Ю Тюб измества новинарските сайтове

17.07.2012 /11:11 | Източник: ap/bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ю Тюб се превръща в основен източник на новини, като все повече хора гледат в него клипове на очевидци, когато има големи събития и природни бедствия, съобщи от Ню Йорк АП.

Институтът "Пю" изследва най-популярните клипове в Ю Тюб за 15 месеца и установи, че макар и телевизионните новини още да са по-гледани от новините в социалната мрежа, дигиталната среда се разраства, като там професионалната журналистика се смесва с любителската.

"На тази платформа се появи нова форма на видео журналистика”, каза Ейми Мичъл, заместник-директорка на проекта за върхови постижения в журналистиката на института "Пю" и добавя:

”Това е форма, в която отношението между новинарските организации и граждани е по-динамично и по-разнородно, отколкото сме виждали на други платформи досега". Повече от една трета от най-гледаните клипове са от любители, над половината - от новинарски организации.

Новинарските медии обаче понякога използват любителски кадри на потребители на Ю Тюб. За периода на изследването най-гледаното новинарско събитие е японското земетресение и последвалото цунами. Подобни драматични събития често са сред най-гледаните клипове.

Други популярни новинарски събития са изборите в Русия, вълненията в Близкия Изток, потъването на италианския круизер. Резултатите са както притеснителни, така и радостни за традиционните източници на новини.

Любителските кадри са голяма част от гледаните в Ю Тюб, но потребителите на мрежата разпространяват много запалено и професионален новинарски видеоматериал. Изследването показа, че Ю Тюб е глобална новинарска арена, където професионалните и аматьорски видеокадри се смесват в зависимост от интереса в момента.


 

Сподели в
 

Кънтри звездата Тейлър Суйфт си купи домейните TaylorSwift.porn и TaylorSwift.adult като предохранителна мярка срещу злоупотреба с името й.

28.03.2015/15:48

Взрив избухна в сградата на сп. "Адъмлар" в Истанбул. Един журналист е загинал, трима са ранени. "Адъмлар" е орган на радикалната религиозна организация "Фронт на ислямските завоеватели на Великия изток".

27.03.2015/22:22

Ръководството на телевизионната и радио компания "Звезда", която е основана от Министерството на отбраната на Русия, покани популярния британски водещ Джеръми Кларксън да започне свое шоу при тях.

27.03.2015/16:48

На търг, организиран в eBay, беше продаден училищен албум със снимката на създателя на Apple Стив Джобс. За това се похвалил досегашният собственик на реликвата.

25.03.2015/20:55

След като Русия даде приют на Едуард Сноудън, сега законотворецът от Санктпетербургската Дума Виталий Милонов направи изявления, че скандалният тв водещ на популярното английско предаване Top Gear Джеръми Кларксън е добре дошъл в страната му и би могъл да намери достойна за себе си работа.

23.03.2015/18:52
Get Adobe Flash player

Обява

Съюзът на българските журналисти търси:

• наемател или инвеститор на Дом 3 (Парк-хотел) на Международния дом на журналистите във Варна;

За повече информация:
тел.: 02/ 9872808
факс: 02/ 9883047
e-mail: sbj_bg@mail.bg

 
Карта на регион. структури
Административен вход

Потребител
Парола

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки