Размер на сайта:-auto+  Цветна тема:    

Ю Тюб измества новинарските сайтове

17.07.2012 /11:11 | Източник: ap/bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ю Тюб се превръща в основен източник на новини, като все повече хора гледат в него клипове на очевидци, когато има големи събития и природни бедствия, съобщи от Ню Йорк АП.

Институтът "Пю" изследва най-популярните клипове в Ю Тюб за 15 месеца и установи, че макар и телевизионните новини още да са по-гледани от новините в социалната мрежа, дигиталната среда се разраства, като там професионалната журналистика се смесва с любителската.

"На тази платформа се появи нова форма на видео журналистика”, каза Ейми Мичъл, заместник-директорка на проекта за върхови постижения в журналистиката на института "Пю" и добавя:

”Това е форма, в която отношението между новинарските организации и граждани е по-динамично и по-разнородно, отколкото сме виждали на други платформи досега". Повече от една трета от най-гледаните клипове са от любители, над половината - от новинарски организации.

Новинарските медии обаче понякога използват любителски кадри на потребители на Ю Тюб. За периода на изследването най-гледаното новинарско събитие е японското земетресение и последвалото цунами. Подобни драматични събития често са сред най-гледаните клипове.

Други популярни новинарски събития са изборите в Русия, вълненията в Близкия Изток, потъването на италианския круизер. Резултатите са както притеснителни, така и радостни за традиционните източници на новини.

Любителските кадри са голяма част от гледаните в Ю Тюб, но потребителите на мрежата разпространяват много запалено и професионален новинарски видеоматериал. Изследването показа, че Ю Тюб е глобална новинарска арена, където професионалните и аматьорски видеокадри се смесват в зависимост от интереса в момента.


 

Сподели в
 

Английското издание The Telegraph е повишило много цената на руската програма „Национална технологична инициатива (НТИ), в рамките на която се планира да бъде разработена технология за телепортация. Според вестника разходите са $ 2,1 трилиона, което в руско изражение е 150 трилиона рубли, като за цялата програма се предвидени разходи около $ 160 милиона.

24.06.2016/12:44

В рамките на проведения творчески конкурс и в раздела „Интернет проект” организаторът на събитието - Съюзът на журналистите на Казахстан, награди основателя на фейсбук Марк Зукърбърг.

24.06.2016/12:42

Бездомно коте стана герой в пряко предаване на един от американските тв канали. То прекъснало излъчването, завладявайки изцяло вниманието на репортера и оператора.

24.06.2016/12:41

Такова мнение е изразил в интервю за Би Би Си генералният директор на Информационната агенция „Русия днес” и телевизионен водещ Дмитрий Кисельов. Стивън Розенберг е разговарял с руския топ журналист по време на медийния форум „Новата епоха в журналистиката: прощаване с мейнстрийма”

24.06.2016/12:39

Португалското издание "Correio da Manhа" поиска извинение от нападателя на националния отбор на страната Кристиано Роналдо заради обида към журналист.

24.06.2016/09:26

 Акценти

Цените в Международния дом на журналистите (хотел „Журналист”) са посочени за един човек в лева:

22.06.2016 /21:37

В рамките на подписаното през 2015 г. Споразумение за сътрудничество между СБЖ и Асоциацията на корейските журналисти (АКЖ) от днес до 27 юни т.г. на посещение у нас е 5-членна делегация, ръководена от президента на АКЖ Jung Kyu Sung.

21.06.2016 /21:09

До г-н Александър Велев, генерален директор на БНР

07.06.2016 /19:17

 Коментари

В последните дни случаят с гимнастичката Цветелина Стоянова отново постави редица не само морални, но и професионални въпроси. И докато Съветът за електронни медии твърде експедитивно се самосезира и дори излезе с решение, че две телевизии са преекспонирали случая, то за нас, журналистите, останаха въпросите. А те не са малко.

23.06.2016 /10:16

 Събития в СБЖ

Обяви
 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки