Турски филм за Константинопол - Истанбул ядоса гърците

16.01.2012 /09:04 | Източник: bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съвременен турски филм за завладяването на Константинопол, днес Истанбул, от Османската империя разгневи гърците, съобщава информационният сайт Уърлд булитин.

Най-новият филм на турския режисьор Фарук Аксой "Завладяването 1453"  - историческа епопея, разказваща за падането на Константинопол през 1453 г., предстои да се появи на големия екран на 17 февруари.

Филмът обаче още отсега разпали спорове около себе си, като много гърци го определиха като провокативен и расистки. Официално Атина още не е заела становище по случая.

Статия обаче в гръцко електронно издание, която нарече лентата "пропаганда на турската инвазия за 17 милиона долара", отприщи гневните коментари на стотици гръцки читатели.

Филмът, който действително има бюджет от 17 милиона долара, което го прави най-скъпия турски филм, правен досега, ще бъде излъчен в кината в много страни от цял свят, включително в САЩ, Франция, Обединените Арабски Емирства и Великобритания точно след месец. Автори на сценария са Атила Енгин и Ърфан Сарухан.

Един от читателите на Уърлд булитин пише: "Този антигръцки и расистки филм не трябва да бъде допускан до екраните в Гърция! Ако германците бяха решили да направят високобюджетен филм за избиването на евреите през Втората световна война, той щеше ли да бъде излъчен в Израел?"


 

Сподели в
 

Според шефа на Службата за разузнаване на Германия Ханс Георг Маасен Берлин вече е столица на кибершпионажа. И причината това да се случи е, че отбраната, икономиката и международните отношения на страната са се превърнали в главна мишена за хакерите. Ежедневно се регистрират над 3 хиляди кибератаки на уеб ресурсите на правителството и големите компании.

23.11.2014/09:52

Евросъюзът сега взе на прицел гигантските телевизионни екрани и производителите им ще бъдат задължени да направят тези уреди по-икономични, съобщава сайтът “Юрактив”.

23.11.2014/09:19

Ралица Василева си тръгна от Си Ен Ен, след като 23 години работи за световния тв гигант.

23.11.2014/08:51

Заработилият с пълна пара Европарламент подхвана и Google. Еврозаконотворците призовават най-големият информационен портал да се раздели на няколко компании, като най-вече секторът онлайн търсачката за Европа да не бъде обект на апетитите за реклама и да е самостоятелна от останалите търговски сървъри.

23.11.2014/08:35

Британски и американски учени предвиждат в близко бъдеще да можем да зареждаме смартфоните си с бактерии от тоалетната, пише лондонският в. "Дейли мейл".

22.11.2014/17:21
Get Adobe Flash player

Обява

Съюзът на българските журналисти търси:

• наемател или инвеститор на Дом 3 (Парк-хотел) на Международния дом на журналистите във Варна;

За повече информация:
тел.: 02/ 9872808
факс: 02/ 9883047
e-mail: sbj_bg@mail.bg

 
Карта на регион. структури
Административен вход

Потребител
Парола

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки