Проф. Биолчев: Литература и български – 2 предмета

20.05.2012 /22:32 | Източник: bta/vesti Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Трябва да има отделен предмет „Български език”, защото сега той е механично „закачен” към литературата, а през целия гимназиален курс се предвиждат малко часове по български език и то само за теоретични знания.

Това обяви в националния пресклуб на БТА проф. Боян Вълчев - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" (photo: trud) и председател на секцията "Филологически науки" към Съюза на учените в България (СУБ).

Искането за въвеждане на отделен предмет "Български език" се подкрепя от Съюза на учените, от Съюза на филолозите българисти и от учители по български език и литература.

Сега реално няма предмет "Български език", защото "той е затворен между пети и седми клас, когато се преподават филологически знания за езика, а не се изграждат умения", заяви проф. Вълчев. Той отбеляза, че "Български език" не бива да е като останалите учебни предмети, защото ги "обслужва", но и съпровожда хората при общуването в различни житейски ситуации.

Трябва да се раздели сегашният предмет "Български език и литература" на 2 предмета и тогава ще има специализирани учители, които да ги преподават, каза проф. Вълчев. Той отбеляза, че в университетите се изучават две различни методики - за преподаване на български език и за преподаване на литература, а след това, в практиката, се сливат в един предмет в училище.

Сега в много училища времето за преподаване на българския език, по различни причини, "се изяжда" от преподаването на литературата. Ако двата предмета се разделят, ще има и отделни оценки по български език и по литература. Проф. Вълчев направи и друго предложение: учебниците по всички предмети в училище да се подготвят от учителски колективи, защото сега "са пълни с университетско знание и с академична терминология".

Учителката по български език и литература Цветана Петрова смята, че трябва да се отстранят "зоните на здрача" в родноезиковото обучение. В 8-и и 10-и клас изучаването на езика е изместено на заден план и невъзможно заради огромния материал, който се предлага за литературата. Акад. Михаил Виденов заяви, че сега в училище "децата се учат за езиковеди, а не се учат на български език".

Доказателство за тревогата на учените и преподавателите е изключително ниското равнище на знанията и уменията да се пише на правилен български език при огромното мнозинство студенти във всички висши ученебни заведения. Много често елементарна неграмотност демонстрират и хора с висше образование от различни професии.


Сподели в
 

В интервюто си пред всекидневника известната журналистка казва още, че вече не става дума за флирт между медии и политика, а за платена любов

25.09.2018/18:16

Иван Бедров поема от 15 октомври българската редакция на Радио „Свободна Европа". През 90-те години той вече е работил за медията като репортер.

22.09.2018/09:55

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще проверява сигнали срещу рап певеца Иван Главчев, известен като Ванко 1, който е един от участниците в риалити формата "Вип брадър", излъчван по "Нова телевизия". Това съобщи председателят на медийния регулатор София Владимирова пред "Дневник".

19.09.2018/10:38

Семейството кани на заупокойна панихида по повод 40-тия ден от кончината на отишлия си през август т. г. изтъкнат журналист и дългогодишен ръководител на Младежка и Военна редакция на Радио „София” Стефан Симеонов. Панихидата ще се отслужи на 19 септември, сряда, от 15:00 ч. в църквата „Свети Седмочисленици” на ул. „Граф Игнатиев

17.09.2018/20:05

Днес пред Съдебната палата от 18 часа започва протест в защита на арестуваните журналисти. Първоначално акцията беше планирана да се проведе пред Министерския съвет, но организаторите обявиха във Фейбук, че ще бъде изместен, за да не се слее с протестното шествие „Оставка, съд и смяна на системата“.

17.09.2018/10:35

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки