Турски филм за Константинопол - Истанбул ядоса гърците

16.01.2012 /09:04 | Източник: bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съвременен турски филм за завладяването на Константинопол, днес Истанбул, от Османската империя разгневи гърците, съобщава информационният сайт Уърлд булитин.

Най-новият филм на турския режисьор Фарук Аксой "Завладяването 1453"  - историческа епопея, разказваща за падането на Константинопол през 1453 г., предстои да се появи на големия екран на 17 февруари.

Филмът обаче още отсега разпали спорове около себе си, като много гърци го определиха като провокативен и расистки. Официално Атина още не е заела становище по случая.

Статия обаче в гръцко електронно издание, която нарече лентата "пропаганда на турската инвазия за 17 милиона долара", отприщи гневните коментари на стотици гръцки читатели.

Филмът, който действително има бюджет от 17 милиона долара, което го прави най-скъпия турски филм, правен досега, ще бъде излъчен в кината в много страни от цял свят, включително в САЩ, Франция, Обединените Арабски Емирства и Великобритания точно след месец. Автори на сценария са Атила Енгин и Ърфан Сарухан.

Един от читателите на Уърлд булитин пише: "Този антигръцки и расистки филм не трябва да бъде допускан до екраните в Гърция! Ако германците бяха решили да направят високобюджетен филм за избиването на евреите през Втората световна война, той щеше ли да бъде излъчен в Израел?"


 

Сподели в
 

С писмо до Роскомнадзор службата по поддръжката на микроблогавете в Twitter отказа да предостави информация за акаунта на известната тв водеща Ксения Собчак.

20.08.2014/21:52

Чрез свободните за ползване видеоматериали в YouTube и Microsoft Live хакерите могат да получат достъп до компютрите на ползвателите.

20.08.2014/20:50

Видеозаписът, на който боец от "Ислямската държава" екзекутира американския журналист Джеймс Фоули, най-вероятно е автентичен. По всичко личи, че убиецът е британец, съобщи пред Би Би Си външният министър на кралството Филип Хамънд, цитиран от ИТАР-ТАСС.

20.08.2014/19:27

Въпросът с Асандж може да бъде решен още утре, ако властите на Острова му разрешат да напусне страната - посочи президентът Рафаел Кореа.

20.08.2014/13:24

Джихадисти от прочулата се със своята жестокост групировка "Ислямска държава" обявиха, че са обезглавили американския журналист Джеймс Фоли, предаде АП.

20.08.2014/12:04
Get Adobe Flash player

Обява

Съюзът на българските журналисти търси:

• наемател или инвеститор на Дом 3 (Парк-хотел) на Международния дом на журналистите във Варна;

За повече информация:
тел.: 02/ 9872808
факс: 02/ 9883047
e-mail: sbj_bg@mail.bg

 

 

 
Карта на регион. структури
Административен вход

Потребител
Парола

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки