Размер на сайта:-auto+  Цветна тема:    

Ю Тюб измества новинарските сайтове

17.07.2012 /11:11 | Източник: ap/bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ю Тюб се превръща в основен източник на новини, като все повече хора гледат в него клипове на очевидци, когато има големи събития и природни бедствия, съобщи от Ню Йорк АП.

Институтът "Пю" изследва най-популярните клипове в Ю Тюб за 15 месеца и установи, че макар и телевизионните новини още да са по-гледани от новините в социалната мрежа, дигиталната среда се разраства, като там професионалната журналистика се смесва с любителската.

"На тази платформа се появи нова форма на видео журналистика”, каза Ейми Мичъл, заместник-директорка на проекта за върхови постижения в журналистиката на института "Пю" и добавя:

”Това е форма, в която отношението между новинарските организации и граждани е по-динамично и по-разнородно, отколкото сме виждали на други платформи досега". Повече от една трета от най-гледаните клипове са от любители, над половината - от новинарски организации.

Новинарските медии обаче понякога използват любителски кадри на потребители на Ю Тюб. За периода на изследването най-гледаното новинарско събитие е японското земетресение и последвалото цунами. Подобни драматични събития често са сред най-гледаните клипове.

Други популярни новинарски събития са изборите в Русия, вълненията в Близкия Изток, потъването на италианския круизер. Резултатите са както притеснителни, така и радостни за традиционните източници на новини.

Любителските кадри са голяма част от гледаните в Ю Тюб, но потребителите на мрежата разпространяват много запалено и професионален новинарски видеоматериал. Изследването показа, че Ю Тюб е глобална новинарска арена, където професионалните и аматьорски видеокадри се смесват в зависимост от интереса в момента.


 

Сподели в
 

Тримата журналисти от „Ал Джазира”, подведени под отговорност за „разпространяване на лъжливи новини”, бяха осъдени на три години затвор в Кайро, съобщи Би Би Си.

29.08.2015/21:31

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи, че иракчанинът Мохамад Мунаф, който е обвинен, че заедно със сириеца Омар Хайсам е организирал отвличането на трима румънски журналисти в Ирак през 2005 г., е доведен в Румъния, съобщи Аджерпрес.

29.08.2015/17:13

Турската полиция е задържала двама британски журналисти от „Вайс нюз” заради предаване на информации от населената предимно с кюрди югоизточна част на страната, без да имат акредитация, съобщи Ройтерс, като се позова на източници от сигурността.

29.08.2015/14:07

Ралица Василева и Нери Терзиева (в кадъра) правят нова българска телевизия - BIT. Името й е абревиатура на Българска международна телевизия (Бългериън интернешънъл телевижън), студиата й са в Чикаго и София, а тя ще предава за всички българи по света.

29.08.2015/13:07

Клип с екзекутора на журналистите от Вирджиния - Лий Фланаган, показва, как той спори с мъж, който го разкритикувал, че кара като „лунатик с над 160 километра в час”.

28.08.2015/14:05

 Акценти

УС на Съюза на българските журналисти изразява дълбоката си тревога от спирането на вестник „Преса“ и списание „Тема“ – различните и коректни авторитетни издания с огромна читателска аудитория. Закриването им е пореден израз на дълбоката криза на медийната среда и на журналистическата професия в България.

03.08.2015 /12:18

Европейската федерация на журналистите (EFJ) следи с дълбока загриженост развитието на критичните събития в Българското национално радио и призовава за бързо решаване на всички неуредени проблеми в създалата се сложна ситуация.

05.06.2015 /13:47

Изготвени и приети от Управителния съвет на СБЖ - София, март 2015 година. Предлагат се за обсъждане от колегията. Преамбюл

25.05.2015 /10:24

 Коментари

Не може да не ни е направило впечатление, че през последните години административната структура в медиите се промени драстично. Няма ги вече тези огромни редколегии, продължителни планьорки и раздути началнически апарати.

31.08.2015 /10:30

 Събития в СБЖ

 
 
Административен вход

Потребител
Парола

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки