Размер на сайта:-auto+  Цветна тема:    

Турски филм за Константинопол - Истанбул ядоса гърците

16.01.2012 /09:04 | Източник: bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съвременен турски филм за завладяването на Константинопол, днес Истанбул, от Османската империя разгневи гърците, съобщава информационният сайт Уърлд булитин.

Най-новият филм на турския режисьор Фарук Аксой "Завладяването 1453"  - историческа епопея, разказваща за падането на Константинопол през 1453 г., предстои да се появи на големия екран на 17 февруари.

Филмът обаче още отсега разпали спорове около себе си, като много гърци го определиха като провокативен и расистки. Официално Атина още не е заела становище по случая.

Статия обаче в гръцко електронно издание, която нарече лентата "пропаганда на турската инвазия за 17 милиона долара", отприщи гневните коментари на стотици гръцки читатели.

Филмът, който действително има бюджет от 17 милиона долара, което го прави най-скъпия турски филм, правен досега, ще бъде излъчен в кината в много страни от цял свят, включително в САЩ, Франция, Обединените Арабски Емирства и Великобритания точно след месец. Автори на сценария са Атила Енгин и Ърфан Сарухан.

Един от читателите на Уърлд булитин пише: "Този антигръцки и расистки филм не трябва да бъде допускан до екраните в Гърция! Ако германците бяха решили да направят високобюджетен филм за избиването на евреите през Втората световна война, той щеше ли да бъде излъчен в Израел?"


 

Сподели в
 

Как и защо в момента на покушението срещу журналиста Павел Шеремет са се оказали представители на медии ще нищи украинската прокуратура. Това стана ясно по време на пресконференция на генералния прокурор Юрий Луценко.

24.07.2016/11:25

Следствените органи в Киев вече дадоха гласност на основната версия за гибелта на журналиста Павел Шеремет. Според тях той е бил взривен на 20 юли във връзка със своята работа като разследващ журналист.

23.07.2016/15:54

Журито на четвъртото издание на фотоконкурса „Точка на картата. Малките градове“, който е включен в Х Международен фестивал „Фотопарад в Углич“, е вече готово със списъка на номинираните за награди в различните раздели.

23.07.2016/15:49

Държавният департамент на САЩ е потвърдил, че ФБР се включва в разследването на убийството на Павел Шеремет. Това съобщи представителят на ведомството Джон Кърби. Според него журналистът е изиграл решаваща роля за развитието на демокрацията в Украйна.

21.07.2016/17:07

Вече се тиражират и първите версии за убийството на руския журналист Павел Шеремет, който бе взривен в колата си на път за работа.

20.07.2016/20:01

 Акценти

Цените в Международния дом на журналистите (хотел „Журналист”) са посочени за един човек в лева:

21.07.2016 /09:37

УС на Съюза на българските журналисти изразява дълбокото си възмущение от извършеното жестоко престъпление - убийството на известния журналист Павел Шеремет в центъра на украинската столица Киев

21.07.2016 /00:30

Военният метеж в Турция, кошмарът в Ница, милитаристичното нагнетяване от Балтийско до Черно море поставят човечеството на ръба на необратимото и гражданската съвест на журналистите е тази, която сега е решаваща за ориентиране на обществото, заяви председателят на УС на СБЖ

16.07.2016 /20:03

 Мнения

Отмина последният – трети ден, на траура за жертвите от Ница. Знамената - долу. Цветята и свещите - на асфалта. Хората - с наведени глави. Ница и Франция - в сълзи и скръб. За трети път от година и половина. Питам се дали и този път ще се потвърди максимата „Всяко чудо – за три дни“?

19.07.2016 /10:27

 Събития в СБЖ

Обяви
 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки