Турски филм за Константинопол - Истанбул ядоса гърците

16.01.2012 /09:04 | Източник: bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съвременен турски филм за завладяването на Константинопол, днес Истанбул, от Османската империя разгневи гърците, съобщава информационният сайт Уърлд булитин.

Най-новият филм на турския режисьор Фарук Аксой "Завладяването 1453"  - историческа епопея, разказваща за падането на Константинопол през 1453 г., предстои да се появи на големия екран на 17 февруари.

Филмът обаче още отсега разпали спорове около себе си, като много гърци го определиха като провокативен и расистки. Официално Атина още не е заела становище по случая.

Статия обаче в гръцко електронно издание, която нарече лентата "пропаганда на турската инвазия за 17 милиона долара", отприщи гневните коментари на стотици гръцки читатели.

Филмът, който действително има бюджет от 17 милиона долара, което го прави най-скъпия турски филм, правен досега, ще бъде излъчен в кината в много страни от цял свят, включително в САЩ, Франция, Обединените Арабски Емирства и Великобритания точно след месец. Автори на сценария са Атила Енгин и Ърфан Сарухан.

Един от читателите на Уърлд булитин пише: "Този антигръцки и расистки филм не трябва да бъде допускан до екраните в Гърция! Ако германците бяха решили да направят високобюджетен филм за избиването на евреите през Втората световна война, той щеше ли да бъде излъчен в Израел?"


 

Сподели в
 

Списание New York се извини публично за публикуването на материал, разказващ за 17-годишен милионер с приходи от $72 милиона, който се оказа лъжа. Историята на младия богаташ е част от годишния брой на списанието, озаглавен „Причини, поради които обичам Ню Йорк“

18.12.2014/10:49

Репортерите от телевизионния канал на кюрдската медия „Rudaw” Масуд Акил и Фархад Хамо бяха отвлечени от джихадистите между иракската граница и град Ел-Камишли.

18.12.2014/09:11

Италианският журналист Джулието Киеза, бивш евродепутат, който в понеделник бе задържан за няколко часа в Естония, заяви пред медии в Талин, че очаква официални извинения от властите, съобщава ТАСС.

18.12.2014/07:45

Американският технологичен гигант Майкрософт (Microsoft) пусна тестова програма за превод в реално време на разговорите по Скайп (Skype), предаде АФП.

17.12.2014/16:52

Естонската полиция задържа видния италианският журналист и общественик Джулието Киеза, известен със своята антиамерикански и проруски позиции.

17.12.2014/07:53
Get Adobe Flash player

Обява

Съюзът на българските журналисти търси:

• наемател или инвеститор на Дом 3 (Парк-хотел) на Международния дом на журналистите във Варна;

За повече информация:
тел.: 02/ 9872808
факс: 02/ 9883047
e-mail: sbj_bg@mail.bg

 
Карта на регион. структури
Административен вход

Потребител
Парола

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки