Турски филм за Константинопол - Истанбул ядоса гърците

16.01.2012 /09:04 | Източник: bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съвременен турски филм за завладяването на Константинопол, днес Истанбул, от Османската империя разгневи гърците, съобщава информационният сайт Уърлд булитин.

Най-новият филм на турския режисьор Фарук Аксой "Завладяването 1453"  - историческа епопея, разказваща за падането на Константинопол през 1453 г., предстои да се появи на големия екран на 17 февруари.

Филмът обаче още отсега разпали спорове около себе си, като много гърци го определиха като провокативен и расистки. Официално Атина още не е заела становище по случая.

Статия обаче в гръцко електронно издание, която нарече лентата "пропаганда на турската инвазия за 17 милиона долара", отприщи гневните коментари на стотици гръцки читатели.

Филмът, който действително има бюджет от 17 милиона долара, което го прави най-скъпия турски филм, правен досега, ще бъде излъчен в кината в много страни от цял свят, включително в САЩ, Франция, Обединените Арабски Емирства и Великобритания точно след месец. Автори на сценария са Атила Енгин и Ърфан Сарухан.

Един от читателите на Уърлд булитин пише: "Този антигръцки и расистки филм не трябва да бъде допускан до екраните в Гърция! Ако германците бяха решили да направят високобюджетен филм за избиването на евреите през Втората световна война, той щеше ли да бъде излъчен в Израел?"


 

Сподели в
 

Следващата генерална асамблея на Асоциацията на националните информационни агенции от Черноморския регион (BSANNA) ще се състои в България, решиха в Ереван на VII форум на медийното сдружение, предаде ТАСС.

26.11.2014/15:20

Експерти по сигурността са разкрили една от най-сложните зловредни програми, правени някога, пише The Verge. Софтуерът изпълява предназначението си най-малко от 2008 година. Новият троянски кон е наречен Regin от откривателите си от Symantec.

26.11.2014/08:34

Ролята на осведомителните агенции в бързо променящия се свят обсъждат участниците в започналата в Ереван VII генерална асамблея на Асоциацията на националните информационни агенции от Черноморския регион (BSANNA), предаде ТАСС.

25.11.2014/18:03

В мейла на английски език, някой, представящ се за Стив Бенсън, лондонски банкер, ви разказва една история за мъртъв богат клиент, който е оставил крупна сума в банката, но няма наследници.

25.11.2014/17:15

Евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) е номинирал разследващия комунистическата диктатура журналист Христо Христов за награда на Европейския парламент (ЕП).

25.11.2014/13:54
Get Adobe Flash player

Обява

Съюзът на българските журналисти търси:

• наемател или инвеститор на Дом 3 (Парк-хотел) на Международния дом на журналистите във Варна;

За повече информация:
тел.: 02/ 9872808
факс: 02/ 9883047
e-mail: sbj_bg@mail.bg

 
Карта на регион. структури
Административен вход

Потребител
Парола

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки