Ю Тюб измества новинарските сайтове

17.07.2012 /11:11 | Източник: ap/bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ю Тюб се превръща в основен източник на новини, като все повече хора гледат в него клипове на очевидци, когато има големи събития и природни бедствия, съобщи от Ню Йорк АП.

Институтът "Пю" изследва най-популярните клипове в Ю Тюб за 15 месеца и установи, че макар и телевизионните новини още да са по-гледани от новините в социалната мрежа, дигиталната среда се разраства, като там професионалната журналистика се смесва с любителската.

"На тази платформа се появи нова форма на видео журналистика”, каза Ейми Мичъл, заместник-директорка на проекта за върхови постижения в журналистиката на института "Пю" и добавя:

”Това е форма, в която отношението между новинарските организации и граждани е по-динамично и по-разнородно, отколкото сме виждали на други платформи досега". Повече от една трета от най-гледаните клипове са от любители, над половината - от новинарски организации.

Новинарските медии обаче понякога използват любителски кадри на потребители на Ю Тюб. За периода на изследването най-гледаното новинарско събитие е японското земетресение и последвалото цунами. Подобни драматични събития често са сред най-гледаните клипове.

Други популярни новинарски събития са изборите в Русия, вълненията в Близкия Изток, потъването на италианския круизер. Резултатите са както притеснителни, така и радостни за традиционните източници на новини.

Любителските кадри са голяма част от гледаните в Ю Тюб, но потребителите на мрежата разпространяват много запалено и професионален новинарски видеоматериал. Изследването показа, че Ю Тюб е глобална новинарска арена, където професионалните и аматьорски видеокадри се смесват в зависимост от интереса в момента.


 

Сподели в
 

Българче, родено и живяло досега само в Ню Йорк, записа песен за българските емигранти по света. Тя стана хит сред сънародниците ни в интернет и то точно в навечерието на националния празник 3 март. Над 23 хиляди души са гледали видеоклипчето само за ден-два.

02.03.2015/09:40

Депутатът Константин Матейченко от партията на украинския премиер Арсений Яценюк „Народен фронт" е внесъл за разглеждане във Върховната рада законопроект за вкарване в затвора за три години на лица, критикували държавната власт, съобщава РИА „Новости".

02.03.2015/08:03

В новия си брой скандалното френско списание Charlie Hebdo отново стана център на внимание, но този път не с карикатури на пророка Мохамед, а с друга гореща и болна тема – Донецк, публикувайки на страниците поредната сатирична картинка, която прекрачва границите на смеха.

01.03.2015/20:09

До поканата към необичайния гост се стигна, след като на 26 февруари в Сън Сити, щата Аризона преследваха две огромни и изненадващо повратливи лами.

01.03.2015/08:08

Китайските власти са извадили от своя списък на одобрените доставчици няколко големи компании в IT сектора. Решението на Пекин вероятно се дължи на обширните разузнавателни действия, извършвани от западните страни, главно САЩ и Великобритания, или е продиктувано от желанието да защити собствените си пазари.

28.02.2015/17:56
Get Adobe Flash player

Обява

Съюзът на българските журналисти търси:

• наемател или инвеститор на Дом 3 (Парк-хотел) на Международния дом на журналистите във Варна;

За повече информация:
тел.: 02/ 9872808
факс: 02/ 9883047
e-mail: sbj_bg@mail.bg

 
Карта на регион. структури
Административен вход

Потребител
Парола

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки