Турски филм за Константинопол - Истанбул ядоса гърците

16.01.2012 /09:04 | Източник: bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съвременен турски филм за завладяването на Константинопол, днес Истанбул, от Османската империя разгневи гърците, съобщава информационният сайт Уърлд булитин.

Най-новият филм на турския режисьор Фарук Аксой "Завладяването 1453"  - историческа епопея, разказваща за падането на Константинопол през 1453 г., предстои да се появи на големия екран на 17 февруари.

Филмът обаче още отсега разпали спорове около себе си, като много гърци го определиха като провокативен и расистки. Официално Атина още не е заела становище по случая.

Статия обаче в гръцко електронно издание, която нарече лентата "пропаганда на турската инвазия за 17 милиона долара", отприщи гневните коментари на стотици гръцки читатели.

Филмът, който действително има бюджет от 17 милиона долара, което го прави най-скъпия турски филм, правен досега, ще бъде излъчен в кината в много страни от цял свят, включително в САЩ, Франция, Обединените Арабски Емирства и Великобритания точно след месец. Автори на сценария са Атила Енгин и Ърфан Сарухан.

Един от читателите на Уърлд булитин пише: "Този антигръцки и расистки филм не трябва да бъде допускан до екраните в Гърция! Ако германците бяха решили да направят високобюджетен филм за избиването на евреите през Втората световна война, той щеше ли да бъде излъчен в Израел?"


 

Сподели в
 

В много световни медии се появи информация за персонални досиета на ползватели на най-голямата и популярна социална мрежа Фейсбук. Нейните администратори анализират интересите и предпочитанията на всеки един, който използва Фейсбук, като на базата на анализите са съставили своеобразни отчети.

30.09.2014/20:17

В интернет пространството все повече набира скорост новата социална мрежа Ello (www.ello.co), която ползвателите наричат антифейсбук. Тя им гарантира не само неприкосновеност на личния живот, а и всякаква липса на досадни реклами.

30.09.2014/18:03

Цифрови медии от САЩ, Канада, Франция и Норвегия получиха водещи журналистически отличия в САЩ. Асоциацията на онлайн изданията връчи в Чикаго годишните си награди за онлайн журналистика (OJA), посочва АФП.

30.09.2014/16:52

Джихадистите от „Ислямска държава”, окупирали части от Ирак, унищожават исторически обекти и грабят други, за да продават ценните артефакти на черния пазар, предупреждават участващи в среща в централната на ЮНЕСКО в Париж експерти.

30.09.2014/10:42

Екстремистката групировка "Ислямска държава" разпространи нов запис с похитения британски военен фотограф Джон Кантли. Преди десетина дни в друг видеозапис журналистът констатира, че е изоставен от британското правителство и съдбата му е в ръцете на джихадистите.

30.09.2014/08:26
Get Adobe Flash player

Обява

Съюзът на българските журналисти търси:

• наемател или инвеститор на Дом 3 (Парк-хотел) на Международния дом на журналистите във Варна;

За повече информация:
тел.: 02/ 9872808
факс: 02/ 9883047
e-mail: sbj_bg@mail.bg

 
Карта на регион. структури
Административен вход

Потребител
Парола

В момента онлайн: 5 гости

Бързи връзки