Турски филм за Константинопол - Истанбул ядоса гърците

16.01.2012 /09:04 | Източник: bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съвременен турски филм за завладяването на Константинопол, днес Истанбул, от Османската империя разгневи гърците, съобщава информационният сайт Уърлд булитин.

Най-новият филм на турския режисьор Фарук Аксой "Завладяването 1453"  - историческа епопея, разказваща за падането на Константинопол през 1453 г., предстои да се появи на големия екран на 17 февруари.

Филмът обаче още отсега разпали спорове около себе си, като много гърци го определиха като провокативен и расистки. Официално Атина още не е заела становище по случая.

Статия обаче в гръцко електронно издание, която нарече лентата "пропаганда на турската инвазия за 17 милиона долара", отприщи гневните коментари на стотици гръцки читатели.

Филмът, който действително има бюджет от 17 милиона долара, което го прави най-скъпия турски филм, правен досега, ще бъде излъчен в кината в много страни от цял свят, включително в САЩ, Франция, Обединените Арабски Емирства и Великобритания точно след месец. Автори на сценария са Атила Енгин и Ърфан Сарухан.

Един от читателите на Уърлд булитин пише: "Този антигръцки и расистки филм не трябва да бъде допускан до екраните в Гърция! Ако германците бяха решили да направят високобюджетен филм за избиването на евреите през Втората световна война, той щеше ли да бъде излъчен в Израел?"


 

Сподели в
 

Българче, родено и живяло досега само в Ню Йорк, записа песен за българските емигранти по света. Тя стана хит сред сънародниците ни в интернет и то точно в навечерието на националния празник 3 март. Над 23 хиляди души са гледали видеоклипчето само за ден-два.

02.03.2015/09:40

Депутатът Константин Матейченко от партията на украинския премиер Арсений Яценюк „Народен фронт" е внесъл за разглеждане във Върховната рада законопроект за вкарване в затвора за три години на лица, критикували държавната власт, съобщава РИА „Новости".

02.03.2015/08:03

В новия си брой скандалното френско списание Charlie Hebdo отново стана център на внимание, но този път не с карикатури на пророка Мохамед, а с друга гореща и болна тема – Донецк, публикувайки на страниците поредната сатирична картинка, която прекрачва границите на смеха.

01.03.2015/20:09

До поканата към необичайния гост се стигна, след като на 26 февруари в Сън Сити, щата Аризона преследваха две огромни и изненадващо повратливи лами.

01.03.2015/08:08

Китайските власти са извадили от своя списък на одобрените доставчици няколко големи компании в IT сектора. Решението на Пекин вероятно се дължи на обширните разузнавателни действия, извършвани от западните страни, главно САЩ и Великобритания, или е продиктувано от желанието да защити собствените си пазари.

28.02.2015/17:56
Get Adobe Flash player

Обява

Съюзът на българските журналисти търси:

• наемател или инвеститор на Дом 3 (Парк-хотел) на Международния дом на журналистите във Варна;

За повече информация:
тел.: 02/ 9872808
факс: 02/ 9883047
e-mail: sbj_bg@mail.bg

 
Карта на регион. структури
Административен вход

Потребител
Парола

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки