Създадоха сайт с цялото творчество на Тодор Славчев

06.06.2011 /10:25 | Автор : Яна Узунова, Андрей Велчев | Източник: http://photoarhiv-todorslavchev.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"Като внучка на фоторепортер, рядко виждах дядо ми у дома. С чанта през рамо, с по два фото-апарата, той винаги бързаше за някъде, да хване поредното събитие", разказва Яна Узунова, създател и администратор на сайта.

Тодор Славчев е роден на 27.12.1900 година в гр.Пловдив. Той е  член на Съюза на професионалните провинциални журналисти от 1932 г., а след 1944 г. – член на СБЖ.

Не е членувал никога в политическа партия. През 1929г. в Пловдив Т.Славчев учредява  сп. „Трудови вести“, което третира въпросите на общественото осигуряване.Списанието е издържано в художествено и техническо отношение, с цветни корици и много илюстративен материал.

През 1931 г. Славчев се установява в София, където „Трудови вести“ продължава да излиза до 1946 г. През 1937 г. към списанието Т.Славчев организира изложба, посветена на борбата срещу трудовите злополуки, която обикаля няколко града в България. Успоредно, Славчев работи в областта на спортната и туристическата фотография, сътрудничи на седмичника „Нашенец“, в.“Днес“, в.“Свобода“.

Евакуиран със семейството си в с.Долни Лозен, на 9 септември 1944г. Т.Славчев пристига в София и заснема множество кадри от този исторически ден в столицата. Участва като доброволец-военен фотокореспондент във II фаза на Отечествената война 1945 г.

На 1 май 1945г. в Унгария, Славчев, заедно с други фотокореспонденти, организира фронтова фотоизложба. След войната е щатен фоторепортер на в.“Свят“, в.“Спорт“ и „За кооперативно земеделие“. Години наред той активно сътрудничи на сп.“Български журналист“, „Лов и риболов“, „Славяни“,“Трезвеност“, „Българо-съветска дружба“, „Български воин“, в.“Литературен фронт“, „Поглед“ и други. Починал е на 23.03.1992 год. в София.

Фото-архивът на Т.Славчев включва:

Политически фигури и събития, Отечествена война, 9 септември 1944 г., Н.В.Цар Борис III, ген.Владимир Стойчев, Георги Димитров, срещи и прояви на СБЖ, български писатели, в. „Литературен фронт“, хумористи, карикатуристи  и художници, чествания на отделни творци, дейността на Българския Червен кръст (БЧК), Дейността на Комитета за трезвеност, спортни състезания, селско стопанство, прояви на Славянския комитет, на Българския ловно-рибарски съюз (БЛРС), Радио София и много други.

Тодор Славчев е носител на следните отличия: Орден за храброст, званието Фотограф-художник, орден Кирил и Методий I степен, Орден на труда Златен, званието Заслужил деятел на културата, Майсторската награда на СБЖ (посмъртно), както и редица дипломи, грамоти и награди. 

Ето какво разказва г-жа Узунова, създател и администратор на сайта и внучка на Тодор Славчев:

Той се прибираше в своята фотолаборатория на тавана, където работеше до късно. Срещахме се на масата, за обяд и вечеря, когато той ни разказваше къде е бил или какво предстои да снима  днес,  утре, или следващите дни.

Моят дядо Тодор Славчев бе отдаден изцяло на професията си. Неуморим, енергичен, пълен с идеи, а по нрав - ведър, винаги усмихнат и сърдечен. Той съчетаваше в себе си трудолюбие и младежки ентусиазъм,  човешка доброта и вродено чувство за мярка. Той направо се носеше във вихъра на работата си.

Когато той почина през 1992 г., не подозирах колко богат е неговият фото-архив. Дядо ми ни остави в наследство безброй филми и снимки, като част от архива беше сортирал тематично в папки.

През изтеклите от тогава  19 години аз работих по фото-архива -подреждах, правих справки, описвах. И мен работата ме завладя. Но най-ценното бе, че от снимките ме гледаха десетки лица на прочути, не до там прочути, или неизвестни, но достойни хора и достойни българи.

От политици и  патриоти, през обикновени трудови хора и селяни, до хора на изкуството. Историята на България от средата и втората половина на ХХ век оживя пред очите ми. Цялата ми работа по фото-архива за мен бе един сериозен урок по история и по човеколюбие.

Някои от кадрите будят противоречиви чувства, или са много тежки за гледане (9 септември 1944 г., Народния съд) Но снимката е нещо истинско, неподправено, тя тежи със своята автентичност и дава възможност да прочетем отново миналото и, ако можем, да простим.

Много се радвам, че днес, благодарение на новите технологии, на компютрите и сканиращата техника, фото-архивът може да бъде споделен и показан на една толкова широка аудитория, каквато е Интернет.

След всяка публикувана снимка има място за коментар. Нека всеки, който открие себе си или свой близък в снимките, който иска да разкаже спомен или  да коментира – да пише. Сайтът ще се запълва  ежедневно с нови снимки, разпределени в категории. Стотици кадри предстои да бъдат публикувани.     

Очаквайте интервю с Яна Узунова, специално за сайта на СБЖ.                                          

                                                               

Сподели в
 

От март 2022 г. общините ще могат да разпространяват безплатно свои съобщения в платформата на Българската телеграфна агенция. Тази възможност обяви на годишната среща на местните власти в Албена генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

21.09.2021/18:42

Държавата пряко или косвено осигурява 75 на сто от бюджетите на медиите в България, сочи проучване на Института за развитие на публичната среда. То се базира на анализа на Публичния регистър на медиите, поддържан от Министерството на културата съгласно т. нар. медиен закон “Пеевски”, който трябваше да гарантира прозрачността на собствеността и приходите на четвъртата власт.

21.09.2021/17:41

На 24 септември 2021 г., петък, от 15.15 ч. в Дома на Европа (ул. „Г. С. Раковски“ № 124) в София ще се състои пресконференция на членовете на Европейския парламент от комисията по граждански свободи. С оглед на противоепидемичните мерки, определени от здравните власти, участието в пресконференцията на място в Дома на Европа е ограничено. Журналистите, които не могат да бъдат акредитирани за присъствие на място, ще получат възможност да се включат в нея онлайн чрез платформата Зуум.

21.09.2021/15:56

В идеалния случай регистърът на собствениците на медии би трябвало да разкрива собствениците на медии в България и източниците за финансиране на тези организации. Медийната отчетност у нас обаче е доста формално регулирана и поради това получаваме по-скоро приблизителна картина.

21.09.2021/09:25

„Земя на таланти" е съвместната кампания на Музикаутор и Българското национално радио за насърчаване и популяризиране на българското музикално творчество чрез подкрепените проекти по Културния фонд на Музикаутор, която стартира от днес.

20.09.2021/17:56

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки