Турски филм за Константинопол - Истанбул ядоса гърците

16.01.2012 /09:04 | Източник: bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съвременен турски филм за завладяването на Константинопол, днес Истанбул, от Османската империя разгневи гърците, съобщава информационният сайт Уърлд булитин.

Най-новият филм на турския режисьор Фарук Аксой "Завладяването 1453"  - историческа епопея, разказваща за падането на Константинопол през 1453 г., предстои да се появи на големия екран на 17 февруари.

Филмът обаче още отсега разпали спорове около себе си, като много гърци го определиха като провокативен и расистки. Официално Атина още не е заела становище по случая.

Статия обаче в гръцко електронно издание, която нарече лентата "пропаганда на турската инвазия за 17 милиона долара", отприщи гневните коментари на стотици гръцки читатели.

Филмът, който действително има бюджет от 17 милиона долара, което го прави най-скъпия турски филм, правен досега, ще бъде излъчен в кината в много страни от цял свят, включително в САЩ, Франция, Обединените Арабски Емирства и Великобритания точно след месец. Автори на сценария са Атила Енгин и Ърфан Сарухан.

Един от читателите на Уърлд булитин пише: "Този антигръцки и расистки филм не трябва да бъде допускан до екраните в Гърция! Ако германците бяха решили да направят високобюджетен филм за избиването на евреите през Втората световна война, той щеше ли да бъде излъчен в Израел?"


 

Сподели в
 

На търг, организиран в eBay, беше продаден училищен албум със снимката на създателя на Apple Стив Джобс. За това се похвалил досегашният собственик на реликвата.

25.03.2015/20:55

След като Русия даде приют на Едуард Сноудън, сега законотворецът от Санктпетербургската Дума Виталий Милонов направи изявления, че скандалният тв водещ на популярното английско предаване Top Gear Джеръми Кларксън е добре дошъл в страната му и би могъл да намери достойна за себе си работа.

23.03.2015/18:52

Протестиращи жени щурмуваха в Скопие сградата на Македонското радио и телевизия, предава македонското електронно издание МКД, цитирано от "Фокус".

21.03.2015/21:48

В река в щата Ню Джърси откриха тялото на изчезналия миналата година журналист от The Wall Street Journal Дейвид Бърд, съобщават сайтът на вестника и няколко американски медии.

20.03.2015/13:02

В Париж генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова подписа споразумение за сътрудничество с БТА, представлявана от генералния й директор Максим Минчев.

18.03.2015/12:00
Get Adobe Flash player

Обява

Съюзът на българските журналисти търси:

• наемател или инвеститор на Дом 3 (Парк-хотел) на Международния дом на журналистите във Варна;

За повече информация:
тел.: 02/ 9872808
факс: 02/ 9883047
e-mail: sbj_bg@mail.bg

 
Карта на регион. структури
Административен вход

Потребител
Парола

В момента онлайн: 8 гости

Бързи връзки