Турски филм за Константинопол - Истанбул ядоса гърците

16.01.2012 /09:04 | Източник: bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съвременен турски филм за завладяването на Константинопол, днес Истанбул, от Османската империя разгневи гърците, съобщава информационният сайт Уърлд булитин.

Най-новият филм на турския режисьор Фарук Аксой "Завладяването 1453"  - историческа епопея, разказваща за падането на Константинопол през 1453 г., предстои да се появи на големия екран на 17 февруари.

Филмът обаче още отсега разпали спорове около себе си, като много гърци го определиха като провокативен и расистки. Официално Атина още не е заела становище по случая.

Статия обаче в гръцко електронно издание, която нарече лентата "пропаганда на турската инвазия за 17 милиона долара", отприщи гневните коментари на стотици гръцки читатели.

Филмът, който действително има бюджет от 17 милиона долара, което го прави най-скъпия турски филм, правен досега, ще бъде излъчен в кината в много страни от цял свят, включително в САЩ, Франция, Обединените Арабски Емирства и Великобритания точно след месец. Автори на сценария са Атила Енгин и Ърфан Сарухан.

Един от читателите на Уърлд булитин пише: "Този антигръцки и расистки филм не трябва да бъде допускан до екраните в Гърция! Ако германците бяха решили да направят високобюджетен филм за избиването на евреите през Втората световна война, той щеше ли да бъде излъчен в Израел?"


 

Сподели в
 

Социалната мрежа представи нова опция "запази" за отлагане на четенето на интересни за потребителя материали в момент, когато разполага с повече време.

22.07.2014/14:15

Социалната мрежа започна тестове на бутон Buy, с помощта на който потребителите ще могат да купуват продукти, рекламирани на сайта. Достъп до новата функционалност обаче, имат ограничен брой потребители на територията на САЩ.

20.07.2014/16:55

Google създаде екип, който да открива критични софтуерни дефекти (бъгове) и уязвимости, и нае един от най-известните хакери в света като стажант.

18.07.2014/13:56

Европейската комисия изрази загриженост от обявеното вчера намерение на Microsoft да закрие до 18 000 работни места за година.

18.07.2014/13:19

Немски кореспондент в Брюксел изненада канцлера Ангела Меркел, като изпя песента Happy Birthday, вместо да й дададе въпрос на нейната пресконференция в Брюксел, съобщи БиБиСи.

17.07.2014/19:13
Get Adobe Flash player

Обява

Съюзът на българските журналисти търси:

• наемател или инвеститор на Дом 3 (Парк-хотел) на Международния дом на журналистите във Варна;

За повече информация:
тел.: 02/ 9872808
факс: 02/ 9883047
e-mail: sbj_bg@mail.bg

Съюзът на българските журналисти обявява:

Техническо задание за ремонт на творческата база на СБЖ в гр. Банкя

 

 
Карта на регион. структури
Административен вход

Потребител
Парола

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки