Любомир Павлов: ВАЦ не управляваха добре, управляваха отдалече

16.01.2011 /15:03 | Източник: По Фрогнюз Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Медиите трябва да информират, да анализират и да коментират. Щом кабинетът греши, медиите ще го критикуват.

Павлов е съсобственик и президент на Издателския борд на „Медийна група България Холдинг”. Той беше гост на предаването "Рулетка" по Нова телевизия.

"Знаете ли, че сме в състояние на опити да се направи преврат", попита водещата Люба Кулезич.
"Не е сериозно в този момент да се говори за оставки. Нещата се преекспонират от медиите. Нормално е да се искат оставки, но всяко искане трябва да е добре аргументирано, а такива аргументи не виждаме", обясни Павлов.

Кулезич повдигна и темата за изтичането на информация от неиндетифицирани източници. Павлов допълни, че е редно подобни информации да се проверяват. Подчерта също, че в подобни случаи е много важна информацията, сдържаща се в СРС-тата. Той припомни аферата “Уотъргейт” в САЩ, заради която подаде оставка президентът Ричард Никсън. Медиите трябва да казват истината. Скандалът с подслушванията у нас в момента се засилва прекалено много, каза Павлов.

Формулирайки задачите на медиите, Павлов посочи, че медиите трябва да информират, да анализират и да коментират. Той каза още: “Нашите вестници заявяват ясна позиция. Цветан Цветанов в последно време допусна някои медийни грешки, но е уплашил много хора с категоричната си позиция за агентите на ДС.”

Кулезич попита нападателно госта си как закупува вестници, които имат роля за свалянето на правителството на Филип Димитров, за митологизацията на мутрите, за воденето на компроматни войни; защо точно тези вестници?

Решението за купуването на вестниците е бизнес решение, отговори Павлов и уточни: Инвестирам в различни сфери, развивам продукта и след това го продавам. Трябва да се продава точно преди кризата, защото иначе цената пада. Сега съм оптимист, че България ще излезе от кризата. ВАЦ не управляваха добре, управляваха отдалече.

Аз се бях дистанцирал от България през последните 2 години, имаше икономическа принуда за това оттегляне. Диляна беше успяла да постигне нещо, а в последната минута спряха конкурсите за честотите на телевизиите. Първанов беше замесен. В България не трябва да има медиен монопол, а да има конкуренция, подчерта Павлов.

Водещата съобщи, че се носи слух, че парите за покупката идват от Виена, минават през него, а всъщност това били парите на стария Огняндойновски клан. Павлов категорично отрече тази информация и каза: "Това е слух. Истината е най-важна, тя е най-важна и в политиката, и в бизнеса.Трябва да се проверяват източниците. Австрийската група е сериозна група, а българи сме двама. Скъпа, но икономически изгодна беше сделката".

"Да, зная, че съм богат човек, според представата на хората", продължи Павлов. "Който има над 10 000 долара е заможен човек", каза той и продължи: "В България хората не харесват богатите, но не само тук е така. Аз съм станал законно богат човек, не съм излъгал никого. Клиентелизмът няма място в политиката. Добрите контакти в цял свят трябва да се правят законно. Правил съм няколко кампании – на Стефан Софиянски, на Петър Стоянов. Но това не е активна роля в момента за мен."

"Вие отстранихте Венелина Гочева и Тошо Тошев елегантно като главни редактори. А ще чистите ли изданията от корупцията", попита водещата.

Според Павлов има корупция и в журналистиката. Ще проверя слуховете за корупция в "24 часа" и "Труд". И при нас я има, но не е по-голяма от другите места. Известни чалга изпълнители плащат, за да се пише нещо за тях.
А известни чалга политици плащат ли?, вмъкна репликата си Кулезич. Сигурно да, отговори Павлов и продължи, че ако журналистите са добре платени, няма да приемат неприлични предложения.

Политиката на новите главни редактори ще бъде да осигуряват на журналистите добро място за работа. Те трябва да подкрепят правителството във важните за държавата неща и когато то действа правилно. Когато кабинетът греши - да бъде критикуван. Журналистите не са длъжни да следват 100 процента това, което аз мисля, завърши Павлов. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Журналистите от БНТ Биляна Бонева и Милен Атанасов събраха 19 вдъхновяващи истории на хора със свободен дух в книгата "Пътешествия за мечтатели".

03.12.2020/13:55

Този месец Би Ти Ви Новините навършиха 20 години. По този повод водещите, репортерите и продуцентите от телевизията разкриха тайни от работата на нюзрума, които обикновено остават скрити за зрителите.

27.11.2020/13:55

Радиожурналистът Румен Стоичков отново е събрал житейски истории и пътеписи в нова книга, озаглавена „По билото на миналото“.

25.11.2020/15:25

Covid-19 опустоши медийната индустрия, като затвори киносалоните и тематичните паркове, обърка спортните програми и намали драстично бюджетите за реклама - и няма никакви изгледи възстановяването от това да е бързо или лесно.

16.11.2020/10:50

В ход е петият практически курс „Достъп до информация и обществени комуникации“, воден от Програма "Достъп до информация" (ПДИ) пред студенти по журналистика и международни бизнес комуникации от Нов български университет, съвместно с департамент „Медии и Комуникация“.

11.11.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1866 г. Петко Рачов Славейков основава в. "Македония" в Цариград. "Македония" е български вестник, който излиза в османската столица от 3 декември 1866 до 25 юли 1872 г.

04.12.2020 /14:05 | Източник: Банкеръ

На 24 септември 1885 г. с първия брой на в. „Време“ в Силистра стартира издаването на вестници. Така на практика преди 135 години се „роди“ журналистическата преса в Крайдунавска Добруджа, както наричат областта.

03.12.2020 /15:47 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки