социалната мрежа, дигиталната среда се разраства, като там професионалната журналистика се смесва с любителската.

"На тази платформа се появи нова форма на видео журналистика”, каза Ейми Мичъл, заместник-директорка на проекта за върхови постижения в журналистиката на института "Пю" и добавя:

”Това е форма, в която отношението между новинарските организации и граждани е по-динамично и по-разнородно, отколкото сме виждали на други платформи досега". Повече от една трета от най-гледаните клипове са от любители, над половината - от новинарски организации.

Новинарските медии обаче понякога използват любителски кадри на потребители на Ю Тюб. За периода на изследването най-гледаното новинарско събитие е японското земетресение и последвалото цунами. Подобни драматични събития често са сред най-гледаните клипове.

Други популярни новинарски събития са изборите в Русия, вълненията в Близкия Изток, потъването на италианския круизер. Резултатите са както притеснителни, така и радостни за традиционните източници на новини.

Любителските кадри са голяма част от гледаните в Ю Тюб, но потребителите на мрежата разпространяват много запалено и професионален новинарски видеоматериал. Изследването показа, че Ю Тюб е глобална новинарска арена, където професионалните и аматьорски видеокадри се смесват в зависимост от интереса в момента.


 

Сподели в
 

Социалната мрежа "Фейсбук" ще тества нови функции на бутона "харесвам" за бърз коментар на съобщения, предадоха световните информационни агенции.

09.10.2015/10:20

Санкциите на западните страни срещу Русия засегнаха и развлекателните телевизионни програми. По тази причина медийната корпорация Worldwide на ВВС отказа да продаде на руския Първи канал и компанията „Червеният квадрат” лиценза за развлекателното шоу Tumble.

08.10.2015/12:47

Германският съюз на журналистите (ГСЖ) се е обърнал към гермамската полиция с призив да не допуска нападения върху представителите на медиите, които отразяват проявите на антиислямистите.

07.10.2015/10:20

Ако разговорите със събеседници са сред любимите ви занимания или част от служебните задължения, но досега ви е пречила невъзможността да говорите с тях на собствения им език, вече разполагате с инструмент, който може да помогне с преодоляването на тази езикова бариера – функцията за синхронен превод, която Microsoft внедри окончателно в настолното приложение Skype.

06.10.2015/16:18

Получилият славата си като прокремълски тв канал „Россия 24” излъчи набивала прогноза за времето. Синоптичката не разказва на зрителите само какво ще е времето в Русия, а и дали то ще е подходящо за… бомбардировки над Сирия.

05.10.2015/16:02

 Акценти

Като отчитаме влошената медийна среда и многобройните предизвикателства пред журналистите, ние, участниците в Международната журналистическа среща на страни от Балканите и Черноморския регион обявяваме своите приоритети в журналистическата професия:

21.09.2015 /18:49

УС на СБЖ осъжда потъпкването на свободата на словото в Украйна - основно човешко право на всяко демократично общество. Недопустимо е създавнето на черен списък за журналисти, сред които е и нашата уважавана колега Елена Йончева.

18.09.2015 /11:13

Европейската федерация на журналистите (EFJ) следи с дълбока загриженост развитието на критичните събития в Българското национално радио и призовава за бързо решаване на всички неуредени проблеми в създалата се сложна ситуация.

05.06.2015 /13:47

 Коментари

Все по-често журналисти се оказват под ударите на агресивни хора, които кой знае защо са решили, че именно чрез сила могат да надвият над словото.

07.10.2015 /09:40

 Събития в СБЖ

 
 

В момента онлайн: 8 гости

Бързи връзки