Размер на сайта:-auto+  Цветна тема:    

Ю Тюб измества новинарските сайтове

17.07.2012 /11:11 | Източник: ap/bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ю Тюб се превръща в основен източник на новини, като все повече хора гледат в него клипове на очевидци, когато има големи събития и природни бедствия, съобщи от Ню Йорк АП.

Институтът "Пю" изследва най-популярните клипове в Ю Тюб за 15 месеца и установи, че макар и телевизионните новини още да са по-гледани от новините в социалната мрежа, дигиталната среда се разраства, като там професионалната журналистика се смесва с любителската.

"На тази платформа се появи нова форма на видео журналистика”, каза Ейми Мичъл, заместник-директорка на проекта за върхови постижения в журналистиката на института "Пю" и добавя:

”Това е форма, в която отношението между новинарските организации и граждани е по-динамично и по-разнородно, отколкото сме виждали на други платформи досега". Повече от една трета от най-гледаните клипове са от любители, над половината - от новинарски организации.

Новинарските медии обаче понякога използват любителски кадри на потребители на Ю Тюб. За периода на изследването най-гледаното новинарско събитие е японското земетресение и последвалото цунами. Подобни драматични събития често са сред най-гледаните клипове.

Други популярни новинарски събития са изборите в Русия, вълненията в Близкия Изток, потъването на италианския круизер. Резултатите са както притеснителни, така и радостни за традиционните източници на новини.

Любителските кадри са голяма част от гледаните в Ю Тюб, но потребителите на мрежата разпространяват много запалено и професионален новинарски видеоматериал. Изследването показа, че Ю Тюб е глобална новинарска арена, където професионалните и аматьорски видеокадри се смесват в зависимост от интереса в момента.


 

Сподели в
 

Британското издание на прочутото списание за мода „Вог“ става на 100 години и юбилеят ще бъде отбелязан с грандиозна изложба в Националната портретна галерия в Лондон.

12.02.2016/15:32

Турски съд призна за виновна за оскърбяване на президента Реджеп Ердоган 24-годишната журналистка Хилял Калафат. Присъдата е 28 месеца затвор с петгодишно отсрочване на изпълнението на наказанието, предаде ТАСС, като се позова на турската агенция "Доган".

12.02.2016/15:23

Хартиеното издание на популярния британски вестник The Independent обяви своя край, съобщава Би Би Си.

12.02.2016/15:16

На тържествена церемония в московския театър „Нова опера” за двайсети път Съюзът на журналистите на Русия връчи престижната си награда за висок професионализъм, творчески постижения, за цялостно творчество и за отделни публикации в журналистиката „Златното перо на Русия”, съобщиха за сайта на СБЖ. Тази година сред носителите на отличието за първи път е башкирският журналист и писател сатирик Марсел Салимов.

10.02.2016/16:11

Окръжният съд в Хамбург разпореди фейсбук-потребител да прекрати тиражирането на обидни коментари в социалните мрежи, отправени срещу известната телевизионна журналистка Дуня Хайали.

10.02.2016/09:20

 Акценти

Съюзът на българските журналисти изразява дълбокото си възмущение от поредния удар на властимащите срещу свободното слово и независимостта на медиите.

08.02.2016 /19:43

Ръководството на Съюза на българските журналисти изразява своя протест срещу арестуването без обвинение и присъда на палестинския журналист Мохамед ал Кик, чието здраве след 70-дневна гладна стачка е в изключително критично състояние.

03.02.2016 /11:35

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти уведомява, че лицето Георги Петров Недялков /“Виги турс“ ЕООД/, представящо се невярно пред трети физически и юридически лица и пред държавни органи като управител на Международния дом на журналистите (МДЖ) – град Варна, няма такъв предоставен му мандат от СБЖ.

25.01.2016 /17:11

 Коментари

Не зная кой е внушил на днешните ни медии, че върховната им цел е „да произвеждат Новини” и да „организират Сблъсъци”, та не минава ден без да ни прикове към екрана поредната порция от къде реални, къде дотъкмени конфликти и повтаряни до втръсване дребни случки, които минават едно към едно от медия в медия.

12.02.2016 /08:47

 Събития в СБЖ

Обяви
 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки