Начало
 
 

За Стоянка Мутафова – артистката, не актрисата

05.02.2012 /14:03 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С нейното име, често споменавано, съм израснал от дете. Като милиони други българи. И затова се радвам, че достигна матусалемска възраст. Не само я навърши, а и я отпразнува на сцената, на няколко сцени даже, играейки – тъй както на малцина е писано.

Благодаря на вестникарството, че ми проправи друм да се запознаем и лично. Навестявал съм я в апартамента й в Лозенец няколко пъти.

Винаги облечена много шик, с вечните сякаш куче и котка в апартамента със старинните мебели и десетките още по-стари фотографии и картини.

Иска се човек да я предразположи, но – спечелите й един път доверието и благоразположението й – става чаровна събеседница. Разговаряли сме неведнъж и ми хрумна да я попитам и кой е най-любимият й актьор сред по-младите. Без да се замисля, отсече – Христо Гърбов.

И без да съм проверявал, убеден съм, че той е бил сред инициаторите и най-дейните съорганизатори на честването на 90-годишнината й в предаването „Комиците” на БиТи Ви. Цяло негово издание за един човек само досега не бяха правили. Е, направиха го. А избраницата го заслужаваше! 

Какво запомних от видяното?
 
Че сценаристите здраво бяха поработили предварително. И на основата на наученото за живота на артистката (”Аз не съм актриса -- от играя, аз съм артистка – от латинското „арт”, изкуство”, това е едно нейно много важно уточнение, което е споделяла) бяха подготвили и номерата за публиката.

И – сигурен съм – че и Мутафова хареса стореното от тях. Поздравиха я за работливостта й. Малцина са наистина като нея: не спира да учи нови роли, да репетира, да пътува... За нея пенсионнна възраст няма. Още от малка знае много. Учи в престижната и днес Първа девическа гимназия (сега – 7-а) до черквата „Свети Седмочисленици”.

Без насита чете десетилетия и сред най-големите й болки е, че от няколко години проблеми със зрението я лишават от тая нейна радост. Няма проблеми обаче с чешкия, словашкия, старогръцкия, латинския, италианския.

Макар че колцина днес могат да седнат срещу й и да си поприказват с тия чуждоземни слова. Но чуе ли иностранния говор, разбира всичко и грейва. Велика сила е знанието.

След един от скечовете в „Комиците” – с Христо Гърбов, юбилярката му каза: „Обичам те, защото си луд!” Не знам колко души чуха добре и запомниха тая реплика в шума на празничната еуфория. А тя си струва вниманието -- бягството от трафарета е път към вълшебството не само при артистите.

Неповторимо импровизираше Стоянка Мутафова и след всяка поздравителна сценка. За всеки намери точната добра дума. И не се умори да се качва десетки пъти на сцената, въпреки високия й подиум. Нямаше кой и какво да я спре --идваше й отвътре, от душата.

Сравни изпълнение на Руслан Мъйнов с изпълненията на Бениамино Джили, а накрая пожела на всичките си колеги да са „комици, комедианти – последователи на Аристофан”.

Ха кажете: колко и кои рожденици ще се разходят между Аристофан и Джили вместо да смутолевят или да извикат все по-модното „Благодаря, обичам ви-и-и!”
 
А сега да обърнем монетата от другата страна
 
Какво ще блесне там под лъч от зъбатото февруарско слънце? Че няма журналист на 70, 80, 90 години, на когото колегията ни да е направила тъй пищно и помнещо се тържество. Че – въпреки това – истинският артист и истинският вестникар много си приличат.

И за вестникаря няма почивен ден. И му е сякаш забранено да се уморява. И нему знанието и владеенето на чужди езици носят само полза. И му вдигат цената. И на него четенето донася нови и нови богатства. И нему щипка лудост никога не е излишна.

И на него импровизациите и хуморът само му помагат да става все по-добър и по-добър. ... Докато дойде ден, в който може и да успее да превърне занаята си в изкуство.

- - -
Стоянка Мутафова обича латинските мъдрости. Една от тях спомена веднъж, между другото, докато ме черпеше с ароматен чай и хрупкави сладки: „Арс лонга, вита бревис ест” (Изкуството е вечно, животът – кратък).

Да й се поклоним ниско и да й целунем благоговейно ръка като на папеса.

И да не спираме, окриляни от примера й, да опитваме – ден след ден – да приближаваме занаята си към пленителността на изкуството.


 

Сподели в
 

За 7-а поредна година, екипът на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, домакин на Фонд „Валя Крушкина“, инициира конкурса за участие в проект „Журналисти в училище“.

07.04.2020/09:02

Българска национална телевизия ще излъчи на живо в ефира на БНТ 1 шоуто Eurovision – Europe Shine a Light на 16 май от 22 часа българско време.

06.04.2020/09:01

Ирак забрани работата на своя територия на Ройтерс за 3 седмици, след като агенцията разпространи материал, в който се твърди, че страната съобщава за по-нисък от реалния брой заразени с новия коронавирус, предаде АП.

05.04.2020/09:07

На 4 април 1990 г. излиза първият брой на вестник „Дума”. Днес следовниците на Стефан Продев честваме 30-годишен юбилей. В редакцията получихме многобройни поздравления, за които искрено благодарим, пишат колегите от "Дума" в днешния си брой.

04.04.2020/09:06

Много фоторепортери и видеооператори са на първа линия и следят всички събития с Ковид-19. Повечето колеги се оказва, че се самоосигуряват. Или имат еднолични фирми, или малки фирми, с които работят.

03.04.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 104 гости

Бързи връзки