„Черноризецът” Райко Байчев: Забавлявам се, докато пиша

12.11.2011 /20:53 | Източник: standart Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Райко Байчев започва с есета преди 4 години

Райко, очакваше ли да получиш тази награда, пита авторката Милена Минчева за в. „Стандарт” отличения с наградата „Черноризец Храбър” Райко Байчев от същия вестник, който в четвъртък получи приза в категорията Млад журналист:

И да съм очаквал, по-добре да не си го признавам.

Има ли нужда от такива награди като "Черноризец Храбър"?

Обикновено пиша по-добре, когато знам, че се състезавам. А "Черноризец храбър" си е състезание, стимул. Мисля, че колкото повече конкурси има, толкова по-добри текстове ще излизат.

Само на 24 години си и взе награда за млад автор. Има ли място във вестниците за толкова млади журналисти?

Има. Спомням си, че когато бях на 20 години, бяха прочели мое есе и ме поканиха в едно предаване, без да знаят на колко години съм. Като разбраха, че съм на 20, се разочароваха. Един вид - ти защо не си по кръчмите, ами пишеш.

Така че е хубаво, че се дава и награда за млад автор. Освен това младостта е състояние на нетърпението. Подобна награда ти помага да не чакаш до зрелостта, за да бъдеш оценен.

Ти си творческа личност, пишеш литература, чувстваш ли се ограничен, че работиш във вестник?

Художественото писане помага много. Дава ти речник, изгражда вкус. Спасява те от банални клишета в журналистиката, които идват не от налагане на вестникарски стил, а заради това, че голяма част от журналистите просто спират да четат книги - за съжаление това е и в тяхна вреда.

Има ли нещо, за което пишеш с кеф?

Коментарите са приятен жанр. Забавлявах се, докато писах тези, за които съм отличен. Обикновено писането се получава, когато е като игра и самото то те изненадва.

За какво ти се пише във вестника? Ти си шеф на съботното приложение  "Уикенд".

Гледам да не се ограничавам в един ресор. Мисля, че е вредно. Най-продаваният вестник в Япония, който има над 1 млн. тираж, е такъв, в който журналистите нямат твърди ресори. Може днес да пишеш за икономика, утре - за спорт. На колкото повече фронта е един журналист, толкова по-свеж ще е като автор.

Кой от твоите коментари приемаш присърце?

За емигриралия Светльо Христов, който пееше в Сан Франциско като уличен музикант. Стегна ме за гърлото, щом прочетох по сайтовете за него. Пуснах си една негова песен - "Бяс", много хубава и искрена, често ме е спасявала, когато се чувствам обезверен.

В нея той пее: "Няма очите ни да са слепи, няма устите ни да са неми, няма душите ни да ги вземат, че души ги студ не лови." А сега - там, тъжно е. И така, излях си беса и аз, ядосан, че ме заливат цял живот с глупости, а ценният Светльо пее другаде, протегнал шапка в американския град. Талантът му нямаше как да вирее в смахнатата ни машина за публичност, която поощрява посредствените и задушава талантливите.

Свързани:   „Мениджър” се похвали с „Черноризеца” си Георги Ангелов

Един от най-известните ни икономисти и автор на сп. „Мениджър” бе отличен с „Черноризец Храбър” за бизнес и финансов журналист. Случи се снощи на церемония във Военния клуб, организирана от Съюза на издателите в България.
Дата: 11.11.2011


Сподели в
 

Канал БНТ4 на Българската национална телевизия (БНТ) вече е достъпен и в Северна Македония. Първи това съобщи специалният представител на страната в спора с България Владо Бучковски, а после и генералният директор на БНТ Емил Кошлуков потвърди в профила си във "Фейсбук".

05.03.2021/15:25

Имунизирането срещу коронавирусна инфекция на представители на медиите бе изтеглено в по-предна фаза от Националния ваксинационен план.

21.02.2021/15:45

В Минск започна процес срещу журналистка и лекар, които бяха арестувани през ноември, след като изразиха несъгласие с официалната версия за смъртта на протестиращ, който според властите починал след пиянско сбиване, предаде Ройтерс.

20.02.2021/18:45

С постановление правителството одобри тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети ще заплащат предизборните предавания по Българската национална телевизия (БНТ), Българското национално радио (БНР) и техните регионални центрове в рамките на предстоящата предизборна кампания за избор на народни представители през 2021 г.

18.02.2021/15:25

На днешния 123-и рожден ден на БТА патриарх Неофит прие на среща в Синодалната палата генералния директор на БТА Кирил Вълчев и отправи благослов към него и към Агенцията.

16.02.2021/18:31

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки