Турски филм за Константинопол - Истанбул ядоса гърците

16.01.2012 /09:04 | Източник: bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съвременен турски филм за завладяването на Константинопол, днес Истанбул, от Османската империя разгневи гърците, съобщава информационният сайт Уърлд булитин.

Най-новият филм на турския режисьор Фарук Аксой "Завладяването 1453"  - историческа епопея, разказваща за падането на Константинопол през 1453 г., предстои да се появи на големия екран на 17 февруари.

Филмът обаче още отсега разпали спорове около себе си, като много гърци го определиха като провокативен и расистки. Официално Атина още не е заела становище по случая.

Статия обаче в гръцко електронно издание, която нарече лентата "пропаганда на турската инвазия за 17 милиона долара", отприщи гневните коментари на стотици гръцки читатели.

Филмът, който действително има бюджет от 17 милиона долара, което го прави най-скъпия турски филм, правен досега, ще бъде излъчен в кината в много страни от цял свят, включително в САЩ, Франция, Обединените Арабски Емирства и Великобритания точно след месец. Автори на сценария са Атила Енгин и Ърфан Сарухан.

Един от читателите на Уърлд булитин пише: "Този антигръцки и расистки филм не трябва да бъде допускан до екраните в Гърция! Ако германците бяха решили да направят високобюджетен филм за избиването на евреите през Втората световна война, той щеше ли да бъде излъчен в Израел?"


 

Сподели в
 

Съюзът на журналистите на Сърбия кани български журналисти да участват със свои публикации в Международния журналистически фестивал в гр. Апатин (Северна Сърбия), който ще се проведе от 3 до 6 октомври 2014 год.

17.09.2014/10:20

Правителството на Великобритания отпуска половин милион паунда на Кралската Шекспирова компания за превод на всички произведения на Уилям Шекспир на китайски език. Това съобщиха от Министерството на културата, медите и спорта.

17.09.2014/08:48

Олимпийската шампионка и многократна европейски и световна шампионка по художествена гимнастика Алина Кабаева ще оглави съвета на директорите на "Националната медиа група" (НМГ), предаде ИТАР-ТАСС.

16.09.2014/08:27

Международната фондация Anthony Burgess и в. Observer набират кандидатури на журналисти, работещи в областта на изкуствата, за специализираната награда Observer/Anthony Burgess Prize for Arts Journalism.

15.09.2014/08:30

Холивудският актьор Киану Рийвс и режисьорът Роланд Емерих ще продуцират научнофантастичния телевизионен сериал "New Angeles", съобщи сайтът Дедлайн от Лос Анджелис.

14.09.2014/09:31
Get Adobe Flash player

Обява

Съюзът на българските журналисти търси:

• наемател или инвеститор на Дом 3 (Парк-хотел) на Международния дом на журналистите във Варна;

За повече информация:
тел.: 02/ 9872808
факс: 02/ 9883047
e-mail: sbj_bg@mail.bg

 
Карта на регион. структури
Административен вход

Потребител
Парола

В момента онлайн: 7 гости

Бързи връзки