Проф. Биолчев: Литература и български – 2 предмета

20.05.2012 /22:32 | Източник: bta/vesti Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Трябва да има отделен предмет „Български език”, защото сега той е механично „закачен” към литературата, а през целия гимназиален курс се предвиждат малко часове по български език и то само за теоретични знания.

Това обяви в националния пресклуб на БТА проф. Боян Вълчев - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" (photo: trud) и председател на секцията "Филологически науки" към Съюза на учените в България (СУБ).

Искането за въвеждане на отделен предмет "Български език" се подкрепя от Съюза на учените, от Съюза на филолозите българисти и от учители по български език и литература.

Сега реално няма предмет "Български език", защото "той е затворен между пети и седми клас, когато се преподават филологически знания за езика, а не се изграждат умения", заяви проф. Вълчев. Той отбеляза, че "Български език" не бива да е като останалите учебни предмети, защото ги "обслужва", но и съпровожда хората при общуването в различни житейски ситуации.

Трябва да се раздели сегашният предмет "Български език и литература" на 2 предмета и тогава ще има специализирани учители, които да ги преподават, каза проф. Вълчев. Той отбеляза, че в университетите се изучават две различни методики - за преподаване на български език и за преподаване на литература, а след това, в практиката, се сливат в един предмет в училище.

Сега в много училища времето за преподаване на българския език, по различни причини, "се изяжда" от преподаването на литературата. Ако двата предмета се разделят, ще има и отделни оценки по български език и по литература. Проф. Вълчев направи и друго предложение: учебниците по всички предмети в училище да се подготвят от учителски колективи, защото сега "са пълни с университетско знание и с академична терминология".

Учителката по български език и литература Цветана Петрова смята, че трябва да се отстранят "зоните на здрача" в родноезиковото обучение. В 8-и и 10-и клас изучаването на езика е изместено на заден план и невъзможно заради огромния материал, който се предлага за литературата. Акад. Михаил Виденов заяви, че сега в училище "децата се учат за езиковеди, а не се учат на български език".

Доказателство за тревогата на учените и преподавателите е изключително ниското равнище на знанията и уменията да се пише на правилен български език при огромното мнозинство студенти във всички висши ученебни заведения. Много често елементарна неграмотност демонстрират и хора с висше образование от различни професии.


Сподели в
 

3 вестника са излизали в Хасковска област през 2017 г, гласи последната справка на Националния статистически институт.

15.12.2018/14:13

Бяхме затворени в едно от заведенията в града, където загасиха светлините и пуснаха щорите. Казаха, че не е безопасно да излизаме. По улиците на града се забелязваха хора, които тичаха, за да се приберат към вкъщи. Бяха мобилизирани 350 души от силите на реда и 2 хеликоптера, съобщи репортерът на Канал 3 Мариана Торманова, която заедно с управителя на Канал 3 са се намирали на мястото на атентата

12.12.2018/16:38

Церемонията по връчването на наградите в шестото издание на организирания от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) журналистически конкурс „Светове и цветове” ще се състои днес, 12 декември, от 18:00 ч., в изложбената зала на Roca - „Експо Баня София”, бул. „Мария Луиза” 16.

12.12.2018/12:19

Представянето на книгата за творческите методи на легендарния ас на полския репортаж ще е на 13 декември, четвъртък, от 15 часа на сцената на Културната програма на Панаира, ет. 4, Западно крило на НДК

11.12.2018/19:34

Софийски градски съд прекрати и върна на прокуратурата делото срещу изпълнителния директор на БТА Максим Минчев, обвинен в сключването на неизгодни договори за доставка на минерална вода срещу рекламни услуги.

11.12.2018/12:27

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки