Начало
 
 

Слави Митев – погледарят от „Кооперативно село”

21.01.2012 /15:53 | Автор : Иван Тодоров | Източник: sbj-bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Слави Митев в редакцията на „Кооперативно село”, 1986 г. (Снимка – фотоархив на Тодор Славчев)

Тия хора – майсторите на шаржа, винаги са били малцина. И са като рядко цвете във вестникарската градина. А и в изобразителното ни изкуство. Бащата на жанра в България е баща и на карикатурата у нас – Александър Божинов.

Достойно продължава стореното от него търновецът Александър Добринов. Той прави шаржове на артисти, писатели, учени, певци и имал навика да ги показва на героите си. Като одобрели стореното – чак тогава ги подписвал.

Когато Феодор Шаляпин се видял нарисуван от Добринов в Рим през 30-те на миналия век, написал на картона: „Браво, синьор Добриноф!” И също се подписал със замах.

Тия славни артистични подвизи продължава Константин Буюклийски през 30-те и 40-те, а в по-ново време – Борис Димовски, Доньо Донев, покойният поет Иван Николов, съавтор на цяла весела книга заедно с Андрей Германов.

От 2  десетилетия кадърен техен следовник е и Ивайло Нинов, който работи за „Стършел” и за „24 часа”. Има и още неколцина, но думата ми сега е за Слави Митев. В края на 70-те той прави, по заръка на тогавашните погледари,

около 30 шаржа на най-известните за онова време наши хумористи
 
и сатирици вестникари. От „Стършел”, от „Вечерни новини”, от Българското национално радио. И с тях винаги излизаха фейлетоните им в рубриката „Нонпарей” на „Поглед”. От 1978 до 1996 – почти 20 лета.
От секретариата им бяха направили цинкографски клишета: 3 х 2 сантиметра, които съхранявахме в отдел „Култура и изкуство” в един голям плик. Пристигне поредният „Нонпарей”, изчетем го, става ли – преброим редовете му, слагаме подписите си, прикрепяме задължителната редакционна бланка и – към печатницата.

Не на всички, а на най-сполучливите си творения бай Слави (така се обръщахме към него) добавяше отдолу – СлавМит. Като личен знак за особено добро качество. Всеки може да види шаржовете му, за които пиша, във все по-старите „течения” на „Поглед” – главички, изпипани с бижутерския майсторлък на творец на монети.

От тях грее ведростта и благостта на Кръстьо Кръстев, добродушието на Петър Незнакомов и Йордан Попов, привидната строгост на Ясен Антов също е там, а Сергей Трайков мяза досущ на цар Фердинанд с характерния си нос.

Най-типичното не само за лика, но и за нрава на всеки се стремеше да хване бай Слави Митев и
 
винаги успяваше
 
Когато се запознах с него лично в началото на 80-те, вече се гласеше да се пенсионира. Работеше съвсем близо до тогавашния „Поглед” – в „Кооперитавно село”, на улица „11 август” № 18. Печаташе редовно в „Стършел”, канеха го откъде ли не, чест бе за всяко издание да откликне.

Идваше и след като се пенсионира – и без специален повод, и по работа: за новогодишен брой направи шаржове на цялата ни редакция – повече от 30  портрета, някои – по снимки. Публикувахме, разбира се, всички.

За едно международно архитектурно биенале пък го помолих да представим събеседниците ми, за които писах, вместо със снимки – с шаржове. Съгласи се на мига. И после не един и двама архитекти ми писаха от чужбина, искайки
 
да им изпратя оригиналите
 
Бе едър хубавеляк.
И голям добряк.
С катранени вежди и светъл поглед.
Роден рисувач.
Човек на медената дума.

Живееше недалеч от парк-хотел „Москва” – в къща, през няколко дворчета от дома на Константин Щъркелов. Сега улицата се казва „Константин Щъркелов”. А летата – особено след пенсионирането си – бе много труден за откриване, прекарваше ги целите неизменно в любимото си родно Шивачево, край Сливен.

Роден е през януари 1922-а и тия дни, ако бе жив, щеше да закръгли 90. Бай Слави е в друг свят от десетина години. Не знам къде и дали въобще някой ще го помене. Така, за жалост, е у нас.

С тая словесна скица отливам глътка червено вино за него. И изпивам на един дъх пълна чаша за тоя славен вестникар.


 

Сподели в
 

´´Аз не знаех, че това нещо го има от Господари на ефира. Това е най-точният разказ на това, което се случи преди 2 години. Нито съм искал да правя разследване, нито съм твърдял нещо, искахме да питаме защо министър-председателят се ядосва на фалшивата новина".

29.03.2020/09:07

WWF призовава хората да отбележат Часа на Земята 2020 от вкъщи, като на 28 март заедно с милиони съмишленици по света символично изключат светлините между 20.30 и 21.30 ч.

28.03.2020/16:20

Репортерът Виолета Манчева е новото попълнение в екипа от водещи на новинарските емисии в телевизия Bulgaria ON AIR. От днес тя ще информира за всичко най-важно от страната и света.

28.03.2020/09:06

Вестникът на Ватикана "Осерваторe романо", наричан шеговито от папата "партийния вестник", спря да излиза в хартиен вариант за трети път в 160-годишната си история. Сега причинота е епидемията от коронарирус, предаде Ройтерс.

27.03.2020/09:05

Журналистът и политически анализатор Стефан Солаков е напуснал телевизия СКАТ. За това съобщи неговият бивш колега Димитър Байрактаров на Фейсбук профила си. Ето какво сподели той:

26.03.2020/09:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки