Турски филм за Константинопол - Истанбул ядоса гърците

16.01.2012 /09:04 | Източник: bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съвременен турски филм за завладяването на Константинопол, днес Истанбул, от Османската империя разгневи гърците, съобщава информационният сайт Уърлд булитин.

Най-новият филм на турския режисьор Фарук Аксой "Завладяването 1453"  - историческа епопея, разказваща за падането на Константинопол през 1453 г., предстои да се появи на големия екран на 17 февруари.

Филмът обаче още отсега разпали спорове около себе си, като много гърци го определиха като провокативен и расистки. Официално Атина още не е заела становище по случая.

Статия обаче в гръцко електронно издание, която нарече лентата "пропаганда на турската инвазия за 17 милиона долара", отприщи гневните коментари на стотици гръцки читатели.

Филмът, който действително има бюджет от 17 милиона долара, което го прави най-скъпия турски филм, правен досега, ще бъде излъчен в кината в много страни от цял свят, включително в САЩ, Франция, Обединените Арабски Емирства и Великобритания точно след месец. Автори на сценария са Атила Енгин и Ърфан Сарухан.

Един от читателите на Уърлд булитин пише: "Този антигръцки и расистки филм не трябва да бъде допускан до екраните в Гърция! Ако германците бяха решили да направят високобюджетен филм за избиването на евреите през Втората световна война, той щеше ли да бъде излъчен в Израел?"


 

Сподели в
 

Медиите, които се фокусират върху скандали и разпространяват фалшиви новини, за да очернят политици, рискуват да заприличат на привлечени от извращенията хора, каза папа Франциск в публикувано днес интервю, предаде Ройтерс.

07.12.2016/19:15

Анне Вил – една от най-известните телевизионни водещи на едноименното дискусионно предаване в държавната ARD, е обект на предварително наказателно производство от прокуратурата. Информацията, огласена от списание „Фокус“, беше потвърдена от прокуратурата в Хамбург.

07.12.2016/12:43

Американският сайт Naked Capitalism заплаши със съд авторитетното издание The Washington Post, че разпространявало опорочаващи факти чрез статията си с антируска насоченост, посветена на новини ментета, случили се по време на изборите за американски президент.

07.12.2016/11:31

От 6 декември в Русия вече действа подписаната вчера от президента Владимир Путин нова Доктрина за информационна сигурност. Документът беше качен веднага на интернет страницата за правна информация. Старата, според експерти, била загубила вече своята сила.

06.12.2016/19:49

23-годишният нападател ги атакувал с ловджийска пушка, докато трите излизали от ресторант в град Иматра в югоизточната част на страната, недалеч от границата с Русия

04.12.2016/20:56
Бързи връзки