Начало
 
 

И политици друсат хорото на езиковата калпавост

02.02.2012 /14:17 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Да почнем с журналистиката. Кореспондентката на Българското национално радио в Пазарджик Невена Петрова информира слушателите при едно от своите включвания в най-големите студове тая зима така:

 „Началният час започна (ставаше дума за местните училища – бел. авт.) в 8 часа”. Недодялано, неогледано, недомислено. А се оправя лесно. Например: „Учебният ден започна в 8 часа”.

Друг неин колета драсна следния щрих: „система, която почива на идеология”. Как почива? Почиват хора, животни, природата. И Бог си почива. Ала системите биват създавани, те работят, въздействат...

Вездесъщото и ненаситно за изяви миньонче Антония Близнакова от БНТ в кореспонденция от странство за състезания по биатлон рече: „Три състезателки в лицето на...” Със същия успех можеше да кажете и „в гръб” или „в профил”, госпожо/госпожице... Но най-добре е три състезателки – Х., У. По име. 

Приближаваме политиците
 
За по-плавен преход – ето пример от репортерка на БНР: „Х. ще получи среща с президента Георги Първанов”. Как е щял да я получи, не каза. Мога само да гадая, че сигурно е бил приет в един от последните дни от мандата на отишлия си вече държавен глава. А преди това може и да е получил официална покана, но не и самата среща.
 
Да влезем и в Народното събрание
 
На трибуната е бившият министър-председател Сергей Станишев. (Друг път, за да не се заяде някой, че съм враг на левите, ще дам пример и с хора не от БСП – бел. моя, Ив. Т.).
Да се вслушаме в думите му:
 
-- „тая политика се концентрира в една дума – „орязване на разходи”. Ако тези три думи са една, значи някой не може да брои.
 
-- „...голями държавни дългове”. А граматически издържанато винаги си е било и е „големи”.
 
-- „За да може и Европейският съюз, и България да излезнат...”. Пак стреляне над, под или встрани от мишената – правилното е „да излязат”.
 
-- „... игнорирането на европейския парламент”. Точното е – пренебрегването.
 
-- „имагинерен страх”. На български страхът в тоя случай е „въображаем”.
 
-- „...ние приемаме този драфт”. По нашенски – тази редакция, този проект, тази формулировка.
 
Всичко изредено се чу при обсъждането на присъединяването на България към новия финансов договор на Европейския съюз. И бе споделено от оратора за не повече от 5 минути.

При такова равнище на културата на политиците ни на нас – журналистите, не ни остава друго, освен да ги поправяме и порицаваме. С трезвото съзнаване, че няма да ги ограмотим. Повечето от тях въобще не приемат забележки и препоръки, а и не си падат много по четенето. И им личи. 

Сподели в
 

За 7-а поредна година, екипът на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, домакин на Фонд „Валя Крушкина“, инициира конкурса за участие в проект „Журналисти в училище“.

07.04.2020/09:02

Българска национална телевизия ще излъчи на живо в ефира на БНТ 1 шоуто Eurovision – Europe Shine a Light на 16 май от 22 часа българско време.

06.04.2020/09:01

Ирак забрани работата на своя територия на Ройтерс за 3 седмици, след като агенцията разпространи материал, в който се твърди, че страната съобщава за по-нисък от реалния брой заразени с новия коронавирус, предаде АП.

05.04.2020/09:07

На 4 април 1990 г. излиза първият брой на вестник „Дума”. Днес следовниците на Стефан Продев честваме 30-годишен юбилей. В редакцията получихме многобройни поздравления, за които искрено благодарим, пишат колегите от "Дума" в днешния си брой.

04.04.2020/09:06

Много фоторепортери и видеооператори са на първа линия и следят всички събития с Ковид-19. Повечето колеги се оказва, че се самоосигуряват. Или имат еднолични фирми, или малки фирми, с които работят.

03.04.2020/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 107 гости

Бързи връзки