Начало
 
 

Иван Тодоров: Първо, второ, трето име - псевдоним

01.06.2012 /10:01 | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Странен и непредвидим е светът на тия неистински, некръщелни имена. Повечето не следват класическата нашенска схема и последователност: малко, бащино, фамилно. Други я запазват частично, трети я зачеркват изцяло.

Защо го правят журналистите?

Идват ми в ума няколко причини. От суета, от ексцентричност, от желание да сте по-различни, от гузна съвест, поради конюнктурна политическа мода. А може и без конкретен повод.

С най-известния вестникарски псевдоним в света като че ли е Марк Твен. Знае се значението на измисленото му име, а интересното е, че и рожденото - Самюъл Клемънс, при таланта, с който е бил надарен, е щяло да му донесе не по-малка от сегашната му слава. Но той избрал друго.

Ала САЩ са далеч, далеч, да погледнем нещата у нас. Съществува дебел речник на псевдонимите по нашата земя, но винаги предпочитам да пиша, вървейки по дирите на спохождащите ме спомени, по следите на прочетеното, а не да се водя от академичната, азбучната подредба.

Преди няколко дни от страниците на публицистична книга разбрах, че тъй хрисимият по нрав Ангел Каралийчев се подписвал на младини във вестник "Наши дни" с псевдонима "Жандарм № 2". Ала това било много отдавна.

Как е в последните 70 години

Псевдоними използват доста пишещи, но най-много са сред хумористите и карикатуристите. Има точни и ведри попадния, има и несполучливи, нескопосни. Почти всички са във вестниците и списанията, почти няма в телевизии и радиостанции (тук се сещам само за едно изключение: външнополитическия радиокоментатор от началото на 60-те Огнян Велков, който всъщност е бъдещият погледар Васил Недков).

След 1944-а в България става модно да се наречете, пишейки, с име, което по някакъв начин да е свързано със СССР. И хумористичният седмичник "Стършел" е ярък пример за тая нагласа. Много години негов главен редактор е Челкаш (Димитър Чавдаров).

Пак там често могат да бъдат видени материали от Николай Широв - Тарас, Христо Михов (Черемухин), карикатури от Цветан Цеков (Карандаш), разкази и фейлетони от Петър Незнакомов, който инак си е Петър Димитров.

Редовно пише, подписвайки се обаче не воден от тоя повей левентът Антон Антонов - Тонич, доста години - Радой Ралин (Димитър Стоянов), Валери Петров (Валери Меворах), а в различни издания, най-често във "Вечерни новини", можеха да се зърнат карикатури с автор - агресивния Шмайзер, псевдоним на Йордан Георгиев Николов.

Отдаден на хумора бе и Борис Априлов

Неговият случай е най-усукан. В "Стършел" се подписваше Ахасфер (струва ми се, с риск да греша, че така наричали скитащия вечно евреин), но нито първото, нито второто е истинското му име. Родителите и кръстниците му го нарекли Атанас Джавков.

Главен редактор на намиращия се също в Полиграфическия комбинат "Димитър Благоев" в. "Пулс" бе Георги Свежин. Зад (или под) Свежин стои (или седи) фамилията Нейков. И в "Пулс", и в "Стършел", и в доста други издания публицистични текстове, ала най-вече стихотворения и поеми публикуваше добрякът Добри Жотев (Добри Димитров).

Много активен журналист и писател бе и Серафим Северняк, наречен от родителите си Серафим Серафимов. Почина като главен редактор на списание "Отечество". В литературните издания и в Съюза на българските писатели години наред се вихреше Пантелей Зарев (Пантелей Пантев).

Някои се изписваха пък под написаното огледално: Вородот - Тодоров.  Продължават да го вършат и до ден-днешен: пример е Михаил Вешим - Мишев от вестник "Стършел". Други избират различен подход: съкращения. От първите букви на 2 от имената си, например: РЕМЕ (Радослав Маринов), от началните букви на фамилията си - ЛИП (Илия Липавцов), БОР (Петър Борсуков). И тримата - карикатуристи.

Кой е Чичин в "Стършел" - не знам

От тях жив е само последният - най-добрият великотърновски хуморист, който е към 80-годишен. Той има и друг псевдоним: П. ЕТЪР - разделено с точка малко име, като "Етър" - едноименния спортен клуб на града. Летописецът на Българската телеграфна агенция Георги Ведроденски прави и карикатури. Хубави. И ги подписва с "Мортус".

В "Стършел" от няколко години се появяват карикатури от Чичин. Откъде иде и чие е това име - не знам. Тъй че място за оран в тая нива - бол, стига да има кой да хване здраво ралото.

Напоследък обаче - през последните 20-ина години, псевдонимите рязко намаляха. Знам със сигурност не повече от 4-5: Майор Деянов. Това бе състудентката ми от Факултета по журналистика Зоя Деянова – до неотдавна главна редакторка на в. "Седмичен Труд".

Граф Оболенски

От първите лета на седмичника "168 часа" тоя псевдоним е на Паун Цонев. Филип Радев. И така може да срещнете главния редактор на най-четения спортен всекидневник "7 дни спорт" - Юлий Москов. Прежен шеф на "Стандарт", още по-предишен репортер и редактор в "Народна младеж".

А собственикът и издател на сп. "Филателен преглед" - Георги Дечев, върти по страниците на изданието си 4-5 именни съчетания. Приятели сме, но не мисля, че това е добра практика. Като поразсъди повечко човек, прави впечатление, че в журналистиката много повече са мъжете с псевдоними. Жени почти няма.

Който знае и може - да обясни защо е така. Инак - в писателските среди, звънтят като чаши от скъп кристален сервиз чудесни имена на дами: Елисавета Багряна, Калина Малина, Виринея Вихра. Ала не им отстъпват по звучност Елин Пелин и Ран Босилек.

***

Пишете ли добре - и с по-обикновено име ще ви запомнят. Пишете ли с краката си - и щраусово, и пауново перо да си втъкнете в косата или насред имената - пак ще останете незабележими.

Всеки има право да постъпи тъй, както реши, че е добре. Хубавият псевдоним е багра сред сивотата. Но не и лек срещу немощ. Най-важни винаги са били почтеността, майсторлъкът и джентълменството в който и да било занаят.


 

Сподели в
 

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

24.05.2020/15:27

Турската годеница на журналиста Джамал Хашоги, убит от саудитски агенти в Истанбул, заяви, че "никой няма право да прости на неговите убийци", предаде АФП.

23.05.2020/09:06

Очевидно не се разбираме за базисни, елементарни и фундаментални неща. Да преговорим материала:

22.05.2020/09:05

Изложба на фоторепортерката Елена Кацарска ще бъде експонирана на 21 май в галерия "Кракра" в Перник, съобщиха от културната институция.

21.05.2020/09:04

Апелативният специализиран съд в София ще допусне журналисти до днешното заседание по делото ”Иванчева”, но те ще бъдат в отделна зала и ще гледат излъчване на живо.

20.05.2020/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки