Турски филм за Константинопол - Истанбул ядоса гърците

16.01.2012 /09:04 | Източник: bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съвременен турски филм за завладяването на Константинопол, днес Истанбул, от Османската империя разгневи гърците, съобщава информационният сайт Уърлд булитин.

Най-новият филм на турския режисьор Фарук Аксой "Завладяването 1453"  - историческа епопея, разказваща за падането на Константинопол през 1453 г., предстои да се появи на големия екран на 17 февруари.

Филмът обаче още отсега разпали спорове около себе си, като много гърци го определиха като провокативен и расистки. Официално Атина още не е заела становище по случая.

Статия обаче в гръцко електронно издание, която нарече лентата "пропаганда на турската инвазия за 17 милиона долара", отприщи гневните коментари на стотици гръцки читатели.

Филмът, който действително има бюджет от 17 милиона долара, което го прави най-скъпия турски филм, правен досега, ще бъде излъчен в кината в много страни от цял свят, включително в САЩ, Франция, Обединените Арабски Емирства и Великобритания точно след месец. Автори на сценария са Атила Енгин и Ърфан Сарухан.

Един от читателите на Уърлд булитин пише: "Този антигръцки и расистки филм не трябва да бъде допускан до екраните в Гърция! Ако германците бяха решили да направят високобюджетен филм за избиването на евреите през Втората световна война, той щеше ли да бъде излъчен в Израел?"


 

Сподели в
 

1,5 млн. въпроса е получил президентът Владимир Путин, който днес за пореден път ще отговаря в пряк ефир на всичко, за което го питат руснаците, съобщи прессекретарът му Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

17.04.2014/09:31

Очаква се в Турция да пристигне вицепрезидентът на Twitter Колин Кровел. Той ще преговаря за отварянето на представителство на компанията в страната.

16.04.2014/09:44

Google купи компанията за производство на безпилотници Titan Aerospace. Според слуховете така интернет гигантът е попречил на Facebook да стори това.

16.04.2014/07:47

Американското издание на британския всекидневник "Гардиън" и американският в. "Вашингтон пост" станаха лауреати на тазгодишната награда "Пулицър", съобщи от Ню Йорк АП.

15.04.2014/12:59

Ако обсебеният от жаждата за власт крал Джофри от "Игра на тронове" ви беше шеф, вероятно работният ви ден щеше да преминава в размисли дали до края му няма да изгубите главата си, пише в. "Метро".

15.04.2014/12:01
Get Adobe Flash player

Обява

Съюзът на българските журналисти търси:

• наемател или инвеститор на Дом 3 (Парк-хотел) на Международния дом на журналистите във Варна;

За повече информация:
тел.: 02/ 9872808
факс: 02/ 9883047
e-mail: sbj_bg@mail.bg

Карта на регион. структури
Административен вход

Потребител
Парола

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки