Размер на сайта:-auto+  Цветна тема:    

Турски филм за Константинопол - Истанбул ядоса гърците

16.01.2012 /09:04 | Източник: bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съвременен турски филм за завладяването на Константинопол, днес Истанбул, от Османската империя разгневи гърците, съобщава информационният сайт Уърлд булитин.

Най-новият филм на турския режисьор Фарук Аксой "Завладяването 1453"  - историческа епопея, разказваща за падането на Константинопол през 1453 г., предстои да се появи на големия екран на 17 февруари.

Филмът обаче още отсега разпали спорове около себе си, като много гърци го определиха като провокативен и расистки. Официално Атина още не е заела становище по случая.

Статия обаче в гръцко електронно издание, която нарече лентата "пропаганда на турската инвазия за 17 милиона долара", отприщи гневните коментари на стотици гръцки читатели.

Филмът, който действително има бюджет от 17 милиона долара, което го прави най-скъпия турски филм, правен досега, ще бъде излъчен в кината в много страни от цял свят, включително в САЩ, Франция, Обединените Арабски Емирства и Великобритания точно след месец. Автори на сценария са Атила Енгин и Ърфан Сарухан.

Един от читателите на Уърлд булитин пише: "Този антигръцки и расистки филм не трябва да бъде допускан до екраните в Гърция! Ако германците бяха решили да направят високобюджетен филм за избиването на евреите през Втората световна война, той щеше ли да бъде излъчен в Израел?"


 

Сподели в
 

Социалната мрежа "Фейсбук" ще тества нови функции на бутона "харесвам" за бърз коментар на съобщения, предадоха световните информационни агенции.

09.10.2015/10:20

Санкциите на западните страни срещу Русия засегнаха и развлекателните телевизионни програми. По тази причина медийната корпорация Worldwide на ВВС отказа да продаде на руския Първи канал и компанията „Червеният квадрат” лиценза за развлекателното шоу Tumble.

08.10.2015/12:47

Германският съюз на журналистите (ГСЖ) се е обърнал към гермамската полиция с призив да не допуска нападения върху представителите на медиите, които отразяват проявите на антиислямистите.

07.10.2015/10:20

Ако разговорите със събеседници са сред любимите ви занимания или част от служебните задължения, но досега ви е пречила невъзможността да говорите с тях на собствения им език, вече разполагате с инструмент, който може да помогне с преодоляването на тази езикова бариера – функцията за синхронен превод, която Microsoft внедри окончателно в настолното приложение Skype.

06.10.2015/16:18

Получилият славата си като прокремълски тв канал „Россия 24” излъчи набивала прогноза за времето. Синоптичката не разказва на зрителите само какво ще е времето в Русия, а и дали то ще е подходящо за… бомбардировки над Сирия.

05.10.2015/16:02

 Акценти

Като отчитаме влошената медийна среда и многобройните предизвикателства пред журналистите, ние, участниците в Международната журналистическа среща на страни от Балканите и Черноморския регион обявяваме своите приоритети в журналистическата професия:

21.09.2015 /18:49

УС на СБЖ осъжда потъпкването на свободата на словото в Украйна - основно човешко право на всяко демократично общество. Недопустимо е създавнето на черен списък за журналисти, сред които е и нашата уважавана колега Елена Йончева.

18.09.2015 /11:13

Европейската федерация на журналистите (EFJ) следи с дълбока загриженост развитието на критичните събития в Българското национално радио и призовава за бързо решаване на всички неуредени проблеми в създалата се сложна ситуация.

05.06.2015 /13:47

 Коментари

Все по-често журналисти се оказват под ударите на агресивни хора, които кой знае защо са решили, че именно чрез сила могат да надвият над словото.

07.10.2015 /09:40

 Събития в СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки