Ребека Брукс подаде оставка от „Нюз интернешънъл”

15.07.2011 /16:43 | Източник: По БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Изпълнителната директорка на „Нюз интернешънъл” Ребека Брукс подаде оставка, съобщи медийната компания, цитирана от АФП. На нейно място е назначен Том Мокбридж, генерален директор на телевизия „Скай Италия”.

"Нюз интернешънъл" е британският клон на медийната империя на милиардера Рупърт Мърдок “Нюз корпорейшън”. "Мога да потвърдя, че тя подаде оставка, ще изпратим информацията на служителите на "Нюз интернешънъл", заяви говорителят.

Британският премиер Дейвид Камерън смята, че оставката на Ребека Брукс е правилно решение, заяви говорителят на премиера, цитиран от Ройтерс. Камерън, за когото се знае, че е близък с Мърдок, миналата седмица се дистанцира от него, заявявайки, че ако зависи от него, оставката на г-жа Брукс ще бъде приета.

Онзи ден премиерът каза, че замесените хора - независимо дали са били пряко отговорни за деянията, дали са ги разрешили или са ги прикрили, трябва не само да бъдат изправени пред правосъдието, но и да не участват в управлението на медийната компания във Великобритания.

Камерън намекваше за Джеймс Мърдок и Ребека Брукс, които са съответно президент и генерален директор на компанията "Нюз интернешънъл" - дъщерна фирма на група "Нюз корпорейшън" на Рупърт Мърдок.

Камерън възложи на висш съдия двойно разследване - по скандала с телефонните подслушвания и във връзка с журналистическата етика. Ребека Брукс подаде оставка на два пъти след гръмването на скандала с телефонните подслушвания от в. "Нюз ъв дъ урълд".

Първоначално Рупърт Мърдок я отхвърли, но днес най-сетне реши да я приеме. Миналия уикенд Мърдок прекоси Атлантика, за да изрази неизменната си подкрепа за червенокосата си любимка, която често представят като "седмото му дете".

Моят приоритет ли? - Това е тя, каза той пред журналистите при пристигането си в Лондон тогава. Преди да стане генерален директор на "Нюз интернешънъл" през 2009 г., 43-годишната Брукс е била главен редактор на два британски таблоида от групата: в. "Сън" и прословутия "Нюз ъв дъ уърлд", издигайки се бързо в предимно мъжкия свят на британската таблоидна журналистика.

Тя става главен редактор на "Нюз ъв дъ уърлд" през 2000 г. и е първата жена редактор на "Сън" през 2003 г., посочва Ройтерс. Оставката ми дава свободата и времето да сътруднича изцяло на сегашните и бъдещите разследвания, посочи Брукс в писмо до служителите на "Нюз интернешънъл".

Впоследствие те научиха, че неин приемник е Том Мокбридж, генерален директор на телевизия "Скай Италия", чието назначение влиза в сила незабавно.

"Тя е гъвкава, умна и способна, и може би един от най-блестящите вестникари, които съм срещал", заяви медийният анализатор Рой Грийнслейд, бивш журналист от "Нюз интернешънъл", който познава Брукс от години.

Бившите й служители я описват като "едно от момчетата", казват, че паснала на мъжкарската култура в таблоидите, ругаейки в нюзрума и пиейки бира в кръчмата с колегите си, като в същото време ясно показвала кой е шефът.

Първо се почудих коя е тази жена, обикаляща наперено из офиса с червена шапка на главата, сякаш беше негова собственичка. Скоро научих, каза бивш репортер на "Сън". На 19 юли Брукс трябва да се яви пред медийната комисия към Камарата на общините, която ще изслуша също Рупърт Мърдок и сина му Джеймс Мърдок.

Свързани:    

Никол Кидман може да играе Ребека Брукс във филм

В разгара на скандала с „Нюз ъв дъ уърлд” се заговори за пресъздаването на цялата афера на големия екран или за телевизията под формата на минисериал, пише в. „Индипендънт”.
Дата: 10.07.2011
 

Сподели в
 

Холандската журналистка Йоханна Корнелия Боерсма днес бе депортирана от Турция заради подозрения за връзки с терористична групировка, предаде Анадолската агенция.

17.01.2019/17:40

Съдът в Черна гора осъди разследващ журналист на 18 месеца затвор по обвинения, които защитници на медийната свобода описват като измислени и с цел предупреждение към други журналисти в балканската държава, пише ”Гардиън”.

16.01.2019/18:15

Фейсбук отделя 300 милиона долара за подпомагане на малки медии. От американския технологичен гигант заявиха, че ще отпуснат 300 милиона долара за финансиране на новини, информира Axios.

15.01.2019/17:58

По-възрастните американци споделят фалшива информация във фейсбук по-лесно отколкото по-младите.Това е изводът от изследване, проведено от трима учени в областта на политическите науки и публикувано на 9 януари в сп. Science Advances. То хвърля нова светлина върху профила на хората, които разпространяват лъжлива информация във фейсбук.

13.01.2019/11:24

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп нападна основните медии, че критикуват президентството, като ги нарече "луди лунатици, които са се отказали от истината".

08.01.2019/10:59

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки