Проф. Биолчев: Литература и български – 2 предмета

20.05.2012 /22:32 | Източник: bta/vesti Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Трябва да има отделен предмет „Български език”, защото сега той е механично „закачен” към литературата, а през целия гимназиален курс се предвиждат малко часове по български език и то само за теоретични знания.

Това обяви в националния пресклуб на БТА проф. Боян Вълчев - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" (photo: trud) и председател на секцията "Филологически науки" към Съюза на учените в България (СУБ).

Искането за въвеждане на отделен предмет "Български език" се подкрепя от Съюза на учените, от Съюза на филолозите българисти и от учители по български език и литература.

Сега реално няма предмет "Български език", защото "той е затворен между пети и седми клас, когато се преподават филологически знания за езика, а не се изграждат умения", заяви проф. Вълчев. Той отбеляза, че "Български език" не бива да е като останалите учебни предмети, защото ги "обслужва", но и съпровожда хората при общуването в различни житейски ситуации.

Трябва да се раздели сегашният предмет "Български език и литература" на 2 предмета и тогава ще има специализирани учители, които да ги преподават, каза проф. Вълчев. Той отбеляза, че в университетите се изучават две различни методики - за преподаване на български език и за преподаване на литература, а след това, в практиката, се сливат в един предмет в училище.

Сега в много училища времето за преподаване на българския език, по различни причини, "се изяжда" от преподаването на литературата. Ако двата предмета се разделят, ще има и отделни оценки по български език и по литература. Проф. Вълчев направи и друго предложение: учебниците по всички предмети в училище да се подготвят от учителски колективи, защото сега "са пълни с университетско знание и с академична терминология".

Учителката по български език и литература Цветана Петрова смята, че трябва да се отстранят "зоните на здрача" в родноезиковото обучение. В 8-и и 10-и клас изучаването на езика е изместено на заден план и невъзможно заради огромния материал, който се предлага за литературата. Акад. Михаил Виденов заяви, че сега в училище "децата се учат за езиковеди, а не се учат на български език".

Доказателство за тревогата на учените и преподавателите е изключително ниското равнище на знанията и уменията да се пише на правилен български език при огромното мнозинство студенти във всички висши ученебни заведения. Много често елементарна неграмотност демонстрират и хора с висше образование от различни професии.


Сподели в
 

"За няколко лайка повече" е темата на първия приемен изпит в Софийския университет тази година - писменият по журналистика. Той започна тази сутрин, в 9 ч., а на него се явяват повече от 350 души.

24.03.2019/10:55

СБЖ изразява съболезнования по повод кончината на създателя на един от най-четените бургаски вестници. Поклонението ще бъде на 23-ти март, събота, от 10.00 часа, в ритуалната зала на Бургаските гробища

22.03.2019/19:09

Съветът за електронни медии обяви тази седмица, че изборът на нов генерален директор на Българското национално радио ще започне в средата на май, а тази тема трябва да има публичност, заяви в ефира на БНР председателят на СЕМ София Владимирова.

22.03.2019/11:19

Сделката за Нова телевизия вече е официален факт, след като Комисията за защита на конкуренцията е одобрила сделката, научи БЛИЦ от три независими източника. Шведската компания MTG подписа споразумение да продаде своите 95% от "Нова Броудкастинг груп" ("Нова") в България на "Адванс Медия груп", която е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

22.03.2019/11:10

Парламентарната група на "БСП за България" сезира Конституционния съд заради промени в Закона за личните данни, които според говорителя й Елена Йончева създават условия за цензура и самоцензура в българската журналистика.

20.03.2019/19:00

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В специално разпространено писмо до всички журналистически съюзи, членове на МФЖ, секретариатът на организацията ни информира, че е изпратил призив-обръщение до евродепутатите с молба да се застъпят за приемането на Директивата за авторските права, с промените в Съображение 35., предложено от МФЖ.

24.03.2019 /21:10

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки