Ребека Брукс подаде оставка от „Нюз интернешънъл”

15.07.2011 /16:43 | Източник: По БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Изпълнителната директорка на „Нюз интернешънъл” Ребека Брукс подаде оставка, съобщи медийната компания, цитирана от АФП. На нейно място е назначен Том Мокбридж, генерален директор на телевизия „Скай Италия”.

"Нюз интернешънъл" е британският клон на медийната империя на милиардера Рупърт Мърдок “Нюз корпорейшън”. "Мога да потвърдя, че тя подаде оставка, ще изпратим информацията на служителите на "Нюз интернешънъл", заяви говорителят.

Британският премиер Дейвид Камерън смята, че оставката на Ребека Брукс е правилно решение, заяви говорителят на премиера, цитиран от Ройтерс. Камерън, за когото се знае, че е близък с Мърдок, миналата седмица се дистанцира от него, заявявайки, че ако зависи от него, оставката на г-жа Брукс ще бъде приета.

Онзи ден премиерът каза, че замесените хора - независимо дали са били пряко отговорни за деянията, дали са ги разрешили или са ги прикрили, трябва не само да бъдат изправени пред правосъдието, но и да не участват в управлението на медийната компания във Великобритания.

Камерън намекваше за Джеймс Мърдок и Ребека Брукс, които са съответно президент и генерален директор на компанията "Нюз интернешънъл" - дъщерна фирма на група "Нюз корпорейшън" на Рупърт Мърдок.

Камерън възложи на висш съдия двойно разследване - по скандала с телефонните подслушвания и във връзка с журналистическата етика. Ребека Брукс подаде оставка на два пъти след гръмването на скандала с телефонните подслушвания от в. "Нюз ъв дъ урълд".

Първоначално Рупърт Мърдок я отхвърли, но днес най-сетне реши да я приеме. Миналия уикенд Мърдок прекоси Атлантика, за да изрази неизменната си подкрепа за червенокосата си любимка, която често представят като "седмото му дете".

Моят приоритет ли? - Това е тя, каза той пред журналистите при пристигането си в Лондон тогава. Преди да стане генерален директор на "Нюз интернешънъл" през 2009 г., 43-годишната Брукс е била главен редактор на два британски таблоида от групата: в. "Сън" и прословутия "Нюз ъв дъ уърлд", издигайки се бързо в предимно мъжкия свят на британската таблоидна журналистика.

Тя става главен редактор на "Нюз ъв дъ уърлд" през 2000 г. и е първата жена редактор на "Сън" през 2003 г., посочва Ройтерс. Оставката ми дава свободата и времето да сътруднича изцяло на сегашните и бъдещите разследвания, посочи Брукс в писмо до служителите на "Нюз интернешънъл".

Впоследствие те научиха, че неин приемник е Том Мокбридж, генерален директор на телевизия "Скай Италия", чието назначение влиза в сила незабавно.

"Тя е гъвкава, умна и способна, и може би един от най-блестящите вестникари, които съм срещал", заяви медийният анализатор Рой Грийнслейд, бивш журналист от "Нюз интернешънъл", който познава Брукс от години.

Бившите й служители я описват като "едно от момчетата", казват, че паснала на мъжкарската култура в таблоидите, ругаейки в нюзрума и пиейки бира в кръчмата с колегите си, като в същото време ясно показвала кой е шефът.

Първо се почудих коя е тази жена, обикаляща наперено из офиса с червена шапка на главата, сякаш беше негова собственичка. Скоро научих, каза бивш репортер на "Сън". На 19 юли Брукс трябва да се яви пред медийната комисия към Камарата на общините, която ще изслуша също Рупърт Мърдок и сина му Джеймс Мърдок.

Свързани:    

Никол Кидман може да играе Ребека Брукс във филм

В разгара на скандала с „Нюз ъв дъ уърлд” се заговори за пресъздаването на цялата афера на големия екран или за телевизията под формата на минисериал, пише в. „Индипендънт”.
Дата: 10.07.2011
 

Сподели в
 

Фондация „Русский мир” организира първия Международен конкурс за цифрова журналистика #RuMirDigital. Целта на състезанието е да развива рускоезичния сегмент на интернет и да подкрепя чуждестранните електронни медии на руски език.

18.03.2019/20:30

Словашки медии медии идентифицираха предприемача като Мариан Кочвенр. Според прокуратурата той е поръчал разправата с журналиста, разследвал връзки между местни политици и италианската мафия, както и злоупотреби с европейски земеделски субсидии

14.03.2019/19:06

Турция отне правата на работа на трима германски журналисти в страната. Това предизвика сериозно напрежение между двете страни, съобщава БГНЕС. Външното министерство на Германия нарече решението "неразбираемо" и допълни, че ясно са изложили позицията си пред Анкара.

06.03.2019/10:35

В Белгия, Франция и Швейцария днес излиза в продажба специален брой на белгийското списание "Спиру", посветен на излизането на Великобритания от Европейския съюз със заглавие "Да напуснем или не", съобщи БТА.

06.03.2019/10:27

По време на директен ефир на предаването „Кой е против?” на руския тв канал „Русия 1” украинската журналистка Янина Соколовска обвинила руските спецслужби в съпричастност към кървавите събития в Одеса през май 2014 г., когато в Дома на профсъюзите бяха изгорени живи невинни хора.

14.02.2019/10:28

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 157 гости

Бързи връзки