Ивайло Дичев: Вярваш ли, човече, в мрежата?

22.04.2012 /11:35 | Източник: 24chasa Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ако се колебаете дали атаките от 11 септември 2009 г. над Америка са въпрос на дългогодишен заговор, Youtube лесно ще ви убеди в това с клип, където сръчни ръце прегъват 10- и 20-доларови банкноти.

Това става така, че в един момент върху сглобката се появяват кулите близнаци от Ню Йорк, после същите кули, обвити в дим. Всичко това под акомпанимент на натраплива електронна музика.

"Случайност или конспирация?" е озаглавил анонимният автор творбата си. Интернет изобилства от подобни форми, които, от една страна, напомнят стария градски фолклор, от друга, се различават по скоростта, с която циркулират в него небивалици, майтапи, самодейни теории, съвети.

Има ли потребител, който да не е получавал тревожен мейл от типа на: Веднага препрати това съобщение на още десет души, защото иначе ще ни изтрият акаунтите! Или: Намери еди-каква си програма в системата и я изтрий, защото иначе лошо!

Очевидно хай технологията не е синоним на рационалност. В ученическите ми години това суеверие изглеждаше така: получавахме писмо с дълъг патетичен текст, примерно за Исус Христос, който се грижи за нас.

Трябваше да препишем текста на ръка някакъв брой пъти и да изпратим картички на приятели, които да направят същото, за да не спре верижната реакция, а в края на текста предупреждаваха: Иван преписа текста и спечели от тотото, Стоянка го хвърли на боклука и майка й умря.

Главната е-мишена е властта

Забавлението за сметка на стереотипирани образи на блондинки, шопи или луди е добило планетарни мащаби: днес в окарикатуряването на другия са впрегнати средствата на колажа, видеомонтажа, морфинга, различните филтри, музикалния съпровод и какво ли не още.

Когато искаш да кажеш нещо лошо за циганите, просто намираш снимка на някой беззъб, грозен, ухилен, болен сънародник и аргументът става ясен мигновено - тия са изроди. Същата тази агресия, насочена към властта, започва да изглежда като градивна сила, та дори като един вид (анонимна?) гражданска доблест.

Фолклорът по принцип позволява на обикновения човек да отреагира двусмислените си отношения към властта - осмива я, наругава я, после продължава да се подчинява.

Днес този тип социален отдушник е достигнал невероятно съвършенство - подслушаният телефонен разговор между Бойко Борисов и Ваньо Танов се превръща в рап парче, белегът на главата на Обама става обект на сложни анализи за претърпяна мозъчна операция, по всяка вероятност свързана с подмяна на мозъка му от извънземни.

Сериозно ли вярват хората в това, което си препращат по мрежата? Например вярват ли хилядите хора, които си кореспондират на тази тема, че около нас бродят рептили и че ако се вгледаме в очите на Хилари Клинтън, ще видим че зениците не са кръгли, а като чертички?

Този въпрос е труден. По принцип фолклорната култура се противопоставя на институционалната. Летящите чинии са реалност именно защото правителствата отричат, че ги има. Еротиката въздейства именно защото отива против нормите на даденото общество; позволеното не възбужда, тъй както на нудистки плаж никой не забелязва голотата.

Днес си автор, утре ставаш някой си

Самолечение чрез слънцеядство или пращане на есемеси с префикс "чудо" привличат пропорционално на яростта, с която науката ги отрича. В този смисъл можем да кажем, че доверието във фолклора е пропорционално на недоверието в институциите.

Все по-голямо недоверие, все по-безумни интернет небивалици. Нещо повече, съвременният свят заличи ясната граница между официална и апокрифна култура; повечето от нещата, които с и препредаваме по мрежата, са изпуснати някъде от традиционните медии, от някакъв тв сериал, някакъв жълт вестник, някакво изказване на учен, извадено от контекста.

След няколко препращания авторът се забравя, следващите потребители дописват, премонтират, дооформят съобщението и той почва да циркулира като анонимно фолклорно умотворение. Въпросът е защо едни от тези образи плъзват като вируси из глобалния свят, други - не?

Защо примерно страховитите кадри на водата от крана, която се запалва заради шистовия газ, въздействат, а изказванията на учените от БАН - не? Ами много просто, защото учените, институциите, експертите - те са по принцип делегитимирани от фолклорната муза на интернет, каквото и да кажат, то е по определение невярно.

Виж, видеото е снабдено с музика и емоция, то действа непосредствено на сетивата, без да има нужда някой да ни го разяснява. В тази оптика разбираме и защо "не"-то по-често доминира над "да"-то, защо пародията е по-жизнена от сериозното, дегероизацията - от респекта, сеирджийството - от политическото действие.

Дано това, което говоря, не звучи твърде песимистично. Е, да, подкопана е старата култура на институционалните йерархии, вече не е очевидно кой има право да говори, дали потокът следва да се филтрира.

Е, да, може би всичко това води до хаос и разпад. Възможно е обаче този нов изблик на творческа енергия от страна на анонимния неспециалист да предвещава не просто отчуждение и подозрение, а желание за по-активно участие в световните дела - при условие, че нещо се промени в устройството на обществата ни.


 

Сподели в
 

Буквално преди дни директорът на БНР Андон Балтаков подаде оставката си пред СЕМ. Медийният регулатор уважи „дълбоко личните причини“, по думите на г-н Балтаков, довели до това решение и прие оставката му. СЕМ назначи и.д. генерален директор, в лицето на г-н Милен Митев, който до този момент беше административен директор на Радиото. В срок от три месеца регулаторът трябва да избере чрез конкурс новия директор на БНР.

08.08.2021/11:58

„Пегас" е един от най-големите съвременни шпионски скандали - засегна и френския президент. Дигиталното проследяване определено крие опасности - но е неизбежно.

05.08.2021/18:13

„В Европейския съюз Унгария е с може би най-хлабавото законодателство по отношение на следенето. Това означава, че всеки тук може да бъде поставен под наблюдение от съображения за националната сигурност. Не е задължително самият ти да представляваш риск за сигурността. Достатъчно е да познаваш някого или някой да говори с теб...

25.07.2021/15:31

„Законът за радиото и телевизията трябва да бъде премислен. Той е не само остарял, но и вреден. Очакваме парламент и да започнат промените, защото ситуацията е наистина нетърпима.“

08.07.2021/16:33

През 2018 г. се заговори усилено за телевизия „Алма матер“ – студентска телевизия към СУ „Св. Климент Охридски“. Тя има учебни студиа за студенти. Тогава дискутирани бяха както изборът на директор на телевизията, така и един рекламен клип със спорни стилистика и послание. Рекламният клип не беше в съответствие с академичния тон. По-късно Университетът се разграничи от клипа. "Клипът е начало на сюжет", пише проф. Нели Огнянова още тогава.

03.07.2021/11:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки