Начало
 
 

Приемливо ли е фамилиарниченето в журналистиката?

16.07.2012 /11:01 | Автор : Иван Тодоров | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Преди години – в началото на 70-те, младият тогава преподавател в Катедрата по журналистика към Факултета по славянска филология на СУ „Климент Охридски“ – Стефан Брезински, упорито ни учеше нас – бъдещите вестникари, на правилно писане и говорене.

Обичаше да ни разказва за срещите си с вековния академичен дъб – професор Алексъндър Тедоров-Балан, който живеел съвсем близо до Университета.

Връщаше ни - не един и давама, да си купуваме нови студентски книжки в началото на първи курс, за да изпишем в тях правилното СУ, а не сбърканото от нас – СДУ (Софийски държавен университет).

Честичко ни обръщаше внимание на богатството и изразността на езика ни. Най-любимият му пример за рядко и ефектно съжителство на букви, срички и звуци му бе: „Гарванът грачи грозно, зловещо...“ Казваше го от катедрата със светнали от преклонение очи и страховит глас и все ни питаше дали усещаме какво е човек да е гениален творец...

И на още нещо много упорито ни учеше роденият в Златарица Стефан Брезински (неотдавна разбрах, че това е псевдоним, а истинската му фамилия била Кожухаров): да не пишем и говорим в работата си на „ти“. Не „ако решиш“, а „ако решите“. Не „Не паркирай!“, а „Не паркирайте!“

Оттогава – колчем опра до такива съчетания – винаги се сещам за прехвърлилия вече 80-те преподавател, днес – с посребряла вече мефистофелска брадичка, оттеглил се далеч от шума и неспокойствието на София в едно северняшко селце. А че с читателя (а и с гостите в радиостанциите и телевизионните студиа) не бива да се фамилиарничи, няма съмнение.

Читателят е невидим, той ни е непознат

А до непознат се пише на „Вие“. Така се и говори. В нашата съвременна журналистика от последните 20 години кой знае защо стана обратното. Но тая промяна се прилага непоследоватлено, избирателно.

Дори най-разпасаните в общуването радио- и телевизионни водещи не си позволяват да говорят на „ти“ с посланици, които са поканили в студиата си, например. Нито с министър-председатели, с министри, председатели на Народното събрание, депутати.

Иначе, в мнозинството от останалите разговори, модата е друга – на „ти“. Вярно е , че има и особени случаи. Така бе с покойния художник Дечко Узунов. Когато се озовах за първото си интервю с него у дома му, направо го попитах (беше в средата на 80-те години): „Как предпочитате да се обръщам към Вас, професор Узунов? С професор, академик или по друг начин?“

Отговорът му бе наистина неочакван: „Викай ми бай Дечко...“ С тия – и подобни свои думи – той печелеше отведнъж приятелството на всички. Като седнах обаче да пиша на машина интервюто след няколко дни, навсякъде чуквах „Вие“. Не можех да употребявам „ти“ за човек, 50 години по-голям от мен, по онова време и не само българска, но и световна знаменитост.

При приятелката му от младини пък Елисавета Багряна (при срещите ни по същото време, а и по-сетне) нещата бяха още по-старовремски. За добро. Казвах й „Госпожа Багряна“. И тя го приемаше като съвсем естествено обръщение. Бе и си остана човек на 19-и и 20-и век, на добрите стари нрави.

А и не вървеше нито „другарко“, нито „ти“. Как да й речах „Госпожо Багряна, ти...“? Тъй бе и с Васил Стоилов, с Иван Ненов, Александър Поплилов, Ваня Войнова...

Речено с няколко думи – който е на“ти“ с качествената журналистика, говори и пише на „Вие“. Препредавам тоя проверен съвет, даден ми някога от заклетия борец за правилен български Стефан Брезински.

Ако не искате – не го следвайте.


 

Сподели в
 

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

Изложба на фоторепортерката Елена Кацарска ще бъде експонирана на 21 май в галерия "Кракра" в Перник, съобщиха от културната институция.

21.05.2020/09:04

Апелативният специализиран съд в София ще допусне журналисти до днешното заседание по делото ”Иванчева”, но те ще бъдат в отделна зала и ще гледат излъчване на живо.

20.05.2020/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки