Кати Бъртън: Журналист се става чрез чиракуване

19.01.2011 /15:31 | Източник: duma Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Колежката от “Медиа Дивижън” работи в дирекция “Комуникации” на Съвета на Европа. Живее в Германия, всеки ден пътува до офиса си в Страсбург, посочва към интервю за вестника Таня Йовева:

Има семейство, хубав дом и голяма градина, в която отглежда зеленчуци, обича да домакинства, а в свободното си време свири на пиано, кара ски, плува и медитира с различни йога практики.

На семинар, организиран от МТСП, Съвета на Европа и кампанията "ДОСТА" на съвета за журналисти, пишещи по проблемите на ромите, Кати Бъртън бе модератор по тези проблеми, които са част от работата й в европейската организация.

В детството си сте мечтали да бъдете журналист, но родителите ви са ви насърчили да учите литература в университета. Как станахте журналист все пак?

Започнах работа в малките регионални вестници едва на 18 г., живях в Йоркшир, област в северната част на Англия. В тази страна журналистика се научава чрез схеми за чиракуване и съм работила 3 години, преди да стана старши репортер и да се преместя в националните всекидневници.

Постепенно успях да се изявя и да поема ангажименти в няколко агенции, вестници и радиостанции - в "Гардиън", Ройтерс и Би Би Си. След това реших да се върна към обучението и да завърша европеистика в университета Брадфорд и политически науки в Института в Тулуза, Франция.

През цялото време обаче работих като журналист, но вече с акцент върху политологията. През 1990 г. станах говорител на британската Лейбъристка партия в Европейския парламент.

Живях и работих в Брюксел до 1995 г., след това се преместих в Страсбург, където започнах работа в офиса на Съвета на Европа - отначало в пресцентъра, който обхваща района на Югоизточна Европа. През 2010 г. бях назначена като говорител в "Медиа Дивизия".

Имате издадени и книги.

През 2004 г. излезе първата ми книга за това как да работим с медиите на международната сцена със заглавие "Ръководство за ефективни връзки с обществеността".

Освен това преподавам в университета в Сиракуза, а имам курсове и в университета Станфорд по магистърските специалности. Обичам работата си, защото тя ми дава шанс да имам някакъв принос за подобряването на правата на хората и за уважението между тях.

Използвам активно познанията си и моя опит в комуникациите. Намирам, че е много добре хората да се събират заедно и да общуваш с тях чрез средствата на журналистиката - чрез репортажи например.

Журналистиката е една много интересна професия, защото тя дава привилегирован достъп до хората. Интервюирала съм Маргарет Тачър през 1979 г., преди тя да стане министър-председател, и съм се срещала с много премиери и президенти.

Имах щастието да се срещна и с Далай Лама, както и с епископ Дезмънд Туту от Южна Африка. Това са хора, които уважавам и им се възхищавам. Те работят много, пътуват и се стремят да създават разбирателство и мир в техните собствени общности.

Разкажете нещо повече за работата си в Съвета на Европа?

За мен е чест да работя в Съвета на Европа. Той организира към момента сътрудничеството между 45 държави. Да припомнимв, че основните му цели са да защитава човешките права, да намира решения на проблемите на обществото, свързани с етническите малцинствени групи.

Борим се с ксенофобия, нетолерантност, за запазване на околната среда, биоетика, срещу спин, наркотици, клониране, организирана престъпност. Ние сме за социалното сближаване, социалната защита и равното третиране; насърчаваме заетостта, обучението и правата на работещите;

Съветът закриля ефикасно най-уязвимите социални групи и се бори срещу дискриминацията, заздравява европейското сътрудничество по отношение на миграцията и съхранява европейската културна идентичност и многообразието,  насърчаваме развитието на човешките ценности.

Тази мисия е много важна днес, в момент, когато променяме нашия подход по време на реформата, която ще направи работата ни по-ефективна. Съветът на Европа е сложна машина и много важно е за хората да знаят и разбират това, което правим.

Моята работа е да събирам всички стойностни послания от широката аудитория и да съдействам за създаването на по-толерантен свят. Работата по правата на човека никога не спира, това е важен и отговорен процес, трябва да се провеждат различни прояви, за да се разказва на хората повече за техните права и възможности.

Какви са впечатленията ви от България и хората, с които се срещнахте?

Била съм много пъти в България. Имам добри приятели в страната и в моя екип в Съвета на Европа са включени българи. Особено ценя културата на България, гостоприемството на българите и тяхната упоритост.

Страната ви се характеризира с много исторически забележителности и природни красоти. Затова на човек му се иска, ако веднъж е посетил тази страна, да се върне отново.


 

Сподели в
 

Журналистите от БНТ Биляна Бонева и Милен Атанасов събраха 19 вдъхновяващи истории на хора със свободен дух в книгата "Пътешествия за мечтатели".

03.12.2020/13:55

Този месец Би Ти Ви Новините навършиха 20 години. По този повод водещите, репортерите и продуцентите от телевизията разкриха тайни от работата на нюзрума, които обикновено остават скрити за зрителите.

27.11.2020/13:55

Радиожурналистът Румен Стоичков отново е събрал житейски истории и пътеписи в нова книга, озаглавена „По билото на миналото“.

25.11.2020/15:25

Covid-19 опустоши медийната индустрия, като затвори киносалоните и тематичните паркове, обърка спортните програми и намали драстично бюджетите за реклама - и няма никакви изгледи възстановяването от това да е бързо или лесно.

16.11.2020/10:50

В ход е петият практически курс „Достъп до информация и обществени комуникации“, воден от Програма "Достъп до информация" (ПДИ) пред студенти по журналистика и международни бизнес комуникации от Нов български университет, съвместно с департамент „Медии и Комуникация“.

11.11.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1866 г. Петко Рачов Славейков основава в. "Македония" в Цариград. "Македония" е български вестник, който излиза в османската столица от 3 декември 1866 до 25 юли 1872 г.

04.12.2020 /14:05 | Източник: Банкеръ

На 24 септември 1885 г. с първия брой на в. „Време“ в Силистра стартира издаването на вестници. Така на практика преди 135 години се „роди“ журналистическата преса в Крайдунавска Добруджа, както наричат областта.

03.12.2020 /15:47 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки