Журналистът Юрген Рот ли е информаторът на ДС?

14.01.2011 /11:28 | Автор : Капка Тодорова | Източник: “24 часа” Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Волфганг Рот, доскорошен вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, или известният журналист и писател Юрген Рот са били разработвани от комунистическите тайни служби на България?

Този въпрос се наложи след разсекретяването на досиетата на българските посланици, работили за Държавна сигурност. В едно от тях германецът е определен като "носител на информация" и "известен на Центъра".

От архивите на разузнаването се разбира също, че е бил "връзка" на поне двама агенти на Първо главно управление в Бон. Името на Юрген Рот е посочено в папката на Андрей Караславов, който в момента е посланик на България в Гърция, а преди това бе шеф на кабинета на президента Георги Първанов.

Става дума за Рот, но не за Юрген, а за Волфганг, уточни пред "24 часа" самият Караславов.

Господин Рот, търся ви заради факта, че име като вашето излезе от едно от досиетата на дипломати, в което се твърди, че е установен контакт с Юрген Рот...

Да, знам за какво ме питате. През 1983-1984 г. ме посещаваха хора от българските служби...

Посетили са ви двама мъже, които са искали информация от вас и вие сте знаели, че те са от ДС?

Не, не! Те се представиха като хора от посолството ви в Бон. Но аз разбрах, че са агенти заради поведението им. Бе доста странно.

В какъв смисъл странно?

Ами непрекъснато ме питаха за работата ми, искаха информация от мен. Питаха ме за разследванията ми по атентата срещу папата, искаха да им кажа моята оценка по този проблем, интересуваха се от политическите ми възгледи. Всичко това беше странно.

Направили са контакт с вас като разследващ журналист, така ли?

Да, разбира се.

Знаеха ли, че по това време вие пишете книга за контактите на "Сивите вълци" и ЦРУ и западногерманското разузнаване?

Не знам. Но знаеха за серията ми публикации в "Тагесцайтунг" за "Сивите вълци".

Каква беше оценката ви, вярвахте ли в българската следа?

Българската следа бе именно връзката със "Сивите вълци" и Челенк и "Кинтекс".
Тя беше доста еднозначна. Въпросът бе дали поръчителите са КГБ или българската ДС. Тогава смятах тази теория за доста невероятна. За мен стрелбата по папата бе просто акция на турски десни терористи. Доста откачени.

И това вие разказахте на българските агенти?

Не, нищо не съм им казвал. Това бе в крайна сметка просто лична преценка. Аз отидох и до България през 1983 г., мисля, за да разследвам. Пътуването ми не донесе кой знае какви резултати.

Аз също исках да използвам контакта с агентите, за да събера повече информация за връзките на "Кинтекс" с търговията с наркотици и оръжие, което тогава бе известно. Но не получих кой знае какво.

Тайните служби по принцип действат така - искат да изстискат от теб всякаква информация, а не ти дават никаква или съвсем незначителна в замяна.

Но този контакт ви е помогнал да заминете за България през 1983 г.? Или пътуването на западногерманци по онова време не е било проблем според вас?

Да. Поне да вляза в държавата ви нямах никакъв проблем. Но в България разследването не бе ползотворно.

Срещнахте ли някого, който знаеше нещо повече за атентата?

Не, срещнах се с много хора, но кои бяха те, днес вече не помня. Разбрах само, че дали българската следа е напълно хипотетична, или пък е от голямо значение, може да се разбере не в България, а в Италия.

Да ви попитам още веднъж. Не са ви посещавали през 1989 г., а през 1983-1984? Двама агенти или повече?

Многократно ме посещаваха най-различни хора в дома ми във Франкфурт. Всеки път носеха бутилка коняк или подаръци и разговорите бяха почти приятелски.

- Смятате ли, че са ви следели заради работата ви?

Не, не вярвам, никога не съм бил толкова важен. Работата ми в този момент бе интересна за тях тогава и толкова.

Но ако все пак са ви следели, бихте ли потърсили евентуално ваше досие в архивите в България?

Не вярвам да са ме следили, и да има нещо, то ще е толкова незначително, че не ме интересува.

А кое беше най-интересно за тях във вашата работа?

Контактите ми с прокурори и следователи най-вече в Италия, но и личната ми преценка.

Публикувате книгата си "Тъмните сили на властта" през 1984 г. Продължават ли контактите с българи и след това?

Не, след това те бяха прекратени. Вие 1989 г. ли казахте в началото? Това е абсурдно, тогава никой не се интересуваше вече от папата, а аз бях приключил отдавна работата си по "Сивите вълци".

А кога България стана отново интересна за вас?

Чак след промяната. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Журналистите от БНТ Биляна Бонева и Милен Атанасов събраха 19 вдъхновяващи истории на хора със свободен дух в книгата "Пътешествия за мечтатели".

03.12.2020/13:55

Този месец Би Ти Ви Новините навършиха 20 години. По този повод водещите, репортерите и продуцентите от телевизията разкриха тайни от работата на нюзрума, които обикновено остават скрити за зрителите.

27.11.2020/13:55

Радиожурналистът Румен Стоичков отново е събрал житейски истории и пътеписи в нова книга, озаглавена „По билото на миналото“.

25.11.2020/15:25

Covid-19 опустоши медийната индустрия, като затвори киносалоните и тематичните паркове, обърка спортните програми и намали драстично бюджетите за реклама - и няма никакви изгледи възстановяването от това да е бързо или лесно.

16.11.2020/10:50

В ход е петият практически курс „Достъп до информация и обществени комуникации“, воден от Програма "Достъп до информация" (ПДИ) пред студенти по журналистика и международни бизнес комуникации от Нов български университет, съвместно с департамент „Медии и Комуникация“.

11.11.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1866 г. Петко Рачов Славейков основава в. "Македония" в Цариград. "Македония" е български вестник, който излиза в османската столица от 3 декември 1866 до 25 юли 1872 г.

04.12.2020 /14:05 | Източник: Банкеръ

На 24 септември 1885 г. с първия брой на в. „Време“ в Силистра стартира издаването на вестници. Така на практика преди 135 години се „роди“ журналистическата преса в Крайдунавска Добруджа, както наричат областта.

03.12.2020 /15:47 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки