Ю Тюб измества новинарските сайтове

17.07.2012 /11:11 | Източник: ap/bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ю Тюб се превръща в основен източник на новини, като все повече хора гледат в него клипове на очевидци, когато има големи събития и природни бедствия, съобщи от Ню Йорк АП.

Институтът "Пю" изследва най-популярните клипове в Ю Тюб за 15 месеца и установи, че макар и телевизионните новини още да са по-гледани от новините в социалната мрежа, дигиталната среда се разраства, като там професионалната журналистика се смесва с любителската.

"На тази платформа се появи нова форма на видео журналистика”, каза Ейми Мичъл, заместник-директорка на проекта за върхови постижения в журналистиката на института "Пю" и добавя:

”Това е форма, в която отношението между новинарските организации и граждани е по-динамично и по-разнородно, отколкото сме виждали на други платформи досега". Повече от една трета от най-гледаните клипове са от любители, над половината - от новинарски организации.

Новинарските медии обаче понякога използват любителски кадри на потребители на Ю Тюб. За периода на изследването най-гледаното новинарско събитие е японското земетресение и последвалото цунами. Подобни драматични събития често са сред най-гледаните клипове.

Други популярни новинарски събития са изборите в Русия, вълненията в Близкия Изток, потъването на италианския круизер. Резултатите са както притеснителни, така и радостни за традиционните източници на новини.

Любителските кадри са голяма част от гледаните в Ю Тюб, но потребителите на мрежата разпространяват много запалено и професионален новинарски видеоматериал. Изследването показа, че Ю Тюб е глобална новинарска арена, където професионалните и аматьорски видеокадри се смесват в зависимост от интереса в момента.


 

Сподели в
 

Новите изследвания, в които са участвали 1800 деца на възраст от шест месеца до осем години, показват, че всеки час гледане на детски филми и предавания нарушава съня им.

22.04.2014/09:09

СБЖ получи в Москва награда на Общосъюзната конференция по проблемите на регионалния печат. Организатор на журналистическите прояви бе "Златният фонд на пресата" с генерална директорка Олга Бичкова.

22.04.2014/08:32

Турският премиер Реджеп Ердоган внесе жалба в Конституционния съд в Анкара срещу социални мрежи в интернет, които са нарушили неговите и на семейството му права.

21.04.2014/09:31

14-ото издание на фестивала за източноевропейско кино във Висбаден завърши с голямо признание за таланта на младите български кинематографисти, научи „Дума” от Светлана Дамянова.

20.04.2014/12:01

Четирима френски журналисти, взети като заложници в Сирия от юни 2013 г., са на свобода. Те са били намерени, завързани и с превръзка на очите от турски войници на границата със Сирия, предаде турската агенция Доган.

19.04.2014/20:15
Get Adobe Flash player

Обява

Съюзът на българските журналисти търси:

• наемател или инвеститор на Дом 3 (Парк-хотел) на Международния дом на журналистите във Варна;

За повече информация:
тел.: 02/ 9872808
факс: 02/ 9883047
e-mail: sbj_bg@mail.bg

Карта на регион. структури
Административен вход

Потребител
Парола

В момента онлайн: 53 гости

Бързи връзки