„Черноризецът” Райко Байчев: Забавлявам се, докато пиша

12.11.2011 /20:53 | Източник: standart Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Райко Байчев започва с есета преди 4 години

Райко, очакваше ли да получиш тази награда, пита авторката Милена Минчева за в. „Стандарт” отличения с наградата „Черноризец Храбър” Райко Байчев от същия вестник, който в четвъртък получи приза в категорията Млад журналист:

И да съм очаквал, по-добре да не си го признавам.

Има ли нужда от такива награди като "Черноризец Храбър"?

Обикновено пиша по-добре, когато знам, че се състезавам. А "Черноризец храбър" си е състезание, стимул. Мисля, че колкото повече конкурси има, толкова по-добри текстове ще излизат.

Само на 24 години си и взе награда за млад автор. Има ли място във вестниците за толкова млади журналисти?

Има. Спомням си, че когато бях на 20 години, бяха прочели мое есе и ме поканиха в едно предаване, без да знаят на колко години съм. Като разбраха, че съм на 20, се разочароваха. Един вид - ти защо не си по кръчмите, ами пишеш.

Така че е хубаво, че се дава и награда за млад автор. Освен това младостта е състояние на нетърпението. Подобна награда ти помага да не чакаш до зрелостта, за да бъдеш оценен.

Ти си творческа личност, пишеш литература, чувстваш ли се ограничен, че работиш във вестник?

Художественото писане помага много. Дава ти речник, изгражда вкус. Спасява те от банални клишета в журналистиката, които идват не от налагане на вестникарски стил, а заради това, че голяма част от журналистите просто спират да четат книги - за съжаление това е и в тяхна вреда.

Има ли нещо, за което пишеш с кеф?

Коментарите са приятен жанр. Забавлявах се, докато писах тези, за които съм отличен. Обикновено писането се получава, когато е като игра и самото то те изненадва.

За какво ти се пише във вестника? Ти си шеф на съботното приложение  "Уикенд".

Гледам да не се ограничавам в един ресор. Мисля, че е вредно. Най-продаваният вестник в Япония, който има над 1 млн. тираж, е такъв, в който журналистите нямат твърди ресори. Може днес да пишеш за икономика, утре - за спорт. На колкото повече фронта е един журналист, толкова по-свеж ще е като автор.

Кой от твоите коментари приемаш присърце?

За емигриралия Светльо Христов, който пееше в Сан Франциско като уличен музикант. Стегна ме за гърлото, щом прочетох по сайтовете за него. Пуснах си една негова песен - "Бяс", много хубава и искрена, често ме е спасявала, когато се чувствам обезверен.

В нея той пее: "Няма очите ни да са слепи, няма устите ни да са неми, няма душите ни да ги вземат, че души ги студ не лови." А сега - там, тъжно е. И така, излях си беса и аз, ядосан, че ме заливат цял живот с глупости, а ценният Светльо пее другаде, протегнал шапка в американския град. Талантът му нямаше как да вирее в смахнатата ни машина за публичност, която поощрява посредствените и задушава талантливите.

Свързани:   „Мениджър” се похвали с „Черноризеца” си Георги Ангелов

Един от най-известните ни икономисти и автор на сп. „Мениджър” бе отличен с „Черноризец Храбър” за бизнес и финансов журналист. Случи се снощи на церемония във Военния клуб, организирана от Съюза на издателите в България.
Дата: 11.11.2011


Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки