Любен Дилов-син: През Фейсбук светът е едно глобално село

10.01.2011 /13:23 | Източник: Duma Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Над 28 000 са вече феновете на страницата във Фейсбук “Любен Дилов-джуниър”, книгата ти “FaceБуки” се радва на учудващо голям интерес, имаш изискуемата по конституцията възраст, посочва Христо Христов към интервю с автора за “Дума”:

Роден си тук, последните 5 години имаш постоянен адрес, беше в гърнето на политиката - едва ли ще изненадаш някого, ако решиш да се кандидатираш за... президент?

Аз и кандидат за президент? Не ме разсмивай. Та това е най-ненатоварената с реални права и възможности фигура от живота на България, а аз искам от мен все пак нещо да зависи.

Проявявал ли си интерес към хората, които си "аднал" във Фейсбук-групата си: кои са, откъде са, какви са, на колко са години...

Това го има готово, но не, не съм се задълбочавал. Разнородна е групата, на практика от цялата страна и повечето страни по света. Любопитното е, че напоследък се множат хората на пенсионна възраст.

Може би защото дойде времето да ни управляват онези, дето са възпитавани в дискотеките. Това всъщност е и темата в най-новия брой на списание L´EUROPEO.

Как изглежда светът през призмата на Фейсбук?

Като едно глобално село, където всеки вика и наднича в двора на комшията си. Всъщност, то и понятието комшия вече си загуби смисъла, защото няма значение на какво разстояние сте: дали на хиляда километра, или до теб на бюрото с компютъра.

На практика всеки, влязъл в интернет, е изправен пред най-голямото изкушение. Това на рекреацията - да се самовъзпроизведеш в Бог.

Истината е, че силата на интернет-словото става все по-голяма и вече обсъдихме възможността Съюзът на издателите да дадем награда "Черноризец Храбър" и на блогър.

"Пуснете нещо сръбско, какви българи сте да ви таковам в... циганите!" Каква е историята на този доста нелогично звучащ "апел"?

Чух го в Созопол, по време на Аполонията. Крещеше го клиент на джаз клуб, застанал на прага на гръцката таверна от другата страна на улицата. Както се казва - глобализация в... балкански вариант.

Любим постинг от събраното в книгата?

Любим не, но има такива, на които откровено се кефя.

На 7 декември 2009-а си записал: "Тази сутрин слънцето изгрява над Синай както Бойко Борисов над детска градина. Добре че има и подводен свят..."

Подводният свят е безкрайно красив, нали знаеш, че съм запален леководолаз.

Ако трябва да избираш между водите на Черно и Червено море?

В Червено има много живот, но пък Черно е мястото, където е станал протопотопът. Американците го доказаха научно. Сигурно затова и Ной е намерил спасение на върха на планината Арарат.

Ще открехнеш ли завесата над новия телевизионен проект?

Рано е, това е проект на Би Ти Ви. Продуцент е Магардич Халваджиян, в екипа е Милена Фучеджиева и още няколко души. Става дума за нов филм, който ще тръгне вероятно след "Стъклен дом", или пък ще върви успоредно. Сроковете са къси, бюджетът не стига доникъде. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Журналистите от БНТ Биляна Бонева и Милен Атанасов събраха 19 вдъхновяващи истории на хора със свободен дух в книгата "Пътешествия за мечтатели".

03.12.2020/13:55

Този месец Би Ти Ви Новините навършиха 20 години. По този повод водещите, репортерите и продуцентите от телевизията разкриха тайни от работата на нюзрума, които обикновено остават скрити за зрителите.

27.11.2020/13:55

Радиожурналистът Румен Стоичков отново е събрал житейски истории и пътеписи в нова книга, озаглавена „По билото на миналото“.

25.11.2020/15:25

Covid-19 опустоши медийната индустрия, като затвори киносалоните и тематичните паркове, обърка спортните програми и намали драстично бюджетите за реклама - и няма никакви изгледи възстановяването от това да е бързо или лесно.

16.11.2020/10:50

В ход е петият практически курс „Достъп до информация и обществени комуникации“, воден от Програма "Достъп до информация" (ПДИ) пред студенти по журналистика и международни бизнес комуникации от Нов български университет, съвместно с департамент „Медии и Комуникация“.

11.11.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1866 г. Петко Рачов Славейков основава в. "Македония" в Цариград. "Македония" е български вестник, който излиза в османската столица от 3 декември 1866 до 25 юли 1872 г.

04.12.2020 /14:05 | Източник: Банкеръ

На 24 септември 1885 г. с първия брой на в. „Време“ в Силистра стартира издаването на вестници. Така на практика преди 135 години се „роди“ журналистическата преса в Крайдунавска Добруджа, както наричат областта.

03.12.2020 /15:47 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки