Проф. Биолчев: Литература и български – 2 предмета

20.05.2012 /22:32 | Източник: bta/vesti Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Трябва да има отделен предмет „Български език”, защото сега той е механично „закачен” към литературата, а през целия гимназиален курс се предвиждат малко часове по български език и то само за теоретични знания.

Това обяви в националния пресклуб на БТА проф. Боян Вълчев - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" (photo: trud) и председател на секцията "Филологически науки" към Съюза на учените в България (СУБ).

Искането за въвеждане на отделен предмет "Български език" се подкрепя от Съюза на учените, от Съюза на филолозите българисти и от учители по български език и литература.

Сега реално няма предмет "Български език", защото "той е затворен между пети и седми клас, когато се преподават филологически знания за езика, а не се изграждат умения", заяви проф. Вълчев. Той отбеляза, че "Български език" не бива да е като останалите учебни предмети, защото ги "обслужва", но и съпровожда хората при общуването в различни житейски ситуации.

Трябва да се раздели сегашният предмет "Български език и литература" на 2 предмета и тогава ще има специализирани учители, които да ги преподават, каза проф. Вълчев. Той отбеляза, че в университетите се изучават две различни методики - за преподаване на български език и за преподаване на литература, а след това, в практиката, се сливат в един предмет в училище.

Сега в много училища времето за преподаване на българския език, по различни причини, "се изяжда" от преподаването на литературата. Ако двата предмета се разделят, ще има и отделни оценки по български език и по литература. Проф. Вълчев направи и друго предложение: учебниците по всички предмети в училище да се подготвят от учителски колективи, защото сега "са пълни с университетско знание и с академична терминология".

Учителката по български език и литература Цветана Петрова смята, че трябва да се отстранят "зоните на здрача" в родноезиковото обучение. В 8-и и 10-и клас изучаването на езика е изместено на заден план и невъзможно заради огромния материал, който се предлага за литературата. Акад. Михаил Виденов заяви, че сега в училище "децата се учат за езиковеди, а не се учат на български език".

Доказателство за тревогата на учените и преподавателите е изключително ниското равнище на знанията и уменията да се пише на правилен български език при огромното мнозинство студенти във всички висши ученебни заведения. Много често елементарна неграмотност демонстрират и хора с висше образование от различни професии.


Сподели в
 

Чували ли сте за Спас Веселинов Галев? Той е собственикът на най-тиражния вестник в България - "Уикенд".

17.07.2018/09:53

В Националния учебен център на Българския червен кръст в с. Лозен започна традиционният летен семинар по български език и култура. Той ще продължи до 4 август 2018 г. Тази година в семинара участват 84 души от 26 страни.

16.07.2018/14:50

До сайта на СБЖ е изпратено писмо от проф. д-р Здравка Константинова, участник в журналистическата дискусия. Ето пълния текст:

16.07.2018/10:10

Има клиентелистки назначения в националното радио и това буди подозрението, че медията е дадена под аренда. Това са хора, които нямат общо с нашата медия. Това посочи в предаването „Тази сутрин“ по bTV журналистът от БНР Лили Маринкова, която след възстановяването й на поста от съда, беше пенсионирана.

11.07.2018/09:53

Над две години след като бе уволнена от генералния директор Александър Велев, шефката на програма "Хоризонт" Лили Маринкова се връща на работа. Това става след решение на Върховния касационен съд, според което уволнението й е неправомерно и тя трябва да бъде възстановена на работа.

10.07.2018/14:17
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки