Турски филм за Константинопол - Истанбул ядоса гърците

16.01.2012 /09:04 | Източник: bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съвременен турски филм за завладяването на Константинопол, днес Истанбул, от Османската империя разгневи гърците, съобщава информационният сайт Уърлд булитин.

Най-новият филм на турския режисьор Фарук Аксой "Завладяването 1453"  - историческа епопея, разказваща за падането на Константинопол през 1453 г., предстои да се появи на големия екран на 17 февруари.

Филмът обаче още отсега разпали спорове около себе си, като много гърци го определиха като провокативен и расистки. Официално Атина още не е заела становище по случая.

Статия обаче в гръцко електронно издание, която нарече лентата "пропаганда на турската инвазия за 17 милиона долара", отприщи гневните коментари на стотици гръцки читатели.

Филмът, който действително има бюджет от 17 милиона долара, което го прави най-скъпия турски филм, правен досега, ще бъде излъчен в кината в много страни от цял свят, включително в САЩ, Франция, Обединените Арабски Емирства и Великобритания точно след месец. Автори на сценария са Атила Енгин и Ърфан Сарухан.

Един от читателите на Уърлд булитин пише: "Този антигръцки и расистки филм не трябва да бъде допускан до екраните в Гърция! Ако германците бяха решили да направят високобюджетен филм за избиването на евреите през Втората световна война, той щеше ли да бъде излъчен в Израел?"


 

Сподели в
 

Делото е започнало през юни след жалби, че Microsoft нарушава антимонополното законодателство, като не публикува цялата документация, свързана с операционната систена Windows и софтурния пакет Office.

29.07.2014/17:20

Широкомащабното следене, извършвано от американските разузнавателни служби, започва да се отразява на свободата на медиите и на демокрацията. Това се казва в доклад най-голямата американската правозащитна асоциация - Американският съюз за граждански свободи (ACLU).

29.07.2014/07:47

Почти всеки говори за пестене на енергия, а размерът на така наречения "въглероден отпечатък", който възниква, когато при дадена дейност се освобождава парниковия газ въглероден диоксид (CO2), в момента се изчислява за всеки продукт и всяка дейност, без значение колко е необичайна тя.

28.07.2014/21:40

След като миналата седмица бе разпространен трейлърът на еротичния филм "50 нюанса сиво", американските защитници на нравствеността изразиха категорично протеста си, съобщи в."Гардиън".

28.07.2014/09:29

Стрингерът на руската телевизия "Раша тудей" Греъм Филипс, задържан в Украйна преди няколко дни, е освободен и се намира в Полша, съобщи на сайта си телевизионният канал, цитиран от ИТАР-ТАСС.

27.07.2014/14:21
Get Adobe Flash player

Обява

Съюзът на българските журналисти търси:

• наемател или инвеститор на Дом 3 (Парк-хотел) на Международния дом на журналистите във Варна;

За повече информация:
тел.: 02/ 9872808
факс: 02/ 9883047
e-mail: sbj_bg@mail.bg

Съюзът на българските журналисти обявява:

Техническо задание за ремонт на творческата база на СБЖ в гр. Банкя

 

 
Карта на регион. структури
Административен вход

Потребител
Парола

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки