Размер на сайта:-auto+  Цветна тема:    

Емил Розов: Александър Авджиев не е писал доноси

20.02.2012 /23:23 | Автор : Светлана Терзиева - Сесил | Източник: show/blitz Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Миналата седмица погребахме един от емблематичните журналисти на БНТ - Александър Авджиев. С журналиста и изпълнителен продуцент в БНТ - Емил Розов, приятел и колега на Авджиев, разговаря репортер на в „Шоу”:

Четох коментари в медиите от Кирил Гоцев, от Алис Крайчева, които смятат, че отстраняването му от работа е причината, довела до отключването на рака?

Със Сашо бяхме всеки божи ден заедно през последната година и половина и съм си контактувал непрекъснато с него. Освен, че с него сме много добри и семейни приятели, познавам децата му от малки. Всеки ден се чувахме и докато беше в болницата, с изключение на последните 2-3 дни.

Той обикновено ми се обаждаше, защото аз не исках да го безпокоя излишно. Той не ми е споделял, че отстраняването му го е смазало - никога! Ако го е таял дълбоко в себе си. Дори и да го мислеше, той не би го казал. Той е горд човек и не би и го направил.

Една от версиите за напрежението, на което е бил подложен Авджиев, освен периода в който е отстранен от БНТ, е че беше набеден за агент на ДС.

Аз съвсем съзнателно отидох да прочета своето досие и поисках досиетата на още няколко мои приятели, между които беше и на Сашо. Той не е доносник, не е написал един ред за никого!

Точно обратното, прочетох неща написани от негови комшии, когато родителите му са били в чужбина. Че там се вихрят денонощни купони, че силно се слуша западна музика. Очевидно написани от  активисти на ОФ, и това са писания срещу него, а не обратното. Гарантирам, че той не е написал и един ред срещу никого!

Оказва се, че това го е тревожело и му е тежало, защото в едно от последните си изказвания Севда Шишманова коментира за blitz: “Той потърси разговор с мен, за да каже, че това не е истина”.

Не мога да коментирам чужди разговори, за първи път го чувам. Те са колеги от радиото, Сашо е този, който е завел Севда в радиото, лансирал я като млада репортерка. (в БНР, където той първоначално работи, преди да стане водещ на “Добро утро” в БНТ - б. а.) Той е бил вече в радиото, познавал е Севда от Университета и я е предложил за работа в радиото.

Чете ли обвиненията от страна на Алис Крайчева към Севда Шишманова, визира я, като главен виновник за състоянието и смъртта на Александър Авджиев?

В момента говорим за Сашо, не говорим за други хора, както не искам да коментирам на други хора твърденията. Това си е тяхно право да говорят каквото си искат. (Със съкращения)

Свързани:    Изпратихме Александър Авджиев с любимия му хит 

Десетки колеги на Александър Авджиев, известния журналист и баща на „Добро утро”, го изпратиха към рая. По желание на жена му Емилия в траурния дом „Мира” в София прозвуча любимото му парче - And You My Love на Крис Риа.
Дата: 19.02.2012

Сподели в
 

Божана Апостолава е поет, прозаик и издател. Родена е на 9 май 1945 г. в с. Цар Асен, Пазарджишко, но до днес живее и работи в Пловдив. Завършва българска филология във ВТУ „Св. Кирил и Методий”.

24.05.2015/12:02

В България на посещение беше делегация на Общокитайската асоциация на журналистите, водена от изпълнителния секретар Джу Шоучън. Сред гостите бяха и зам.-главният редактор на "Чайна нюз" Ся Чунпин, зам.-главният редактор на вестника на Китайската народна политическа консултативна конференция Юен Джъу, зам.-шефът на международния отдел на "Чайна дейли" Джу Циуън и Чън Тао, който е началник на отдел "Европа" към Департамента "Международни връзки" на Общокитайската асоциация на журналистите, както и зам.-директорът на "Пекин дейли груп" Джан Ябин. За сайта на СБЖ бе любезен да сподели не само впечатленията си от гостуването в България, но и за това как китайските журналисти и медии работят в Поднебесната, изпълнителният секретар на асоциацията Джу Шоучън. Той е работил 25 години в информационната агенция „Синхуа”, а в асоциацията е от 14 лета. Според Джу Шоучън след отварянето на Китай към света журналистическата обстановка става все по-приятна както за местните, така и за чуждестранните представители на медиите.

24.05.2015/10:25

В края на май се навършват 90 години от убийството на известния журналист и анархист Георги Шейтанов, който оставя след себе си публицситика, която и днес звучи актуално и като че ли е писана сега. По повод годишнината разговарям с неговия внук Владимир Шейтанов, който с готовност разказа пред сайта на СБЖ за своя известен роднина. Самият Владимир Шейтанов е също известна фигура. Освен като дипломат, той е и уважавано име в адвокатската общност. Шейтанов беше първият, който през 1999 г. поема защитата на българските медици в Триполи, обвинени в заразяване на 393 либийски деца със СПИН. Благодарение на него публичност доби информацията, че сестрите са изтезавани по време на предварителното производство. Той беше този, който инициира да бъдат поканени международни наблюдатели на процеса, представи пред съда първата медицинска експертиза от страна на защитата. Кариерата му като дипломат го отвежда на различни места и страни: Полша, Швеция, Швейцария, САЩ и др. Специализирал е Института по международно право в Женева и в Института по международни отношения при Джорджтаунския университет във Вашингтон.

22.05.2015/15:55

Бившият водещ на известното британско телевизионно автомобилно предаване „Топ гиър” Джереми Кларксън призна, че сам си е виновен за уволняването му от Би Би Си. Причината бе скандал с един от продуцентите и удар с юмрук в лицето му.

22.05.2015/13:57

Изцяло подкрепям протестиращите в БНР за нуждата от пълна прозрачност. Не знам защо се води дебат по този въпрос. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" председателят на СЕМ доц. д-р Георги Лозанов.

21.05.2015/22:43

 Акценти

Изготвени и приети от Управителния съвет на СБЖ - София, март 2015 година. Предлагат се за обсъждане от колегията. Преамбюл

25.05.2015 /10:24

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своята загриженост по повод усложнената ситуация в Българското национално радио и обявеното решение на ръководството на обществената медия, мотивирано със спазването на разпоредбите на чл. 48, ал.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. и във връзка с писмо изх. № 92-00-72 от 19.03.2015 г. на Министерството на финансите. Заставаме категорично зад позицията на членовете на дружествата на СБЖ в БНР и техните искания.

11.05.2015 /15:10

Тази година на Общото събрание на СБЖ за председател на организацията бе избрана изпълняващата до този момент длъжността Снежана Тодорова. С нея се срещаме и разговаряме, след като се завърна от първата си международна проява след избора.

22.04.2015 /10:05

 Коментари

Всички истории за Борджиите започват през 1492 г., когато Родриго Борджия се качва на трона във Ватикана и завършват през 1507 г. със смъртта на неговия син Чезаре. Лукреция се превръща в нарицателно за женско коварство.

22.05.2015 /12:31

Обяви

 
----------------------------------------------------
 
Уважаеми колеги,

Заявленията за отпускане на месечни помощи за деца до 18 г., които се подават до Комисията по социални и синдикални дейности на Съюза на българските журналисти, се приемат до края на месец май т.г. Кандидатите трябва да са заплатили членския си внос за годината.

При подаване на заявление за първи път, е необходимо да бъде приложено копие от Акта за раждане на детето.

Заявлението е валидно, когато е подписано и от председателя на дружеството.

Документите се подават в сградата на СБЖ, ет. 4, при г-жа Яна Джоргова /мобилен телефон.: 0878 912 487/.

 
 
Административен вход

Потребител
Парола

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки