Размер на сайта:-auto+  Цветна тема:    

Турски филм за Константинопол - Истанбул ядоса гърците

16.01.2012 /09:04 | Източник: bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съвременен турски филм за завладяването на Константинопол, днес Истанбул, от Османската империя разгневи гърците, съобщава информационният сайт Уърлд булитин.

Най-новият филм на турския режисьор Фарук Аксой "Завладяването 1453"  - историческа епопея, разказваща за падането на Константинопол през 1453 г., предстои да се появи на големия екран на 17 февруари.

Филмът обаче още отсега разпали спорове около себе си, като много гърци го определиха като провокативен и расистки. Официално Атина още не е заела становище по случая.

Статия обаче в гръцко електронно издание, която нарече лентата "пропаганда на турската инвазия за 17 милиона долара", отприщи гневните коментари на стотици гръцки читатели.

Филмът, който действително има бюджет от 17 милиона долара, което го прави най-скъпия турски филм, правен досега, ще бъде излъчен в кината в много страни от цял свят, включително в САЩ, Франция, Обединените Арабски Емирства и Великобритания точно след месец. Автори на сценария са Атила Енгин и Ърфан Сарухан.

Един от читателите на Уърлд булитин пише: "Този антигръцки и расистки филм не трябва да бъде допускан до екраните в Гърция! Ако германците бяха решили да направят високобюджетен филм за избиването на евреите през Втората световна война, той щеше ли да бъде излъчен в Израел?"


 

Сподели в
 

На тържествена церемония в московския театър „Нова опера” за двайсети път Съюзът на журналистите на Русия връчи престижната си награда за висок професионализъм, творчески постижения, за цялостно творчество и за отделни публикации в журналистиката „Златното перо на Русия”, съобщиха за сайта на СБЖ. Тази година сред носителите на отличието за първи път е башкирският журналист и писател сатирик Марсел Салимов.

10.02.2016/16:11

Окръжният съд в Хамбург разпореди фейсбук-потребител да прекрати тиражирането на обидни коментари в социалните мрежи, отправени срещу известната телевизионна журналистка Дуня Хайали.

10.02.2016/09:20

През последния месец рускоезични имигранти в Берлин често излизат на демонстрации по повод случая с 13-годишната Лиза. Адвокатът Мартин Лютле обаче смята, че тези хора са жертва на манипулация на руския държавен Първи канал и заради това е подал жалба в прокуратурата срещу кореспондента му Иван Благой,съобщава БНТ.

09.02.2016/17:12

Зукърбърг разочарован от решението на Индия да забрани Фейбук, пише индийското издание "Индиън екстрес", цитиран от БГНЕС.

09.02.2016/16:47

Глобалният интернет трафик ще премине границата от един зетабайт за първи път тази година, след петкратно увеличение в последните пет години, пише агенция Фокус.

09.02.2016/16:38

 Акценти

Съюзът на българските журналисти изразява дълбокото си възмущение от поредния удар на властимащите срещу свободното слово и независимостта на медиите.

08.02.2016 /19:43

Ръководството на Съюза на българските журналисти изразява своя протест срещу арестуването без обвинение и присъда на палестинския журналист Мохамед ал Кик, чието здраве след 70-дневна гладна стачка е в изключително критично състояние.

03.02.2016 /11:35

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти уведомява, че лицето Георги Петров Недялков /“Виги турс“ ЕООД/, представящо се невярно пред трети физически и юридически лица и пред държавни органи като управител на Международния дом на журналистите (МДЖ) – град Варна, няма такъв предоставен му мандат от СБЖ.

25.01.2016 /17:11

 Коментари

Още една жертва на разюзданото насилие, което напоследък все по-стръвно и безнаказано стабилно залива живота в европейската ни родина. Последният случай е със журналиста Стоян Тончев от Поморие, пребит жестоко в късната януарска вечер на път за дома си от две мутри с бухалки.

15.01.2016 /15:55

 Събития в СБЖ

Обяви
 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки