Размер на сайта:-auto+  Цветна тема:    

Турски филм за Константинопол - Истанбул ядоса гърците

16.01.2012 /09:04 | Източник: bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съвременен турски филм за завладяването на Константинопол, днес Истанбул, от Османската империя разгневи гърците, съобщава информационният сайт Уърлд булитин.

Най-новият филм на турския режисьор Фарук Аксой "Завладяването 1453"  - историческа епопея, разказваща за падането на Константинопол през 1453 г., предстои да се появи на големия екран на 17 февруари.

Филмът обаче още отсега разпали спорове около себе си, като много гърци го определиха като провокативен и расистки. Официално Атина още не е заела становище по случая.

Статия обаче в гръцко електронно издание, която нарече лентата "пропаганда на турската инвазия за 17 милиона долара", отприщи гневните коментари на стотици гръцки читатели.

Филмът, който действително има бюджет от 17 милиона долара, което го прави най-скъпия турски филм, правен досега, ще бъде излъчен в кината в много страни от цял свят, включително в САЩ, Франция, Обединените Арабски Емирства и Великобритания точно след месец. Автори на сценария са Атила Енгин и Ърфан Сарухан.

Един от читателите на Уърлд булитин пише: "Този антигръцки и расистки филм не трябва да бъде допускан до екраните в Гърция! Ако германците бяха решили да направят високобюджетен филм за избиването на евреите през Втората световна война, той щеше ли да бъде излъчен в Израел?"


 

Сподели в
 

Двамата турски журлналисти от в.”Джумхуриет”, хвърлени в затвора заради информации за доставки на оръжие от Турция за ислямистки бунтовници в Сирия, обжалваха много оспорваното решение на съда, предаде АФП, като се се позовава на „Джумхуриет”.

01.12.2015/09:29

Русия изгони "Отворено общество" от страната. Причината е, че главната прокуратура постави Сорос в лист с ‚нежелани“ лица, съобщи РИА Новости. "Установено е, че тяхната дейност представлява заплаха за основите на конституционния строй на Руската федерация и държавната сигурност“, казва говорителка на прокуратурата Марина Гриндева пред агенцията.

30.11.2015/15:56

Всеки имейл, който изпращаме се равнява на 4 гр. въглероден диоксид (парниковите емисии, свързани с функционирането на компютъра и сървърите, както и с част от производството им). 65 имейла "изхвърлят" във въздуха едно и също количество въглероден диоксид с автомобил, който е изминал 1 км., съобщава Франс прес.

29.11.2015/17:59

33-годишната пиарка на Ватикана Франческа Чауки действала като истинска сводница за свещениците в Светия престол. Няколко стотин "горещи послания" на Франческа, изпратени през Whatsapp до Луиджи Ангел Валейо Балда взривиха италианските медии, съобщава БГНЕС.

29.11.2015/17:14

Съединените щати са разтревожени от арестите на сътрудници на вестник "Джумхуриет", гласи разпространено комюнике на говорителя на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър.

29.11.2015/16:48

 Акценти

За последните прояви в международната дейност на СБЖ сподели впечатления пред сайта на съюза, председателят на УС Снежана Тодорова. Тя разказа за интересните и важни моменти в сътрудничеството със сродни организации.

21.10.2015 /11:29

Като отчитаме влошената медийна среда и многобройните предизвикателства пред журналистите, ние, участниците в Международната журналистическа среща на страни от Балканите и Черноморския регион обявяваме своите приоритети в журналистическата професия:

21.09.2015 /18:49

Европейската федерация на журналистите (EFJ) следи с дълбока загриженост развитието на критичните събития в Българското национално радио и призовава за бързо решаване на всички неуредени проблеми в създалата се сложна ситуация.

05.06.2015 /13:47

 Коментари

Тези дни светът е Париж. И не случайно. Навсякъде хората, запазили човешкия си образ, изразиха по един или друг начин съпричастност за невинните жертви на терористите във френската столица.

18.11.2015 /12:11

 Събития в СБЖ

Обяви
 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки