Ребека Брукс подаде оставка от „Нюз интернешънъл”

15.07.2011 /16:43 | Източник: По БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Изпълнителната директорка на „Нюз интернешънъл” Ребека Брукс подаде оставка, съобщи медийната компания, цитирана от АФП. На нейно място е назначен Том Мокбридж, генерален директор на телевизия „Скай Италия”.

"Нюз интернешънъл" е британският клон на медийната империя на милиардера Рупърт Мърдок “Нюз корпорейшън”. "Мога да потвърдя, че тя подаде оставка, ще изпратим информацията на служителите на "Нюз интернешънъл", заяви говорителят.

Британският премиер Дейвид Камерън смята, че оставката на Ребека Брукс е правилно решение, заяви говорителят на премиера, цитиран от Ройтерс. Камерън, за когото се знае, че е близък с Мърдок, миналата седмица се дистанцира от него, заявявайки, че ако зависи от него, оставката на г-жа Брукс ще бъде приета.

Онзи ден премиерът каза, че замесените хора - независимо дали са били пряко отговорни за деянията, дали са ги разрешили или са ги прикрили, трябва не само да бъдат изправени пред правосъдието, но и да не участват в управлението на медийната компания във Великобритания.

Камерън намекваше за Джеймс Мърдок и Ребека Брукс, които са съответно президент и генерален директор на компанията "Нюз интернешънъл" - дъщерна фирма на група "Нюз корпорейшън" на Рупърт Мърдок.

Камерън възложи на висш съдия двойно разследване - по скандала с телефонните подслушвания и във връзка с журналистическата етика. Ребека Брукс подаде оставка на два пъти след гръмването на скандала с телефонните подслушвания от в. "Нюз ъв дъ урълд".

Първоначално Рупърт Мърдок я отхвърли, но днес най-сетне реши да я приеме. Миналия уикенд Мърдок прекоси Атлантика, за да изрази неизменната си подкрепа за червенокосата си любимка, която често представят като "седмото му дете".

Моят приоритет ли? - Това е тя, каза той пред журналистите при пристигането си в Лондон тогава. Преди да стане генерален директор на "Нюз интернешънъл" през 2009 г., 43-годишната Брукс е била главен редактор на два британски таблоида от групата: в. "Сън" и прословутия "Нюз ъв дъ уърлд", издигайки се бързо в предимно мъжкия свят на британската таблоидна журналистика.

Тя става главен редактор на "Нюз ъв дъ уърлд" през 2000 г. и е първата жена редактор на "Сън" през 2003 г., посочва Ройтерс. Оставката ми дава свободата и времето да сътруднича изцяло на сегашните и бъдещите разследвания, посочи Брукс в писмо до служителите на "Нюз интернешънъл".

Впоследствие те научиха, че неин приемник е Том Мокбридж, генерален директор на телевизия "Скай Италия", чието назначение влиза в сила незабавно.

"Тя е гъвкава, умна и способна, и може би един от най-блестящите вестникари, които съм срещал", заяви медийният анализатор Рой Грийнслейд, бивш журналист от "Нюз интернешънъл", който познава Брукс от години.

Бившите й служители я описват като "едно от момчетата", казват, че паснала на мъжкарската култура в таблоидите, ругаейки в нюзрума и пиейки бира в кръчмата с колегите си, като в същото време ясно показвала кой е шефът.

Първо се почудих коя е тази жена, обикаляща наперено из офиса с червена шапка на главата, сякаш беше негова собственичка. Скоро научих, каза бивш репортер на "Сън". На 19 юли Брукс трябва да се яви пред медийната комисия към Камарата на общините, която ще изслуша също Рупърт Мърдок и сина му Джеймс Мърдок.

Свързани:    

Никол Кидман може да играе Ребека Брукс във филм

В разгара на скандала с „Нюз ъв дъ уърлд” се заговори за пресъздаването на цялата афера на големия екран или за телевизията под формата на минисериал, пише в. „Индипендънт”.
Дата: 10.07.2011
 

Сподели в
 

Качествената безплатна информация ще остане в историята, заяви в интервю за Франс прес Ив Уилямс, един от основателите на "Туитър" и създател на платформата "Медиум".

10.11.2018/19:37

Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) обяви създаването на мащабна международна база данни с информация за разследванията на убийствата на журналисти в цял свят, съобщи АФП.

06.11.2018/22:12

Германският канцлер Ангела Меркел почете убитите разследващи журналисти Дафне Галиция от Малта и Ян Куциак от Словакия на церемония в Берлин, където техни роднини получиха от тяхно име посмъртни награди за свобода на пресата. Самата Меркел бе отличена с приз за политическо лидерство „Златна победа“ на кралицата на Йордания Рания.

06.11.2018/19:09

Съветът на ЕС прие днес директива, позволяваща уеднаквяванена правилата за ДДС за електронните публикации и тези на физически носител. Държавите членки вече ще могат да прилагат намалени, свръхнамалени или нулеви ставки на ДДС и за електронните публикации.

06.11.2018/19:02

Ярък пример за това, че цифровите технологии градят мостове между страните и народите, е тв каналът „Катюша“, благодарение на който жителите на Поднебесната са вече зрители на руски програми. Това е единственият рускоезичен канал, който излъчва със субтитри на китайски вече една година. Той е съвместен продукт на руския Първи канал и на Централната телевизия – Китай. Предвижда се в най-скоро време и обратна връзка. В Русия ще започне излъчване на китайска телевизия с превод на руски език.

06.11.2018/17:16

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер“ кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /21:13

Спомняйки си на днешния двоен празник за най-ярките имена в наша история, разбуждали гражданско, революционно и отговорно съзнание в обществото ни, виждаме все хора на духа, на словото, на устрема и всеотдайността. Остро ни е нужно и днес увлечението по техния пример и тяхната мисия. Особено в журналистиката. Ето защо СБЖ припомня един от образците на Ботевата публицистика - „Политическа зима”

01.11.2018 /03:23

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки