Ю Тюб измества новинарските сайтове

17.07.2012 /11:11 | Източник: ap/bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ю Тюб се превръща в основен източник на новини, като все повече хора гледат в него клипове на очевидци, когато има големи събития и природни бедствия, съобщи от Ню Йорк АП.

Институтът "Пю" изследва най-популярните клипове в Ю Тюб за 15 месеца и установи, че макар и телевизионните новини още да са по-гледани от новините в социалната мрежа, дигиталната среда се разраства, като там професионалната журналистика се смесва с любителската.

"На тази платформа се появи нова форма на видео журналистика”, каза Ейми Мичъл, заместник-директорка на проекта за върхови постижения в журналистиката на института "Пю" и добавя:

”Това е форма, в която отношението между новинарските организации и граждани е по-динамично и по-разнородно, отколкото сме виждали на други платформи досега". Повече от една трета от най-гледаните клипове са от любители, над половината - от новинарски организации.

Новинарските медии обаче понякога използват любителски кадри на потребители на Ю Тюб. За периода на изследването най-гледаното новинарско събитие е японското земетресение и последвалото цунами. Подобни драматични събития често са сред най-гледаните клипове.

Други популярни новинарски събития са изборите в Русия, вълненията в Близкия Изток, потъването на италианския круизер. Резултатите са както притеснителни, така и радостни за традиционните източници на новини.

Любителските кадри са голяма част от гледаните в Ю Тюб, но потребителите на мрежата разпространяват много запалено и професионален новинарски видеоматериал. Изследването показа, че Ю Тюб е глобална новинарска арена, където професионалните и аматьорски видеокадри се смесват в зависимост от интереса в момента.


 

Сподели в
 

Широкомащабното следене, извършвано от американските разузнавателни служби, започва да се отразява на свободата на медиите и на демокрацията. Това се казва в доклад най-голямата американската правозащитна асоциация - Американският съюз за граждански свободи (ACLU).

29.07.2014/07:47

Почти всеки говори за пестене на енергия, а размерът на така наречения "въглероден отпечатък", който възниква, когато при дадена дейност се освобождава парниковия газ въглероден диоксид (CO2), в момента се изчислява за всеки продукт и всяка дейност, без значение колко е необичайна тя.

28.07.2014/21:40

След като миналата седмица бе разпространен трейлърът на еротичния филм "50 нюанса сиво", американските защитници на нравствеността изразиха категорично протеста си, съобщи в."Гардиън".

28.07.2014/09:29

Стрингерът на руската телевизия "Раша тудей" Греъм Филипс, задържан в Украйна преди няколко дни, е освободен и се намира в Полша, съобщи на сайта си телевизионният канал, цитиран от ИТАР-ТАСС.

27.07.2014/14:21

Американски автори кандидатстват за литературните награди „Ман Букър”, като петима живущи в САЩ писатели попаднаха в дългия списък на желаещи да спечелят престижния приз, съобщава от Лондон АП.

27.07.2014/09:28
Get Adobe Flash player

Обява

Съюзът на българските журналисти търси:

• наемател или инвеститор на Дом 3 (Парк-хотел) на Международния дом на журналистите във Варна;

За повече информация:
тел.: 02/ 9872808
факс: 02/ 9883047
e-mail: sbj_bg@mail.bg

Съюзът на българските журналисти обявява:

Техническо задание за ремонт на творческата база на СБЖ в гр. Банкя

 

 
Карта на регион. структури
Административен вход

Потребител
Парола

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки