Размер на сайта:-auto+  Цветна тема:    

Ю Тюб измества новинарските сайтове

17.07.2012 /11:11 | Източник: ap/bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ю Тюб се превръща в основен източник на новини, като все повече хора гледат в него клипове на очевидци, когато има големи събития и природни бедствия, съобщи от Ню Йорк АП.

Институтът "Пю" изследва най-популярните клипове в Ю Тюб за 15 месеца и установи, че макар и телевизионните новини още да са по-гледани от новините в социалната мрежа, дигиталната среда се разраства, като там професионалната журналистика се смесва с любителската.

"На тази платформа се появи нова форма на видео журналистика”, каза Ейми Мичъл, заместник-директорка на проекта за върхови постижения в журналистиката на института "Пю" и добавя:

”Това е форма, в която отношението между новинарските организации и граждани е по-динамично и по-разнородно, отколкото сме виждали на други платформи досега". Повече от една трета от най-гледаните клипове са от любители, над половината - от новинарски организации.

Новинарските медии обаче понякога използват любителски кадри на потребители на Ю Тюб. За периода на изследването най-гледаното новинарско събитие е японското земетресение и последвалото цунами. Подобни драматични събития често са сред най-гледаните клипове.

Други популярни новинарски събития са изборите в Русия, вълненията в Близкия Изток, потъването на италианския круизер. Резултатите са както притеснителни, така и радостни за традиционните източници на новини.

Любителските кадри са голяма част от гледаните в Ю Тюб, но потребителите на мрежата разпространяват много запалено и професионален новинарски видеоматериал. Изследването показа, че Ю Тюб е глобална новинарска арена, където професионалните и аматьорски видеокадри се смесват в зависимост от интереса в момента.


 

Сподели в
 

В един от красивите руски градове – Кострома, от 10 до 13 август отново ще се съберат представители на регионалните медии, за да мерят сили с това, което са постигнали в годината от миналия фестивал „Моята провинция“ досега. Тази година под шапката на ХVІІ издание на „Моята провинция“ ще бъдат ХVІІ издание на фестивала за тв филми, Х фестивал за радио и Х фестивал на пресата.

26.07.2016/10:58

Заповеди за арест на 42-ма журналисти са били издадени от прокуратурата в Истанбул по подозрения, че тези лица са свързани с мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турските власти винят за опита за преврат на 15 юли, съобщи турската частна телевизия НТВ.

25.07.2016/12:01

Как и защо в момента на покушението срещу журналиста Павел Шеремет са се оказали представители на медии ще нищи украинската прокуратура. Това стана ясно по време на пресконференция на генералния прокурор Юрий Луценко.

24.07.2016/11:25

Следствените органи в Киев вече дадоха гласност на основната версия за гибелта на журналиста Павел Шеремет. Според тях той е бил взривен на 20 юли във връзка със своята работа като разследващ журналист.

23.07.2016/15:54

Журито на четвъртото издание на фотоконкурса „Точка на картата. Малките градове“, който е включен в Х Международен фестивал „Фотопарад в Углич“, е вече готово със списъка на номинираните за награди в различните раздели.

23.07.2016/15:49

 Акценти

Цените в Международния дом на журналистите (хотел „Журналист”) са посочени за един човек в лева:

26.07.2016 /17:37

Пристигащите от Турция новини за арести на журналисти предизвикват дълбока тревога и възмущение, сочи в своя декларация УС на СБЖ, настоявайки журналистическите права и свободата на словото да бъдат зачитани.

26.07.2016 /16:42

УС на Съюза на българските журналисти изразява дълбокото си възмущение от извършеното жестоко престъпление - убийството на известния журналист Павел Шеремет в центъра на украинската столица Киев

21.07.2016 /00:30

 Мнения

Отмина последният – трети ден, на траура за жертвите от Ница. Знамената - долу. Цветята и свещите - на асфалта. Хората - с наведени глави. Ница и Франция - в сълзи и скръб. За трети път от година и половина. Питам се дали и този път ще се потвърди максимата „Всяко чудо – за три дни“?

19.07.2016 /10:27

 Събития в СБЖ

Обяви
 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки