Журналистиката няма отрицателни черти

14.02.2011 /12:18 | Автор : Марияна Панайотова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В това е убедена Катя Стоянова, основателка на "Бургас-новините бг" ЕООД и едноименната независима новинарска медия www.burgasnovinite.bg.

Учила сте Социални дейности и Журналистика. Защо и какво Ви накара да се занимавате основно с журналистика?

Завършила съм журналистика, но за един журналист не е достатъчно да разпознава различните жанрови форми и да има езикова култура и да знае как да напише един силно експресивен текст чрез пресупозитивна система.  За да бъде максимално обективен журналистът трябва да познава отлично структурата и системите на обществото в което живее и като цяло как е устроен света около него. Трябва да умее да отличава различните социални групи и техните специфични характеристики.

Познаването на обществената стратификация и тенденциите за нейното формиране, на дисциплини,  като социология, статистика и демография, макро и микроикономика, социална психология и други психологически направления, дават на журналиста незаменими знания и умения чрез  които да анализира голям диапазон от събития. Това е начин да си ефективен и полезен на обществото. Социалните дейности представляват интердисциплинарна наука, която произвежда журналиста в един изключителен социален мениджър, способен да формира гражданско общество. Липсата на активното и реагиращо гражданско общество е големият проблем на България.

Кои  са положителните и отрицателните черти на тази професия?

Журналистиката няма отрицателни черти. Това е една изключително хуманна, но и отговорна професия.  Не случайно в развитите демокрации определят журналистическата гилдия, като четвъртата власт, след изпълнителната, законодателната и съдебната власти. По презумпция съдебната власт, за да е ефективна, трябва да е независима от първите две власти, а журналистическата, за да е обществено полезна и да се заяви като обществен фактор и четвърта власт, трябва да е независима от първите три власти.

За съжаление настоящата ситуация представя българската журналистика в изключително неблагоприятна светлина. В България голяма част от медиите са собственост на политици или такива, които се канят да влизат в политиката. Това е атестат, че в България не може да има активно гражданско общество и свобода на словото, защото журналистиката е властта представляваща гражданското общество. Размиването на границите между политиката и журналистиката, е циничен и антидемократичен акт , ограничаващ общественото развитие и просперитет. Нека да вземем като пример казуса с взривената “редакция” на в-к “Галерия”.

Страшно е когато работиш вместо като журналист, като посредник в нерегламентираната битка на мутрите и да твърдиш, че някой ти е отнел свободата на словото, при положение, че ти не си я имал тази свобода. Всички знаят, че в-к “Галерия” и работещите в него Кристина Патрашкова и Явор Дачков са финансирани от Алексей Петров, който беше обвързан с показно убития кмет на Несебър, Димитър Янков и Митьо Очите. Тези хора  ги определям като портфейлни журналисти, нямащи нищо общо с журналистиката. И Бойко Борисов, и Алексей Петров са имали принадлежност към  структури, които определяме като мутризирани. Това не го твърдя само аз. 

Работила сте в няколко медии. Какво Ви разочарова в медиите, в които работихте, че решихте да сте независима?

Ще дам сам един пример. В една от местните телевизии, където бях съвсем за кратко, бяха изпаднали в паника и ужас, че не са успели да отидат на време да отразят събитие на което е присъствал бившия кмет на Бургас. От партията на кмета бяха платили немалка сума на въпросната телевизия да работи в тяхна полза. Кметът трябваше са посети откриването на седмица, на  художествените занаяти и да се снима с шарена каручка и бургаският зрител, плащащ си да гледа тази кабелна телевизия щеше да бъде лишен да стане свидетел на  едно толкова “значимо” събитие. Моето разбиране за журналистика се разминава драстично с по – горе изложеният пример.

Вие поддържахте първият независим информационен сайт – Бургас Новините БГ. Каква е цената да си собственик на независима медия?

Бургас Новините БГ e частна електронна медия,собственост на " Бургас Новините БГ" ЕООД - първата независима медия в региона!
На всички останали електронни медии, собствениците им са неясни за обществеността. А имаме и медия, чийто собственик е бивш сътрудник на Държавна сигурност и тази медия в момента е кандидат да обучава стажанти по държавен проект. За кратък период от време спечелихме общественото доверие и медията стана най-посещаваната. Целта ни беше да се издържаме от уеб дизайн и реклама. За съжаление не се намери нито един рекламодател, който да иска да рекламира в нашата медия и нито един клиент за уеб дизайн.

Изключено е ние сами да търсим рекламодатели, тъй като задължително ще станем зависими от тях. Стратегията ни беше да рекламираме сайта и така да привлечем рекламодатели, но за съжаление големият трафик, който предизвикахме, и който по принцип трябва да интересува рекламодателите, се оказа без значение за тях. Има нещо изключително сбъркано и порочно в рекламния пазар, щом  рекламодатели рекламират в ниско посещавани сайтове от което нямат абсолютно никаква полза.

В крайна сметка медията се оказа без средства за издръжка, защото от реклами на Гугъл и други такива е илюзия да се издържа една медия. Наложи се да представим проект пред Фондация “Америка за България”, с надеждата че нашата идея може да бъде финансирана от една демократична организация. Организацията, обаче, се оказа не до там демократична, тъй като Ленко Ленков, който трябваше да одобри проекта бил трайно обвързан с политическа партия ГЕРБ и не му се нравели такива свободни медии като нашата. Този отказ ни съкруши, но решихме, че сайтът все пак ще съществува. Дадохме си сметка, че трябва да работим друго, за да имаме правото да сме независими журналисти. Независимата журналистика е по скоро мисия, и не толкова  професия.

В Бургас е невъзможно да си намеря работа по моите специалности, тъй като направих един сайт в защита на правата, на децата от ДДЛРГ “Ал. Георгиев - Коджакафалията”. С критичните материали публикувани в този сайт настроих голяма част от държавните и общинските служители срещу себе си. Затова ще замина за Италия, където преди време изследвах гражданската институция обществен посредник, тъй като през 2006 г. бях един от кандидатите за обществен посредник на Община Бургас.  Докато изследвах институцията работех като социален работник в един хоспис и живеех при монахините. Сега пак ще се върна там.

Какво е да си журналист в Италия и какво в България?

Разликата е огромна. Там журналистите имат собствен синдикат, което им гарантира свободата на словото. Дори в телевизиите на Берлускони свободата на словото е гарантирана. Гледа се на медиите като на икономически субекти печелещи само от реклама и нищо друго.

Какво Ви подтиква отново да работите в Италия?


Много пъти сам била в Италия по различни поводи. Хората там получават финансовия еквивалент на своя труд, а  знаещите и умеещите хора се ценят високо. Италианският народ е изключително жизнерадостен и хуманен народ. Тяхната църква, за разлика от нашата, има отношение към всички проблеми - социални, икономически, политически, към здравеопазването и образованието. Не случайно църквата им има специално отношение към свободата и гражданските права.
Една фраза на Йоан Павел II беше достатъчна да промени света. Той отиде в Полша и каза на своя народ  “Non abbiate paura” , фразата, която доведе и до промените в България. А два дни след края на срещата на Г-20 в Сеул, миналата година папа Бенедикт Шестнайсети  призова за дълбока реформа в световната икономика и смяна на икономическия модел и заяви, че в икономическата криза вижда остри симптоми на заболяване, произтичащо от трайния дисбаланс между богатство и бедност, от скандалното наличие на глад, от състоянието на околната среда и проблема с безработицата. Някой да е чул българската православна църква да вземе отношение по някакъв социален проблем?

Непременно сензацията ли е диктуваща в журналистиката?


В никакъв случай. За всяка социална група си има новина. Новината за хора с увреждания ще е сензация за тях, но няма да има такъв акцент за хора от друга социална група. Затова всички новини са важни.

Как бихте оценили работата на медиите в Бургас?

Търсят сигурност не там където трябва. Не ги интересува работа в конкурентна среда. Давам си сметка, че да работиш в среда на конкуренция е много трудно, но пък за сметка на това много по – интересно. Обезпечават се финансово като сключват договори с общини, за които бълват новини за това колко копки е направил кмета или някой от неговата партия. От личен опит знаем, че тези новини никой не ги чете.  Но  на всичко това му прикачват определението журналистика.

Има ли надпревара между регионални и национални медии?

Не би могло да се нарече надпревара, защото аудиториите са различни. Но конкуренция по отношение на брой читатели или потребители, ако трябва да третираме медията като икономически субект, надпревара или конкуренция може да има, защото в момента от Бургас Новините БГ се информират  повече хора, за разлика от медии публикуващи национални новини.
 
Според Вас властта, оказва ли натиск върху медиите в Бургас?

Властта може да оказва натиск само и единствено на медии зависими от нея. На Бургас Новините БГ никой не е в състояние да окаже натиск, защото е зависима само и единствено от професионализма на хората публикуващи в медията.
 
 Какво ще пожелаете на младите си колеги журналисти?

Да четат Айн Ранд и да разберат, че без свобода няма просперитет. Да вярват в себе си и в Бог защото   ,,Господ е духът, където е духът господен, там има свобода,, (кор.3:17).  и, че  всичко в   природата се видоизменя. ето защо свободата не е относително понятие, и не е природна, а духовна категория. човекът сам е творец на своята съдба.  аз избрах да съм свободна. свободата е мощна сила, която може да се владее и управлява само тогава, когато онова  което мислим, правим и говорим е в хармония с императивното мислене за свободата, като духовна категория!  Ако гледате по този начин на свободата, то вие ще се освободите от всички ваши страхове! 
 

-----------------------------------------------------------------------------------

Катя Стоянова е завършила две хуманитарни специалности, журналистика и социални дейности. Еднакво е привързана  и  към двете си професии. През април 2010, основава "Бургас-новините бг" ЕООД и едноименната независима новинарска медия www.burgasnovinite.bg. Омъжена е и има двама синове.
 
 
  
 

Сподели в
 

"Да преминеш рубикон", означава, че си на прага да направиш такъв избор, връщане назад след който няма. Българските медии са точно в такава ситуация. Изправени са пред ключови промени, които ще определят бъдещето им за дълго време напред.

18.01.2020/18:28

Българският поет, журналист и общественик Румен Леонидов пусна коментар в профила си във Фейсбук, с който отправи критика към българските медии и по-скоро за тяхното съдържание.

16.01.2020/16:55

Децата, които от рано сутринта се взират в екрани - телевизионни или на игрови конзоли, таблети, смартфони и компютри, са изложени на тройно по-висок риск от езикови проблеми, предаде АФП, позовавайки се на френско проучване.

15.01.2020/16:50

Върховният касационен съд (ВКС) оправда Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро, по обвинението за хулиганство заради нападение над двама журналисти, съобщи lex.bg.

14.01.2020/16:53

Битките за независимост на съда и опитите за използване на меча на Темида за разправа с неудобни граждани и журналисти не са от днес и вчера…

13.01.2020/16:50

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистите трябва да имат просветителска и образователна мисия, смята именитият актьор. Разочарован е от липсата у управляващите на стратегия в изкуството и културата, чието финансиране би облагородило обществото и би дръпнало развитието ни напред

21.01.2020 /14:20 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 43 гости

Бързи връзки