Списание „Ориенталия” представи новия си брой

10.06.2011 /08:01 | Автор : Андрей Велчев | Източник: Булфото/ СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Излизащото вече шеста година издание на департамента „Средиземномрски и източни изследвания” към НБУ за първи път направи официално представяне на новия си брой в книжарница „Пингвините” до столичния пл. „Славейков”.

Главната редакторка, историкът д-р Мариана Малинова, преподавател в НБУ, която е и съпруга на кандидат-президента Светослав Малинов, представи новите теми и авторите - Анка Стоилова, Велин Белев, Виктор Тодоров, Гергана Русева, Любомир Бончев и Надежда Сярова.

В изследването си дебютантът Любомир Бончев от НБУ доказва чрез изворите на ранната мюсюлманска юриспрунденция, че популярната позиция на жената в исляма не е заложена в епохата на пророка Мохамед, а е продукт на промените, настъпили около два века по-късно.

За първи път в списанието публикува докторантката от Софийския университет Надежда Сярова с материал за робската институция в Османската империя.

Авторката има вече издадена книга по темата за султанския двор - "Един италианец в двора на султана", която представлява превод и коментар на оригинален старопечатен италиански текст от 16-и век по спомените на един избягал придворен роб на "Великия турчин".

Известният арабист доц. д-р Павел Павлович говори за това, че Изтокът и ислямът не бива нито да се демонизират, нито да се идеализират, а трябва да се разбират и да се усетят.

 

Сподели в
 

"За няколко лайка повече" е темата на първия приемен изпит в Софийския университет тази година - писменият по журналистика. Той започна тази сутрин, в 9 ч., а на него се явяват повече от 350 души.

24.03.2019/10:55

СБЖ изразява съболезнования по повод кончината на създателя на един от най-четените бургаски вестници. Поклонението ще бъде на 23-ти март, събота, от 10.00 часа, в ритуалната зала на Бургаските гробища

22.03.2019/19:09

Съветът за електронни медии обяви тази седмица, че изборът на нов генерален директор на Българското национално радио ще започне в средата на май, а тази тема трябва да има публичност, заяви в ефира на БНР председателят на СЕМ София Владимирова.

22.03.2019/11:19

Сделката за Нова телевизия вече е официален факт, след като Комисията за защита на конкуренцията е одобрила сделката, научи БЛИЦ от три независими източника. Шведската компания MTG подписа споразумение да продаде своите 95% от "Нова Броудкастинг груп" ("Нова") в България на "Адванс Медия груп", която е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

22.03.2019/11:10

Парламентарната група на "БСП за България" сезира Конституционния съд заради промени в Закона за личните данни, които според говорителя й Елена Йончева създават условия за цензура и самоцензура в българската журналистика.

20.03.2019/19:00

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В специално разпространено писмо до всички журналистически съюзи, членове на МФЖ, секретариатът на организацията ни информира, че е изпратил призив-обръщение до евродепутатите с молба да се застъпят за приемането на Директивата за авторските права, с промените в Съображение 35., предложено от МФЖ.

24.03.2019 /21:10

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 61 гости

Бързи връзки