Журналистиката няма отрицателни черти

14.02.2011 /12:18 | Автор : Марияна Панайотова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В това е убедена Катя Стоянова, основателка на "Бургас-новините бг" ЕООД и едноименната независима новинарска медия www.burgasnovinite.bg.

Учила сте Социални дейности и Журналистика. Защо и какво Ви накара да се занимавате основно с журналистика?

Завършила съм журналистика, но за един журналист не е достатъчно да разпознава различните жанрови форми и да има езикова култура и да знае как да напише един силно експресивен текст чрез пресупозитивна система.  За да бъде максимално обективен журналистът трябва да познава отлично структурата и системите на обществото в което живее и като цяло как е устроен света около него. Трябва да умее да отличава различните социални групи и техните специфични характеристики.

Познаването на обществената стратификация и тенденциите за нейното формиране, на дисциплини,  като социология, статистика и демография, макро и микроикономика, социална психология и други психологически направления, дават на журналиста незаменими знания и умения чрез  които да анализира голям диапазон от събития. Това е начин да си ефективен и полезен на обществото. Социалните дейности представляват интердисциплинарна наука, която произвежда журналиста в един изключителен социален мениджър, способен да формира гражданско общество. Липсата на активното и реагиращо гражданско общество е големият проблем на България.

Кои  са положителните и отрицателните черти на тази професия?

Журналистиката няма отрицателни черти. Това е една изключително хуманна, но и отговорна професия.  Не случайно в развитите демокрации определят журналистическата гилдия, като четвъртата власт, след изпълнителната, законодателната и съдебната власти. По презумпция съдебната власт, за да е ефективна, трябва да е независима от първите две власти, а журналистическата, за да е обществено полезна и да се заяви като обществен фактор и четвърта власт, трябва да е независима от първите три власти.

За съжаление настоящата ситуация представя българската журналистика в изключително неблагоприятна светлина. В България голяма част от медиите са собственост на политици или такива, които се канят да влизат в политиката. Това е атестат, че в България не може да има активно гражданско общество и свобода на словото, защото журналистиката е властта представляваща гражданското общество. Размиването на границите между политиката и журналистиката, е циничен и антидемократичен акт , ограничаващ общественото развитие и просперитет. Нека да вземем като пример казуса с взривената “редакция” на в-к “Галерия”.

Страшно е когато работиш вместо като журналист, като посредник в нерегламентираната битка на мутрите и да твърдиш, че някой ти е отнел свободата на словото, при положение, че ти не си я имал тази свобода. Всички знаят, че в-к “Галерия” и работещите в него Кристина Патрашкова и Явор Дачков са финансирани от Алексей Петров, който беше обвързан с показно убития кмет на Несебър, Димитър Янков и Митьо Очите. Тези хора  ги определям като портфейлни журналисти, нямащи нищо общо с журналистиката. И Бойко Борисов, и Алексей Петров са имали принадлежност към  структури, които определяме като мутризирани. Това не го твърдя само аз. 

Работила сте в няколко медии. Какво Ви разочарова в медиите, в които работихте, че решихте да сте независима?

Ще дам сам един пример. В една от местните телевизии, където бях съвсем за кратко, бяха изпаднали в паника и ужас, че не са успели да отидат на време да отразят събитие на което е присъствал бившия кмет на Бургас. От партията на кмета бяха платили немалка сума на въпросната телевизия да работи в тяхна полза. Кметът трябваше са посети откриването на седмица, на  художествените занаяти и да се снима с шарена каручка и бургаският зрител, плащащ си да гледа тази кабелна телевизия щеше да бъде лишен да стане свидетел на  едно толкова “значимо” събитие. Моето разбиране за журналистика се разминава драстично с по – горе изложеният пример.

Вие поддържахте първият независим информационен сайт – Бургас Новините БГ. Каква е цената да си собственик на независима медия?

Бургас Новините БГ e частна електронна медия,собственост на " Бургас Новините БГ" ЕООД - първата независима медия в региона!
На всички останали електронни медии, собствениците им са неясни за обществеността. А имаме и медия, чийто собственик е бивш сътрудник на Държавна сигурност и тази медия в момента е кандидат да обучава стажанти по държавен проект. За кратък период от време спечелихме общественото доверие и медията стана най-посещаваната. Целта ни беше да се издържаме от уеб дизайн и реклама. За съжаление не се намери нито един рекламодател, който да иска да рекламира в нашата медия и нито един клиент за уеб дизайн.

Изключено е ние сами да търсим рекламодатели, тъй като задължително ще станем зависими от тях. Стратегията ни беше да рекламираме сайта и така да привлечем рекламодатели, но за съжаление големият трафик, който предизвикахме, и който по принцип трябва да интересува рекламодателите, се оказа без значение за тях. Има нещо изключително сбъркано и порочно в рекламния пазар, щом  рекламодатели рекламират в ниско посещавани сайтове от което нямат абсолютно никаква полза.

В крайна сметка медията се оказа без средства за издръжка, защото от реклами на Гугъл и други такива е илюзия да се издържа една медия. Наложи се да представим проект пред Фондация “Америка за България”, с надеждата че нашата идея може да бъде финансирана от една демократична организация. Организацията, обаче, се оказа не до там демократична, тъй като Ленко Ленков, който трябваше да одобри проекта бил трайно обвързан с политическа партия ГЕРБ и не му се нравели такива свободни медии като нашата. Този отказ ни съкруши, но решихме, че сайтът все пак ще съществува. Дадохме си сметка, че трябва да работим друго, за да имаме правото да сме независими журналисти. Независимата журналистика е по скоро мисия, и не толкова  професия.

В Бургас е невъзможно да си намеря работа по моите специалности, тъй като направих един сайт в защита на правата, на децата от ДДЛРГ “Ал. Георгиев - Коджакафалията”. С критичните материали публикувани в този сайт настроих голяма част от държавните и общинските служители срещу себе си. Затова ще замина за Италия, където преди време изследвах гражданската институция обществен посредник, тъй като през 2006 г. бях един от кандидатите за обществен посредник на Община Бургас.  Докато изследвах институцията работех като социален работник в един хоспис и живеех при монахините. Сега пак ще се върна там.

Какво е да си журналист в Италия и какво в България?

Разликата е огромна. Там журналистите имат собствен синдикат, което им гарантира свободата на словото. Дори в телевизиите на Берлускони свободата на словото е гарантирана. Гледа се на медиите като на икономически субекти печелещи само от реклама и нищо друго.

Какво Ви подтиква отново да работите в Италия?


Много пъти сам била в Италия по различни поводи. Хората там получават финансовия еквивалент на своя труд, а  знаещите и умеещите хора се ценят високо. Италианският народ е изключително жизнерадостен и хуманен народ. Тяхната църква, за разлика от нашата, има отношение към всички проблеми - социални, икономически, политически, към здравеопазването и образованието. Не случайно църквата им има специално отношение към свободата и гражданските права.
Една фраза на Йоан Павел II беше достатъчна да промени света. Той отиде в Полша и каза на своя народ  “Non abbiate paura” , фразата, която доведе и до промените в България. А два дни след края на срещата на Г-20 в Сеул, миналата година папа Бенедикт Шестнайсети  призова за дълбока реформа в световната икономика и смяна на икономическия модел и заяви, че в икономическата криза вижда остри симптоми на заболяване, произтичащо от трайния дисбаланс между богатство и бедност, от скандалното наличие на глад, от състоянието на околната среда и проблема с безработицата. Някой да е чул българската православна църква да вземе отношение по някакъв социален проблем?

Непременно сензацията ли е диктуваща в журналистиката?


В никакъв случай. За всяка социална група си има новина. Новината за хора с увреждания ще е сензация за тях, но няма да има такъв акцент за хора от друга социална група. Затова всички новини са важни.

Как бихте оценили работата на медиите в Бургас?

Търсят сигурност не там където трябва. Не ги интересува работа в конкурентна среда. Давам си сметка, че да работиш в среда на конкуренция е много трудно, но пък за сметка на това много по – интересно. Обезпечават се финансово като сключват договори с общини, за които бълват новини за това колко копки е направил кмета или някой от неговата партия. От личен опит знаем, че тези новини никой не ги чете.  Но  на всичко това му прикачват определението журналистика.

Има ли надпревара между регионални и национални медии?

Не би могло да се нарече надпревара, защото аудиториите са различни. Но конкуренция по отношение на брой читатели или потребители, ако трябва да третираме медията като икономически субект, надпревара или конкуренция може да има, защото в момента от Бургас Новините БГ се информират  повече хора, за разлика от медии публикуващи национални новини.
 
Според Вас властта, оказва ли натиск върху медиите в Бургас?

Властта може да оказва натиск само и единствено на медии зависими от нея. На Бургас Новините БГ никой не е в състояние да окаже натиск, защото е зависима само и единствено от професионализма на хората публикуващи в медията.
 
 Какво ще пожелаете на младите си колеги журналисти?

Да четат Айн Ранд и да разберат, че без свобода няма просперитет. Да вярват в себе си и в Бог защото   ,,Господ е духът, където е духът господен, там има свобода,, (кор.3:17).  и, че  всичко в   природата се видоизменя. ето защо свободата не е относително понятие, и не е природна, а духовна категория. човекът сам е творец на своята съдба.  аз избрах да съм свободна. свободата е мощна сила, която може да се владее и управлява само тогава, когато онова  което мислим, правим и говорим е в хармония с императивното мислене за свободата, като духовна категория!  Ако гледате по този начин на свободата, то вие ще се освободите от всички ваши страхове! 
 

-----------------------------------------------------------------------------------

Катя Стоянова е завършила две хуманитарни специалности, журналистика и социални дейности. Еднакво е привързана  и  към двете си професии. През април 2010, основава "Бургас-новините бг" ЕООД и едноименната независима новинарска медия www.burgasnovinite.bg. Омъжена е и има двама синове.
 
 
  
 

Сподели в
 

Водещият на Нова телевизия Николай Василковски преди дни се е разминал на косъм от смъртта За това призна самият той в сутрешния блок на медията.

10.08.2020/16:51

Почетна награда за видеорепортаж заслужи Силвия Николова, MU-VI.TV, за "Новите технологии в подкрепа на хората със зрителни увреждания".

09.08.2020/18:53

Започнал отдавна, упадъкът на печатните медии получи ускорение в целия свят от началото на кризата с Ковид-19: цифровата аудитория на вестниците се увеличи експлозивно, но продажбите им на хартия се сринаха или се наложи да бъдат прекратени.

08.08.2020/17:25

ЦСКА разпространи съобщение до медиите, в което обяви, че променя курса на отношение към представителите на медиите. "Червените" съобщават, че ще търпят градивна критика и ще бъдат над дребнавостта.

07.08.2020/14:29

Водещите на "По света и у нас" Марина Матева и Даниел Михайлов разказват какво е за тях телевизията и как БНТ ги избра за свои лица и гласове.

04.08.2020/18:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки