Начало
 
 

Великова и Чолева – многото мерудия нагарча

29.02.2012 /12:41 | Автор : Иван Тодоров | Източник: sbj Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Силвия Великова чуваме по няколко пъти на ден в ефира на "Хоризонт" (photo: bnr)

Класическата поговорка казва: „На всяко гърне – мерудия”. За двете журналистки от Българското национално радио тя не се отнася дословно. Защото всяка си има своя собствена територия.

Едната - Силвия Великова, е репортерка, редакторка и водеща в програма „Хоризонт”. Води сутрешното предаване „Преди всички”. Почва в 6 и - до 10, а понякога, по празници, и по-дълго, един път в седмицата.

Разсипващо и разяждащо напрежение, на което малцина издържат. И при първа възможност сменят длъжността с друга. Примерите са многобройни. Великова стоически вече стои повече от 10 години!

Освен това неин репортерски ресор е правосъдието – съдебни дела, изяви на главния прокурор, на Конституционния съд, на Административния, на Касационния, на Върховния съдебен...

Нерядко „покрива” и проблеми на МВР. Има ли разговор по „нейна тема”, осъмва в радиото в шест. А после отива да проследява и да информира за хода на съдебни дела. И гласът й може да бъде чут във всяка информационна емисия (а те са през половин час) чак до тъмно.

Когато води пък, случва се нерядко по 2 часа от отреденото й време да са посветени на съдебни проблеми. И това превръща „Преди всички” в нещо като специализирано предаване по тая тема. Което не е редно.

Преди време я видях и в телевизионно студио, в предаване на Мира Баджева. Дотогава на екран не я бях зървал. Похвална е тая нейна работоспособност и отдаденост, но съм уверен, че доза самовъзпиране ще й е от полза. Тъй като

съществува една мяра,
 
отвъд която честотата на изявите почва да дотяга. И на редовните слушатели, а и на някои от колегите й, предполагам. Монополът върху определена тематика пък отблъсква както монополът в държавата, в икономиката.

А повечко свободни часове вероятно биха й били полезни, за да не бърка въобще имена на известни хора от „културния афиш”, да изчисти до неоспорима безукорност българския си, а и да натрупа знания я по английски, я по някой друг език. Разбира се, всичко зависи от собствената й воля.

Другата неуморима колежка

за която са тия редове, е Силвия Чолева от културно-образователната програма „Христо Ботев” на БНР. И тя – редакторка, водеща и май и отговорна редакторка, каквото и да означава това.

Води всяка седмица час и половина „Арт ефир”, а напоследък – след странноватото му префасониране и обединяване с други рубрики – и траещото половин час „Какво се случва?”

Страстта й е литературата. Поетеса с не една и две стихосбирки, авторка и на роман, представила десетки, стотици книги в ефира. Бивша главна редакторка на списание, бивша сътрудничка на „Стършел”, където в един момент нещата нещо зациклиха. Случва се.

Дълго работеше в неизменен редакторски тандем в понеделник с Ивайла Александрова, но напоследък се разделиха. Те си знаят защо. И тя като Силвия Великова блика от енергия. Но и при едната, и при другата остава усещането, че сякаш в известна степен стесняват възможностите за изява и на други, на по-младите, на стажант-репортерите, на току-що постъпилите.

Ако това е по-трудно определимо, съвсем отчетливо е друго при Чолева. В нейните предавания (както и в тези, водени от Ивайла Александрова) се представят много книги на пловдивското издателство „Жанет 45”. Или в разговори със собственичката му Божана Апостолова (чийто редакторски и издателски труд е безпримерен в наши дни), или със сина й Манол Пейков.

Те вършат наистина чудеса за българското книгоиздаване и култура. Притеснителното за Чолева и Александрова би трябвало да е обаче, че книгите им - поне най-новите - излизат с емблемата на „Жанет 45”. Сякаш на принципа „танто за танто”. А БНР не бива да се превръща в средство за такива взаимоотношения.

Моето послание е добронамерено

Този текст може да се прочете и тълкува по няколко начина. С готовност да се отвърне за засегнато себелюбие, да се търси лош умисъл и реванш. Ще е грешка. Може въобще да не се прочете. Това е друга възможност.

Или да се отмине с мълчание и пренебрежение. И това е вариант. А е възможно да се подири и добронамереността на посланието му. С такава цел го написах. Е, това би било най-точното попадение. А времето ще покаже кой как ще предпочете да чете.


 

 

Сподели в
 

Много фоторепортери и видеооператори са на първа линия и следят всички събития с Ковид-19. Повечето колеги се оказва, че се самоосигуряват. Или имат еднолични фирми, или малки фирми, с които работят.

03.04.2020/09:05

Най-голямото австралийско вестникарско обединение "Нюз корп", собственост на медийния магнат Рупърт Мърдок, съобщи, че спира печатането на около 60 регионални вестника заради спада в печалбите от реклама, провокиран от пандемията на коронавируса, предаде АФП.

02.04.2020/09:04

1 април е ден на шегата. Дано ни е останало на какво да се засмеем в ситуация, в която сме разделени, светът се чуди как ще оцелее, а заразените и жертвите са все повече с всяка изминала минута.

01.04.2020/09:03

Въведеното извънредно положение заради разпространението на коронавируса доведе до първото затваряне на медия в страната. Сп. "Програмата" обяви, че спира да излиза от 1 април 2020 г. както на хартия, така и онлайн.

31.03.2020/09:02

´´Аз не знаех, че това нещо го има от Господари на ефира. Това е най-точният разказ на това, което се случи преди 2 години. Нито съм искал да правя разследване, нито съм твърдял нещо, искахме да питаме защо министър-председателят се ядосва на фалшивата новина".

29.03.2020/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки