story_n Съюз на българските журналисти - Емил Розов: Александър Авджиев не е писал доноси
Размер на сайта:-auto+  Цветна тема:    

Емил Розов: Александър Авджиев не е писал доноси

20.02.2012 /23:23 | Автор : Светлана Терзиева - Сесил | Източник: show/blitz Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Миналата седмица погребахме един от емблематичните журналисти на БНТ - Александър Авджиев. С журналиста и изпълнителен продуцент в БНТ - Емил Розов, приятел и колега на Авджиев, разговаря репортер на в „Шоу”:

Четох коментари в медиите от Кирил Гоцев, от Алис Крайчева, които смятат, че отстраняването му от работа е причината, довела до отключването на рака?

Със Сашо бяхме всеки божи ден заедно през последната година и половина и съм си контактувал непрекъснато с него. Освен, че с него сме много добри и семейни приятели, познавам децата му от малки. Всеки ден се чувахме и докато беше в болницата, с изключение на последните 2-3 дни.

Той обикновено ми се обаждаше, защото аз не исках да го безпокоя излишно. Той не ми е споделял, че отстраняването му го е смазало - никога! Ако го е таял дълбоко в себе си. Дори и да го мислеше, той не би го казал. Той е горд човек и не би и го направил.

Една от версиите за напрежението, на което е бил подложен Авджиев, освен периода в който е отстранен от БНТ, е че беше набеден за агент на ДС.

Аз съвсем съзнателно отидох да прочета своето досие и поисках досиетата на още няколко мои приятели, между които беше и на Сашо. Той не е доносник, не е написал един ред за никого!

Точно обратното, прочетох неща написани от негови комшии, когато родителите му са били в чужбина. Че там се вихрят денонощни купони, че силно се слуша западна музика. Очевидно написани от  активисти на ОФ, и това са писания срещу него, а не обратното. Гарантирам, че той не е написал и един ред срещу никого!

Оказва се, че това го е тревожело и му е тежало, защото в едно от последните си изказвания Севда Шишманова коментира за blitz: “Той потърси разговор с мен, за да каже, че това не е истина”.

Не мога да коментирам чужди разговори, за първи път го чувам. Те са колеги от радиото, Сашо е този, който е завел Севда в радиото, лансирал я като млада репортерка. (в БНР, където той първоначално работи, преди да стане водещ на “Добро утро” в БНТ - б. а.) Той е бил вече в радиото, познавал е Севда от Университета и я е предложил за работа в радиото.

Чете ли обвиненията от страна на Алис Крайчева към Севда Шишманова, визира я, като главен виновник за състоянието и смъртта на Александър Авджиев?

В момента говорим за Сашо, не говорим за други хора, както не искам да коментирам на други хора твърденията. Това си е тяхно право да говорят каквото си искат. (Със съкращения)

Свързани:    Изпратихме Александър Авджиев с любимия му хит 

Десетки колеги на Александър Авджиев, известния журналист и баща на „Добро утро”, го изпратиха към рая. По желание на жена му Емилия в траурния дом „Мира” в София прозвуча любимото му парче - And You My Love на Крис Риа.
Дата: 19.02.2012

Сподели в
 

Непрекъснатото показване на терористичните атентати създава у хората чувство за неизбежност и катастрофичност. Те стават нервни, спират да четат новинарски сайтове, както и да гледат телевизия, заяви пред БНТ психиатърът д-р Цветослава Гълъбова.

29.07.2016/18:51

Ловът срещу журналисти в Турция започна отдавна и случващото се сега не е нещо ново, просто оборотите сега се увеличиха заради неуспешния опит за преврат от 15 юли.

29.07.2016/16:48

Какво е бил вестникът някога и по-различно ли е сега? Разговаряме с главния редактор Михаил Вешим, с журналиста от вестника Румен Белчев и с доц. Наталия Христова от Нов български университет – изследователка на взаимоотношенията власт-култура в годините на тоталитаризма в България.

29.07.2016/15:31

Винаги е време за милост към езика, каза в интервю за БНР Боряна Кацарска - философка , преводачка и поетеса, която публикува рядко. Тя представи книгата си „Милост към езика“, споделяйки, че всички се вглеждат в заглавието:

27.07.2016/18:51

2 тематични колекции са подредени в зала "5" в Дома на хумора и сатирата в Габрово и очакват посетители до края на септември, съобщава Дарина Маринчевска, уредничка в дома.

26.07.2016/18:49

 Акценти

Цените в Международния дом на журналистите (хотел „Журналист”) са посочени за един човек в лева:

26.07.2016 /17:37

Пристигащите от Турция новини за арести на журналисти предизвикват дълбока тревога и възмущение, сочи в своя декларация УС на СБЖ, настоявайки журналистическите права и свободата на словото да бъдат зачитани.

26.07.2016 /16:42

УС на Съюза на българските журналисти изразява дълбокото си възмущение от извършеното жестоко престъпление - убийството на известния журналист Павел Шеремет в центъра на украинската столица Киев

21.07.2016 /00:30

 Мнения

С погнуса и омерзение се докосвам до името Евгений Михайлов – поредния срам за българите. Това недоразумение, което избуя като вонлив бурен през светлите години на новата ни демокрация, отново се опита някак да бъде забелязано. И отново – с клевета и донос.

29.07.2016 /11:46

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров, директор на Дирекция „Трудово право“ в Адвокатско дружество „Камбуров и съдружници“

28.07.2016 /17:38

 Събития в СБЖ

Обяви
 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки